Strona 1 z 1

Restart 7blg

: wtorek, 19 sty 2021, 23:15
autor: janus
Witam
Pierwszy mój tego typu problem, kilka beczek tak zrobiłem i nigdy problemów nie było. Nastaw w beczce 200l cukru około 55kg drożdze alcotec 48 pure dwie paczka, woda do pełna. Zazwyczaj dochodziło do -3blg. Jednak ostatnio zatrzymało się ono na 7blg. Nigdy nie robiłem restartu. Czy dobrze kombinuję, żeby jakas cześć puścić na rurki np 50l, odzyskać alkohol, następnie wodę odwarowaną zostawić, do niej dodać cukier i paczkę drożdzy (blg 20) i wlać to do beczki?
Jeśli tak to mam kilka pytań czy temperatura w beczce musi być w granicach 25 stopni?
Czy można wlać ciepłą wodę odwarowaną i do niej dodać cukier i drożdze wszystko oczywiście w beczce?
Powiem szczerze że nie sprawdzałem blg startowego ale zawsze było ok, sama fermentacja przebiegła jakoś spokojnie nie było aż tak dużo bombelków i beczka była jakoś mniej ciepła.

Re: Restart 7blg

: środa, 20 sty 2021, 08:50
autor: Kamyk12
Restart nastawu, to raczej dodanie nowej porcji drożdży. W tym przypadku nastaw ma już sporo alkoholu i będzie ciężko to ruszyć świeżymi drożdżami. Poczytaj o restartach przy jakim blg i jakim stężeniu alkoholu zachodzi, ale ja bym odpuścił te 7blg lub przedestylował, a odwar wykorzystał do następnego nastawu.

Re: Restart 7blg

: środa, 20 sty 2021, 12:07
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Odpędź to co masz- wszystko a na wystudzonym odwarze postaw nowy nastaw. Niedojedzony cukier z dundru Ci nie wyparuje, dosyp do odpowiedniego Blg i fermentuj. Przed zadaniem drożdży, napowietrz go i utrzymuj optymalną temperaturę pracy.
Ps. Ilu gramowe paczki drożdży używasz przy tego typu nastawach?

Re: Restart 7blg

: środa, 20 sty 2021, 12:32
autor: MASaKrA_Domingo
Tylko do dundru dodaj mniej niż zwykle cukru! Dunder często nie jest idealnym podłożem dla drożdży i nie ma co im utrudniać.

Re: Restart 7blg

: środa, 20 sty 2021, 15:36
autor: rozrywek
Najpierw sprawdź cukromierz. Najlepiej kup drugi.
Następnie możesz oczywiście próbować cześć odpędzić i uzupełnić dundrem zbijając blg.
Ale możesz się wkurzać jeśli to nie wystartuje.
Ja bym zrobił tak:
Przedestylował to co masz. Następnie do dundru bym sypnąl tylko trochę cukru i zappodał grzybki. A jeszcze lepiej to tylko część dundru ze startowym blg 15. A jak się grzybki rozkręcą to resztę dundru z docelowym cukrem.

Re: Restart 7blg

: środa, 20 sty 2021, 18:25
autor: janus
Kurcze myślałem, że się da bez magazynowania 200l dundru (no może trochę mniej). Inne pytanie ile orientacyjnie może być cukru w beczce bo jeśli tyle zabawy to nie wiem czy jest sens bawić się, no chyba że tego cukru jest aż tyle.

Re: Restart 7blg

: środa, 20 sty 2021, 21:20
autor: marcin2441
Dobrze policzyłem ze jest to tylko 2 kilo cukru?

Re: Restart 7blg

: środa, 20 sty 2021, 22:03
autor: rozrywek
Przy niecalych 200L nastawu i blg ok 7 masz w granicach 14kg cukru w dundrze. Czyli dosyć sporo.
Przu kilo dwóch czy 3 nawet to bym to po destylacji zwyczajnie wylał.

A 7 blg to jednak nie tak mało.
Dalej pytanie dlaczego się tak szybko zatrzymało. Rozumiem 2-3 blg. Ale siedem?

Re: Restart 7blg

: czwartek, 21 sty 2021, 06:58
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Bez początkowego Blg, możemy tylko strzelać.
Przykład
Start- 28Blg
Zakończenie - 7Blg
Pozostało 25% nie sfermentowanego cukru co daje 13,75kg
@rozrywek rację ma.
Jest się o co bić. Prawie 7l koncentratu.

Re: Restart 7blg

: czwartek, 21 sty 2021, 12:59
autor: ogurek
Jeżeli zazwyczaj spadło do -3, to biorąc poprawkę na alkohol w nastawie może być nawet pod 20kg cukru.

Re: Restart 7blg

: czwartek, 21 sty 2021, 21:53
autor: janus
Nie pamiętam dokładnie ale pewnie coś koło 23-24 blg, generalnie tutaj użyłem w większości "cukru polskiego" i zawsze jak go używałem wcześniej on miał "więcej cukru w cukrze :) ", kiedyś bardziej przykładałem uwagę do blg ale jak się robi w takich samych pojemnikach to mniej się potem sprawdza i zaczyna sie na oko robić. Drugim cukromierzem sprawdzałem i było 4blg temp 20 stopni (tutaj już odgazowałem nastaw, wcześniej po prostu wkładałem do pojemnika). Nie wiem czy drożdze nie dały ciała bo trochę leżały chociaż cały czas niby w lodówce.

Re: Restart 7blg

: piątek, 22 sty 2021, 05:28
autor: rozrywek
Defacto słusznie pyta o blg początkowe. Przypuszcza že mogło być wyższe. Z tego co podajesz czyli 55 kilo w 200L wody daje blg 25 z hakiem.

8 kilo ci zostało albo trochę więcej przy 4 blg.
Dlatego jak już sam się zapewne zorientowałeś wyciągnąłeś 3 wnioski:
Prosta matematyka pomaga.
Warto mieć parę różnych cukromierzy.
Warto startować z mniejszym blg i dokarmiać potem.
4 wniosek to taki że nastaw niby powtarzalny może zaakoczyć. Nigdy nie wiesz co drożdźom do łba strzeli.

A ja nie raz robiłem winko celując w półsłodkie a wyszło wytrawne w cholerę.
Proste grzybki zeżarły mi cukry proste tak po prostu. A i odwrotnie też bywało nie raz. Zatrzymały się i koniec. Próby restartu spalone na panewce.

Oddestyluj co masz. Nastaw nowy na tym dundrze zrób ale licz się z tym że następny destylat może nie być rewelacyjny.
Dunder z cukrówki to nie jest dobry materiał na nastaw.

Re: Restart 7blg

: piątek, 22 sty 2021, 23:17
autor: tomhas
Sprawdź na smak czy cukier jest wyczuwalny. Nie odpowiedziałeś jakiej wielkości były paczki drożdży, a to istotne.

Re: Restart 7blg

: sobota, 23 sty 2021, 06:22
autor: użytkownik usunięty
Serwus
rozrywek pisze: Dunder z cukrówki to nie jest dobry materiał na nastaw.
Owszem.
Uważam, że jak go dobrze napowietrzy,(dunder jest prawie pozbawiony tlenu) doda odpowiednią ilość drożdży i nie przesadzi z Blg, drożdże zjedzą wszystko :ok:

Re: Restart 7blg

: sobota, 23 sty 2021, 11:02
autor: akanim
Sprawdź pH nastawu bez odgazowania próbki. Najlepiej paskiem bo pehametr może przekłamać ze względu na cukier i alkohol. Jeśli masz poniżej 3.0 to drożdże nie wystartują ponownie niezależnie od tego ile byś sypał. Dwutlenek węgla sam z siebie zakwasza nastaw do odpowiedniego poziomu a jeśli miałeś go zakażony bakteriami tlenowymi to pH mogło spaść nawet poniżej 3 bo one dołożyły kwas octowy. A wtedy to śmierć dla drożdży. Możesz spróbować dodać sody oczyszczonej do kilku litrów na próbę aby podnieść pH do 5. 4.8 do 5.3 to zwykle idealne pH do szybkiej fermentacji.

Re: Restart 7blg

: czwartek, 28 sty 2021, 12:21
autor: zator77
U mnie stało się ostatnio bardzo podobnie. Przerobione mam ze 20-30 podobnych partii - drożdże alko lub cobra na 100l i od dawna ustalone i sprawdzone proporcje. Dotychczas żadnych problemów nie miałem, 5 do 7 dni i po zawodach - cukromierz tonął jak się patrzy - aż do teraz od 3 dni stoi na 5 i ani rusz. Myślicie że może to być wina drożdży? - co jeszcze mogło mieć na to wpływ? - nie chciałbym powtarzać błędów w następnych mieszaniach.