Regulacja pH w nastawie cukrowym
: środa, 1 kwie 2020, 09:44
Zmierzył się ktoś z tematem "Regulacja pH w nastawie cukrowym".
Chodzi o nastaw cukrowy fermentowany drożdżami gorzelniczymi albo piwowarskimi (nie turbo) z dodatkiem pożywki (np. na bazie DAP). Doczytałem, że idealne pH powinno być w tym przypadku 4-4.5.
Znacie proporcje: waga kwasku cytrynowego do całkowitej ilości nastawu?
Piszą też niektórzy o buforach pH (kwasek+soda oczyszczona) ale nie wiem czy to potrzebne.
Chodzi o nastaw cukrowy fermentowany drożdżami gorzelniczymi albo piwowarskimi (nie turbo) z dodatkiem pożywki (np. na bazie DAP). Doczytałem, że idealne pH powinno być w tym przypadku 4-4.5.
Znacie proporcje: waga kwasku cytrynowego do całkowitej ilości nastawu?
Piszą też niektórzy o buforach pH (kwasek+soda oczyszczona) ale nie wiem czy to potrzebne.