Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji
: czwartek, 15 paź 2020, 16:43
Drodzy koledzy a może też i koleżanki
Potrzebuje szybkiej rady co do temperatury nastawu.
Mianowicie : wczoraj nastawiłem cukrówke 100l z dodatkiem ok 15kg winogrona (pogniecionego tłuczkiem).
Dodałem drożdże t48 3paczki. Wstawiłem beczkę do kotłowni a tam panuje 28-30 stopni. Nastaw ma aktualnie 35-36 stopni i dość intensywnie pracuje. Moje pytanie brzmi : czy temp nastawu nie za wysoka? Może postawić do chłodniejszego miejsca np. Garazu (13-15stopni) i jak długo temp nastawu (35') będzie się utrzymywać? Nie chce przedobrzyć na wszystkie pytania z góry dziękuję. Jestem początkującym w tym temacie. Tzn wcześniej robiłem tylko na drożdżach babuni i to latem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
Potrzebuje szybkiej rady co do temperatury nastawu.
Mianowicie : wczoraj nastawiłem cukrówke 100l z dodatkiem ok 15kg winogrona (pogniecionego tłuczkiem).
Dodałem drożdże t48 3paczki. Wstawiłem beczkę do kotłowni a tam panuje 28-30 stopni. Nastaw ma aktualnie 35-36 stopni i dość intensywnie pracuje. Moje pytanie brzmi : czy temp nastawu nie za wysoka? Może postawić do chłodniejszego miejsca np. Garazu (13-15stopni) i jak długo temp nastawu (35') będzie się utrzymywać? Nie chce przedobrzyć na wszystkie pytania z góry dziękuję. Jestem początkującym w tym temacie. Tzn wcześniej robiłem tylko na drożdżach babuni i to latem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.