Strona 1 z 2

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 11:30
autor: kombiii
Dlatego dzisiaj powtórzę pomiar w okolicach 20 stopni właśnie.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 14:09
autor: użytkownik usunięty
Nie obniżaj teraz temperatury do 20`C, tylko po to by coś komuś udowodnić, bo ja Ci wierzę. Jak już chcesz obniżyć to do 25`C i staraj się już taką temperaturę utrzymywać.
W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 14:37
autor: robert4you
do korekty blg w funkcji temperatury służą specjalne tabelki, nie trzeba obniżać temperaturę nastawu żeby to prawidłowo wiedzieć.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 15:07
autor: kombiii
japitole pisze: W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg
Dzięki, to w tym tempie jutro będzie gotowy do klarowania.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: sobota, 8 lut 2020, 17:23
autor: kombiii
Cztery litry niecałe poszło z tych 8 kilogramów cukru. Ciągnąłem do 97,5 stopnia w kegu.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: sobota, 8 lut 2020, 20:54
autor: użytkownik usunięty
Spraw sobie bufor, to będziesz ciągnął do 99,8`C w zbiorniku, a nawet do 100`C, a co za tym idzie, będzie więcej spirytusu z nastawu.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: sobota, 8 lut 2020, 21:27
autor: aakk
@japitole zabrzmiało jak by bez bufora nie było takiej możliwości praca z buforem potrafi nawet skrócić proces o 1/3 więc wygoda. Bez bufora też można sporo wyciągnąć tylko przy końcówce trzeba tak skręcać odbiór ( poniżej 10ml/min) że sporo osób już sobie odpuszcza. A można się przyłożyć i dodatkowe 0.5l czy wiecej serca nam to wynagrodzi

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 07:53
autor: kombiii
japitole i aakk, czytałem o buforze, jednak u mnie taka konfiguracja nie wchodzi w grę. Po zamontowaniu OLM, do sufitu mam 10 cm ... :|

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 10:13
autor: Pablito
Jaką masz wysokość katalizatora? Podobno 25 cm wystarcza na zrobienie bufora i wtedy zamieniasz katalizator na bufor

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 11:12
autor: prolog1975
japitole pisze:
japitole pisze:Spraw sobie bufor, to będziesz ciągnął do 99,8`C w zbiorniku, a nawet do 100`.
Piszesz bzdury do tego nie potrzeba bufora

No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 12:27
autor: kombiii
Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?
20 cm :hmm: więc z buforu lipa.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 13:37
autor: użytkownik usunięty
prolog1975 pisze: Piszesz bzdury do tego nie potrzeba bufora
Kolego dobrze wiesz o co chodzi...
Pewnie sam masz bufor i pewnie masz go, by kolumna ładniej wyglądała :scratch: Obniżony odbiór również masz?, ale po co ci on?
Przecież bez niego również zrobisz dobry spiryt itd itp
prolog1975 pisze: No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.
Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l, to i tak będziesz swoje mundrości "promował" i bzdurne (używając twojej nomenklatury słownej) wyliczenia wypisywał.
Więc nie lubię marnować energii i czasu na odległość, by coś komuś udowodnić, jak już, to wolę to robić w bliskim kontakcie.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 17:59
autor: prolog1975
japitole pisze: Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l
Mylisz agresję z dociekliwością.
Widać zbyt trudne pytania zadaję, nie denerwuj się stres jest szkodliwy dla zdrowia. Papier wszystko przyjmie ale nie forumowicze. Jeśli z tych nastawów uzyskujesz w przybliżeniu 0.5l spirytu z kg cukru po dwóch gotowaniach to proponuję zmienić cukromierze.

Re: RE: Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 18:00
autor: Pablito
kombiii pisze:
Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?
20 cm :hmm: więc z buforu lipa.
Z tych 10 cm zapasu pod sufitem 5-6 możesz jeszcze wykorzystać na bufor. Mam podobną sytuację i kol. Herbata powiedział, że coś da się wymyślić na bufor o wysokości 25 cm.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 18:32
autor: kombiii
@Pablito, jeśli dobrze rozumiem, to katalizator, miałby byc zastąpiony przez 25 centymetrowy bufor. Czy w takim razie bufor przejmie jego rolę?
Mam prośbę, jeżeli @Herbata zdoła skonstruować dla Ciebie ów bufor, dasz mi znać tu, lub na PW? Jestem żywotnie zainteresowany i z góry dziękuję.
(albo zapytajmy @Akasa. Wyfasował mi niezły moduł OLM i też konstruuje bufory).

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 18:35
autor: użytkownik usunięty
Do bufora możesz wsypać sprężynki miedziane i będzie robił wtedy również za katalizator.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 18:51
autor: kombiii
Ok. Tylko ta długość ... :scratch:
U mnie w grę wchodzi jedynie 25 cm a dostępne bufory, maja długość 30 cm, jak na złość.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 19:10
autor: użytkownik usunięty
Spokojnie możesz zrobić na zamówienie, a i cena nie powinna być wyższa niż tych gotowych. Sporo ludzi się tym zajmuje tu na forum.
Możesz również poszukać na forum szkiców/rysunków bufora i zlecić wykonanie jakiemuś kumatemu spawaczowi z okolic.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: poniedziałek, 29 cze 2020, 16:55
autor: MASaKrA_Domingo
Wracając do meritum tego tematu, to raz na próbę zrobiłem 100l nastawu z 24kg cukru. Jedna paczka Alcotecow już nie pamiętam które, a nie mam teraz dostępu do zeszytu, gdzie to zapisuję. Fakt, ślimaczyl się nastaw prawie 2tyg w temperaturze pokojowej, ale już po pierwszej rektyfikacji spiryt był zdecydowanie najbardziej łagodny. Następnym razem będę robić tylko w ten sposób cukrowki, jeśli tylko będę miał czas. Widać wolna praca plus stabilne warunki dają super efekty.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: poniedziałek, 29 cze 2020, 20:43
autor: użytkownik usunięty
MASaKrA_Domingo pisze:Wracając do meritum tego tematu, to raz na próbę zrobiłem 100l nastawu z 24kg cukru. Jedna paczka Alcotecow już nie pamiętam które
Rozumiem, że to była powiększona paczka drożdży np. 200g?

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: wtorek, 30 cze 2020, 13:10
autor: MASaKrA_Domingo
No właśnie nie. Jedna zwykła paczka drożdży turbo na 25l plus DAF.