Strona 1 z 2

Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 11:42
autor: kombiii
Podzielę się z Wami pewnymi spostrzeżeniami, dotyczącymi nastawu cukrowego.
Drożdże Alcotec Turbo Yeast, woda, 8 kg cukru, temperatura startowa 30 stopni, pojemnik 25 l - te warunki się nie zmieniają.
Od wiosny do późnej jesieni, czas fermentacji, do osiągnięcia w nastawie wartości -3 Blg, wynosił pięć do siedmiu dni.
Temperatura otoczenia wynosiła wówczas od 20 do 28 stopni (w upały).
W zimie, temperatura otoczenia wynosi od 17 stopni w nocy do 19 stopni w dzień w miejscu, gdzie stoi pojemnik.
Ku mojemu zdziwieniu, czas pracy drożdży wydłużył się do ... dwudziestu dni, czyli prawie trzech tygodni!

Dziwi mnie to okrutnie, ponieważ wiem z tego forum, że temperatura otoczenia nie ma wpływu na czas fermentacji. Co Wy na to?

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 11:53
autor: .Gacek
Zawsze tak było, że gdy temperatura jest wyższa to drożdże szybciej przerabiają a gdy niższa to wolniej... Za to zobaczysz o ile mniej syfu będzie w nastawie, który tak długo i spokojnie fermentował.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 13:01
autor: johnex
Normalnie za to odkrycie to chyba Nobla dostaniesz :klaszcze:

A tak na poważnie to raczę zmniejszyć blg startowe nastawu bo z tego co napisałeś to wychodzi mi ponad 28. Nie wychodzi ci przypadkiem destylat piekący w smaku?

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 13:07
autor: kombiii
Dla mnie to takie oczywiste nie było.
Destylat nigdy nie wyszedł mi piekący w smaku, zresztą dodaję cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jest tam jeszcze opcja nastawu nawet z 9 kg.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 14:38
autor: mtx
kombiii pisze:Od wiosny do późnej jesieni, czas fermentacji, do osiągnięcia w nastawie wartości -3 Blg, wynosił pięć do siedmiu dni.
Temperatura otoczenia wynosiła wówczas od 20 do 28 stopni (w upały).
W zimie, temperatura otoczenia wynosi od 17 stopni w nocy do 19 stopni w dzień w miejscu, gdzie stoi pojemnik.
Ku mojemu zdziwieniu, czas pracy drożdży wydłużył się do ... dwudziestu dni, czyli prawie trzech tygodni!
Szok i niedowierzanie :o :shock: ;)
Poza tym tak jak kolega wyżej pisze, wysokie Blg to nic ciekawego i nie wiem po co się na to łasić tym bardziej, że piszesz o -3Blg, gdzie w nastawie ze startowym 28Blg w pełni przerobiony nastaw powinien mieć -5Blg - czyli, albo masz balingomierz niedokładny, albo zwyczajnie część cukru Ci nie przerabia i masz straty, i osobiście obstawiam tą drugą opcję.
Dziwi mnie to okrutnie, ponieważ wiem z tego forum, że temperatura otoczenia nie ma wpływu na czas fermentacji.
Pokaż gdzie takie bzdury wyczytałeś.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 15:03
autor: johnex
kombiii pisze:...dodaję cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jest tam jeszcze opcja nastawu nawet z 9 kg.
Jak to mówią "papier (opakowanie) wszystko przyjmie". Raz postanowiłem zrobić nastaw w takich proporcjach i nie polecam. Mimo rektyfikacji i przepuszczenia przez węgiel trunek nie był akceptowalny. Teraz robię nastawy o blg startowym 22-23 i nie ma problemu.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 15:19
autor: kombiii
johnex pisze: Teraz robię nastawy o blg startowym 22-23 i nie ma problemu.
To zaledwie 6 kg cukru. Hmm... spróbuję, skoro ma być lepsze :roll:

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 15:57
autor: johnex
Wychodziłem z tego samego założenia co ty: jedna paczka drożdży, więcej cukru będzie lepiej i ekonomicznej. Ale nie tędy droga. Jak chcesz oszczędzić na drożdżach to rób powiększone nastawy. Jedna paczka A48 bez problemu poradzi sobie z 12 kg cukru w 42l wody.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 16:09
autor: nemeto
Ja robię standardowy grunwald jeśli chodzi o proporcje wody i cukru (nie zmiejszam ilości wody) w beczce 80l. Do tego 2 paczki MS i jestem zadowolony z produktu finalnego. Staram się nastawów w lato nie robić - jak dla mnie w bloku jest za ciepło.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 17:16
autor: kwik44
U mnie czy lato czy zima 1 paczka turbo 24, 15kg cukru, 60-70l wody i 2, góra 3 dni mam przefermentowany nastaw.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 18:12
autor: użytkownik usunięty
kombiii pisze: Dziwi mnie to okrutnie, ponieważ wiem z tego forum, że temperatura otoczenia nie ma wpływu na czas fermentacji. Co Wy na to?
Miałbyś rację gdybyś używał grzałek w przeciwnym wypadku temperatura zewnętrzna ma znaczne znaczenie. Dzisiaj skończyłem testy po raz czwarty na ALCOTEC VODKA STAR i wyniki są takie same.
Drożdże, które są delikatne i taki również mają dawać nastaw, a w końcowym procesie spirytus, przerabiają mi cukier do -6,5 blg w cztery dni. Pomimo tego, że nie jest zalecane dodawanie na opakowanie więcej jak 6kg cukru, bo ponoć mają problem z przerobieniem więcej niż zalecanych 6kg, to ja daję 8kg.
Do tego są to drożdże które potrzebują więcej czasu 7 -10 dni, by nastaw dawał sugerowany przez producenta delikatny produkt końcowy, to mój nastaw pomimo krótszej pracy daje to samo.
Pisałem już to nie raz, że w nastawie cukrowym ważna jest temperatura startowa i jak ktoś pisze, że nastawia je w 30`C i w temperaturze otoczenia 28`C, to ten nastaw nie może być dobry. Pewnie w drugiej, trzeciej dobie, temperatura nastawu to 34`C :shock:
Podam wam przykład na ALCOTEC VODKA STAR, dwa nastawy różniące się temperaturą startową tylko 0,5`C
Temperatura zewnętrzna 11,5`C tyczy się obu nastawów.

Nastaw A - temp. startu 25`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień +3blg, temp. nastawu 28`C
3 dzień -6blg
4 dzień -6,5blg

Nastaw B - temp. 25,5`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień -2blg :shock: , temp. 28,7`C
3 dzień -5blg
4 dzień -6blg

Co ciekawe, gdybym zrobił nastaw z temperaturą startową 26`C, to taki nastaw pracuje o połowę dłużej i schodzi do -6blg
Widać po tych przykładach jak jest istotna temperatura startowa.
Wszystkie swoje nastawy robię z grzałkami

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 20:09
autor: Szlumf
Jaka była temperatura nastawów 3 i 4 dniu?

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: środa, 5 lut 2020, 20:29
autor: inblue
japitole pisze: Drożdże, które są delikatne i taki również mają dawać nastaw, a w końcowym procesie spirytus, przerabiają mi cukier do -6,5 blg w cztery dni.
[...]
Nastaw A - temp. startu 25`C, początkowe blg 22
[...]
4 dzień -6,5blg

Nastaw B - temp. 25,5`C, początkowe blg 22
[...]
4 dzień -6blg
W jaki sposób ze startowego 22 Blg osiągasz nastaw z końcowym wynikiem -6,5 Blg?
22 Blg oznacza, że alkohol potencjalny jest w okolicach 12%, co daje po całkowitym przefermentowaniu -4,3 Blg.
Ty masz w swoich oznaczeniach końcowych - 6,5 Blg, co sugerowałoby ponad 20% alkoholu !
Taka sytuacja jest niemożliwa - albo Twój cukromierz przekłamuje, albo niedokładnie rozpuszczasz cukier.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: czwartek, 6 lut 2020, 00:09
autor: prolog1975
No nie wiem mam cukromierz długi z Gomaru jak kiedyś robiłem ulepy to bywało -5. Teraz z 22-23 Blg nie wychodzę ponad -4. Skąd te -6.5?
Niech mi to ktoś objaśni :scratch:

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: czwartek, 6 lut 2020, 01:28
autor: użytkownik usunięty
Szlumf pisze:Jaka była temperatura nastawów 3 i 4 dniu?
25`C z tym że trzeciego była jeszcze w granicach 26-27`C dopiero pod koniec dnia spadła do 25`C, ale nie wiem czy była naturalna, czy też wymuszona przez grzałki.
@inblue nie wiem jak to jest możliwe, nawet nie próbuję tego na razie zrozumieć. Skupiłem się do tej pory na optymalnych warunkach dla rozwoju drożdży i testach różnego ich rodzaju.
Mam trzy balingomierze, więc nie ma możliwości, by pomiar był nieprawidłowy.
@prolog1975, jak wcześniej się nie przykładałem do nastawów, to rzadko dochodziłem do -3, z tego powodu się zająłem właśnie testem drożdży.
Wcześniej nie miało dla mnie znaczenia, czy startuję z 24`C czy 28`C, bo jak innym wychodzi...to czemu miałoby nie wyjść mi.
No i wychodziło -3blg, ale nastaw pracował długo i wyniki były marne.
Temperatura startowa, to podstawa dla dobrego namnożenia drożdży, następne to stabilna praca, czyli utrzymanie ich rozwoju i pracy w widełkach temperaturowych, (najlepiej bez widełek, ale jest to nie do osiągnięcia) dlatego też stosuję grzałki ze sterownikiem mogą to być również grzałki ze zwykłym termostatem.
Są również jeszcze inne etapy, bez których byłoby niemożliwe osiągnięcie takich wyników, jednak podstawa, to temperatura startowa.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: czwartek, 6 lut 2020, 07:38
autor: prolog1975
Spytam inaczej nastaw 38l objętości 22Blg wychodzi 12%. 38*12%=4.56l na gotowo. Czy nastaw przerobiony na -6.5 38lx20%=7.6l
Więc dziwię się jak z 8kg cukru otrzymujesz 7.6l spirytu a gdzie jeszcze do tego przedgony. Nie rozumiem tego?
Więc chcę wyjaśnić ile konkretnie spirytu masz z tego nastawu.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: czwartek, 6 lut 2020, 11:34
autor: kombiii
Zatem kolejny nastaw zrobię z 22 Blg, czyli z 6 kg, ale tym razem glukozy.
Ciekaw jestem różnicy. Kupiona w Allegro po 4,70 zł/kg.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 07:40
autor: prolog1975
japitole pisze:
Nastaw A - temp. startu 25`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień +3blg, temp. nastawu 28`C
3 dzień -6blg
4 dzień -6,5blg

Nastaw B - temp. 25,5`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień -2blg :shock: , temp. 28,7`C
3 dzień -5blg
4 dzień -6blg
[/quote]
Już wiesz ile spirytu uzyskujesz z tych nastawów?
japitole pisze: Są również jeszcze inne etapy, bez których byłoby niemożliwe osiągnięcie takich wyników, jednak podstawa, to temperatura startowa.
Czy może w międzyczasie dosypujesz cukier?

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 09:03
autor: kombiii
Jeszcze jedno. Wczoraj, by zaspokoić ciekawość i potwierdzić doświadczalnie to co piszecie, postawiłem pojemnik bezpośrednio obok rozgrzanego kominka.
Temperatura nastawu przed tym zabiegiem wynosiła 16,9 stopnia, po 2 godzinach podniosła się do 26,5 stopnia.
Przed podgrzaniem w roztworze było 1 Blg, po upływie 12 godzin juz tylko -2 Blg. :ok:

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 10:14
autor: mocho
Ale zdajesz sobie sprawę że blg to w zasadzie gęstość cieczy i zależy od temperatury? Cukromierze są skalowane w temperaturze 20 stopni Celsjusza i w innych temperaturach trzeba by wziąć pod uwagę jakąś poprawkę

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 11:30
autor: kombiii
Dlatego dzisiaj powtórzę pomiar w okolicach 20 stopni właśnie.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 14:09
autor: użytkownik usunięty
Nie obniżaj teraz temperatury do 20`C, tylko po to by coś komuś udowodnić, bo ja Ci wierzę. Jak już chcesz obniżyć to do 25`C i staraj się już taką temperaturę utrzymywać.
W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 14:37
autor: robert4you
do korekty blg w funkcji temperatury służą specjalne tabelki, nie trzeba obniżać temperaturę nastawu żeby to prawidłowo wiedzieć.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: piątek, 7 lut 2020, 15:07
autor: kombiii
japitole pisze: W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg
Dzięki, to w tym tempie jutro będzie gotowy do klarowania.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: sobota, 8 lut 2020, 17:23
autor: kombiii
Cztery litry niecałe poszło z tych 8 kilogramów cukru. Ciągnąłem do 97,5 stopnia w kegu.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: sobota, 8 lut 2020, 20:54
autor: użytkownik usunięty
Spraw sobie bufor, to będziesz ciągnął do 99,8`C w zbiorniku, a nawet do 100`C, a co za tym idzie, będzie więcej spirytusu z nastawu.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: sobota, 8 lut 2020, 21:27
autor: aakk
@japitole zabrzmiało jak by bez bufora nie było takiej możliwości praca z buforem potrafi nawet skrócić proces o 1/3 więc wygoda. Bez bufora też można sporo wyciągnąć tylko przy końcówce trzeba tak skręcać odbiór ( poniżej 10ml/min) że sporo osób już sobie odpuszcza. A można się przyłożyć i dodatkowe 0.5l czy wiecej serca nam to wynagrodzi

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 07:53
autor: kombiii
japitole i aakk, czytałem o buforze, jednak u mnie taka konfiguracja nie wchodzi w grę. Po zamontowaniu OLM, do sufitu mam 10 cm ... :|

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 10:13
autor: Pablito
Jaką masz wysokość katalizatora? Podobno 25 cm wystarcza na zrobienie bufora i wtedy zamieniasz katalizator na bufor

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 11:12
autor: prolog1975
japitole pisze:
japitole pisze:Spraw sobie bufor, to będziesz ciągnął do 99,8`C w zbiorniku, a nawet do 100`.
Piszesz bzdury do tego nie potrzeba bufora

No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 12:27
autor: kombiii
Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?
20 cm :hmm: więc z buforu lipa.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 13:37
autor: użytkownik usunięty
prolog1975 pisze: Piszesz bzdury do tego nie potrzeba bufora
Kolego dobrze wiesz o co chodzi...
Pewnie sam masz bufor i pewnie masz go, by kolumna ładniej wyglądała :scratch: Obniżony odbiór również masz?, ale po co ci on?
Przecież bez niego również zrobisz dobry spiryt itd itp
prolog1975 pisze: No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.
Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l, to i tak będziesz swoje mundrości "promował" i bzdurne (używając twojej nomenklatury słownej) wyliczenia wypisywał.
Więc nie lubię marnować energii i czasu na odległość, by coś komuś udowodnić, jak już, to wolę to robić w bliskim kontakcie.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 17:59
autor: prolog1975
japitole pisze: Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l
Mylisz agresję z dociekliwością.
Widać zbyt trudne pytania zadaję, nie denerwuj się stres jest szkodliwy dla zdrowia. Papier wszystko przyjmie ale nie forumowicze. Jeśli z tych nastawów uzyskujesz w przybliżeniu 0.5l spirytu z kg cukru po dwóch gotowaniach to proponuję zmienić cukromierze.

Re: RE: Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 18:00
autor: Pablito
kombiii pisze:
Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?
20 cm :hmm: więc z buforu lipa.
Z tych 10 cm zapasu pod sufitem 5-6 możesz jeszcze wykorzystać na bufor. Mam podobną sytuację i kol. Herbata powiedział, że coś da się wymyślić na bufor o wysokości 25 cm.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 18:32
autor: kombiii
@Pablito, jeśli dobrze rozumiem, to katalizator, miałby byc zastąpiony przez 25 centymetrowy bufor. Czy w takim razie bufor przejmie jego rolę?
Mam prośbę, jeżeli @Herbata zdoła skonstruować dla Ciebie ów bufor, dasz mi znać tu, lub na PW? Jestem żywotnie zainteresowany i z góry dziękuję.
(albo zapytajmy @Akasa. Wyfasował mi niezły moduł OLM i też konstruuje bufory).

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 18:35
autor: użytkownik usunięty
Do bufora możesz wsypać sprężynki miedziane i będzie robił wtedy również za katalizator.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 18:51
autor: kombiii
Ok. Tylko ta długość ... :scratch:
U mnie w grę wchodzi jedynie 25 cm a dostępne bufory, maja długość 30 cm, jak na złość.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: niedziela, 9 lut 2020, 19:10
autor: użytkownik usunięty
Spokojnie możesz zrobić na zamówienie, a i cena nie powinna być wyższa niż tych gotowych. Sporo ludzi się tym zajmuje tu na forum.
Możesz również poszukać na forum szkiców/rysunków bufora i zlecić wykonanie jakiemuś kumatemu spawaczowi z okolic.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: poniedziałek, 29 cze 2020, 16:55
autor: MASaKrA_Domingo
Wracając do meritum tego tematu, to raz na próbę zrobiłem 100l nastawu z 24kg cukru. Jedna paczka Alcotecow już nie pamiętam które, a nie mam teraz dostępu do zeszytu, gdzie to zapisuję. Fakt, ślimaczyl się nastaw prawie 2tyg w temperaturze pokojowej, ale już po pierwszej rektyfikacji spiryt był zdecydowanie najbardziej łagodny. Następnym razem będę robić tylko w ten sposób cukrowki, jeśli tylko będę miał czas. Widać wolna praca plus stabilne warunki dają super efekty.

Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna

: poniedziałek, 29 cze 2020, 20:43
autor: użytkownik usunięty
MASaKrA_Domingo pisze:Wracając do meritum tego tematu, to raz na próbę zrobiłem 100l nastawu z 24kg cukru. Jedna paczka Alcotecow już nie pamiętam które
Rozumiem, że to była powiększona paczka drożdży np. 200g?