Strona 1 z 1

Re: Nastaw 200l

: piątek, 26 cze 2020, 22:11
autor: lukasz61433
No racja, na razie mam takie pod ręką więc wsypałem 4 paczki double snake c48, jest to mój pierwszy tak duży nastaw. Do złotych moskviczy zraziłem się, 2 nastawy i oba zatrzymały sie na 5 blg ( startowe 23-24). Do klarowania już zakupiłem alcotec mega klar 100l. Beczka stoi w garażu gdzie temp oscyluje 20-22 stopnie

Re: Nastaw 200l

: piątek, 26 cze 2020, 22:16
autor: drgranatt
lukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Tylko Black Label Turbo :ok:

Re: Nastaw 200l

: sobota, 27 cze 2020, 18:54
autor: lukasz61433
drgranatt pisze:
lukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Tylko Black Label Turbo :ok:
Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.

Re: Nastaw 200l

: sobota, 27 cze 2020, 19:07
autor: MastaMari
Ja stosuje 2 paczki PuriFerm XXL Turbo łącząc z 50kg cukru i dopełniam woda do 200l, Fermentacja trwa średnio 5 dni w temp otoczenia 22C a temp nastawu startuje zazwyczaj z 25-26 dochodzi do 29-30, Drożdże bez problemu poradzą sobie nawet z 60kg na 200l wody, klaruje bentonitem.

Re: Nastaw 200l

: sobota, 27 cze 2020, 19:20
autor: drgranatt
lukasz61433 pisze:Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.
Kup 1 kg i na taką ilość dodaj na początek dodaj 450 gram. Jak zejdą do -4 Blg to następnym razem możesz zjeżdżać w dół co 10 gram. Może okazać się, że wystarczy tylko 400 g a może nawet mniej.

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 1 paź 2020, 22:11
autor: land75
Ja na BL robię tak:
- 23kg cukru
- 80 l wody
- 200gr Black Label
temperaturę startową drożdży staram się żeby była jak najniższa w okolicach 20-22 stopni Celsjusza .Jak drożdże w pózniejszym czasie się rozchulają i temperatura podskoczy mi powyżej 27 stopni Celsjusza wkładam butelki z zamrożoną wodą. Po około siedmiu dniach do dziewięciu BLG wynosi -4

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 29 kwie 2021, 00:56
autor: MASaKrA_Domingo
Na beczkę 220l daje 2x alcotec pure 48, nieco kwasku oraz odżywkę i kilo jabłek. Pracuje ok 2 tygodnie, a jest różnica w jakości na korzyść wolnej pracy. Cukru 46kg.
No i ekonomicznie sie to opłaca.

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 29 kwie 2021, 06:26
autor: Moskit81
Jaka odżywka?

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 29 kwie 2021, 11:54
autor: rozrywek
Masakra@domingo te 220L to beczka nie płyn?
Nastawu masz z 180L pewnie co daje jakieś 22Blg.

Wolniej pracujący faktycznie da lepszy efekt.
Nie próbowałeś dokarmiać pod koniec?
A tak ze 2 kilo w postaci syropku.
A co ci szkodzi.
No z owocami w srodku to akurat super.

Dobrze zrozumiałem że przy takim litrażu powinno się (teoretycznie) dać 4 paczki drożdży a ty dałeś dwie?

Ekonomia, logika idą w parze.
Super.

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 29 kwie 2021, 17:54
autor: Deny
Ja robię na Black Labelach: 44 kg cukru, 160 litrów wody i 250g drożdży. Temperatura przez całą fermentację w okolicach 25 stopni i po ok. 3 tygodniach -4 blg. Chodzi troszkę dłużej, ale mi się nie spieszy, a efekt prima sort.

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 29 kwie 2021, 23:40
autor: MASaKrA_Domingo
Tak @rozrywek - beczka 220l, a nastawu ok 195l. Cukrówka się nie pieni, więc daję całkiem sporo. To nie koji.

Nie dokarmiam pod koniec - wychodzę z założenia, że drożdżom trzeba ułatwiać, a zaobserwowałem, że dodawanie cukru wyraźnie hamuje tempo fermentacji.
@Moskit81 - odżywka to zawsze ok 30-40g fosforanu dwuamonowego oraz dwie pastylki magnezu na każde opakowanie drożdży turbo. Tylko zauważ, że daję ich mniej, niż potrzeba. Gdybym dawał 4szt na 220l beczkę, na pewno dałbym mniej pożywki i magnezu.

Re: Nastaw 200l

: piątek, 30 kwie 2021, 00:13
autor: rozrywek
Nie do końca hamuje.
Kilo cukru w formie syropu dolane do takiego litrażu nie zakłóci procesu fermentacji, a może zadziałać jak otwarcie okna w zimie na chwilę. Nie zmarzniesz ale swieży powiew da fajny klimat.
Spróbuj następnym razem.

Re: Nastaw 200l

: niedziela, 26 wrz 2021, 09:26
autor: Balibar
Mam i ja beczka 220l 50kg cukru i dwie paczki drożdży Moskwa blg startowe 21-22.

Re: Nastaw 200l

: niedziela, 26 wrz 2021, 13:48
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Jedna, 200l beczka to spora oszczędność miejsca ale też ryzyko nie przerobienia całości cukru i potencjalny problem z restartem. Uważam, że taki nastaw ma większe tendencje do samozagrzewania a co za tym idzie, możliwą utratą kontroli i zatrzymaniem fermentacji. Dlatego też, znacznie wygodniej i bezpieczniej nastawiać go w mniejszych zbiornikach, stosując 1 paczkę drożdży na 12kg cukru.

Re: Nastaw 200l

: niedziela, 26 wrz 2021, 20:55
autor: Balibar
Przetestuje dam znać , idąc tym tropem to powinienem wsypać 4 paczki mam dwie. Jestem w stanie sprawdzić nastaw na 1 paczce jeżeli będę musiał. Idzie jesień będzie ciężej przegrzać nastaw.

Re: Nastaw 200l

: poniedziałek, 27 wrz 2021, 10:11
autor: T-rex
Ja stosuje drożdże black label.
Na beczkę 220 l dodaje 450 gram drożdży i dodaje 57kg cukru. Beczki nie napełniam pod korek nastaw ma ok 200l. Fermentuje w piwnicy bez ogrzewania teraz fermentacja trwa ok 7dni ale tam jest poprostu zimno.
Drożdże kupujecie użytkownika forum @wolan
https://www.olx.pl/d/oferta/drozdze-bla ... Jb1gt.html

Wychodzi ciut drożej niż 30zl ale nie róbmy oszczędności tam gdzie ich nie ma. To ma być dobre i na 100% przewidywalne.