Strona 1 z 1

cukrówka pytanko

: piątek, 10 kwie 2020, 16:06
autor: hubson123
witam wszystkich,
mam pytanie zrobiłem cukrówkę na drożdżach piekarskich, ok 12l, 2kg cukru i 10dag drożdży. Stała ponad 2 tyg do momentu kiedy cukromierz pokazał 0blg, dodałem klaroiwin. Po częściowym wyklarowaniu została przedestylowana. do przepuszczenia tego nastawu nie użyłem odstojników, tylko szklana chłodnica. z tego nastawu wyszło mi 2,2l 50% po 1 przepuszczeniu.
Mam pytanie odnośnie jakości, bo trochę śmierdzi xd więc jak sobie z tym poradzić, przepuścić jeszcze raz czy próbować przefiltrować węglem aktywnym ?

Pozdrawiam :help:

Mod.
Pisz staranniej.

Re: cukrówka pytanko

: piątek, 10 kwie 2020, 20:08
autor: TUTEK
Cześć. Pewnie brzydko pachnie bo robiłeś to tylko jeden raz i to pewnie bez miedzi. Mam rację? Opisz swój sprzęt. Jak wygląda, co jest w środku, jak szybko wydmuchałeś te 2,2 litra? No i jeszcze po trzecie primo ultimo- czy wygotowałeś wszystko do zera i pijesz to?

Re: cukrówka pytanko

: wtorek, 14 kwie 2020, 09:58
autor: mocho
Najlepiej przepuścić to co masz przez węgiel (rozcieńczone i zmrożone) i później druga destylacja. Gotuj powoli, zbieraj do butelek 100- 200 ml, nie zakręcaj. Na drugi dzień sprawdź buteleczki i będziesz wiedział co chcesz pić a czego nie

Re: cukrówka pytanko

: sobota, 25 kwie 2020, 15:20
autor: hubson123
Przepraszam za nieaktywność,

Ogólnie moja aparatura składa się z dwóch odstojników jeden jest wypełniony szklanymi rurkami, drugi jest pusty w środku i do tego szklana chłodnica, ale przy tym destylacie nie stosowałem odstojników prosto z baniaka do chłodnicy. Nie gotowałem wszystkiego zostawiłem na dnie osad i może 400ml nastawu, wszystko gotowałem chyba 4-5h.

Po upływie kilku dni przpusciłem przez węgiel, zapachu juz nie było ale został drożdżowy posmak

Re: cukrówka pytanko

: sobota, 25 kwie 2020, 19:56
autor: .Gacek
hubson123 pisze: Ogólnie moja aparatura składa się z dwóch odstojników jeden jest wypełniony szklanymi rurkami, drugi jest pusty w środku i do tego szklana chłodnica, ale przy tym destylacie nie stosowałem odstojników prosto z baniaka do chłodnicy.
Kolego jeszcze dużo nauki przed Tobą. Poczytaj o takim urządzeniu jak deflegmator i poszukaj tematu "trzy gracje i każda piękna"...

Re: cukrówka pytanko

: sobota, 25 kwie 2020, 20:18
autor: Erazer
Niewyklarowany nastaw, nie dofermentowany i puszczony na szybkowarze z chłodnicą, cudów nie ma...

Re: cukrówka pytanko

: sobota, 25 kwie 2020, 22:37
autor: TUTEK
Spokojnie, bez przesady. Bardzo dobrze, że odstojniki nie wzięły udziału w grze. Wsadź do deflegmatora miedź w postaci linki. Spróbuj ją rozszarpać żeby wyszła ci taka siatka. Włóż ją delikatnie w deflegmator i dostosuj moc grzania w okolicach 100W na cm^2 powierzchni przekroju deflegmatora. Przedestyluj jeszcze raz i daj znać. Pamietaj, odrzuć pierwsze 100 ml i odbieraj do 40%

Re: cukrówka pytanko

: sobota, 25 kwie 2020, 22:51
autor: Góral bagienny
Miedz do cukrówki :scratch: i jechać do 40% :o od 50% odbieraj w małe buteleczki 100mll i może z 2 będą dobre ;)

Re: cukrówka pytanko

: sobota, 25 kwie 2020, 23:03
autor: TUTEK
Tak. Miedź do cukrowki. A konkretnie do deflegmatora. Co Cię dziwi? I do 40% spokojnie. Wyższy % na wyższym levelu pracy. Góralu, daj szansę początkującemu. On na ps-ie nie oddzieli frakcji prawidłowo, a zbierając do 40% nie zniechęci się. W 2014 roku sam tak robiłem przez x00 litrów nastawu i byłem przeszczęsliwy z efektów. Chyba nawet bardziej niż dzisiaj

Re: cukrówka pytanko

: sobota, 25 kwie 2020, 23:13
autor: Góral bagienny
@TUTEK Jak będzie odbierał do 40% to na pewno się zniechęci ;). Chyba że lubi posmak drożdży :scratch:

Re: cukrówka pytanko

: sobota, 25 kwie 2020, 23:19
autor: TUTEK
No bez jaj. Tak do 40% jest ok. Jeśli mowa jest o klasycznym PSie . Nie widzę sensu kombinowania do 50 a potem buteleczki. Jeśli kiedyś miałeś taki sprzęt, to pewnie wiesz, że był to początek przygody i nic ci nie zaszkodziło. Limit można zwiększać, np ja powiem że do 55% odbioru. Tylko po co. Niech pomysłodawca przejdzie min. Na LM to wtedy pogadamy.

Re: cukrówka pytanko

: sobota, 25 kwie 2020, 23:31
autor: Góral bagienny
Cały czas mam ps i na nim pracuję i wiem jedno, cukrówka poniżej 50% capi jak z murzyńskiej chaty ;). Mam 80cm deflegmator wypełniony sprężynkami. Jeżeli chcę destylat na nalewki to destyluję 3 razy.
Lubię posmak bimberku ale cukrówka ponizej 50% to już berbelucha nie bimberek ;)

Re: cukrówka pytanko

: sobota, 25 kwie 2020, 23:46
autor: TUTEK
Nosz... Gość hubson nie destyluje 2,3 razy. Jak robi raz to niech odbierze do 40% i finito. Też mam ps-a. I wiesz co? Lubię go najbardziej. Jak brałem ślub to na weselu było w uj alkoholu po 2 destylacja na kolegi ps-ie. I zostało mi tyle co kot naplakal. A sklepowej 3 kartony. Nie będę pisał ile hl przepedzilem

Re: cukrówka pytanko

: niedziela, 26 kwie 2020, 00:24
autor: nemeto
Wydaję mi się, że wszystko zależy od mocy grzania. Ja kiedyś operując na szybkowarze gotowałem 10l wsadu 9-10h i kończyłem na 55-60%. Niżej śmierdziało i coraz wolniej kapało. Miałem 2 szklane deflegmatory połączone szeregowo wypchane własnoręcznie kręconymi sprężynkami z CU.

Re: cukrówka pytanko

: poniedziałek, 4 maja 2020, 19:05
autor: użytkownik usunięty
hubson123 pisze:witam wszystkich,
mam pytanie zrobiłem cukrówkę na drożdżach piekarskich
Również używam takich drożdży.
0.5kg mąki żytniej, tyle samo orkiszowej, garść słonecznika, garść płatków owsianych, po łyżce cukru i soli, pół litra ciepłej wody i odpowiednią ilość drożdży piekarskich. Po wymieszaniu składników, zaledwie po 20minutach ciasto pięknie wyrosło. Do wytłuszczonych foremek na kolejne 20 minut pod przykryciem. Piekarnik w międzyczasie na 230st. Gdy osiągnął temperaturę, wyrośnięte ciasto włożyłem do rozgrzanego piekarnika na 55minut. Po tym czasie mamy smaczny i zdrowy chlebek.
Daruj sobie drożdże piekarnicze do nastawu.

Re: cukrówka pytanko

: poniedziałek, 22 sty 2024, 15:24
autor: ledzep
Góral bagienny pisze: sobota, 25 kwie 2020, 23:31 Jeżeli chcę destylat na nalewki to destyluję 3 razy.
Lubię posmak bimberku ale cukrówka ponizej 50% to już berbelucha nie bimberek ;)
Góralu, czy możesz opisać robienie cukrówki na PS na 3 razy? Ewentualnie jak byś to zrobił na dwa razy? Pędzę a nie wiem, czy dobrze :scratch:
Oczywiście pomińmy nieprzesadzone blg początkowe, dobre drożdże, nastaw, który zakończył pracę w odpowiedniej temperaturze i wyklarował się grawitacyjnie.

Re: cukrówka pytanko

: wtorek, 23 sty 2024, 11:41
autor: rozrywek
@ledzep
Musisz poszperać w szukajce.
Nie pamiętam jaki był tytuł tematu. Tam opiałem tzw recyrkulację. Czyli wybranie serca z serca. Takie gotowanie 2 w jednym.
Może których z modów to wyszpera. Mi z telefonu się nie udaje. Nie pamiętam tytułu.
Jak znajdziesz to wklej linka.

Re: cukrówka pytanko

: wtorek, 23 sty 2024, 13:21
autor: Góral bagienny
@ledzep Zasypanie sprężynkami deflegmatora.
Pierwsze gotowanie do 99.5 stopnia w kotle.
Drugie gotowanie, normalne dzielenie na frakcje czyli odebranie przedgonu i odbiór do 50%, resztę surówki zbieram osobno tak do około 10% i dodawałem do kolejnego pierwszego gotowania.
Trzecie gotowanie, wsad rozrabiałem do około 30% i tradycyjnie odbiór przedgonów, serce do 55% reszta do kolejnego pierwszego gotowania.
Uzyskany destylat miał około 85% i co najważniejsze nie generował dużych strat bo pogon szedł do dalszej obróbki.
Powodzenia :ok:

Re: cukrówka pytanko

: wtorek, 23 sty 2024, 13:54
autor: ledzep
@rozrywek
topic24929.html?hilit=cukr%C3%B3wka%20na%20pot%20stillu
@Góral bagienny
Pogony z 3 gotowania do ilu voltów zbierać?

Re: cukrówka pytanko

: wtorek, 23 sty 2024, 14:35
autor: Góral bagienny
Ja przeważnie do około 10% jechałem.
Musisz sam sprawdzić kiedy już za bardzo capi :D

Re: cukrówka pytanko

: wtorek, 23 sty 2024, 18:13
autor: rozrywek
Jak zaczynałem przygodę z bimerkiem. Jechałem do 10.
Teraz kończę przy 30%
Przy odbędzie. A teraz przy drugim gotowaniu do ok 60% to jest max..