Strona 2 z 2

Re: Nastaw 200l

: piątek, 26 cze 2020, 21:11
autor: lukasz61433
No racja, na razie mam takie pod ręką więc wsypałem 4 paczki double snake c48, jest to mój pierwszy tak duży nastaw. Do złotych moskviczy zraziłem się, 2 nastawy i oba zatrzymały sie na 5 blg ( startowe 23-24). Do klarowania już zakupiłem alcotec mega klar 100l. Beczka stoi w garażu gdzie temp oscyluje 20-22 stopnie

Re: Nastaw 200l

: piątek, 26 cze 2020, 21:16
autor: drgranatt
lukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Tylko Black Label Turbo :ok:

Re: Nastaw 200l

: sobota, 27 cze 2020, 17:54
autor: lukasz61433
drgranatt pisze:
lukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Tylko Black Label Turbo :ok:

Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.

Re: Nastaw 200l

: sobota, 27 cze 2020, 18:07
autor: MastaMari
Ja stosuje 2 paczki PuriFerm XXL Turbo łącząc z 50kg cukru i dopełniam woda do 200l, Fermentacja trwa średnio 5 dni w temp otoczenia 22C a temp nastawu startuje zazwyczaj z 25-26 dochodzi do 29-30, Drożdże bez problemu poradzą sobie nawet z 60kg na 200l wody, klaruje bentonitem.

Re: Nastaw 200l

: sobota, 27 cze 2020, 18:20
autor: drgranatt
lukasz61433 pisze:Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.
Kup 1 kg i na taką ilość dodaj na początek dodaj 450 gram. Jak zejdą do -4 Blg to następnym razem możesz zjeżdżać w dół co 10 gram. Może okazać się, że wystarczy tylko 400 g a może nawet mniej.

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 1 paź 2020, 21:11
autor: land75
Ja na BL robię tak:
- 23kg cukru
- 80 l wody
- 200gr Black Label
temperaturę startową drożdży staram się żeby była jak najniższa w okolicach 20-22 stopni Celsjusza .Jak drożdże w pózniejszym czasie się rozchulają i temperatura podskoczy mi powyżej 27 stopni Celsjusza wkładam butelki z zamrożoną wodą. Po około siedmiu dniach do dziewięciu BLG wynosi -4