Strona 4 z 7

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 24 maja 2019, 06:23
autor: psotnikpiotr
@Góral bagienny będzie to wszystko puszczane przez pott stilla więc aromaty żytka i rodzynek powinny dość dobrze przejść do destylatu. Końcowy rezultat napewno opiszę :)

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 24 maja 2019, 07:09
autor: johnex
psotnikpiotr pisze:Drożdże, które dałem były sporo po terminie ok. 8 miesięcy (więc długo). Śmiało można dawać drożdże po upływie czasu przydatności.

Termin przydatności to jedno ale według mnie najważniejsze jest przechowywanie drożdży. Co ciekawe na żadnym opakowaniu drożdży nie znalazłem informacji o warunkach przechowywania. Dopiero na stronie alcoteca przy produktach przemysłowych w karcie specyfikacji dla alcotec48 znalazłem informację:
Shelf life
24 months if stored at < 10°C (50°F)
12 months if stored at < 20°C (68°F)
6 months if stored at < 30°C (86°F)
Opened sack can be kept up to 3 months in a refrigerator, reseal well.


http://alcotec.pl/assets/documents/37048-alcotec-48-specification.pdf

Czyli nawet drożdże będące w terminie a przechowywane w wysokiej temperaturze mogą nie podjąć pracy.
Mój jedyny nastaw który zatrzymał się na plusowym blg był na drożdżach, które trzymałem latem w szafce kuchennej (czyt. w wysokiej temperaturze). Od tamtej pory wszystkie swoje "odczynniki" - drożdże, enzymy,pożywki itd. trzymam w lodówce.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 24 maja 2019, 10:20
autor: psotnikpiotr
A moje drożdże były przechowywane w kuchni (temp. ok 22°-23°C) Na przyszłość wszystko będę trzymał w lodówce...

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 24 maja 2019, 16:33
autor: Góral bagienny
Kolego Psotnik :D Ja też jestem Pot-stillowcem z wyboru a dziś dotarł do mnie alembik 20 l dlatego BARDZO interesują mnie takie eksperymenty Pozdrawiam :)

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 24 maja 2019, 17:18
autor: psotnikpiotr
Ahhh.. Kolego zazdroszczę tego cudu techniki :)
Ja narazie nie mogę sobie pozwolić na taki luksus.
Jak narazie to wystarczają mi zbożówki na pott stillu ;)

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: sobota, 25 maja 2019, 15:24
autor: psotnikpiotr
Witam. Oto fotki moich nastawów.
1. Nastaw już w/w z rodzynkami i żytem.
2.Nastaw z 3kg cukru + żyto z poprzedniego nastawu oraz dodałem ok. 3l dundru z poprzedniego nastawu. Jestem ciekaw tego drugiego nastawu dunder powinien zakwasić nastaw. Co koledzy o tym myślą? Tylko proszę mnie odrazu nie karcić, że marnuje zboże (przecież mogło być zatarte). Chciałem spróbować coś bez zacierania.

Pozdrawiam :)

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: sobota, 25 maja 2019, 16:13
autor: Góral bagienny
Jeżeli jakieś smaki zboża pozostaną w destylacie to nie jest marnotrawstwo :)

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: sobota, 25 maja 2019, 23:17
autor: Kamal
Jakie marnotrawstwo :-P, poprostu ziarno bez zacierania zmodyfikowałeś :)
K.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: wtorek, 11 cze 2019, 21:05
autor: FRUTTI
Pochwale się i ja swoimi eksperymentami. Ostatnio poprosił mnie znajomy o zrobienie mu 10l czystego bimberku z jakimś posmakiem. Dostał 5l ginu, a drugie 5l to wódka wytrawna to znaczy do gotowania cukrówki dodawałem goździki i liście laurowe na 25l zacieru 15 goździków i 5do 8 liści, efekt jaki otrzymałem to szok wódeczka delikatna, nuty dodatków wyczuwalne ale nie przesadnie. Pozdrawiam z krainy dżemów ;)

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: niedziela, 16 cze 2019, 10:02
autor: psotnikpiotr
Witam wszystkich :)
Ostatnio zlalem z nad osodu swój nastaw na zbożu z dodatkiem rodzynek, wcześniej nie było czasu. Otóż bardzo przyjemny zapach oraz smak (delikatne winko zarazem mocne). Zapowiada się niezły trunek końcowy. Owy destylat będzie gościł na weselu szwagierki :)

PS. Zapomniałem dodać nastaw będzie destylowany na pottstillu.

Pozdrawiam serdecznie
Piotr

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: niedziela, 16 cze 2019, 10:10
autor: Góral bagienny
Witam :D
Samo się sklarowało czy użyłeś czegoś?

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: niedziela, 16 cze 2019, 11:58
autor: marcingrzesik
Parę już się robi
Malina z cytryną
Kokos i rozmaryn
Banan, płatki Jack Daniels i herbata Earl Grey
Nektarynka
Wisnia
Slwiwa
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: niedziela, 16 cze 2019, 18:40
autor: psotnikpiotr
Nie dodaję żadnych specyfików do klarowania. Robię to naturalnie (czas robi swoje).

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 26 cze 2019, 05:25
autor: FRUTTI
psotnikpiotr koniecznie opisz wrażenia organoleptyczne, kiedyś robiłem podobnie, chodź nie do końca. Zacierałem na szybko ziarno i spaprałem sprawę blg5 wiec dodałem cukru trochę wody i drożdżaki. Po 2 tygodniach destylacja na pot sttstillu bez klarowania, efekt końcowy bajka wyszła wódeczka delikatna z wyraźnym aromatem zboża. Myślę że zboże było dużo wyraźniejsze bo zostało zalane wrzątkiem , taka herbata ;) pozdrawiam z krainy dżemów!

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 26 cze 2019, 07:53
autor: psotnikpiotr
Witam.
W najbliższym czasie przepuszczę nastaw.. Narazie jest z tego całkiem niezłe winko. A powiedz mi @frutti raz destylowaleś czy dwa?

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 26 cze 2019, 08:27
autor: FRUTTI
Warto zostawić sobie buteleczkę do leżakowania.
Destylowałem 2 razy , wszystko puszczam podwojenie. Destylowałem kilka razy jednokrotnie z delikatnym refleksem, smakowo wychodzi podobnie. Ale co do samego oczyszczenia destylatu nie jestem przekonany.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 26 cze 2019, 11:38
autor: Kamal
Przy destylacji jednokrotnej, trzeba powoli odbierać i sumiennie przyciąć gony. W zamian mamy więcej troszkę aromatu surowca.
K.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 26 cze 2019, 14:51
autor: KarolinaZawierucha
Ostatnio zlałam po 2 miesiącach swój nastaw na samym zbożu z dodatkiem rodzynek , przepuszczany tylko raz. Bardzo dobry zapach i smak i moc.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 26 cze 2019, 15:22
autor: psotnikpiotr
Dziękujemy koleżance za opis wyrobu końcowego :D
Widzę, że rodzynki i zboże razem dają ciekawe smaki :)
Koleżanko czy mogłabyś troszkę bardziej opisać swój nastaw? Chodzi mi o proporcje.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 26 cze 2019, 15:59
autor: FRUTTI
Każdy ma swój własny styl gotowania. Najważniejsze żeby gotować pod siebie.
@PSOTNIKPIOTR puść sobie partie 1 raz a drugą 2razy i porównaj.
Dwa razy puszczane na poczatku będzie malo wyrazisty, ale czas zrobi robi swoje. Zobacz że np ŁKNWJ jest proponowana podwójna destylacja. W końcu robimy to dla siebie! Pozdrawiam z krainy dżemów!