Cukrówka nie klaruje sie
: piątek, 14 lut 2020, 21:45
Witam wszystkich!
Mam taki problem.. Zrobiłem nastaw z 9kg cukru(9kg +woda =25l nastawu) i pracowało to sobie w piwnicy ok 17 stopni przez 15 dni do uzyskania - 3 blg(wiem powinno być mniej ale..)po 15 dniach ustala fermentacja poziom blg cały czas ten sam i stoi to sobie juz 10 i nie chce się klarowac. Drożdże PURIFERM MOSKWA.
Kolor mętno-mleczny robione z cukru biedra z promo
Byl to mój pierwszy nastaw z tak duża ilością cukru bo wszak człowiek ciekawy jest i kiedyś musiała być ta pierwsza próba
Wiem że można użyć klaru itp ale zawsze starałem się klarowac metoda grawitacyjną a jak już dawałem klar to z częściowo wyklarowanego produktu dla uzyskania idealnego efektu
Robiłem 2 takie nastawy z przesunięciem 1 tygodnia i ten wcześniejszy dostał klar i po 2 dniach przejrzal ale to też nie było to. Wydzielił się osad co prawda ale jakiś taki mętny też był. Smak po rurowaniu bez zmian.
Mam taki problem.. Zrobiłem nastaw z 9kg cukru(9kg +woda =25l nastawu) i pracowało to sobie w piwnicy ok 17 stopni przez 15 dni do uzyskania - 3 blg(wiem powinno być mniej ale..)po 15 dniach ustala fermentacja poziom blg cały czas ten sam i stoi to sobie juz 10 i nie chce się klarowac. Drożdże PURIFERM MOSKWA.
Kolor mętno-mleczny robione z cukru biedra z promo
Byl to mój pierwszy nastaw z tak duża ilością cukru bo wszak człowiek ciekawy jest i kiedyś musiała być ta pierwsza próba
Wiem że można użyć klaru itp ale zawsze starałem się klarowac metoda grawitacyjną a jak już dawałem klar to z częściowo wyklarowanego produktu dla uzyskania idealnego efektu
Robiłem 2 takie nastawy z przesunięciem 1 tygodnia i ten wcześniejszy dostał klar i po 2 dniach przejrzal ale to też nie było to. Wydzielił się osad co prawda ale jakiś taki mętny też był. Smak po rurowaniu bez zmian.