Strona 1 z 1

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: piątek, 9 maja 2014, 12:52
autor: rozrywek
Po zakończeniu fermentacji wszystko idzie na rurki. Ile dodać? A tal z jedną trzecią w stosunku do płynu. Jakich drożdzy? Spróbuj dedykowanych do owocówek.

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: sobota, 17 maja 2014, 23:45
autor: dominoo
Mam pytanie? Jak zmierzyć blg w nastawie z pulpy jabłkowej?? Ewentualnie jak rozpoznać, że to już...

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: niedziela, 18 maja 2014, 01:24
autor: Kamal
Odcisnąć trochę pulpy przez jakąś szmatę, lub worek i wtedy płyn zmierzyć cukromierzem. ;)

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: niedziela, 18 maja 2014, 08:58
autor: Pretender
Lub droższe rozwiązanie, zmierzyć refraktometrem.

Re: Odp: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: niedziela, 18 maja 2014, 09:40
autor: michal278
Tylko trzeba poprawkę brać, bo są też niecukry i wielocukry.

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: niedziela, 18 maja 2014, 10:12
autor: rastro
I do tego na zawartość alkoholu - refraktometr przekłamuje inaczej niż spławik, o ile pamiętam wręcz w drugą stronę.

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: niedziela, 18 maja 2014, 10:48
autor: Pretender
Spławikowy też będzie przekłamywał.

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: niedziela, 18 maja 2014, 10:51
autor: lesgo58
A telewizja kłamie najbardziej... :hahaha:

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: niedziela, 18 maja 2014, 11:34
autor: Pretender
No no ;D

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: niedziela, 18 maja 2014, 15:56
autor: rastro
Pewnie ze spławik też oszukuje ale dla typowych przypadków większość wie jak. Refraktometr ma inną charakterystykę odchyleń.
A tv kłamie albo bardziej celnie manipuluje i niestety większość daje się nabrać.

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: niedziela, 18 maja 2014, 18:55
autor: Feniks
Cholera, nastaw już mam, dofermentował, drożdże opadły.
AAparatura dojechała, no i myślałem, że teraz to z górki, a tu aparatura się stabilizuje jak najbardziej tyle że na 99,1 C??

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: niedziela, 18 maja 2014, 19:38
autor: lesgo58
A o jakim termometrze mówisz?
Jesli w głowicy to masz walnięty termometr.

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: poniedziałek, 19 maja 2014, 09:56
autor: Feniks
Problem barku wiedzy i znajomości procesu wystąpił. Robiłem destylację czyszczącą przed pierwszym użyciem, głownie na wodzie stąd temperatura. :oops:

Na nastawie ustabilizowało się na 77C, a po odbiorze przedgonu na 77,4C.

Niestety zaskoczyło mnie tempo wzrostu temperatury, leci stabilnie i nagle jump do 90C, niby wiedziałem, że temperatura wzrośnie ale, że tak szybko to już nie.

Czy w związku z tym, że parę minut leciało w temperaturze około 90C mam wszystko wlać z powrotem do kega i jeszcze raz destylować (obawiam się fuzli)?

Sumarycznie odebrałem jakieś 3l (z 20l nastawu na około 5 kg cukru), z czego pierwsze 0,3 l jako przedgon, nie mam alkoholomierza (jeszcze) ale mocne pieroństwo jest fest. Czy to jest dobry wynik?

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: poniedziałek, 19 maja 2014, 12:35
autor: Wald
Feniks pisze: Czy to jest dobry wynik?
Podstawowe informacje masz tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html .
Dokładne testy masz opisane tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/wydajn ... t8676.html

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: poniedziałek, 19 maja 2014, 20:37
autor: Feniks
Doczytałem to; http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861 i doszedłem do wniosku, że zrobię 2 gotowanie na surówce tylko muszę trochę więcej nazbierać, bo 6 litrów mało będzie - grzałki byłyby na wierzchu.

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: wtorek, 20 maja 2014, 11:03
autor: Feniks
Czas najwyższy podsumować eksperyment, nastaw sam w sobie nieskomplikowany, choć problematyczny w ocenie Blg no i tak naprawdę zrobiłem cukrówkę w obecności wytłoczyn. Jako surowiec do destylacji, chyba nie ma to sensu, choć przyznam że w smaku było całkiem miłe, nawet przed całkowitym sklarowaniem, pytanie czy to się w ogóle by sklarowało? Tak więc nie polecam, zwłaszcza początkującym (takim jak ja).
Destylacja wyszła mi średnio (patrz wyżej), zastanawiam się czy dodanie wytłoków przed 2,5 gotowaniem (patrz post80861.html#p80861) dałoby jakiś interesujący efekt? Czy w ogóle ktoś na tym etapie coś dodawał?

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: wtorek, 20 maja 2014, 13:47
autor: lesgo58
Nic nie da. To jest dosyć "twarda" rektyfikacja. Wyczyszczasz wszystkie aromaty. Jeśli już zamierzasz zatrzymać trochę "czegoś tam" to rektyfikuj z częściowym refluksem. Np. w taki sposób aby w głowicy było 82-84*C. uzyskasz destylat ze swoistym aromatem nastawu. Nie będzie to jakieś cudo, ale tez nie będzie złe. No i najważniejsze - nauczysz się czegoś nowego.
Chyba, że celujesz w czysty spirytus - to nic nie dodawaj tylko rektyfikuj to co masz.

Re: Nastaw z wytłoczyn z sokowirówki

: środa, 21 maja 2014, 08:32
autor: Feniks
Zatem wrócę do tego za jakiś czas, po opanowaniu podstaw ;)