Strona 1 z 1

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: wtorek, 10 mar 2020, 19:52
autor: tomhas
psotamt pisze: Odlać do naczynia i zbierać po każdej rektyfikacji. Jak się uzbiera to na rurki ale osobno, z żadnym nastawem, zacierem a tym bardziej czystym gonem.
Dokładnie to miałem na myśli, źle się wyraziłem.

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: sobota, 14 mar 2020, 15:18
autor: kombiii
Lub po prostu wylać :D

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: sobota, 14 mar 2020, 19:01
autor: dynio
Wylać, to czyste marnotrawstwo.... Ja z takich resztek co jakiś czas odzyskuję dużo 96,5

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 08:49
autor: Erazer
Mam 50l przefermentowanego nastawu z glukozy, blg początkowe 22. Zlane znad osadu, odgazowane porządnie mieszadłem piwowarskim parę razy - wlałem coobra megapack klar na 100l i widzę, że drożdże opadły, natomiast całość nadal jest mętna...
Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu? Może środek niezbyt skuteczny i lepiej by się sprawdził bentonit? Cukrówkę bentonitem ładnie klarowałem, ale jak było zimno jeszcze, teraz chyba się nie sprawdzi

Chodziło mi po głowie nastawienie wina na glukozie zamiast cukru, ale jeśli to tak miało by wyglądać (mętne), to chyba sobie odpuszczę

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 09:12
autor: drgranatt
Erazer pisze:...wlałem coobra megapack klar na 100l i widzę, że drożdże opadły, natomiast całość nadal jest mętna...
Ja używam KLARMEDEL. Jedno opakowanie na 50 l z nastawu cukrowego czy glukozowego w 2-3 dni robi przezroczyste. A sprawdzałeś końcowe Blg?

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 09:17
autor: Erazer
Tak, okolice -4
Jestem przekonany, że fermentacja ustała, od góry wyraźnie samo się już klarowało, a w rurce fermentacyjnej także nic się nie działo, woda nie zmieniała poziomu
Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 09:24
autor: drgranatt
Erazer pisze:...Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo
No niestety nie to po pierwsze a po drugie, nie używaj rurki fermentacyjnej.

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 09:29
autor: psotamt
Erazer pisze:Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu?
No raczej nie. Stare zdjęcia:
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p162082

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 09:42
autor: Erazer
drgranatt pisze:
Erazer pisze:...Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo
No niestety nie to po pierwsze a po drugie, nie używaj rurki fermentacyjnej.
Fermentowałem w balonie, oczywiście że bez rurki i korka - te zastosowałem po ustaniu fermentacji aby ocenić, czy na pewno się zakończyła
Więc środek do bani, albo operator do d...
Może ta zawiesina to żelatyna z środka klarującego? Jest oczywiście duża różnica, w szklance wygląda przyzwoicie, ale w większym naczyniu - jak balon właśnie widać, że ciecz nie jest perfekcyjnie wyklarowana

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 09:49
autor: dynio
Zamiast używać klarowinu, trzeba było poczekać parę dni, aż samo sie wyklaruje.
Ja nigdy nie używam i nie mam problemu z klarowaniem, a im mniej swiństw w nastawie lub zacierze tym lepiej...
Nocami jeszcze jest w miarę zimno, wystaw na zewn. to przyspieszy klarowanie

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 09:52
autor: aakk
@dynio w parę dni idzie osiągnąć taki rezultat jak po dodaniu środków klarujących? Mi się nigdy nie udało.

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 09:54
autor: dynio
Mi wystarcza tydzień. Do alkoholu trzeba się nauczyć cierpliwości i to na każdym etapie realizacji.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 10:57
autor: aakk
Nie przekonuje mnie to. Nastaw (90L) czasem stoi tydzień, dwa ( temp ~12-15°C) od zakończenia fermentacji jak nie mam czasu i nigdy nie udało się osiągnąć takiego efektu jak po dodaniu środków klarujących. Mam na myśli takie wyklarowanie że widać dno w beczce.

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 11:05
autor: lesgo58
Poczytaj ten wątek i kilka postów poniżej:
https://alkohole-domowe.com/forum/post90208.html#p90208

Ostatnio wprowadziłem małą modyfikację. Po skończonej fermentacji lewaruję. Tak jak wino - ostrożnie - i jednocześnie odgazowuję. Efekt jeszcze lepszy.

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 11:22
autor: Erazer
Leszku jestem zaintygrowany, przeprowadzę próby.
W balonie od góry zaczęło się klarować jeszcze przed zlaniem znad osadu i dodaniem środka klarujacego, mam wrażenie, że ta część która sama się sklarowala na górze baniaka była podobnej jakość jak to, co mam po klarowaniu chemią - może z tą różnicą, że ten mętny Osad szybciej poszedł na dno

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 13:53
autor: gary1966
Serwus, stawiam na słabe odgazowanie, tu musi być wiertarka, "fyrlaniem" tego nie osiągniesz.

Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

: piątek, 1 maja 2020, 15:18
autor: rozrywek
dynio pisze:Mi wystarcza tydzień. Do alkoholu trzeba się nauczyć cierpliwości i to na każdym etapie realizacji.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Mądre słowa.