Strona 1 z 1

Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

: czwartek, 29 paź 2020, 23:02
autor: kokornik
Oto tłumaczenie przepisu z homedistiller.org, wrzucam to ze względu na ciekawą koncepcję zastosowania otrębów pszennych do nadania cukrówce charakteru zbożowego. U nas te otręby na allegro są do dostania 23zł/worek 20kg, pozostałe składniki b. tanie, więc może warto, jako alternatywa drożdży turbo dające TURBO smaki? Drożdży piekarskich bym raczej nie dawał, ale najtańsze gorzelnicze np. Fermiol.

Co wy na to?

---
Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

DLA OSÓB poszukujących szybkiej fermentacji, odrobina czasu spędzonego na etapie przygotowań procentuje ogromną korzyścią w skróceniu czasu fermentacji.
Oto mój przepis na szybką wódkę po bardzo niskich kosztach bez filtrowania węgla i dodawania związków czyszczących.

Składniki (do nastawu 23 litrów)
4kg cukru
250g otrębów pszennych
1 tabletka multiwitaminowa
Szczypta Soli Epson (przyp. tł. siarczan magnezu, sól gorzka)
½ łyżeczka DAP (przyp. tł. fosforan dwuamonowy - główny składnik wszystkich pożywek, tani)
Kwas cytrynowy
50g drożdży piekarniczych

MOP:
W dużym garnku (5 litrów lub większym) zagotuj 1,7 do 2 litrów wody (gotuję w dzbanku, aby zaoszczędzić czas)
Dodać 250 g otrębów, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do fermentora zimną wodą, aby dopełnić do 20 litrów.
Dodaj pokruszoną tabletkę MV, sole Epsom i DAP.
Gdy otręby będą gotowane na wolnym ogniu przez 30 minut, dodaj je do fermentora.
Następnie dostosowuję pH do około 5, zwykle około ½ łyżeczki kwasku cytrynowego.
Uwodnij drożdże w 100 ml wody i dodaj do mieszanki. Upewniając się, że temperatura początkowa jest poniżej 30C
Dobrze wymieszaj (do dokładnego napowietrzenia używam blendera ręcznego).
Komentarze
Zostaw dużo miejsca w fermentorze, ponieważ startuje jak rakieta. Używam fermentora 30l.

NIE uszczelniać przez co najmniej 24 godziny, ponieważ gruba warstwa piany utworzy się w ciągu godziny. Dałem rurkę fermentacyjną dopiero po 36 godzinach, więc mogę monitorować postępy.

Daje to szybką fermentację (zwykle schodzi do -2.6 Plato w ciągu 3 do 4 dni). Przed destylacją odstawić i odstawić na kilka dni do oczyszczenia.

Uważam, że ma przyjemny lekko pszeniczny smak, znacznie przyjemniejszy niż zwykła cukrówka.

Re: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

: czwartek, 29 paź 2020, 23:43
autor: robert4you
Ciekawe.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

: piątek, 30 paź 2020, 23:05
autor: kleryk88
Widziałem to ostatnio na YT ale drożdże piekarnicze to moze już lepiej na koji albo jakiś turbo alcotekach

Re: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

: wtorek, 3 lis 2020, 18:21
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Rozumiem, że kolega autor pozyskał już rzecz. Ciekawi mnie, na jakim sprzęcie tzn kolumna z zasypem, ps?
Nie czuć "buraczanego ducha"? :scratch:

Re: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

: środa, 31 mar 2021, 21:46
autor: takipan
Hej koledzy,

Czy ktoś sprawdzał owy przepis, bo wydaje mi się, że mało prawdopodobne jest to aby garstka otrąb zrobiła takie czary...? :)