Strona 1 z 1

Kalkulator do nastawów, z temperaturami

: niedziela, 15 sty 2023, 20:59
autor: robert.michal
Na życzenie kleryka 88 kalkulator do nastawów z wbijanymi temperaturami mieszanych wód i dodawanym cukrem również o ustawianej temperaturze :D

Od razu pokazuje gęstość nastawu w danej temperaturze .
Chcąc wiedzieć jakie było by Blg w idealnej temperaturze ustawcie wszędzie 20 stopni.
mieszalnik.jpg

Re: Kalkulator do nastawów, z temperaturami

: poniedziałek, 16 sty 2023, 12:17
autor: HeniekStarr
https://www.destylatory.pl/bimber-z-cukru.html
A dokładniej to pod tym linkiem.

Re: Kalkulator do nastawów, z temperaturami

: poniedziałek, 16 sty 2023, 17:51
autor: kleryk88
Dzieli znalazłem po zdjęciu ;)

Re: Kalkulator do nastawów, z temperaturami

: sobota, 21 sty 2023, 15:47
autor: robert.michal
Z pośpiechu zapomniałem podać link do cukrówki. Na szczęście HeniekStarr uzupełnił. ;)

Zrobiłem też kalkulator do nastawów z glukozy.
https://destylatory.pl/nastaw-glukozowy.html

Myślicie , że gdybym zrobił kalkulator dla melasy - to byłby miarodajny?
Melasy użyłem tylko raz i raczej była to porażka, wspomagałem cukrem bo wydawało mi się, że kiepsko fermentuje, był mały uzysk i smak też słaby. zużyłem jako zaprawkę do wiśniówki.

Jakieś wskazówki?

Re: Kalkulator do nastawów, z temperaturami

: piątek, 27 sty 2023, 01:23
autor: robert.michal
Zrobiłem też kalkulator do nastawów z melasy z trzciny cukrowej https://destylatory.pl/melasa-trzcinowa.html

Zrobiłem, jak mi się zdawało, więc wyniki mogą być niemiarodajne.
Jak pisałem wskazówki mile widziane.

Jak ktoś będzie robił kiedyś rum, to niech napisze, jaką miał wydajność z melasy, jaką z cukru trzcinowego. Jakie uzyskał BLG konkretnego nastawu z melasy, jakie jest BLG dla roztworu trzciny cukrowej.