Strona 1 z 1

Nastaw "grunwald"

: wtorek, 5 kwie 2011, 21:38
autor: paw61
Witam psotników
Od trzech miesięcy wytwarzam psotkę tylko z cukru i drożdży T3 lub Turbo3. Posiadam naczynko do gotowania powstałego wyrobu o pojemności 12 litrów. Do tej pory robiłem nastawę z dwóch kilo cukru i odpowiedniej ilości wody i drożdży, co dawało ok. 8,5 litra zacierku. Teraz chciałbym zrobić nastawkę z trzech kilo cukru ale żeby otrzymać w sumie około 11 litrów zacieru. Chodzi mi o wyliczenie odpowiedniej ilości drożdży do mniejszej ilości wody. Wiadomo że proporcje podane na opakowaniu T3 lub Turbo3 są odpowiednie dla określonej ilości drożdży i odpowiedniego stężenia cukru w roztworze. Jak wyliczyć ilość drożdży dla mniejszej ilości wody a jednocześnie większego stężenia cukru w roztworze? Czy można zastosować zwykłe proporcje lub jest inny sposób wyliczenia odpowiedniej proporcji.
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Re: Nastaw "grunwald"

: wtorek, 5 kwie 2011, 23:15
autor: Zygmunt
Wrzuć dwie łyżki. Namnożą się.

Re: Nastaw "grunwald"

: wtorek, 5 kwie 2011, 23:31
autor: Lukstir
Witam kolego Paw61, temat jaki zobaczyłem wytworzył u mnie w wyobraźni taki nastaw:

1 kg cukru
4 litry wody
ok 25-30gr drożdży babuni(to drożdże piekarskie)

Zrobiłem sobie raz jedyny taki nastaw i ... dłuuugo czekałem, a potem przegotowałem.

Drożdże T3 to inny szczep drożdżaków. To przede wszystkim drożdże gorzelnicze. Innym zaś aspektem jest mieszanka takowych drożdży w ścisłych proporcjach z odpowiednimi odżywkami i inną chemią, które czynią je mieszanką Turbo, stąd też pewnie ta nazwa.

Co do dzielenia paczki na porcje, to należy być ostrożnym. Nadawały się do tego drożdże T3, białe opakowanie z niebieskimi napisami Turbo Jast. Piszę nadawały bo słyszałem narzekania, że czasem się to nie sprawdzało. U mnie się sprawdzało. Na pewno nie nadają się do tego Coobra7, przetestowałem osobiście.

Co do dzielenia wystarczy policzyć np.

Normalne proporcje to:
130gr drożdży
7kg cukru=4,2Litra obj. i dopełnić do 25Litrów wodą

Na 1kg cukru przypada ok 3Litrów wody

W Twoim przypadku, aby uzyskać ok 11Litrów nastawu, a właściwe łatwiej licząc 11,8L , potrzebujemy:
3kg cukru= 1,8L
9 Litrów wody
i tu sugerowałbym 1/2 opakowania drożdży

Pamiętaj o tym aby drożdże były dokładnie wymieszane. A dlatego że siłą grawitacji, cięższe i lżejsze cząstki drożdży i innych składników nie układają się równomiernie, więc ciężko jest idealnie podzielić to opakowanie. Ale problemów nie powinno być. Powinny nadal pozostać Turbo. Chyba że pójdziesz za radą Zygmunta, jedyne co to dłużej poczekasz na zjedzenie cukru. Przy tej metodzie proponuję dodać ok jednej puszeczki 7gr przecieru pomidorowego.

Przepraszam, za długi wykład ale mam nadzieję, że pomogłem.

Re: Nastaw "grunwald"

: poniedziałek, 11 kwie 2011, 16:00
autor: paw61
Dzięki za sugestie szanownym Kolegom, będę próbował jednak "kombinować" z proporcjami. Jak do tej pory udaje mi się dzielić T3 i Turbo3 ( niby te same ale inne proporcje na opakowaniach ) dla mojego naczynka do psocenia :). Spróbuje zrobić podobnie z podziałem ale na mniejszą porcję wody. Jak do tej pory drożdże w/w sprawują się dobrze , oczywiście przy zachowaniu całego reżimu co do przygotowania wszystkich czynników po koleji. Pozdrawiam

Re: Nastaw "grunwald"

: czwartek, 5 lip 2012, 16:56
autor: marcelli
Witam. Chciałbym podłączyć się pod pytanie z racji zerowego doświadczenia. Czy paczkę Drożdży Spiritferm T3 mogę podzielić na porcje? Tzn. czy da radę bez większych szkód podzielić paczkę na 3 równe porcje (używając wagi). Czy może wystarczy aby odmierzyć z paczki drożdży jakąś określoną wagę np. 10g w/w drożdży do butelki 5L po wodzie mineralnej +1kg cukru +4 litry wody. Z góry dziękuje za odpowiedz.

Pozdrawiam.

Re: Nastaw "grunwald"

: czwartek, 5 lip 2012, 21:51
autor: rozrywek
Panowie!!!
określona waga drożdzy jest do odpowiedniej ilości nastawu, co za tym idzie proces fermentacji przebiega w określonym czasie.
Przy zachwianiu w/w proporcji dzieję się rzecz arcy-straszna!!!
czyli praktycznie nic!!!! nul, zero.
Nie jest to do końca racja co stoi powyżej, ino panowie nie róbmy aptekarskich obliczeń z 10 l nastawu.
Podaję poprawny jedyny cudowny przepis na podzielenie drożdzaków:
1.Przeczytaj info na opakowaniu drożdzaków.

2. Zastanów się czy gotując makaron wlewasz równe 4L wody,(w/g przepisu) czy nalewasz do garnka jak leci? czyli 3/4 objętości.

3. Uzbrojony w logikę makaronową, dokonujesz obliczeń w pamięci dzieląc na 2, 3,4

4. Rozrywasz paczkę grzybków, rozsypujesz na blacie, następnie dzielisz je w/g specjalnego wzoru: pi x drzwi x oko. Aby w miarę równo.

I zobaczcie sami.... parę postów wyżej, ja się musiałem naklikać a Zygmunt dał wam przepis w 5 słowach. Obydwa pięęekne. Pozdrawiam

Re: Nastaw "grunwald"

: czwartek, 5 lip 2012, 22:01
autor: klodek4
Jesli drożdże typu T3, przerabiaja 7 kg cukru, to podziel to na 7 równych części /np w kubeczkach plastikowych, jednorazowych w tej samej objetości/ i masz już proporcję na 1 kg cukru, ja nie bał bym sie dodać więcej cukru, tak jak pisał Zygmunt, namnożą się, będą Ci przerabiały dłużej ale dadzą rady, nieraz dzieliłem w taki sposób drożdże i nigdy nie miałem problemów.

Re: Nastaw "grunwald"

: czwartek, 5 lip 2012, 22:09
autor: Partyzant
Ostatnio wrzucilem T3 do 50l nastawu, to znaczy:
10kg. Cukier
50l. Wody
Starte jabłko- ( osobiście polecam - pomysł zaczerpnięty z forum AD nie pamiętam kto o tym napisał :poklon; sorki )
Uporało się w 7 dni.

Następny nastaw potraktowałem inaczej - :
10kg.Cukier
50l. Wody
I 50gram T3... W tą niedziele minie dwa tygodnie jak nastawiłem, zobaczymy czy przerobi.

Dzielić można bez problemu, ale jesteś zależny od czasu pracy grzybków.

Re: Nastaw "grunwald"

: czwartek, 5 lip 2012, 22:33
autor: marcelli
klodek4dzięki
Przepraszam że z powodu mojego pytania niektóre osoby dostają piany, ale przyzwyczaiłem się robić dokładnie(więc pytam), taka praca. :)

Re: Nastaw "grunwald"

: piątek, 6 lip 2012, 15:39
autor: rozrywek
Nikt piany nie dostaje....
Należało to potraktować z przymrużeniem oka.
Sorki jakby co.

Re: Nastaw "grunwald"

: czwartek, 16 sie 2012, 18:25
autor: Kerry
Jako że zapasy skurczyły się w iście zaskakującym tempie ;)
oraz z przyczyn niezależnych nie dane mi było psocić,
nastawiłem wczoraj cukrówę w proporcjach: 1 kg cukru
na 3,7 litra wody (wszystko x4) i do tego... 1 kostkę Babuni.
Takich proporcji jeszcze nie robiłem, pewnie sobie poczekam...
Aha, no i do tego puszka koncentratu bez dodatków oczywiście,
ale taka ciut większa, niż te malutkie puszeczki. Trudno...
będzie pomidorówka. ;)

Re: Nastaw "grunwald"

: czwartek, 16 sie 2012, 22:24
autor: rozrywek
Moim zdaniem cała kostka to o wiele za dużo.
Ale twój wybór. Każdy robi jak chce.

Re: Nastaw "grunwald"

: czwartek, 16 sie 2012, 23:12
autor: kubusiowy
Jak dla mnie to mała paczka babuniowych drożdży na 4 kg cukru to nie za wiele. Namnożyć można było te drożdże. Pomidory dobre są i wszyscy to wiedzą, ale mamy sezon owocowy i jedno jabłuszko lub dwa też są bardzo dobre i sprawdzają się. To tylko moje zdanie.

Re: Nastaw "grunwald"

: czwartek, 16 sie 2012, 23:50
autor: pokrec
U mnie nastaw z 11 kg cukru (startowe BLG było 21) już od 3-ch tygodni zeszedł do 5-ciu. Dałem wszystkiego 3 kostki saccharomyces babuni i myślę, że za tydzień - dwa będzie trzeba się tym zająć :mrgreen: .

Re: Nastaw "grunwald"

: sobota, 22 gru 2012, 23:43
autor: SirGel
Tamdaradam !!! I poszło, mój pierwszy nastaw został popełniony.
To tak dla "treningu", 3 kg cukru, ok 13 l. wody, 3 paczki drożdży "babuni", do tego kilka jabłuszek startych dla pożywienia.. zobaczymy co się wykluje.
Zrobiłem z piekarniczych z 2 powodów - piłem niedawno bimberek z takowych ... smak pierwszorzędny, zupełnie jak mój ulubiony Grant... kocham ten smak...
Po drugie, mam T3 ale ... to pierwszy nastaw, wiec wole ryzyko trochę tańsze niż dedykowane drożdże. O wynikach będę informował Braci Bimbrowników....
Destylacja poleci na pot-still'u z 2 x deflegmator + chłodnica.

Re: Nastaw "grunwald"

: niedziela, 23 gru 2012, 11:16
autor: pokrec
3 paczki drożdży... Będziesz miał bardzo, bardzo Grants'ową psotę. Ja w Twojej sytuacji dałbym łyżeczkę drożdży. Namnożą się same do ilości cukru, jaką maja do przejedzenia i wys...nia.

Re: Nastaw "grunwald"

: niedziela, 23 gru 2012, 16:25
autor: SirGel
Jak pisałem to moje pierwsze wojowanie z chemią i fizyka ;p ;p ... W sumie podałem tyle ile ma być w/g przepisów na klasyczna 1410 ... czytałem sporo na ten temat i wiem że za dużo tego dobrego. Następny galonik już będę o 1 ćwiczenie mądrzejszy. Po 24h pracy powiem Wam, że zapach nastawu jest bardzo przyjemny - drożdże czuć, bo jest ich dużo, ale dałem tam parę jabłek które teraz łagodzą zapach. Zobaczymy po 2-gim przelocie po szkle.
Jak pisałem wcześniej nie lubię czystej, bez względu na producenta, cenę i cholera wie jeszcze co, Dobry bimberek, zaprawiony przepalanką - to to co lubię i mam nadzieje ze mi się uda.

Re: Nastaw "grunwald"

: niedziela, 23 gru 2012, 19:01
autor: Pretender
No to czekamy na relację :)

Re: Nastaw "grunwald"

: niedziela, 23 gru 2012, 20:53
autor: wiking
No, nie wiem, ale dla mnie w tej chwili nastaw: cukier plus drożdżaki to tylko na kolumnę i na spirytus, bo na zwykłą destylacje, to jest to ohyda :womit:

Re: Nastaw "grunwald"

: piątek, 25 sty 2013, 11:11
autor: SirGel
Witam po przerwie.
Właśnie wczoraj po raz pierwszy i chyba nie ostatni bawiłem się w małego chemika.
Proces leciał od godziny 18.15 do 22.00. Z tego co nastawiłem wyszło około 12-15 l sklarowanego nastawu, który poleciał do kega. Sprzęt jaki sobie zorganizowałem to keg 50l, 2 x deflegm. oraz chłodnica grzane taboretem gazowym. Wynik mojej pracy to 1l alku o mocy ok 80-85 % - zapach łagodny, smaku nie wiem, poczekam na 2 destylacje, 1l alku o mocy ok 75-65 % , zapach bimberku jest fajny, smak j.w oraz o.5l alku o mocy 45% - to już dość mocno czuć i nie jest kryształowo klarowne. Dlatego postanowiłem przestać doświadczenie. Być może w kegu jeszcze był alk do odparowania, ale ... 2-gi baniaczek 15l z nastawem już się powoli dofermentowywuje.

Zauważyłem 2 rzeczy -
1 - jak zwiększyłem przepływ wody, to ciurkało dużo szybciej (??) nie mam doświadczenia , wiec może tak to jest choć temp. wody była ok - znaczy zimna.
2 - muszę zmienić połączenie keg-deflegm. - korek silikonowy i rurka to niezbyt szczęśliwe rozwiązanie. Korek jest co jakiś czas wypychany, wiec trzeba dociskać rurkę.

Ogólnie podsumowując - 2.5 litra wysoko % trunku po I destylacji , który nawet już by się nadawał do użytku traktując go wodą niegazowaną i przepalanką.

Za czas jakiś I grzanie 2-go nastawu i potem połączone siły i II destylacja. Jak skończę, to się podzielę - opisze znaczy ;p

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Re: Nastaw "grunwald"

: piątek, 25 sty 2013, 20:05
autor: major
Ten korek jest z gumy, a nie z silikonu. Sam nie wierzę tym korkom, ale spoko - są z powodzeniem stosowane przez wiele osób.

Solidne łączenie z kegiem to (w najprostszym wariancie) fiting zespawany z rurą (deflegmatorem) z kwasówki lub nypel mosiężny (znajdziesz w targowisku na forum) z dolutowaną rurą z miedzi.

Re: Nastaw "grunwald"

: piątek, 25 sty 2013, 20:39
autor: radius
major pisze:Ten korek jest z gumy, a nie z silikonu
Zgadza się :ok: Chociaż niektórzy sprzedawcy w opisie podają , że są z silikonu, to jest mieszanka gumy z dodatkiem silikonu.
Korki z czystego silikonu kosztują odpowiednio http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod

Re: Nastaw "grunwald"

: piątek, 8 maja 2020, 13:20
autor: wstolar
Podepnę się pod stary temat, bo też mam problem z Grunwaldem. Miałem mały pojemnik 15l, więc się skusiłem ma ten przepis. 2,5kg cukru, woda do 12 l, 1 paczka drożdży domowych, 1 zacier Łowicza 220g i pół paczki kwasku cytrynowego, czyli ok. 50g. Po zamieszaniu cukru i wody, zostawiłem na 10 minut mieszankę drożdży, koncentratu i kwasku. Kiedy wróciłem drożdże w pudełku po maśle już pracowały. Cukier i woda miały 25 st.C kiedy dodałem resztę. Przez tydzień słabo bulgotało w rurce, raczej szły małe bąbelki na powierzchni. Teraz mam trudności z klarowaniem, chociaż dałem Spiritferm superklar 24h. Po tygodniu dalej mętnie, przechowywane w mniej niż 20 st.C, nocuje na balkonie. Pytanie co zrobiłem źle?

Re: Nastaw "grunwald"

: piątek, 8 maja 2020, 14:25
autor: rozrywek
Co zrobiłeś źle?

Wszystko.

Re: Nastaw "grunwald"

: piątek, 8 maja 2020, 14:39
autor: użytkownik usunięty
wstolar pisze: Pytanie co zrobiłem źle?
Użyłeś złych drożdży i moim zdaniem przekwasiłeś.

Re: Nastaw "grunwald"

: piątek, 8 maja 2020, 17:47
autor: nemeto
A wystarczyło do wody i cukru dodać z pół normalnej paczki jakiś turbosów. Kiedyś też tak się bawiłem. Teraz cukier, woda z sieci (lekko poniżej 20 stopni) i jak mam czas czekam ze 3h, a jak nie to od razu moskwicze idą. Chwila moment kożuch na wierzchu, który delikatnie zatapiamy lekko mieszając (robię to tylko dlatego, że w beczce o pojemności 80l jest 80l wody i 20kg cukru - czyli mocno "po kokardę").

Re: Nastaw "grunwald"

: piątek, 8 maja 2020, 22:42
autor: wstolar
Mam jeszcze zapas tych drożdży, więc chciałbym poeksperymentować. Równolegle robiłem na zwykłych Szlacheckich i te działają rewelacyjne w połączeniu z Turboklarem Okowity.
A ile kwasku powinienem dać, bo widziałem już różne recepty (klasycznie 10 g na 1 kg cukru i 4 l wody) ? Martwiłem się, czy drożdży nie za dużo, ale nic nie wywaliło. Od przecieru cały nastaw jest mocno czerwony :( I w trakcie nic nie dokładałem ani drożdży ani przecieru ani kwasku.

Re: Nastaw "grunwald"

: sobota, 9 maja 2020, 06:45
autor: użytkownik usunięty
@wstolar
Nie o to mi chodzi, żeby Ci szaleju zadać, ale z tego co pisałeś, masz dedykowane drożdże pod nastaw cukrowy i drożdże do ciasta więc nie eksperymentuj bo tu szkoda czasu i pieniędzy. Ale cóż, smak rzecz gustu i z tym się nie dyskutuje więc skoro się upierasz, słoiczek przecieru na taki nastaw wystarczy a z kwaskiem ostrożnie. Mamy XXI wiek a tu babciowe saccharomyces przeżywają swój renesans. :scratch:

Re: Nastaw "grunwald"

: sobota, 9 maja 2020, 08:07
autor: lesgo58
wstolar pisze:...Pytanie co zrobiłem źle?
Praktycznie - wszystko.
Jak chcesz optymalnie wykorzystać drożdże piekarnicze - to poczytaj ten temat:
https://alkohole-domowe.com/forum/post20357.html#p20357
I dodatkowo ten:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 40#p106540

Re: Nastaw "grunwald"

: sobota, 9 maja 2020, 09:43
autor: wstolar
Skończyłem pierwszą psotę. Wziąłem 8l nastawu z drożdży domowych, reszta szambo, słabo sklarowane i ok.2,5 cukrówki, która została ze Szlacheckich, świetnie sklarowane. Mieszanka przed pędzeniem miała ujemne Blg. Wyszlo 2,25 l, 58 volt średnio, brałem do 40 finisz, koniec lekko kwaśny, co nie spotkałem przy Szlacheckich czy turbo.

Re: Nastaw "grunwald"

: sobota, 9 maja 2020, 13:04
autor: rozrywek
Czym jest Grunwald
Bieżesz miecz i na koniu napierdzelasz po łbach aż szyszaki pospadają.
Ale zostaje pobojowisko straszne.

Wpadła najpiękniejsza jazda świata i rozpindrzyła w Chinskie s wszystkich Germaňców. Nasza Huzaria.

Nie pierdzielili się w tańcu dowalili drożdźakami tak że Urliś naturliś się posrał.

Jagiełło sikał ze szczęścia.
Ale....pobojowisko pozostało. I smród.

W nastawie jest podobnie.
Wpierdol straszny dostali i co było? My w krzakach a oni na słońcu.

Wpierdziel by dostał ten kto wymyślił to określenie.

Jak można sprofanować jedną z największych bitew w naszej Historii.

A jacyś mnisi Benedyktyni robili miód i wino.
Tak powolutku i spokojnie.
To co chcesz pić?

Dowal jeszcze więcej babuni. Szybko wygrasz ale smród zostanie.

Ale możesz jak Jurand.
Nie odpuszczał i cierpliwie czekał.

Nastaw był jak ci krzyżacy na słońcu.
Poczekali aż się zmęczą i posrają

Czy zrozumiałeś?

Tutaj w podekstach masz ukrytą treść.

Re: Nastaw "grunwald"

: sobota, 9 maja 2020, 13:24
autor: użytkownik usunięty
@rozrywek :respect: