Strona 1 z 1

Do ilu może zejść BLG?

: wtorek, 11 cze 2019, 15:58
autor: użytkownik usunięty
Do ilu może zejść BLG w nastawie cukrowym? Mam ciekawą sytuację, nigdy wcześniej taka sytuacja mi się nie przytrafiła, a mianowicie BLG zeszło poza limit skali (balingomierze do -5) i uwzględniając proporcje skali, to mój nastaw ma -6,5 mierzone w 20*C.

Re: Do ilu może zejść BLG?

: wtorek, 11 cze 2019, 16:43
autor: radius
Sprawdź balingomierz na czystej wodzie w tej temperaturze :ok:

Re: Do ilu może zejść BLG?

: wtorek, 11 cze 2019, 18:23
autor: użytkownik usunięty
Dlatego pisałem balingomierze, bo było sprawdzane na kilku, kilku/trzech :D , a nastawów już kilkanaście zrobiłem i nigdy się nie myliły.

Re: Do ilu może zejść BLG?

: wtorek, 11 cze 2019, 19:33
autor: czytam
-6,5Blg odpowiada gęstości mieszaniny alkoholu i wody o zawartości alkoholu 19% objętościowo. Jeżeli wierzyć reklamom drożdży turbo, jest to możliwe. Ja nigdy nie osiągnąłem tego stężenia alkoholu bezpośrednio po fermentacji. Niemniej, parafrazując znane powiedzenie, trzeba się starać (to osiągnąć).

Re: RE: Re: Do ilu może zejść BLG?

: wtorek, 11 cze 2019, 20:53
autor: użytkownik usunięty
Przeważnie jadę na alkotec 48 turbo i zchodziłem do - 3,5 - 4 i byłem zadowolony, pomimo że, nigdy nie szedłem poniżej - 4. Teraz postanowiłem użyć drożdże Black Label w dwóch nastawach o innych parametrach i uzyskałem w jednym i drugim takie blg.

Wiadomość z poza układu słonecznego.

Re: Do ilu może zejść BLG?

: środa, 12 cze 2019, 09:20
autor: johnex
Jeżeli to nie jest jakaś wielka tajemnica to podaj parametry nastawów. Na moje oko jeżeli dwa nastawy mają różne parametry (podejrzewam, że różne BLG startowe) to i blg końcowe na które ma wpływ zawartość alkoholu powinno się różnić. To że cukromierz wcześniej pokazywał dobrze nie znaczy, że teraz się nie myli. Może na przykład papierowa skala się lekko przesunęła albo coś się przylepiło do niego i fałszuje ciężar spławika.

Re: Do ilu może zejść BLG?

: środa, 12 cze 2019, 10:22
autor: użytkownik usunięty
W sumie, to nie tak do końca różne.
Zawsze robię nastaw tak, by na końcu miał ok 16%
Więc tym razem również dałem:
woda - 29l
cukier - 9kg
BLG powinno być 23,68(balingomierz wskazywał prawie 24)
Takie proporcje są spowodowane również ograniczeniami zbiornika fermentacyjnego, więc raczej nigdy nie staram się dać więcej cukru.
Jednak tym razem, przez gapiostwo tak się rozpędziłem, że wsypałem 10kg cukru, więc musiałem dolać jeszcze 3 litry wody.
Kalkulator pokazał, że BLG startowe to 23,81, natomiast balingomierz pokazał 24 BLG

Re: Do ilu może zejść BLG?

: środa, 12 cze 2019, 12:33
autor: johnex
Na wino.org.pl znalazłem coś takiego
Stęż. % - Gęstość - Poprawka
10,52 ---- 0,986 ---- 3,8
11,41 ---- 0,985 ---- 4,1
12,32 ---- 0,984 ---- 4,3
13,25 ---- 0,983 ---- 4,6
14,20 ---- 0,982 ---- 4,9
15,16 ---- 0,981 ---- 5,2
16,14 ---- 0,980 ---- 5,4
17,14 ---- 0,979 ---- 5,7
18,14 ---- 0,978 ---- 6,0
19,14 ---- 0,977 ---- 6,3
20,15 ---- 0,976 ---- 6,5
czyli przy ok. 16% powinno być -5,4
Co według ciebie oznacza "uwzględniając proporcje skali, to mój nastaw ma -6,5 mierzone w 20*C."?

Re: Do ilu może zejść BLG?

: środa, 12 cze 2019, 14:05
autor: użytkownik usunięty
Balingomierze mam do -5, gdyby były wyskalowane powyżej tych -5, to by w tej chwili pokazywały -6,5 uwzględniając proporcje naniesionej skali na danym balingomierzu. Myślę, że wszystko jasne.

Re: Do ilu może zejść BLG?

: środa, 12 cze 2019, 14:44
autor: Doody
Jeżeli nastawisz cukrówkę o Blg na poziomie >26 i są sprzyjające warunki jeżeli chodzi o ciepło, napowietrzenie nastawu itp. nie jest rzeczą dziwną, że nastwaw kończy pracę poza zakresem cukromierza. Wiele razy zdarzyło mi się, że Gomarowski, dość precyzyjny cukromierz pokazywał dobrze poniżej -5. Teraz nie robię już cukrówek mocniejszych niż 23-24Blg (szybciej fermentują i dają mniej niechcianych frakcji) i teraz raczej wynik -4 jest standardem.