Strona 2 z 3

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: piątek, 7 sie 2020, 15:36
autor: tomhas
japitole pisze:Nie, zawsze mieszam
Więc powtórzę:
Spróbuj sam a się przekonasz.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: piątek, 7 sie 2020, 22:50
autor: rozrywek
Nie drapcie się dziewczyny bo nie ma o co.
Stanę tu w obronie. Pomysł od razu wydał mi się bezsensowny i głupi.

Ale kibicowałem i kibicuję dalej.
Mogłem go jednym zdaniem sprowadzić do parteru. Zgnoić go na dzień dobry i stłamsić.

Ale przyszła chwilka refleksji. A dlaczego nie?
Dlaczego nie spróbować?
Każdy rozrabia, miesza. Ja też.

Staję murem za tym oto osobnikiem bo na przekór wszystkim chciał zobaczyć jak to się zachowa w praktyce.
Jeśli sam napisze że to nie był dobry pomysł i
Gówno z tego wyszło to zawsze próbował.
Chciał i chce spróbować czegoś innego.
I to jest to. Jak aabratek. Gdzie taka krzywa kolumna.. .a wypaliłiło.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: piątek, 7 sie 2020, 23:03
autor: Pablito
@japitole nastaw bez mieszania jest pewnym uproszczeniem dla dawkowania cukru partiami, jak przy winie. Tutaj cukier ma sam się rozpuszcza stopniowo. Kolega tomhas zrelacjonował, że nastaw ciągle miał blg w okolicach 5.
Ty masz wątpliwości, czy przy tak niskim Blg może być tak burzliwa fermentacja, jak przy Blg w okolicach 25, a przez to wysoka temperatura? Jak mówi rozrywek, zawsze warto spróbować, a najlepiej zrobić 2 nastawy, jeden tradycyjnie, a drugi bez mieszania i zobaczyć, jak zachowują się temperatury

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: sobota, 8 sie 2020, 01:12
autor: rozrywek
Inaczej to ujmę.
Jak jazda busem.
Jak trzymasz stałą prędkość 110.
Eksperyment był ciekawy bo nowy. I dalej ciekawy jest.
Ja stosuję od lat tzw dokarmianie stopniowe. I to działa, wierzcie mi.

Oczywiście bardziej tradycyjną metodą. ...Jest podział. Cukru. I to też nie jest złe.
Trochę moją bo nazywam to stopniowaniem blg
. Działa. I naprawdę przynosi dobre efekty.

Warto.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: sobota, 8 sie 2020, 10:05
autor: lesgo58
tomhas pisze:...
Zrobiłem nastaw cukrowy o pojemności 50l, w tym 12 kg cukru, z tym, że cukru nie rozpuściłem.
Bardzo dobry pomysł. :klaszcze:
Ja tak zawsze robię ale z owocówkami. Drożdże leję po wierzchu. Nigdy nie mieszam. Dodaję tylko sukcesywnie pożywkę. Fermentacja przebiega spokojnie i jednostajnie przez cały czas. I następny plus - nigdy mi nie wykipiało.
Jedyne co bym zmienił to kolejność czynności. Najpierw woda o odpowiedniej temp.. Następnie drożdże solidnie wymieszane. A to ze względu na pożywkę. No chyba, że ktoś fermentuje na babuninych albo innych np. winnych. Na końcu cukier. Albo w całości (to tak żeby już było całkiem na leniwca) albo partiami.
To że cukier na początku osiądzie całkowicie na dnie w niczym nie przeszkadza. Nawet jego zaskorupienie.
Eksperyment jak najbardziej spoko. Pokazujący że sposobów fermentacji jest wiele. :ok:

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: niedziela, 9 sie 2020, 13:02
autor: lesgo58
Pomysł dobry. Tylko czy jest do ogarnięcia. To temat rzeka.
Jeśli oczekujesz ode mnie inicjatywy to niestety ale musze odmówić. Z różnych powodów. Głównym jest brak wystarczającej wiedzy.
A przede wszystkim brak mi czasu i cierpliwości. Mam obecnie na tapecie update stare "Kompendium..." i nie mogę jakoś skończyć.
Zresztą na forum winiarski jest już świetne kompendium... A także pokrewne tematy z różnymi eksperymentami na temat. Jak znajdę linki to je podrzucę.
No chyba, że ktoś zrobi to szybciej.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: niedziela, 16 sie 2020, 16:35
autor: tomhas
Po drugiej destylacji rozrobiłem do 50. Produkt lux, nie różni się tego uzyskanego po tradycyjnej fermentacji.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: niedziela, 16 sie 2020, 18:26
autor: użytkownik usunięty
Zbyt wysoko.
Sprawdź aromat i smak przy ok. 20%. Daj znać, jak wyszło :ok:

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: niedziela, 16 sie 2020, 20:25
autor: tomhas
Nie rozumiem po co do 20, nikt nie pije takiej wódki, ale ok, rozrobiłem. Aromat bez obcych zapachów, lekko spirytusowy. Smak łagodny.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: niedziela, 16 sie 2020, 22:03
autor: .Gacek
tomhas pisze:Nie rozumiem po co do 20, nikt nie pije takiej wódki...
Koledze defacto zapewne chodziło o to że przy niskim procencie jesteśmy w stanie wyłapać więcej niuansów w destylacie, wychodzi wtedy jego smak bez palenia czy rozgrzewania gardła.
To samo się tyczy temperatury. "Degustację" robię przy temperaturze pokojowej, przy dobrze zmrożonej słabej wódce nie poczujesz nawet czy dobra czy zła, po prostu kopie i tyle...

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: niedziela, 16 sie 2020, 23:05
autor: tomhas
.Gacek pisze:Koledze defacto zapewne chodziło o to że przy niskim procencie jesteśmy w stanie wyłapać więcej niuansów w destylacie
Spoko, domyślam się o co chodziło Defacto, tylko zastanawiam się po co, skoro pijemy od 40 w górę i to co wyłapię przy 20 przy 40 jest niewyczuwalne.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: poniedziałek, 17 sie 2020, 04:33
autor: lesgo58
Po to żebyś miał świadomość co pijesz. Jeśli w ogóle takie coś Ciebie interesuje.
Bo zrobić alkohol to żadna sztuka. Sztuką jest zrobić dobry alkohol. I uwierz - to nie takie proste.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: czwartek, 17 wrz 2020, 23:32
autor: robert4you
Mieszać czy nie mieszać? Oto jest pytanie!

Postanowiłem sprawdzić sam.
Pierwsze wnioski po 24h.
Nastaw nie mieszany pracuje dużo bardziej intensywnie niż mieszany.

Zobaczymy co będzie dalej.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: piątek, 18 wrz 2020, 06:13
autor: moszeusz
Nie mieszałeś w ogóle, nawet po dodaniu drożdży?

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: piątek, 18 wrz 2020, 06:57
autor: aakk
Niższe blg startowego ( nie wymieszany cukier) , ta sama ilość dodanych droższy. Stąd bardziej burzliwa praca? Jeśli tak to ciekawe jaki będzie wpływ na jakość finalną.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: piątek, 18 wrz 2020, 17:44
autor: tomhas
aakk pisze:ciekawe jaki będzie wpływ na jakość finalną.
To już opisywałem. Produkt LUX, bez obcych zapachów i smaków.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: niedziela, 20 wrz 2020, 10:09
autor: robert4you
Nie mieszałem ani trochę

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: środa, 23 wrz 2020, 23:17
autor: zenonowsianka
Świetny wątek, zatem jutro przetestuję i ja. Zrobię nastaw na lenia na Alcotec Pure 48. Świetne drożdże, zobaczymy jak sobie poradzą w takiej sytuacji.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: czwartek, 24 wrz 2020, 00:14
autor: robert4you
Pracuje dalej. Niemieszany bardziej intensywnie.
Czekam dalej.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: czwartek, 24 wrz 2020, 14:27
autor: marcingrzesik
Też postanowiłem podjąć wyzwanie. Nastaw cukrowy 8kg cukru i 1kg suszonych owoców, beczka45l. Owoce zalane wrzątkiem z kilogramem cukru, a reszta do beczki. Po dwóch dniach, cały zaległy na dnie cukier wyparował. Blg obecnie 12 i ładnie pracuję

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: wtorek, 29 wrz 2020, 18:12
autor: robert4you
Minęło 14 dni.

Beczki wyglądają tak:

ObrazekObrazek

Która jest mieszana, a która nie?

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: wtorek, 29 wrz 2020, 18:20
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Nie mieszany z lewej strony :ok:

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: wtorek, 29 wrz 2020, 23:31
autor: akczak
Drugi nie mieszany. Pozdrawiam

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: środa, 30 wrz 2020, 08:55
autor: robert4you
Nie mieszany to ten bardziej klarowny

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: środa, 30 wrz 2020, 10:37
autor: akczak
A to dziwne robiłem podobny eksperyment i "leniwa" cukrówka pracowała dłużej niż mieszana która już się zdążyła wyklarować zanim tamta skończyła pracować.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: środa, 30 wrz 2020, 11:47
autor: moszeusz
Ja mam podobne doświadczenia co akczak. Zwykła cukrówka pracowała 3,5 dnia a nie mieszana prawie tydzień.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: środa, 30 wrz 2020, 13:56
autor: rastro
Ale to też pewnie kwestia drożdżaków jak i ich ilości... nie wszyscy dają paczkę na 25l a to nieco zmienia czas fermentacji bo jest ich mniej na jednostkę cukru, jest mniej pożywek itp.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: środa, 30 wrz 2020, 14:42
autor: robert4you
Ale obydwie beczki były na tych samych drożdżakach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: środa, 30 wrz 2020, 15:23
autor: rastro
Raczej mi chodziło że koledzy mogą używać innych i w innych proporcjach warunkach itp. stąd im mieszany się klaruje po dwóch 3-4 dniach a nie mieszany pracuje inaczej... bo grzybki mają przez dłuższą chwilę dostawy cukru tyle że w mniejszych ilościach.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: środa, 30 wrz 2020, 17:53
autor: wkg_1
rastro pisze:bo grzybki mają przez dłuższą chwilę dostawy cukru tyle że w mniejszych ilościach.
I to chyba im lepiej robi ... następnym razem tak spróbuję !

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: środa, 30 wrz 2020, 20:12
autor: rastro
Ale ja nie mówię że to gorzej, tylko że istnieje pewne prawdopodobieństwo że mogą pracować dłużej bo początkowo mają mniej cukru i później skazane są na przerabianie cukru który rozpuszcza się na bieżąco. Żeby to pobadać dokładniej to trzeba by było zrobić jakieś zestawy testowe w różnych kombinacjach drożdże, cukier blg. startowe i całkowite, do tego w miarę kontrolowane warunki albo chociaż żeby były one takie same dla różnych nastawów. Bo porównywanie powiedzmy mojego nastawu Twojego i Roberta jest zupełnie bezcelowe... bo nic nie wiemy o ich parametrach jak i o parametrach otoczenia, a nawet jeżeli byśmy mieli to jak miarodajne porównanie będzie co najmniej trudne.

No ale to takie moje teoretyzowanie...

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: środa, 30 wrz 2020, 22:42
autor: robert4you
Jedna tylko generalna uwaga.
Najpierw do beczki dajemy gorącą wodę, a dopiero potem wsypujemy cukier, nie odwrotnie.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: czwartek, 1 paź 2020, 01:16
autor: tomhas
robert4you pisze:Jedna tylko generalna uwaga.
Najpierw do beczki dajemy gorącą wodę, a dopiero potem wsypujemy cukier, nie odwrotnie.
A ja zrobiłem odwrotnie.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: sobota, 10 paź 2020, 16:00
autor: .Gacek
Z racji dzisiejszego wielkiego lenistwa, i ja postanowiłem, że zrobię cukrówkę na lenia.
Do beczki wlałem 12 litrów wody o temperaturze 30 stopni. Powoli wsypywałem cukier robiąc tak jakby kółka. Zależało mi na tym aby cukier powoli i spokojnie opadał na dno. Doprawiłem całość dwiema stołowymi, wręcz czubatymi łyżkami black labeli. Dam znać :ok:

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: sobota, 10 paź 2020, 16:57
autor: robert4you
WNIOSKI

1 cukier przerobiony "do końca"
2. surówka wyraźnie lepsza w smaku i zapachu
3. z 60l nastawu uzyskałem ok 0,8 litra produktu więcej

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: sobota, 10 paź 2020, 18:27
autor: .Gacek
Robert pamiętasz temperaturę początkową? Jakich drożdży używasz?

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: sobota, 10 paź 2020, 21:30
autor: Szlumf
Ja musiałem się dzisiaj wspomóc mieszadłem i grzałką. Drożdże przestały pracować. Blg -2 i skorupka cukru na dnie. Temperatura 17C. Nastaw z 85l wody i 25kg cukru. Drożdże "100 Turbo Yeast". Może błędem było podanie drożdży i rozmieszanie by rozpuścić pożywki przed dodaniem cukru. Drożdże podałem w 29C a po dodaniu cukru spadło do 27C. Pracowało ładnie i temperatura dobiła do 35C gdy się trochę przestraszyłem i zdjąłem część ocieplenia. Powoli temperatura spadała i byłem pewien, że wszystko w porządku gdy dziś sprawdzałem blg w praktycznie sklarowanym nastawie. A tu niestety tylko -2blg. Sprawdziłem dno beczki kijkiem i niestety wyczuwalna skorupka z cukru.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: sobota, 10 paź 2020, 22:24
autor: robert4you
Takie drożdże

https://www.destylacja.com/drozdze-gorz ... -pack.html

Start w ok 30 st.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: sobota, 10 paź 2020, 22:34
autor: .Gacek
Robert te drożdże od starowara to są na 99% Black Label z worków ze Szwecji.

Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

: sobota, 10 paź 2020, 22:51
autor: robert4you
Być może. Jadę na nich od pewnego czasu i jestem bardzo zadowolony. I do tego CCC.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka