Strona 1 z 1

Czy to ma sens?

: sobota, 21 lis 2020, 09:43
autor: bombel6622
Witam. Do tej pory działałem na PS i robiłem zaciery z kukurydzy lub słodów. Teraz zaczynam przygodę z aabratek. Większość ludzi na tej kolumnie robi głównie z cukrówki. Gdybym chciał łączyć np. zatarcie słodu żytniego i dołożenie cukru lub glukozy do nastawy czy to ma sens i poprawi jakość i smak finalny? Czy słód będzie wyczuwalny? Może macie jakieś pomysły na nastawy na aabratek? I czy konieczna jest podwójna destylacja?

Re: Czy to ma sens?

: sobota, 21 lis 2020, 09:55
autor: patrzal
Koncepcyjnie wydaje się to podobnie do Łatwego Kwaśnego Zacieru Wujka Jessie: latwy-kwasny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212.html?hilit=%C5%82kzwj, także na moje niewprawne oko ma duże szanse działać.

Re: Czy to ma sens?

: sobota, 21 lis 2020, 11:06
autor: psotamt
bombel6622 pisze:Może macie jakieś pomysły na nastawy na aabratek?
Zasadnicze pytanie: co chcesz otrzymać?

Re: Czy to ma sens?

: sobota, 21 lis 2020, 12:59
autor: rozrywek
Nie. Sensu w tym nie widzę.
Po co się tak napracować z zacieraniem aby to potem spartolić cukrem?

Jak to pomysły na aabratek?
Przecież to tylko sprzęt. Pomysły to można mieć na nastaw, ew na finalny produkt.
Chcesz budować drogę dla samochodu czy kupujesz ssmochód dostosowany do rodzaju dróg?

Aabratek to terenówka. Pojedzie po bezdrożach i po asfalcie.
Bezdroża (czyt: ps) włączasz bieg terenowy ( wyłączasz reflux) i jedziesz.
Asfalt =reflux z wypełnieniem.
Tryb drogowy. Przełączasz i gładko jedziesz.

Nie kombinuj z tym cukrem.
Wiesz ile osób tutaj robi cukrówki dlatego że mieszka w bloku, nie ma technicznych możliwości pobawienia się słodem? W ciul osób marzy aby mieć komórkę, piwnicę, rancho.

A ty masz takie możliwości to korzystaj z nich.

Re: Czy to ma sens?

: poniedziałek, 23 lis 2020, 07:15
autor: defacto
Serwus
Szkoda paprać zacieru zwykłym cukrem. Jeśli Blg chcesz podbić, słodu jeczmiennego dodaj.
Moim zdaniem niema to sensu.