Strona 1 z 4

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 24 mar 2011, 19:00
autor: valter
Witaj!
Jeżeli Ci się nie spieszy to po przedestylowaniu 1410 - tki rozcieńcz ją do 40volt i zapraw (zmiel je i dodaj do destylatu) limonkami.
Niech to stoi nawet miesiąc.
Potem dolewasz wody do 30volt i destylujesz drugi raz.
Smacznego ;)

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: niedziela, 14 sie 2011, 14:35
autor: matahari
Jeśli chodzi o jałowiec to ja biorę butelke np. po setce wódki, wlewam do niej wódke na ok 3/4 wyskokości i wrzucam do środka te granatowe owoce jałowca wielkości ziarnka pieprzu. Wódka po jakimś czasie nabiera zielonkawego koloru i jest w mocno intensywnym smaku jałowca. Potem tak przygotowną zaprawką traktuję wódeczkę w większych butelkach.
Łatwo jest regulować intensywność aromatu w wódeczce i nie trzeba łowić lub przecedzać np. 0.5 l przed podaniem na stół. Poza tym zawsze zbieram tych owoców więcej i suszę, a w razie skończenia zaprawki nastawiam z suszu nową.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 26 sty 2012, 11:49
autor: wednes
Może ktoś mi odpowie na następujące pytanko:

Obok normalnego nastawu zapuściłem wczoraj małą porcje w butli 5L drożdży COBRA 8 i wrzuciłem jedna pomarańcze. Nastawik bez dodatków już ładnie pracuje a ten z pomarańczami ani drgnie...
Może jakieś kwasy w pomarańczach zawarte zabiły drożdże?

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 26 sty 2012, 20:33
autor: lisek007
Na 20 l. cukrówki po kilku dniach dodałem skóry z 4 pomarańczy. Po 3 tyg. przedestylowałem. Zdziwiłem się, że tak dużo aromatu poszło do produktu.. Smakuje wszystkim, polecam!

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 26 sty 2012, 21:44
autor: wednes
Ale mi nie chodzi o skórkę tylko o miąższ i sok. Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania drożdży turbo z cytrusami? A może ktoś robił coś podobnego?

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 15 lut 2012, 20:44
autor: kryska z lasu
Mój zaczerpnięty z za wschodniej granicy przepis to:
- umyta pszenica (nie mielona itd) całe ziarna po prostu - około 3 kg na 9 litórw wody
- 3 litry wody na 1 kg cukru
- paczuszka drożdży zwykłych na i kg cukru
- pokrojone nektarynki ze skórka (nektarynka na 8 części )
Trzymam to 10 dni - potem zlewam i odczekuję dzień - i do kociołka. :)

Wychodzi jakieś 60-65 Volt za pierwszym gonieniem. :) Troszkę czuć drożdże ale doczytałem na forum o innych przepisach - teraz spróbuję zrobić cukrówkę bez zboża i na innych drożdżach. :) pozdro

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 15 lut 2012, 22:30
autor: balon5
Kryska z lasu nie musisz dawać żadnych drożdży jak robisz na pszenicy, ja daje 5kg pszenicy zalewam to 3 litrami z kilogramem cukru czekam tydzień i dodaje 20l wody i 5 kg cukru i po około trzech tygodniach schodzi do -4 blg.
Pozdrawiam balon5 :)

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 24 sty 2013, 19:47
autor: florianteam2
Wyrób który otrzymałem opisany na początku podzieliłem na pól i jedna połowa poszła do zamrażarki na 48h a z drugiej niewiele po wekendzie pozostało.
W jakim celu, oczywiście poza schłodzeniem psota ląduje w zamrażalniku?

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: sobota, 2 lut 2013, 23:21
autor: siwucha
Trzymałem w cukrówce przez dwa tygodnie skórki z mandarynek i pomarańczy
w siateczce muślinowej. Puściłem to na kolumnę i mimo , że cukrówka bardzo
pachniała cytrusami-nic nie przeszło do destylatu. Także ten sposób jest raczej
dobry tylko na pot-still.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 4 paź 2013, 09:45
autor: michal278
Ja zawsze dodaję "resztek" po nalewkach do cukrówki - powoduje to dodanie ciekawego aromatu i złagodzenie końcowego wyrobu 95vol.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: poniedziałek, 22 sie 2016, 22:35
autor: fetysz12
Witam serdecznie
Pozwolę sobie dodać do tematu kolegi Valtera moje osobiste doświadczenia ze smakówkami z cukrówki. Jako człowiek leniwy a lubi acy bardzo drinka pod tytułem Mohito postanowiłem sprezentować sobie psotke o smaku rumu, aby móc się delektować później szklaneczką zimnej, schłodzonej z dodatkiem miętki i brązowego cukru. Postanowiłem spróbować z czymś dość ciekawym, a mianowicie OLEJEK do Ciasta. Zrobiłem dwie próby: pierwsza cytrynowa, a druga rumowa. Pewnie koledzy profesjonaliści stwierdzą, iż nie można w ten sposób, ale moje odczucia są takie. Do picia w kieliszeczkach, raczej si e to nie nadaje. Zbyt chemiczny smak cytryny. Jednak do drinków.... BOMBA. Poza tym otrzymujemy czystą, przezroczystą cytrynówkę, no a rum to pierwsza klasa. Co ważne, nie można przesadzić s olejkiem. Maksymalnie 1 olejek na 30 litrów nastawu. Polecam jeśli ma ktoś do przepuszczemia nastawik, który się nie udał... zoctował troszke lub coś w tym stylu. Jak to mawiają du....y nie urywa, ale do drinków jak znalazł.


pozdrawiam

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: poniedziałek, 28 lis 2016, 16:21
autor: Sławek.g
Zrobiłem nastaw: 7 kg cukru, 21 l wody, drożdże duble snake c48. Do tego dosypałem około 6 litrów owoców które zostały mi po wyrobie ratafii wieloowocowej (czerwona porzeczka, czarna porzeczka, malina, borówka, truskawka). Problem w tym że fermentacja stanęła na 10 blg (co w przypadku zwykłej cukrówki nigdy mi się nie przydarzyło). Jaka może być tego przyczyna ? Czy poddaniu owoców stężenie cukru było za duże i drożdże nie dały rady ?, czy może powinienem dodać drożdży do nastawów owocowych, zamiast gorzelniczych ?, czy może trafiła mi się felerna paczka drożdży?. I co teraz z tym zrobić ? puszczać na rurki tak jak jest teraz. Czy jak dosypie więcej drożdży to ruszy ponownie ?

Ps. Wykluczam zbyt niską temperaturę przy fermentacji, ponieważ w tym samym pomieszczeniu cukrówki bez dodatków wychodzą jak należy.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: poniedziałek, 28 lis 2016, 19:52
autor: Kamal
Są dwie opcje:
1. Owoce z ratafii, mogły mieć sporo alko, i stężenie w nastawie było wysokie.
2. Zbyt dużo cukru wyszło w nastawie, i drożdże nie dały rady.
Masz dwa wyjścia:
1. Dalej wody, może ruszy, stężenie cukru i alko się zmniejszy.
2. Albo destyluj, i do dundru dosyp cukru i nastaw. I na spirytus przerobisz. :-)
K.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: wtorek, 29 lis 2016, 01:11
autor: siara76
Witam ja natomiast mam taki pomysł, że w zaparzaczu herbaty dam korę cynamonową powieszę go nad sprężynkami nierdzewnymi /zawieszona na tamie refluxu/ , żeby opary alkoholu przez nią przechodziły. O efektach podzielę się jak mnie w krzyżu przestanie boleć :( i będę w stanie działać :D . Czekam na jakieś podpowiedzi i sugestie ,ewentualnie doświadczenia kolegów....

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: wtorek, 29 lis 2016, 07:53
autor: Zygmunt
Zadziała, ale destylat będzie niepijalny. Zapach będzie zupełnie inny od przyjemnego zapachu samej kory. Cynamon nawet w bardzo małych ilościach potrafi rozwalić zasyp botaników na gin.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: wtorek, 29 lis 2016, 09:19
autor: siara76
Witam Zygmunt w takim razie co radzisz? Bo szczerze mówiąc miałem nadzieje ,że to może być dobry pomysł....

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: wtorek, 29 lis 2016, 11:23
autor: Szacho998
Zygmunt pisze:Zadziała, ale destylat będzie niepijalny. Zapach będzie zupełnie inny od przyjemnego zapachu samej kory. Cynamon nawet w bardzo małych ilościach potrafi rozwalić zasyp botaników na gin.
To dodanie kory cynamonu do nastawu też jest złym pomysłem? Bo właśnie chciałem tak zrobić

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: wtorek, 29 lis 2016, 19:13
autor: Zygmunt
Do nastawu nie próbowałem, próbowałem natomiast do surówki oraz do przystawki aromatyzującej- do pot-stilla, jak i aromatyzatora do półkowej. Każdorazowo przesadzenie z ilością cynamonu daje absolutnie niepijalny destylat. Nie znam nikogo, kto próbował i by tej wady nie wytknął. 1 cm kory cynamonu (średnica "rolki" ok. 10mm) psuje 5l wyrobu.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: wtorek, 29 lis 2016, 21:14
autor: radius
Ja w ten sposób "zepsułem" sobie rum Canadian Spiced. O trzy dni za długo przetrzymałem botaniki w nastawie i cynamon zdominował cały zapas. Jedynym wyjściem była redestylacja.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: wtorek, 29 lis 2016, 21:56
autor: siara76
Cześć radius co to znaczy za długo tydzień dwa żebym nie popełnił błędu...możesz coś więcej na ten temat powiedzieć?.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: wtorek, 29 lis 2016, 22:01
autor: Szacho998
Ja wrzuciłem jedną paczkę czyli 4 laski cynamonu, jednego grejpfruta i jeden olejek do ciast pomarańczowy do nastawu 25l i będę destylował na pot still'u zobaczymy co z tego wyjdzie.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 30 lis 2016, 09:39
autor: olo 69
Niezły mix. Perfumy raczej wyjdą. Możesz nie być z tego zadowolony.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 30 lis 2016, 22:31
autor: kopytoszczak
Już któryś król, czy napoleon, czy inny władny wydał dekret, że wódke należy robić ze spirytusu! Co by ją z syfu bozbawić i głowy po niej nie bolały. Dodatki smakowe to do gotowej gorzałki najlepiej dodawać;-)

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 16 lut 2017, 20:45
autor: JAROCE
Trochę odkopie temat.
Planuje wykonać nastaw w proporcjach 21l wody + 6 kg cukru + drożdże Vodka Star + rodzynki + anyż.
Pytanie dotyczy ilości anyżu i rodzynek w takiej ilości nastawu. Jest to pierwszy eksperymentalny nastaw ale nie chcę przesadzić z anyżem bo same rodzynki w większej ilości raczej nie zaszkodzą. Puszczane będzie to na pot stillu z płaszczem.
Czy jest ktoś w stanie pomóc mi z tym problemem?

Re: RE: Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: sobota, 18 lut 2017, 09:25
autor: MaciejZZadupia
JAROCE pisze: 21l wody + 6 kg cukru + drożdże Vodka Star + rodzynki + anyż.
Rodzynki to pewnie jak różne przepisy podają od 100g do 1kg.

Pytanie: jaki trunek chcesz uzyskać?
Anyżówkę, ouzo, czystą z lekkim zapachem anyżu?

Maciej Z Zadupia

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: sobota, 18 lut 2017, 15:59
autor: JAROCE
Chcę uzyskać produkt z delikatnym aromatem . Myślę o następujących proporcjach : 30 - 40 dkg rodzynek i pół łyżeczki anyżu. Najpierw wykonam nastaw a potem razem wszystko do kega ( planuję zostawić rodzynki i je zagotować ).
Zastanawiam się tylko czy po fermentacji zostawić to na tydzień do klarowania, bo przy owocówkach to jest jasna sprawa ale tutaj nie jestem tego pewny.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 23 mar 2017, 15:14
autor: Gumczysław
To ja zapytam co zrobić z pewnym fantem. Mam winko, na dzikich drożdżach robione. A w nim jeszcze winogrona. Za stało się to trochę, no ale cóż. Nastawiłem cukróweczke, z następującym zamiarem: Po fermentacji, do kotła na jedną destylację. Zlanie do gara, rozcienczenie i dodanie owych winogron. Po około tygodniu hopaj siupaj na drugi raz. Zawsze było mi szkoda wyrzucać tego winogrona, bo ładnie pachniało winem. Druga sprawa że zawsze je wyrzuciłem po nie całym miesiącu, a tu już 4 zleciał :) więc ostatecznie może być tak że całe to winko z winogronem wyląduje w kotle. No, ale wracając do nurtującego mnie pytanka. Czy nie lepiej te winogrona od razu wrzucić do nastawu?

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 23 mar 2017, 16:44
autor: Kamal
W nastawie aromat winogron się spłyci.
Więc zrób jak myślisz. Najpierw destylacja, później maceracja, i znowu destylacja. Aromat winogron będzie lepszy. :-)
K.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 24 mar 2017, 11:51
autor: sargas
A nie lepiej jest zrobić dobrej jakości wódeczkę / spirytus z tego cukru i później dać dodatki ?
Jak kogoś interesuje mam mega przepis na cytrynówkę którą można modyfikować z pomarańczami lub limonką. Można walić z samym lodem nawet 50%
Na drugi dzień igła bo cytryna wspomaga metabolizm alkoholu no chyba że ktoś wiadro wypije bo dziadostwo wyjątkowo pyszne.
Ja ostatnio robiłem z cukrówką i wziąłem nie tą bańkę trochę pozamiatało bo była za mocna a wydawała się taka delikana :)

Re: RE: Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 24 mar 2017, 11:57
autor: MaciejZZadupia
sargas pisze: Jak kogoś interesuje mam mega przepis na cytrynówkę którą można modyfikować z pomarańczami lub limonką. Można walić z samym lodem nawet 50%
Dawaj. Zobaczymy czy lepsza niż Bodziowa Obrazek

Maciej Z Zadupia

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 24 mar 2017, 12:36
autor: sargas
Ok wieczorem. Teraz musze spadać.
A tak z ciekawości gdzie jego przepis znajde ?

Re: RE: Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 24 mar 2017, 12:44
autor: MaciejZZadupia
sargas pisze: A tak z ciekawości gdzie jego przepis znajde ?
Google - > Cytrynówka Bodzia Obrazek

Maciej Z Zadupia

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 24 mar 2017, 20:31
autor: sargas
Podobny bardzo przepis więc nie będę go tu wrzucał.
Różnica jest taka, że ja trzymam dłużej te skórki w spirytusie lub wódce (24H) i przed połączeniem z wodą sokiem i cukrem podgrzewam trochę te skórki żeby puściły kolor.
Jest jeszcze kilka drobnych różnic w tym w proporcjach ale to kwestia gustu. Nigdy mi przez to nie wyszła gorzka.
Jak ktoś jest zainteresowany to mogę podesłać pełen przepis.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 13 kwie 2017, 20:09
autor: destylacjusz
Kolego lukaniof wielkie dzięki za podsunięcie pomysłu z mandarynkami :ok: jakiś czas temu wypróbowałem ten sposób i jest genialny :klaszcze: ostatnio odwiedził mnie teściu chłop co z nie jednego garnuszka pijał i nawet nie kapnoł sie że pije bimberek :D musze dodać że od tamtej pory nic innego nie robie tak to moim zasmakowało..

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: piątek, 14 kwie 2017, 17:20
autor: Raknor
A nie ma problemów ze zmetnieniem po rozcienczeniu po 2 destylacji, bo chyba wino z renklod pojdzie na PS i mysle czy nie dodac tych mandarynek.
A i czy poza aromatem wplywa jakos korzystnie na smak? Bo moze lepiej do destylacji dać same skórki a sok do gotowego trunku?

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: sobota, 16 wrz 2017, 16:24
autor: Rebels
Witam.
Ja osobiście lubię cukrówkę tak ok 70%, rozcieńczyć sokiem z tymbarku. Np. jabłko-śliwka-gruszka i odstawić na miesiąc aby się przegryzło. Znajomym smakowało.
Testowałem to w zeszłym roku.

Mam jeszcze ok.3l jest naprawdę rewelka.
Kolor i klarowność - bez uwag.
Smak - niezapomniany.

Polecam

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 12:02
autor: memekt
Witam,
mi ostatnio podeszło: cukróweczka + sok jabłkowy + przyprawa do szarlotki

Polecam jak ktoś lubi cynamon :)

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: środa, 22 maja 2019, 21:34
autor: psotnikpiotr
Witam.
Odkopie trochę temat,który już dawno, nie był poruszany. Otóż wykonajem dziś następujący nastaw.
-7kg cukru
-3kg żyta (całe ziarno)
-0,5kg rodzynek
Uzupełniłem wszystko wodą do 32 l. Zapodałem drożdże alcotec vodka turbo. BLG startowe ok. 21.
Jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Szczerze mówiąc drożdże były kilka miesięcy po terminie. Mam nadzieję, że cukier nie pójdzie na marne. Jest jakby trochę zmieniony przepis kolegi Całyxa(pozdrowienia dla forumowego kolegi).
Robiłem już wcześniej podobny nastaw z cukru na życie z dodatkiem przecieru pomidorowego. Powiem wam, że już sam nastaw jest bardzo przyjemny w smaku i zapachu(na drożdżach piekarniczych Saffinstant). Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. Nastawy będę puszczane na pottstillu. Jestem zwykłym pottstillowcem :D
Co koledzy o tym sądzą?
Jestem otwarty na wszelką krytykę.
Pozdrawiam serdecznie.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 23 maja 2019, 14:30
autor: psotnikpiotr
Witam.
Otóż dziś rano sprawdziłem... Nastaw pracuje aż miło patrzeć :) Drożdże, które dałem były sporo po terminie ok. 8 miesięcy (więc długo). Śmiało można dawać drożdże po upływie czasu przydatności. Aaaa... Zaponiałbym dodać, drożdże to Alcotec vodka zalecane do zbożówek.

Pozdrawiam.

Re: Cukrówki "smakowe" - z dodatkami.

: czwartek, 23 maja 2019, 18:18
autor: Góral bagienny
Brawo :klaszcze: Lubię takie eksperymenty mam nadzieje że wyjdzie pyszna okowita :D i dasz znać jaki efekt końcowy