Strona 1 z 1

Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

: poniedziałek, 6 sty 2020, 11:37
autor: maciek1612
Witam ;) Trzy nastawy na cobra8 8kg cukru i 21l wody. Wszystko zgodnie z instrukcją a drożdże we wszystkich trzech już z wystartowaniem miały problem i nie był on tak burzliwy jak w dwóch poprzednich nastawach jakie zrobiłem w przeszłości. Po zakończonej fermentacji dodałem turbo klaru nie sprawdzając blg(ja głupi), dopiero przymierzając się do destylacji okazało się, że są słodkie. Do dwóch nastawów dodałem po kolejnej paczce cobry ale nie pomogło. Czy jest możliwe, że drożdże były zepsute? Poradźcie co robić?

Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

: poniedziałek, 6 sty 2020, 13:43
autor: Góral bagienny
Sprawdz datę ważności na opakowaniu. W jakiej temperaturze trzymasz nastawy i czy je napowietrzasz?
Zmniejsz ilość cukru lub daj więcej wody do nastawu.

Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

: poniedziałek, 6 sty 2020, 15:03
autor: PETER29
To tak mocne grzyby że potrafią zmarłego wskrzesić. Robiłem z drożdży które były ok.6 miesięcy po terminie i zrobiły swoje. Czy oby nastaw nie miał za dużej temperatury i drożdżaki się nie ugotowały?

Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

: poniedziałek, 6 sty 2020, 18:30
autor: JanOkowita
Zrezygnowaliśmy z oferowania tych drożdży w sklepiku AD rok temu. Dwa razy pod rząd trafiły się bardzo słabe jakościowo partie produktu - wielu klientów narzekało, że nie wystartowały lub nie przerabiały do końca. Co gorsza, na koniec jeszcze się okazało że wytwarzają nadmierną ilość aromatów siarkowych w nastawie.

Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

: piątek, 17 sty 2020, 10:26
autor: maciek1612
@Góral bagienny
Dzięki za chęci ale tak jak napisałem wszystko zostało zrobione zgodnie z instrukcją, poza tym wcześniejsze cukrówki wyszły idealnie. Pozdrawiam

@PETER29
Nie ma takiej opcji, nastaw nie przekroczył 30°C. Pozdrawiam

[mod: nie cytujemy całych postów]

Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

: piątek, 17 sty 2020, 12:28
autor: johnex
Oprócz daty przydatności ważne jest w jakiej temperaturze były przechowywane drożdże. Alcotec podaje, że przydatność 24 miesiące jest przy temperaturze przechowywania poniżej 10 stopni. Przerabiałem zresztą sam podobny przypadek. Jeden nastaw zrobiony jesienią drożdże przerobiły bez problemu. Drożdże z tej samej partii które przeleżały w szafce kuchennej przez zimę, mimo że były w terminie nie dały rady i nastaw zatrzymał się na plusowym blg. Od tamtej pory trzymam drożdże w lodówce i nie mam już takich problemów.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka