Strona 1 z 1

Nastaw 200l

: poniedziałek, 22 kwie 2019, 14:40
autor: mateuszs94
Witam,
Chciałbym zrobić nastaw 200l w beczce 220l , do tej pory robiłem w wiadrach po 25l według przepisu na opakowaniu alcotec turboyeast 48 classic. Mam pytanie czy powinienem pomnożyć wszystko razy 8, tj 48 kg cukru 8 paczek drożdży i woda do 200l czy odjąć drożdży ???

Re: Nastaw 200l

: poniedziałek, 22 kwie 2019, 15:20
autor: lesgo58
Nie ryzykuj. Przede wszystkim powinieneś użyć drożdży do powiększonych nastawów.

Re: Nastaw 200l

: poniedziałek, 22 kwie 2019, 18:06
autor: mateuszs94
Cobra 7 w przepisie na 200l napisane jest 8 paczek i 48 kg cukru + woda, ale czytałem na forum przy takiej ilości drożdży można je przegrzać

Re: Nastaw 200l

: poniedziałek, 22 kwie 2019, 19:57
autor: mirek109
mateuszs94 pisze: Chciałbym zrobić nastaw 200l w beczce 220l
Daj dwie porcje drożdży na 4 porcje wody i cukru a po dwu-trzech dniach dodawaj dwie-trzy porcje wody i cukru, do wypełnienia beczki.
Osobiście nie stosuję drożdży przyspieszających fermentację :)

Co Ci szkodzi spróbować?

.

Re: Nastaw 200l

: poniedziałek, 22 kwie 2019, 20:36
autor: Góral bagienny
Kolego mateuszs jest na forum post kolegi który robił nastaw 1000l :o . Wszystko poszło gładko :D. Wpisz w szukajke nastaw 1000l i poczytaj
Miłej lektury :D Powodzenia

Re: Nastaw 200l

: wtorek, 23 kwie 2019, 13:46
autor: tomektz
Ja robię w beczce 200 l. Daje 45 kg cukru i 1,5 paczki cobra mega pack, i jest ok . Wcześniej dawałem 50 kg cukru ale było za gęsto, i nastaw długo pracował. Teraz po tygodniu jest klarowny i gotowy do gotowania. Reasumując jak masz beczkę 220l to dawaj śmiało 50 kg cukru, i jak uważasz czy 1,5 czy 2 paczki drożdży.

Re: Nastaw 200l

: wtorek, 23 kwie 2019, 18:38
autor: użytkownik usunięty
Ja mam tak
50cukru
152l wody
2 paczki alcotek mega pack lub cobra

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw 200l

: wtorek, 23 kwie 2019, 20:24
autor: JanOkowita

Re: Nastaw 200l

: wtorek, 23 kwie 2019, 21:42
autor: tomektz
Ja rozumiem tok myślenia kolegi Okowita :) ale jest jeszcze coś takiego jak rachunek ekonomiczny nas klientów

Re: Nastaw 200l

: środa, 24 kwie 2019, 07:00
autor: mateuszs94
Czyli ładuje 50kg cukru 2 paki na 100l i wody do 200l. Dziękuję za rady, a jeśli chodzi o klarowanie to stosujecie do takich nastawów środki do klarowania czy naturalnie?

Re: Nastaw 200l

: środa, 24 kwie 2019, 07:58
autor: tomektz
Tylko proponuje w połowie zalewania mieszadłem długim dobrze przemieszać i sprawdzaj temperaturę. Co do klarowania to mój nastaw po tygodniu jest klarowny sam z siebie nic nie trzeba dodawać

Re: Nastaw 200l

: piątek, 26 kwie 2019, 19:55
autor: kamilpl82
Ja robię nastawy powiększone do 280l i 333gramy BL przerabiają w 7 dni do -4Blg

Re: Nastaw 200l

: piątek, 26 kwie 2019, 20:44
autor: Hashu
Przy dużych nastawach tylko drożdże do dużych nastawów, z innymi miałem same problemy. Przerzuciłem się na coobra mega i było po problemach a od nie dawna testuje pro500 turbo i jestem mega zadowolony ;)

Re: Nastaw 200l

: poniedziałek, 19 sie 2019, 20:46
autor: użytkownik usunięty
Panowie jakies nowe pomysły na nastaw 200l?
obecnie to 2xcobra mega pack 50kg cukru woda 152l i troszke za ciepło bo nastaw mial juz pod 34st.

Re: Nastaw 200l

: wtorek, 20 sie 2019, 00:13
autor: wawaldek11
Jak temperatura otoczenia niższa, to wentylator skierowany na bekę schłodzi o kilka stopni ;)

Re: Nastaw 200l

: wtorek, 20 sie 2019, 07:00
autor: boxer1981228
Zamroź 2-3 butelki z wodą takie po dużej Coca-Cola i wrzuć do środka powinno pomóc.

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 25 cze 2020, 21:37
autor: lukasz61433
Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 25 cze 2020, 21:43
autor: arTii
W aktualnych temperaturach, to bym dał 300-400g Prestige. Są dość odporne na wysoką temperaturę i dają w miarę łagodny produkt.

Re: Nastaw 200l

: piątek, 26 cze 2020, 12:58
autor: Skir
tomektz pisze:Ja rozumiem tok myślenia kolegi Okowita :) ale jest jeszcze coś takiego jak rachunek ekonomiczny nas klientów
nastaw na 200l i "szczypanie" się o jedną paczkę/pakę drożdży?

Re: Nastaw 200l

: piątek, 26 cze 2020, 16:34
autor: djseba3
Że zapytam... Mając beczkę 200L nie lepiej zrobić np na jednej paczce drożdży coobra mega pack i dodać 45kg cukru, wody do pełna ? Wyjdzie odrobinę mniej niż 18% ale będzie bez niechcianych ostrych aromatów. Dodać drożdże do wody mającej 25 stopni ale wstawić do chłodnej piwnicy albo na noc otworzyć okno. Myślę że przerobi w 7-10 dni. Jak blg spadnie ponizej 7 to już nie chłodź żeby utrzymać te 20-25 stopni nastawu.
Do klarowania też wystarczy jedno opakowanie coobry które kosztuje 10-11 złotych

Re: Nastaw 200l

: piątek, 26 cze 2020, 22:11
autor: lukasz61433
No racja, na razie mam takie pod ręką więc wsypałem 4 paczki double snake c48, jest to mój pierwszy tak duży nastaw. Do złotych moskviczy zraziłem się, 2 nastawy i oba zatrzymały sie na 5 blg ( startowe 23-24). Do klarowania już zakupiłem alcotec mega klar 100l. Beczka stoi w garażu gdzie temp oscyluje 20-22 stopnie

Re: Nastaw 200l

: piątek, 26 cze 2020, 22:16
autor: drgranatt
lukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Tylko Black Label Turbo :ok:

Re: Nastaw 200l

: sobota, 27 cze 2020, 18:54
autor: lukasz61433
drgranatt pisze:
lukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Tylko Black Label Turbo :ok:
Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.

Re: Nastaw 200l

: sobota, 27 cze 2020, 19:07
autor: MastaMari
Ja stosuje 2 paczki PuriFerm XXL Turbo łącząc z 50kg cukru i dopełniam woda do 200l, Fermentacja trwa średnio 5 dni w temp otoczenia 22C a temp nastawu startuje zazwyczaj z 25-26 dochodzi do 29-30, Drożdże bez problemu poradzą sobie nawet z 60kg na 200l wody, klaruje bentonitem.

Re: Nastaw 200l

: sobota, 27 cze 2020, 19:20
autor: drgranatt
lukasz61433 pisze:Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.
Kup 1 kg i na taką ilość dodaj na początek dodaj 450 gram. Jak zejdą do -4 Blg to następnym razem możesz zjeżdżać w dół co 10 gram. Może okazać się, że wystarczy tylko 400 g a może nawet mniej.

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 1 paź 2020, 22:11
autor: land75
Ja na BL robię tak:
- 23kg cukru
- 80 l wody
- 200gr Black Label
temperaturę startową drożdży staram się żeby była jak najniższa w okolicach 20-22 stopni Celsjusza .Jak drożdże w pózniejszym czasie się rozchulają i temperatura podskoczy mi powyżej 27 stopni Celsjusza wkładam butelki z zamrożoną wodą. Po około siedmiu dniach do dziewięciu BLG wynosi -4

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 29 kwie 2021, 00:56
autor: MASaKrA_Domingo
Na beczkę 220l daje 2x alcotec pure 48, nieco kwasku oraz odżywkę i kilo jabłek. Pracuje ok 2 tygodnie, a jest różnica w jakości na korzyść wolnej pracy. Cukru 46kg.
No i ekonomicznie sie to opłaca.

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 29 kwie 2021, 06:26
autor: Moskit81
Jaka odżywka?

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 29 kwie 2021, 11:54
autor: rozrywek
Masakra@domingo te 220L to beczka nie płyn?
Nastawu masz z 180L pewnie co daje jakieś 22Blg.

Wolniej pracujący faktycznie da lepszy efekt.
Nie próbowałeś dokarmiać pod koniec?
A tak ze 2 kilo w postaci syropku.
A co ci szkodzi.
No z owocami w srodku to akurat super.

Dobrze zrozumiałem że przy takim litrażu powinno się (teoretycznie) dać 4 paczki drożdży a ty dałeś dwie?

Ekonomia, logika idą w parze.
Super.

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 29 kwie 2021, 17:54
autor: Deny
Ja robię na Black Labelach: 44 kg cukru, 160 litrów wody i 250g drożdży. Temperatura przez całą fermentację w okolicach 25 stopni i po ok. 3 tygodniach -4 blg. Chodzi troszkę dłużej, ale mi się nie spieszy, a efekt prima sort.

Re: Nastaw 200l

: czwartek, 29 kwie 2021, 23:40
autor: MASaKrA_Domingo
Tak @rozrywek - beczka 220l, a nastawu ok 195l. Cukrówka się nie pieni, więc daję całkiem sporo. To nie koji.

Nie dokarmiam pod koniec - wychodzę z założenia, że drożdżom trzeba ułatwiać, a zaobserwowałem, że dodawanie cukru wyraźnie hamuje tempo fermentacji.
@Moskit81 - odżywka to zawsze ok 30-40g fosforanu dwuamonowego oraz dwie pastylki magnezu na każde opakowanie drożdży turbo. Tylko zauważ, że daję ich mniej, niż potrzeba. Gdybym dawał 4szt na 220l beczkę, na pewno dałbym mniej pożywki i magnezu.

Re: Nastaw 200l

: piątek, 30 kwie 2021, 00:13
autor: rozrywek
Nie do końca hamuje.
Kilo cukru w formie syropu dolane do takiego litrażu nie zakłóci procesu fermentacji, a może zadziałać jak otwarcie okna w zimie na chwilę. Nie zmarzniesz ale swieży powiew da fajny klimat.
Spróbuj następnym razem.

Re: Nastaw 200l

: niedziela, 26 wrz 2021, 09:26
autor: Balibar
Mam i ja beczka 220l 50kg cukru i dwie paczki drożdży Moskwa blg startowe 21-22.

Re: Nastaw 200l

: niedziela, 26 wrz 2021, 13:48
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Jedna, 200l beczka to spora oszczędność miejsca ale też ryzyko nie przerobienia całości cukru i potencjalny problem z restartem. Uważam, że taki nastaw ma większe tendencje do samozagrzewania a co za tym idzie, możliwą utratą kontroli i zatrzymaniem fermentacji. Dlatego też, znacznie wygodniej i bezpieczniej nastawiać go w mniejszych zbiornikach, stosując 1 paczkę drożdży na 12kg cukru.

Re: Nastaw 200l

: niedziela, 26 wrz 2021, 20:55
autor: Balibar
Przetestuje dam znać , idąc tym tropem to powinienem wsypać 4 paczki mam dwie. Jestem w stanie sprawdzić nastaw na 1 paczce jeżeli będę musiał. Idzie jesień będzie ciężej przegrzać nastaw.

Re: Nastaw 200l

: poniedziałek, 27 wrz 2021, 10:11
autor: T-rex
Ja stosuje drożdże black label.
Na beczkę 220 l dodaje 450 gram drożdży i dodaje 57kg cukru. Beczki nie napełniam pod korek nastaw ma ok 200l. Fermentuje w piwnicy bez ogrzewania teraz fermentacja trwa ok 7dni ale tam jest poprostu zimno.
Drożdże kupujecie użytkownika forum @wolan
https://www.olx.pl/d/oferta/drozdze-bla ... Jb1gt.html

Wychodzi ciut drożej niż 30zl ale nie róbmy oszczędności tam gdzie ich nie ma. To ma być dobre i na 100% przewidywalne.