Strona 1 z 1

Cukrówka nie klaruje sie

: piątek, 14 lut 2020, 21:45
autor: Jeziorak
Witam wszystkich!
Mam taki problem.. Zrobiłem nastaw z 9kg cukru(9kg +woda =25l nastawu) i pracowało to sobie w piwnicy ok 17 stopni przez 15 dni do uzyskania - 3 blg(wiem powinno być mniej ale..)po 15 dniach ustala fermentacja poziom blg cały czas ten sam i stoi to sobie juz 10 i nie chce się klarowac. Drożdże PURIFERM MOSKWA.
Kolor mętno-mleczny robione z cukru biedra z promo :D

Byl to mój pierwszy nastaw z tak duża ilością cukru bo wszak człowiek ciekawy jest i kiedyś musiała być ta pierwsza próba 8-)

Wiem że można użyć klaru itp ale zawsze starałem się klarowac metoda grawitacyjną a jak już dawałem klar to z częściowo wyklarowanego produktu dla uzyskania idealnego efektu :)

Robiłem 2 takie nastawy z przesunięciem 1 tygodnia i ten wcześniejszy dostał klar i po 2 dniach przejrzal ale to też nie było to. Wydzielił się osad co prawda ale jakiś taki mętny też był. Smak po rurowaniu bez zmian.

Re: Cukrówka nie klaruje sie

: sobota, 15 lut 2020, 09:15
autor: Kamal
To wystaw na dwór, na chłód. :)
K.

Re: Cukrówka nie klaruje sie

: sobota, 15 lut 2020, 12:11
autor: Jeziorak
Pomysł dobry bo temperatura sprzyja, ale mi nie chodziło o sam fakt wyklarowania tylko o przyczynę, żeby na przyszłość nie popełnić błędu ;)

Re: Cukrówka nie klaruje sie

: sobota, 15 lut 2020, 12:23
autor: mtx
Nie rób takich ulepów to i klarowanie będzie łatwiejsze. W nastawie jest jeszcze cukier, jest przez to gęstszy i ciężej się klaruje.

Re: Cukrówka nie klaruje sie

: sobota, 15 lut 2020, 12:32
autor: masterpaw2
@Jeziorak, pomijając fakt bardzo wysokiego blg początkowego (staraj się nie przekraczać 24blg), nie odnotowałem w Twoim poście kluczowego słowa, odpowiedzialnego za sprawne klarowanie - ODGAZOWANIE. Zerknij tu: klarowanie-nastawu-co-robie-nie-tak-t13856.html

Re: Cukrówka nie klaruje sie

: sobota, 15 lut 2020, 12:56
autor: nemeto
Blg 36 (prawie jak miód pitny ;)), jak dla mnie dużo za dużo. Tak jak poprzednicy - nie rób takich ulepów, i odgazowania znaczenie przyspiesza proces.

Re: Cukrówka nie klaruje sie

: sobota, 15 lut 2020, 14:26
autor: użytkownik usunięty
BLG startowe wynosiło 31,6 a nie 36, co nie zmienia faktu, że i tak dużo za dużo.

Re: Cukrówka nie klaruje sie

: sobota, 15 lut 2020, 14:45
autor: Jeziorak
Blg na cukrobierzu wychyliło się nieco poza 30 także chyba japitole ma rację. Nastawy zrobiłem 2 ponieważ dostałem 2 paczki drozdzy (za flasice) i zaciekawiony nastawiłem takie cudo. Raczej robię nastawy słabsze z 7kg.
Tak jak pisałem ciekawość /eksperyment raczej już nigdy nie powtórzę numeru ;)

Re: Cukrówka nie klaruje sie

: niedziela, 23 lut 2020, 22:15
autor: Muminek-M1
Ja początkowo też robiłem według instrukcji na opakowaniu. Mocny nastaw- 9 kg cukru na paczkę drożdży i 25l wody.
Wychodził słodkawy z amylami trunek i w przeliczeniu mniej niż 1l z kilograma cukru
Teraz robię 7 kl na paczkę drożdży i 25 litrów wody i jest dużo lepiej. Nie wiem i nie wnikam dlaczego ale podczas procesu wyciągam więcej spirytusu niż wcześniej zanim temperatury na 10 -tej i wyżej zaczynają rosnąć