Strona 1 z 1

Koniec fermentacji i duże blg

: niedziela, 8 gru 2019, 17:47
autor: Dzilet
Cześć
Dwa nastawy 9 kg cukru, 25l wody drożdże alcotec Turbo Yeast 48. Po 9 dniach fermentacja ustała a blg w jednym nastawie 20 a w drugim 13. Temperatura w czasie fermentacji minimalna 18,5°C maksymalna 20,5°C. Ktoś może mi powiedzieć co poszło nie tak i czy muszę kupić teraz drożdże do restartu, czy można to jakoś zrestartować drożdżami, których użyłem do fermentacji?

Re: Koniec fermentacji i duże blg

: niedziela, 8 gru 2019, 18:34
autor: aakk
Jak przygotowujesz nastawy? Jaka temperatura startowa? Napowietrzasz nastaw?

Re: Koniec fermentacji i duże blg

: niedziela, 8 gru 2019, 18:39
autor: Góral bagienny
Kolego po 9 dniach fermentacji masz 20blg :o. U mnie po 7 na zwykłych spada do 0 sprawdz cukromierz.

Re: Koniec fermentacji i duże blg

: niedziela, 8 gru 2019, 19:08
autor: Egon777
U mnie w zacierze bez zacierania na kukurydzy i Fermiolach z 23 do 0 Blg spadło po 35 dniach :(

Re: Koniec fermentacji i duże blg

: niedziela, 8 gru 2019, 19:13
autor: Dzilet
Woda przegotowana, dodany cukier, napowietrzenie nastawu, przed dodaniem drożdży temp w tym przypadku 27°C . Fermentacja była burzliwa przez dwa dni a później to takie tylko pyrkanie i temperatura nastawu około 20,5°C. Pierwszy raz robiłem na tych drożdżach 9 kg cukru.

Re: Koniec fermentacji i duże blg

: niedziela, 8 gru 2019, 21:55
autor: Góral bagienny
Po co gotowałeś wodę :scratch: Kup drożdże do restartu i dawaj do nastawu

Re: Koniec fermentacji i duże blg

: poniedziałek, 9 gru 2019, 07:22
autor: Dzilet
Jakie drożdże do restartu polecasz?

Re: Koniec fermentacji i duże blg

: poniedziałek, 9 gru 2019, 15:19
autor: pp28856
Przegotowana woda to w większości woda pozbawiona tlenu. Powinno się napowietrzyć nastaw przed drożdżami. Używam wody z kranu z napowietrzającym perlatorem który normalnie ma za zadanie oszczędzać wodę a przy okazji ją mocno napowietrza.
Dobrze zamieszać i drożdże specjalne do restartu zapodaj i coś jeszcze z tego będzie.
Napisz koniecznie co wyszło.

Re: Koniec fermentacji i duże blg

: poniedziałek, 9 gru 2019, 16:36
autor: Góral bagienny

Re: Koniec fermentacji i duże blg

: poniedziałek, 9 gru 2019, 18:25
autor: radius
@Dzilet, zrobiłeś ulepa, to i nie dziwota, że drożdże padły z wysiłku ;) Z proporcji, które podałeś wynika, że nastaw miał prawie 30 blg :o
Optymalna wartość to 22-23 blg :ok:

Re: Koniec fermentacji i duże blg

: wtorek, 10 gru 2019, 09:33
autor: Dzilet
@radius, zrobiłem tak jak jest napisane na opakowaniu :) skoro producent napisał, że te drożdże można użyć do nastawu 9kg cukru to taki nastaw zrobiłem. Fakt faktem, że teraz mnie ten nastaw kosztuje więcej niż jak bym go zrobił na 8 kg , ale trzeba uczyć się na błędach :D dzięki bardzo za pomoc :)