Strona 1 z 1

Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

: czwartek, 15 paź 2020, 16:43
autor: Wilu
Drodzy koledzy a może też i koleżanki :D
Potrzebuje szybkiej rady co do temperatury nastawu.
Mianowicie : wczoraj nastawiłem cukrówke 100l z dodatkiem ok 15kg winogrona (pogniecionego tłuczkiem).
Dodałem drożdże t48 3paczki. Wstawiłem beczkę do kotłowni a tam panuje 28-30 stopni. Nastaw ma aktualnie 35-36 stopni i dość intensywnie pracuje. Moje pytanie brzmi : czy temp nastawu nie za wysoka? Może postawić do chłodniejszego miejsca np. Garazu (13-15stopni) i jak długo temp nastawu (35') będzie się utrzymywać? Nie chce przedobrzyć ;) na wszystkie pytania z góry dziękuję. Jestem początkującym w tym temacie. Tzn wcześniej robiłem tylko na drożdżach babuni i to latem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

: czwartek, 15 paź 2020, 22:30
autor: tomhas
36 st to dużo, ale myślę że to max i będzie spadać temp. Gdyby utrzymywała się taka temp. przez kolejne 3-4 dni (lub rosła) to przenieś do chłodniejszego pomieszczenia, a pod koniec fermentacji możesz z powrotem przenieść do cieplejszego, żeby miał łatwiej odfermentować.

Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

: czwartek, 15 paź 2020, 22:33
autor: stefunk
Na takie okazje dobrze mieć zamrożone butelki z wodą

Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

: piątek, 16 paź 2020, 09:43
autor: Kamal
Alcotec red, niby do 40* wytrzymują. ;)
To już chyba będzie max. temp. ;)
K.

Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

: piątek, 16 paź 2020, 10:01
autor: moszeusz
Swoją szosą - zwykłe alcoteci 48 turbo pure dają radę spokojnie koło 36 stopni.

Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

: piątek, 16 paź 2020, 10:16
autor: użytkownik usunięty
Od niedawna przygotowując zacier sypię drożdże już w okolicach 40* by zapobiec ewentualnemu zakażeniu. Sypię jedynie na powierzchnię bez mieszania całości. Ostatnim razem przy ziemniakach na słodzie dosłownie po 10 minutach zacier wychodził z beczki do tego stopnia, że musiałem użyć antypiany ;)

Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

: poniedziałek, 19 paź 2020, 10:03
autor: Wilu
Wielkie dzięki Panowie, temperatura dzień później zaczęła spadać, teraz utrzymuje się na poziomie 27 stopni. Na razie zostawiam i nic nie ruszam. Pozdrawiam.