Strona 1 z 1

Problem z BLG

: poniedziałek, 16 lis 2020, 19:40
autor: cu-user
Witam wszystkich.
Nastawiłem dwie cukrówki (2 x 25l).
Drożdże: Browin X-Pure 21,3
Ilość cukru: 6kg
Temperatura początkowa wody 26°C

POMIAR BLG
W obu cukrówkach pomiar dwoma różnymi cukromierzami pokazał 19BLG.
Skoro 19BLG to 190g cukru w litrze cukrówki a 17g cukru daje 1% na litr cukrówki to wyjdzie 190g/17g=11,17% alkoholu.

TEORIA
6000g cukru w 25l wody to 240g na litr to jest 24BLG
240g/17g=14,11% i to jest zgodne mniej więcej z tym co napisane na opakowaniu drożdży że taka cukrówka będzie miała 15%.

Pierwsze pytanie :?:
Skąd mi się wzięła taka różnica w BLG zmierzonym i teoretycznym? Temperatura nastawu? Niesłodki cukier (cukier biały polski cukier)?

Drugie pytanie :?:
Przeniosłem cukrówki do miejsca o temperaturze około 18°C celem wolnej fermentacji (żeby uzyskać łagodniejszy spirytus). Nie popsuję nic?

Trzecie pytanie :?:
Czy przy pędzeniu metodą 2,5 ma znaczenie dla smaku i aromatu spirytusu wolniejsza fermentacja w niższej temperaturze i klarowanie grawitacyjne?

Zdaję sobie sprawę że pytania nie są zbyt ambitne :bezradny: :help:

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 16 lis 2020, 22:21
autor: radius
cu-user pisze:Skoro 19BLG to 190g cukru w litrze cukrówki...
Nie w litrze a w kilogramie ;)
A teraz policz to jeszcze raz 8-)

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 16 lis 2020, 22:31
autor: nemeto
1. Tak się nie przelicza, ja osobiście w tabelki zerkam (o ile mi się chce).
2. Powinno być ok, może wolniej ale ok.
3. Fermentacja im wolniej i mniej cukru tym mniej syfu. Odnośnie klarowania nie wiem - klaruje tylko grawitacyjne.

Re: Problem z BLG

: wtorek, 17 lis 2020, 00:08
autor: jakis1234
ad 1. 6 kg cukru i 25 l wody to 19,35 Blg, ściągnij sobie AlkoCalc od kolegi jozzek666 i będziesz miał problem przeliczania z głowy :)
ad 2 - nic nie popsujesz, ja trzymam cukrówkę w temperaturze około 18 stopni, pracuje powoli, ale schodzi do -4 Blg i jest w porządku.
ad 3 - wolniejsza fermentacja, to mniej fuzli i łagodniejszy spirytus. Klarowanie robię grawitacyjne, jak mam czas, jak nie to bentonit albo turbo klar, nie zauważyłem różnicy, ale tutaj może się wypowiedzą bardziej doświadczeni.

Re: Problem z BLG

: wtorek, 17 lis 2020, 17:13
autor: patrzal
Takie pytanie, masz 6kg cukru + 25l wody (blg jak policzył kolega wyżej), czy 6kg w 25l nastawu łącznie? W drugim przypadku blg byłoby niecałe 22.

Re: Problem z BLG

: wtorek, 17 lis 2020, 19:09
autor: cu-user
radius pisze: A teraz policz to jeszcze raz 8-)
Pracuję nad tym :) Widać muszę ogarnąć podstawy .
patrzal pisze:Takie pytanie, masz 6kg cukru + 25l wody (blg jak policzył kolega wyżej), czy 6kg w 25l nastawu łącznie?
W 25l nastawu mam rozpuszczone 6kg cukru tj. 6kg cukru i około 21.4l wody.
patrzal pisze:W drugim przypadku blg byłoby niecałe 22.
A nie 24?
Co znów policzyłem nie tak :odlot: :?:
(6000g cukru / 25 000g nastawu) x 100 = 24 BLG

Z tego wychodzi:
24BLG = 240g / 1000g roztworu
1000g roztworu - 240g cukru = 760g wody
V cukru = 240g x 0.6ml/g = 144ml
V roztworu = 144ml + 760ml = 904ml
(240g/904g) x 1000 = 265,49g/l
265,49g/l /17 = 15.61% ----- i to by się zgadzało z tym co napisane na opakowaniu drożdży :D

I tak sobie jeszcze myślę, że zmierzyłem BLG początkowe po dodaniu drożdży. Może dlatego wyszło 19 :?: Czy te 135g drożdży mogło spowodować takie zafałszowanie wyniku :?:

Re: Problem z BLG

: wtorek, 17 lis 2020, 20:24
autor: johnex
Kolego @cu-user chcesz wiedzieć skąd ten błędny odczyt. Według mnie to:
1. Temperatura odczytu przy 26 stopniach - 0.3blg
2. Dałeś 0,5 l wody więcej (może w wiadrze fermentacyjnym się skala źle nadrukowała)- 0.4blg
3. Błąd cukromierza (to że oba cukromierze pokazują to samo nie znaczy, że wskazują prawidłowo) - 1blg

No i na koniec - kolego to nie APTEKA. Ja bym się tak przy robieniu nastawu nie przejmował. No a jak chcesz być bardzo dokładny to sprawdź czy twój cukromierz pokazuje 0 blg dla czystej wody (pamiętaj aby miała 20 stopni), później rozpuść 100g cukru w 400ml wody i sprawdź czy pokazuje 20blg.

Zerknij tu: https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... t=alkocalc

Re: Problem z BLG

: wtorek, 17 lis 2020, 20:42
autor: patrzal
Może się okazać, że liczę źle, ale liczę to tak:
1kg cukru po rozpuszczeniu zajmie dodatkowo 0,6l, czyli 6kg ~ 3,6l.
Wody w nastawie było 25l - 3,6l = 21,4l (i ważyła 21,4kg).
Masa nastawu: 21,4kg + 6kg = 27,4kg.
Blg: 6kg *100 / 27,4kg ~ 21,9
Dziwi mnie tylko, czemu licząc masę nastawu uparcie bierzesz 25kg ;) 25l wody to 25kg (+/-), ale 25l roztworu cukru to trochę więcej.

Jak wyżej - to nie apteka, odchyłki są dopuszczalne. Ale z drugiej strony - sam jestem Brombą i doskonale rozumiem potrzebę Mierzenia i Ważenia (i bycia przy tym dokładnym) ;)

Re: Problem z BLG

: wtorek, 17 lis 2020, 21:08
autor: cu-user
Masz rację z tą masą nastawu :P
i z apteką również racja :P

[mod:nie cytuj całego posta]

Re: Problem z BLG

: środa, 18 lis 2020, 09:46
autor: rozrywek
Zgadzam się.
Nie ma co się za bardzo przejmować drobnymi różnicami.
Ale warto znać te proste zasady.
Pisałem juź o tym. Jak się zbije ci cukromierz to masz w głowie balongomierz. Wyszukaj mój post gdzies o tym jest. Albo potem znajde ci linka.
To samo sie dotyczy rozrabiania. Warto miec to w głowie.

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 23 lis 2020, 17:46
autor: cu-user
Dzisiaj tj. po 7 dniach BLG wynosi - 4.
Na ostatnie dwa dni przeniosłem do ciepłego pomieszczenia bo bałem się ze fermentacja stanie.

Re: Problem z BLG

: czwartek, 10 gru 2020, 17:58
autor: kamil.foltyn
Witam. Mam problem z moją cukrówką. Zrobiłem nastaw 7 kg cukru 25l wody i drożdże do nastawów owocowych bo takie akurat miałem. Po paru dniach fermentacji wszystko się zatrzymało na 15 brix. Temperatura nastawu 24 stopnie. Stwierdziłem że może drożdże sie nie nadają i dałem kolejne browinu do cukrówek, i 1 kg cukru. Znowu trochę popracowało i się zatrzymało. Nie wiedziałem co zrobić więc dałem jeszcze inne drożdże gorzelnicze które też nic nie dały. Robie 3 cukrówkę, robiłem rum, whisky i wszystko wychodziło a to nie chce się przerobić. w czym może być problem ?

Re: Problem z BLG

: czwartek, 10 gru 2020, 18:03
autor: mtx
Smakowałeś ten nastaw?

Re: Problem z BLG

: czwartek, 10 gru 2020, 18:14
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Czy kolega odpowiednio napowietrzył nastaw, przed zadaniem pierwszej paczki drożdży?

Re: Problem z BLG

: czwartek, 10 gru 2020, 19:27
autor: akanim
1. Brudny baniak lub niedomyty po środkach czystości typu ludwik albo zawierające chlorany.
2. Użyłeś pirosiarczyn potasu do mycia baniaka? Może go nie wypłukałeś dobrze? Siarka zabija drożdże.
3. Pożywka do drożdży. Fosforan diamonowy. Dodałeś? Zbyt mało azotu także zatrzymuje fermentację.
Piszesz, że to 3 cukrówka ale czy na tym samym cukrze?

Re: Problem z BLG

: piątek, 11 gru 2020, 06:43
autor: kamil.foltyn
Wymieszałem nastaw przed podaniem drożdży i po ich zapodaniu.
Baniak myję tylko wodą bez płynów i nie użyłem pirosiarczanu potasu. Nigdy nie używam. Może to jest błąd. Musiałem to zakazić. Co do cukru to nie pamiętam bo nie zwracałem na to uwagi. Jak to uratować? Szkoda wylać

Re: Problem z BLG

: piątek, 11 gru 2020, 08:28
autor: akanim
Hej. Nic nie piszesz o pożywce. Dodaj jeśli nastaw nie jest jeszcze kwaśny w smaku, a ciągle słodki. Próba na smak.
Ale dalej nie brnąłbym w ten nastaw bo koszty kolejnych drożdży zaraz przekroczą wartość 7 kg cukru. A drożdżom będzie coraz trudniej wystartować z powodu ilości alkoholu jaki już jest w nastawie.
Ja bym to potraktował jako naukę na przyszłość i ewentualnie przedestylował żeby sprawdzić co wyszło.
Porażki są wpisane w tą zabawę :)

Re: Problem z BLG

: piątek, 11 gru 2020, 11:19
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Pożywka była zawarta jak przypuszczam w każdej paczce drożdży turbo. Więc dodawanie jakiejkolwiek pożywki, raczej mija się z celem. Sprawdzilbym Blg, napowietrzyłbym konkretnie nastaw, dolał nieco świeżej wody. Może się namnożą i go odpalą :scratch:

Re: Problem z BLG

: piątek, 11 gru 2020, 15:31
autor: kamil.foltyn
I to jest ciekawe. Bo tak. Blg na cukromierzu browina pokazuje 6 blg. A refraktometr pokazuje 15 brix. Z tego co czytałem to blg praktycznie równają się brix a tu taka różnica. Oba na wodzie 20 stopni pokazują 0. Być tu mądry i pisz wiersze.
Nie miałem już pomysłu i dodałem pożywkę ale do drożdży winnych. No kurde 7 kg cukru, 3 paczki drożdży, trochę mi tego szkoda ;) spróbuję to przelać dolać wody, moze coś się zacznie dziać

Re: Problem z BLG

: piątek, 11 gru 2020, 15:43
autor: jakis1234
@defacto Kamil napisał
i drożdże do nastawów owocowych bo takie akurat miałem.
, a w drożdżach winnych na ogół nie ma pożywki.

Re: Problem z BLG

: piątek, 11 gru 2020, 16:13
autor: Góral bagienny
Co Ci szkoda :scratch: Na rurki z tym nie kombinuj nic więcej.
Po gotowaniu sprawdz blg dundru jak wysokie to nastawiaj na nim następną cukrówkę :D
Pozdrawiam Góral

Re: Problem z BLG

: piątek, 11 gru 2020, 16:42
autor: użytkownik usunięty
@jakis1234
Może to były turbo drożdże do owoców z pożywką?

Re: Problem z BLG

: piątek, 11 gru 2020, 17:46
autor: akanim
Kamil.
Cukromierz i refraktometr są w porządku. Na cukromierzu masz 6 Blg ale bez poprawki na alkohol jaki już masz w nastawie. Pi razy drzwi masz już około 10% etanolu w nastawie. Podkreślam bez poprawki!
Tego rodzaju błąd robisz także mierząc refraktometrem bo wartość 15 brix jest bez korekty na obecny już etanol w nastawie. Bezwzględny współczynnik załamania światła etanolu wynosi 1,36 i jest wyższy niż wody 1,33. Zatem to co mierzysz to w istocie suma cukru, ETANOLU i wody.
Zrób próby na cukrze w wodzie a potem dodaj do niego kapkę spirytusu, wódki co tam masz pod ręką i sprawdź na cukromierzu i refraktometrze ile pokażą.

Re: Problem z BLG

: piątek, 11 gru 2020, 18:19
autor: czytam
Blg=Bx dla roztworu wody z cukrem. Zawartość alkoholu zniekształca pomiar z tym, że bardziej w przypadku refraktometru. Stąd różnica. Są kalkulatory, do których wprowadza się początkową i końcową wartość Bx a otrzymuje się właściwe Blg i zawartość alkoholu.

Re: Problem z BLG

: sobota, 12 gru 2020, 22:46
autor: tomhas
W smaku wyczuwalny jest cukier?

Re: Problem z BLG

: środa, 16 gru 2020, 12:54
autor: kamil.foltyn
Tak, nastaw jest słodki w smaku. Zlałem to z nad osadu, dodałem wody 3l około wymieszałem i zaczęło pracować, ale bardzo powoli.

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 15:36
autor: kamil.foltyn
Destyluje ten nastaw ale mam problem. Mianowicie strasznie nie równo kapie. A w szybkowarze słychać bulgotanie i wtedy dużo mocniej leci. Grzanie cały czas stałe. Są momenty w których w ogóle nie leci a czasami za szybko. Nie wiem w czym problem

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 15:47
autor: Góral bagienny
Na czym grzejesz ? Kuchenki elektryczne mają termostaty przeważnie i nie nadają się do naszych celów ;)

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 15:57
autor: kamil.foltyn
Taboret gazowy stały płomień i właśnie dla tego nie wiem w czym problem. Może to wina tego cukru co został w nastawie ?

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 16:03
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Trzeba by było luknąć na sprzęt, bo raczej to nie jest wina niedojedzonego cukru.
Może już brakło mocy w kotle?

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 16:05
autor: Góral bagienny
A toś mi zabił ćwieka :scratch: Byłem pewien że na kuchence ;)
Cukier w nastawie nie wpływa na szybkość kapania, najwyżej może się przypalić w garnku.
Grzałem gazem alembik i nigdy takich problemów nie miałem :scratch:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to że gaz idzie nierównomiernie raz więcej raz mniej.
Innego pomysłu nie mam :scratch:

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 16:07
autor: kamil.foltyn
Mocy nie brakło bo to początek destylacji. Jestem w trakcie. Leci 55 procent. Zastanawiam się czy to nie ma coś wspólnego z wypełnieniem, ale jak wykonywałem pierwszą destylację tego nastawi to wszystko było w porządku. Nic takiego się nie działo. Wypełnienie to spręzynki pryzmatyczne na początku kawałek zmywaka na podtrzymanie

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 16:24
autor: Góral bagienny
Strasznie mały % jak na początek destylacji :scratch:
Spróbuj delikatnie zmniejszyć moc grzania.
Wypełnienie nie ma tutaj nic do rzeczy o ile go nie ubiłeś.

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 16:44
autor: kamil.foltyn
No sam początek to to nie jest. Zaraz po przedgonie 63 procent. Nie ma się co więcej spodziewać po tym nastawie. Nie wiadomo ile to ma procent ale z moich obserwacji wynika że ok 12 do 14

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 17:09
autor: wawaldek11
kamil.foltyn pisze:... A w szybkowarze słychać bulgotanie i wtedy dużo mocniej leci. Grzanie cały czas stałe. Są momenty w których w ogóle nie leci a czasami za szybko. Nie wiem w czym problem
Może kamyki wrzenne pomogą?

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 18:19
autor: kamil.foltyn
Może to faktycznie chodzi o to że ten nastaw z oczywistych względów nie jest mieszany a grzeje się u dołu i dla tego się tak zachowuje. Co te kamyki tak dokładnie robią ?

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 18:25
autor: użytkownik usunięty
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kamyczki_wrzenne
Myślę, że nie w tym rzecz.
Cykniesz foto sprzętu?

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 20:29
autor: kamil.foltyn
Jasne. Proszę bardzo ;)

Re: Problem z BLG

: poniedziałek, 11 sty 2021, 20:38
autor: użytkownik usunięty
Czy on nie za bardzo przechylony na prawo jest aby?
Czy podczas procesu, sprzęt ma tendencje do przechylania się na boki?