Strona 1 z 2

TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: sobota, 12 sty 2019, 23:44
autor: forma
GDZIE KOŃCZY SIĘ LOGIKA, ZACZYNA SIĘ SACHAROZA.....
Problem z jakim borykamy się od pewnego czasu to chyba wszyscy wiedzą, być może to nie jest problem a po prostu nic lepszego z cukru nie da się już wyprodukować ? Dlatego wszystkich, którzy chcą się przyczynić do polepszenia urobku z tego surowca zapraszam do testu,konkursu,doświadczenia.
Nie chciałem używać terminu KONKURS, bo konkurs to rywalizacja ktoś wygrywa ktoś przegrywa a nie o to mi chodzi.
Jeżeli uda mi/nam się zebrać próbki od różnych producentów operujących różnymi aparatami,różnymi systemami odbioru, stosujących różnych drożdży i porównamy wyniki które pózniej przedyskutujemy, przeanalizujemy może pewne rzeczy wykluczymy to dla nas wiedza będzie bezcenna. Może uda się ukierunkować nasze poszukiwania i zawęzić przestrzeń po której się poruszamy obecnie.
Chcę porównać próbki kolumn zasypowych, półkowych a przede wszystkim użytkowników "zimnych palców" oraz pot-stilowców. Jeżeli kogoś nie wymieniłem to przepraszam i zapraszam do wspólnej zabawy. Jeżeli ten test przebiegnie w miłej przyjaznej atmosferze bez zgrzytów i.t.p. To zrobimy już klasyczny KONKURS na najlepszą czystą wykonaną z dowolnego surowca . Teraz interesuje nas TYLKO SACHAROZA gdzie dopuszczam i daje wolną rękę i dowolność jej przerobienia z wykluczeniem WĘGLA i jakiejkolwiek chemii.Te zabiegi będą fałszowały tylko wyniki.
Żeby zabawa miała sens, potrzebne jest wiarygodne Jury, które jest już skompletowane nie każdy chce się upubliczniać dlatego musicie mi uwierzyć,że przypadkowych osób do tego testu nie wybierałem ale tych co mogę, przedstawię wraz z rozwojem wątku.
Wiem, że demokracja jest fajna,ale ma swoje wady, dlatego ostateczny regulamin uczestnictwa ustalam ja.Opublikuje go za parę dni, daję czas na przemyślenie i jakieś ewentualne propozycje.
Termin nadsyłania próbek do 15.02.2019,
- Ja jestem jedyną osobą która wie do kogo należy dana próbka.
-Próbki będą oceniane w kilku kategoriach w skali od 1-10
-Nie będziemy oceniali spirytusu, tylko szukamy najlepszego smaku, będziemy oceniać obecność przedgonów,pogonów , wrażenia w ustach, po przełknięciu, zapach obecność SP I DB.Postaram się żeby otrzymane próbki miały krótki komentarz.

Tyle słowem wstępu ode mnie ...

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: sobota, 12 sty 2019, 23:56
autor: .Gacek
No w końcu ruszyła lokomywa...
Bardzo się cieszę na ten "konkurs" mimo tego, że w kolumnie nie posiadam bufora. Za to uważam, że jestem bardzo dobrym operatorem pot stilla i głównie na tą kategorię się nastawiam.
Rozumiem, że mogę przysłać dwie próbki; jedną z kolumny z OVM'a a drugą z potstilla z refluksem oraz to co najważniejsze... Naszym pacjentem będzie cukrówka ☺ czy podajemy producenta cukru oraz wodę do nastawu oraz drożdże?
Zgłaszam się jako jeden z amatorów destylatu z cukru, któremu nie przeszkadza SP oraz DB.... ☺

Edit:
Czy nastaw klarujemy grawitacyjnie (czas, mróz) czy możemy użyć innych środków?
Część forumowiczów ma już napewno gotowy zapas cukrówki... mam nadzieję, że jest tu kategoria OPEN

Edit 2:
@forma jakie preferujesz stężenia? Wiadomo, że z potstilla nie wyciągnę więcej jak 93-94% przy 3 krotnym gotowaniu...

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 01:58
autor: chprzemo
Czesc!
Ja też się piszę na ‚konkurs’ ale bardziej chodzi mi o informacje zwrotną jakie były wrażenia i jak został trunek oceniony w określonej skali. Nie zależy mi na wygrywaniu tylko na informacji zwrotnej jak wypada mój wyrób i jak oceniają go testerzy na tle innych producentów. Z niecierpliwością czekam na szczegóły ‚regulaminu’.


Ps. Może to już pozna pora, może brak wiedzy- co oznaczają SP i DB?

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 03:11
autor: masterpaw2
@chprzemo, skróty wymyślone (chyba) w temacie kunsz rektyfikacji....., a oznaczają SP - słodki posmak, DB - duch buraka.

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 03:14
autor: wkg_1
Wysyłamy spirytus czy wódkę ?
.Gacek pisze:czy podajemy producenta cukru oraz wodę do nastawu oraz drożdże?
Wydaje się, że jeżeli eksperyment ma nas czegoś nauczyć to podajemy wszystko co wiemy ; )

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 05:22
autor: masterpaw2
Żeby wynik był bardziej miarodajny, wg mnie spirytus powinien być rozcieńczony tą samą wodą, i mniej więcej w tym samym czasie, więc chyba spirytus do testów będzie lepszy.

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 08:03
autor: lesgo58
@forma
Podziękowanie za incjatywę i odwagę...
:klaszcze: :respect: :ok:
Panowie - jeśli dobrze zrozumiałem przesłanie tego testu - to jedyną stałą którą powinni się kierować uczestnicy to surowiec. No i uwzględniłbym jeszcze jeden stały warunek. Próbki mają być pobrane z całości urobku uznanego przez uczestnika za gon właściwy. Reszta - czyli nastaw i inne niż cukier składowe użyte na jego zrobienie, sposób prowadzenia procesu i konfiguracja sprzętu to pełna dowolność/wolność.
I jeszcze jedno. W przypadku gdy będzie duża ilość chętnych proponowałbym selekcję wstępna. Polegałaby na tym, że w określonej liczbowo ilości uczestników znalazły się próbki robione na różnych sprzętach. Jednym zdaniem, żeby znaleźli się przedstawiciele różnego rodzaju sprzętu, jak i różnej konfiguracji. Np. ZP,CM, Półkowa, kolumny z buforem, i bez bufora itp.

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 11:04
autor: Eksper
Jeśli mógłbym coś zasugerować skromnie :) to


1. W wynikach nie powinno się podawać wytwórcy. Dzięki temu uniknie się rywalizacji użytkowników. Każdy chciałby się znaleźć na świeczniku i niejeden by się pokusił o dziesięciokrotną rektyfikację z tygodniowymi stabilizacjami.... To nie jest konkurs. Produkt musi być normalny, robiony jak zawsze.

2. W wynikach nie powinno się podawać producenta sprzętu, tylko opis aparatury - problem j.w.

3. Nie należy robić żadnych selekcji zależnych od sprzętu. Degustatorzy nie mogą wiedzieć z jakiej aparatury pochodzi produkt. W ten sposób ocena będzie bardziej obiektywna, bez żadnych uprzedzeń np. do zmywaków - bo każdy to wie, że one muszą być gorsze niż supersprężynki....


Ogólnie - potrzebujemy OBIEKTYWNEJ wiedzy o tym z czego i jak wykonać dobry produkt.

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 11:37
autor: wkg_1
masterpaw2 pisze:Żeby wynik był bardziej miarodajny, wg mnie spirytus powinien być rozcieńczony tą samą wodą, i mniej więcej w tym samym czasie, więc chyba spirytus do testów będzie lepszy.
Całkiem słuszna uwaga, tyle, że wtedy nieszczęśnik do którego wyślemy próbki będzie musiał to wszystko rozrabiać, dokupywać buteleczki ... syzyfowa praca ; (( Może po prostu każdy rozcieńczy w wodzie Ostromecko niegazowanej ...

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 12:13
autor: Doody
Wielkie znaczenie ma woda użyta do nastawu. Rozbieżność w twardości, posmaku, obecności substancji pobocznych a nawet zawartość rozpuszczonych w wodzie gazów jest w Polsce ogromną, w zależności od regionu. Nie raz producenci np. whisky twierdzili, że zmiana wody do zacieru całkowicie zmieniały charakter trunku.
Wypadałoby więc użyć do zastawów takiej samej wody. Może destylowanej? ;)

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 12:17
autor: orzeszek87
Nie to żebym się pchał do udziału ale jeżeli chodzi o wodę do rozcieńczania to trzeba wybrać uniwersalną, dostępna w każdym regionie kraju. Ja na przykład tej ostromecko to nigdy na oczy nie widziałem.

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 12:45
autor: zzibii
Biedronka jest chyba najbardziej popularna. Woda Oaza kosztuje grosze. Proporcje 40 ml spirytusu i 60 ml wody. Wyjdzie około 40%.

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 12:56
autor: chprzemo
Żywiec niegazowana- dostępna wszędzie łącznie ze stacjami benzynowymi:)

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 14:39
autor: dynio
Zgadzam sie z @chprzemo niebieska niegazowana Żywiec (230mg skl.min) jest b.dobra do tego eksperymentu i jest chyba wszędzie


Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 14:43
autor: wkg_1
forma pisze:Wiem, że demokracja jest fajna,ale ma swoje wady, dlatego ostateczny regulamin uczestnictwa ustalam ja .....
Tyle słowem wstępu ode mnie ...
Całe szczęście : )

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 18:28
autor: forma
O wodzie do rozrabiania dużo myślałem, wstępnie chciałem żeby wszyscy rozrobili w ogólnodostępnym żywcu niegazowanym ale różne partie w różnych częściach Polski też może różnie smakować, a pewnie są już osoby które próbki już mają , dlatego w tej kwestii dopuszcza się PEŁNĄ DOWOLNOŚĆ . Na przestrzeni czasu każdy upatrzył sobie jakąś wodę która jego zdaniem jest dobra, lub najlepsza dlatego to jest wasz wybór jaką rozrobicie. Szukamy NAJLEPSZEGO SMAKU, po teście wszystko omówimy zobaczymy na jakiej wodzie były rozrabiane czołowe próbki. Może odkryjemy coś nowego, właśnie po to ten test robimy.....

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 18:36
autor: chprzemo
Myślałeś jak z kwestia leżakowania? Warto określić czy próbki mogą być leżakowanie czy nie- i testerzy nie powinni mieć informacji kiedy próbka została wyprodukowana i rozcieńczona jeśli będą dozwolone próbki leżakowanie - to taka moja sugestia i propozycja do regulaminu :)

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 18:46
autor: forma
Testerzy nie będą wiedzieć kompletnie nic, ja będę jedyną osobą która wie czyja to próbka i jak została zrobiona .Nie będziemy podawać producentów aparatów żadna reklama nas nie interesuje, jedynie sposób jak została wykonana,system odbioru i.t.d

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 19:11
autor: chprzemo
Ok- jeśli przewidujesz przekazanie informacji zwrotnej i coś w rodzaju statystyki jak próbka wypada na tle innych (może być na PW żeby nie napędzać rywalizacji) to ja pisze się na to z 3 próbkami- świeża, pół roczna i próbka 2 letnia, wszystkie robione metoda 2,5 rozcieńczone do 40 % +-1,5 % :) jeśli będzie zainteresowanie mogę opisać dokładnie jak prowadzę proces od wyjazdu wózka z cukrem z biedronki aż do zabutelkowania :)
Jedli potrzebujesz jakiejś pomocy chętnie się przyłącze do akcji jak tylko będzie taka potrzeba.

Pozdrawiam

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 13 sty 2019, 21:49
autor: forma
Żebyście lepiej zrozumieli moje intencje. Przewiduję, że w tym teście nie będziecie nadsyłali próbek tylko raz. W mojej wizji :
-Test pierwszy zapraszamy wszystkich operatorów, szczególnie ZP ,CM, PS.... itd. jednym z warunków uczestnictwa będzie opisanie procesu i konfiguracja sprzętu dlatego, że po ogłoszeniu wyników najlepsze noty zdobyli operatorzy kolumny zasypowej np. bez bufora to zrobimy kolejny test w którym zawęzimy nasze poszukiwania i będziemy już ukierunkowywać się w jedną czy drugą stronę.
- W których próbkach najbardziej wyczuwalny jest Słodki Posmak, czy istnieje jakaś zależność Czy np. występował tylko w kolumnie z buforem ?
- W których, Duch Buraka jest najmniej wyczuwalny ? czy też wyklaruje nam się jakaś zależność ....
- pierwsze wrażenie organoleptyczne
- wrażenie po przełknięciu
- zapach po odkręceniu zakrętki
Takie rzeczy będą oceniane. Ważny będzie komentarz do próbki o to będę się starał, tyle od nas..... za to od was oczekuje uczciwego opisu, bo w jedności siła .
Jak atmosfera będzie miła i bez zgrzytów to będziemy to zawężać i kontynuować aż uzyskamy odpowiedz CZY WARTO TYLE CZASU POŚWIĘCAĆ SACHAROZIE ? Czy przechodzimy na glukoze.....

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: poniedziałek, 14 sty 2019, 17:13
autor: zielonka
" mało casu kruca bomba" -
Proponuję chociaż do końca lutego -mój system wymaga 2ch tygodni minimum a nie każdą sobotę mogę poświęcić na proces destylacji, do tego jakby trza dwa razy to już gleba.
Pytanie kolejne to jak robić - bo ja zawsze dwa razy -choć czasem zdarza się coś uchlać wcześniej :oops: :mrgreen:

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: poniedziałek, 14 sty 2019, 18:05
autor: sargas
Alembiki nie są brane pod uwagę ?

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: poniedziałek, 14 sty 2019, 18:45
autor: wkg_1
forma pisze: -Test pierwszy zapraszamy wszystkich operatorów, szczególnie ZP ,CM, PS.... itd. jednym z warunków uczestnictwa będzie opisanie procesu i konfiguracja sprzętu ......
Robisz cukier na alembiku ?

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: poniedziałek, 14 sty 2019, 18:55
autor: .Gacek
Ja pie.rdolę Panowie roz.jebaliście system ☺
Sargas cukier na alembiku? Naprawdę? Nic nie mów wiem, że to żart... zajebiście dobry

Zielonka mi podczas 2,5 też nieco schodzi materiału... nie wiem gdzie to wyparowuje :hahaha:

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: poniedziałek, 14 sty 2019, 20:02
autor: lesgo58
A co się dziwisz?

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: poniedziałek, 14 sty 2019, 20:47
autor: .Gacek
Leszku czy Ty już łykasz rapacholinę?
No nie powiem chciałbym mieć taką wątrobę w Twoim wieku ☺

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: poniedziałek, 14 sty 2019, 20:53
autor: sargas
@.gacek nie robię ale co jeżeli uważam, że na alembiku ciekier lepiej wyjdzie niż na kolumnie ? Co jeżeli nie mam innego sprzętu i chcę też wziąć udział w zabawie ? Mam kupować kolumnę ?

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: poniedziałek, 14 sty 2019, 21:36
autor: forma
Alembiki,kanki od dojarki i miski z wodą na tym etapie też dozwolone. Proszę pamiętać,że przy dużej lub bardzo dużej ilości próbek możliwa wstępna selekcja.
Próbki wysyłamy do końca lutego. To już ostateczny termin który nie ulegnie zmianie.
Proszę pamiętać że na wyniki będziemy czekać dość długo.To nie jest test na " łapu capu " tylko na wyłapywanie niuansów, na to potrzeba czasu.

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: wtorek, 15 sty 2019, 00:12
autor: sklenar
Cukier cukrowi nie równy ,z racji tego że posiadam pszczoły to kupuję około 1,5 tony na rok
Po kilku latach doświadczeń teraz kupuję tylko cukier farmaceutyczny , brak zmętnienia ,osadu w przygotowanym syropie .

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: wtorek, 15 sty 2019, 02:17
autor: wawaldek11
Tak na marginesie, to i ja Ciebie witam na forum :)
Cukru za często nie używam, ale nie zauważyłem wyraźnego zmętnienia i osadu w nastawach z cukru dostępnego w sklepach.
Dużo droższy ten dla pszczółek?

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: wtorek, 15 sty 2019, 09:21
autor: sklenar
Ja rozpuszczam 25 kg cukru i 20 litrów wody w kegu 50 litrów, po jednej dobie odstania tylko farmaceutyczny nie ma osadu.
Droższy to może nie jest bo 2 złote za kg, ale worki tylko po 25 kilogramów

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: czwartek, 17 sty 2019, 21:47
autor: forma
Potrzebuję jeszcze chwilki na ogłoszenie regulaminu. Propozycje które padały w wątku rozważyłem a skoro już cisza to w najbliższym czasie go ogłoszę. Przebywam obecnie w Austrii i długo pracuję, stąd mój poślizg....

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: piątek, 18 sty 2019, 01:01
autor: Dwaid
Ja mam jeszcze jedną propozycję - powinien być odgórnie ustalony % nadesłanego destylatu, ponieważ z moich doświadczeń(jak również moich znajomych) wynika, że im większe stężenie alkoholu, tym mniej wyczuwalne jego minusy. Możliwe, że dobry destylat rozcieńczony do 40% będzie gorzej smakować od tego przeciętnego, rozcieńczonego do 55%.
Za taką optymalną wartość uznałbym 45%, ale co ja się tam znam, są tu bardziej doświadczeni na tym forum, więc niech się wypowiedzą na ten temat :)

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: piątek, 18 sty 2019, 08:20
autor: lesgo58
Wódka to wódka. Ma mieć 40%. Może Ci umknęło, ale to nie jest typowy konkurs. A bardziej wspólne doświadczenie-test.
Tak jak napisałeś - większy procent potrafi maskować błędy. A chłodzenie i zwiększanie procentów to tylko środki do maskowania błędów.
W tym "konkursie" zaś chodzi o to aby te błędy wyłapać. Dlatego też degustacja powinna odbywać się w temperaturze pokojowej. Można oczywiście dla porównania przeprowadzić degustację alkoholi schłodzonych, ale to już byłby przerost formy nad treścią.

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: piątek, 18 sty 2019, 11:26
autor: prolog1975
Co do rozrabiania próbek. Lepiej jak forma dostanie to co wykapie ze sprzętu sprawdzi moc i rozrobi proponowanym żywcem z jednej partii na ustalony %. Co do wody Ostramecko odpada kiepska dostępność, jej minerały w mojej ocenie zmieniają smak cukrówy, zwłaszcza ta w szklanej zielonej butelce. Obiektywnie operator powinien pobrać próbkę z całości serca, które bierze z procesu, zapakować wysłać z dołączonym szczegółowym opisem procesu. Rozrabiać i kosztować po wysłaniu nie przed. W tym eksperymencie ważniejsza jest uczciwość i obiektywizm wysyłającego próbkę, niż wewnętrzna chęć bycia najlepszym. Dlatego podając wynik najlepszej wódeczki należy unikać podawania kto zrobił. Raczej oprzeć się na opisie procesu jak tego dokonał.

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: piątek, 18 sty 2019, 11:40
autor: .Gacek
Według mnie to nie jest konkurs, przynajmniej ja to tak odbieram. Ja zgłosiłem się do uczestnictwa tylko z jednego powodu, dowiem się jak smakuje mój produkt i jak wypada na tle innych destylatów. Uważam, że każdy z nas powinien wysłać próbki takie jak robi zawsze tylko wtedy nasza "zabawa" będzie miała sens. Co do opisu procesu to myślę, że każdy kto ma chęć a już jak ma świetną próbkę to powinien opisać to tutaj w temacie.
Edit:
PS, CM, ZP i inne wynalazki powinny być w jednej kategorii a kolumny powinny być podzielone na bufor/bez bufora oraz odbiór głowica/OO (wg mnie)

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: sobota, 19 sty 2019, 01:17
autor: Dwaid
lesgo58 pisze:Wódka to wódka. Ma mieć 40%. Może Ci umknęło, ale to nie jest typowy konkurs. A bardziej wspólne doświadczenie-test.
Tak jak napisałeś - większy procent potrafi maskować błędy. A chłodzenie i zwiększanie procentów to tylko środki do maskowania błędów.
W tym "konkursie" zaś chodzi o to aby te błędy wyłapać. Dlatego też degustacja powinna odbywać się w temperaturze pokojowej. Można oczywiście dla porównania przeprowadzić degustację alkoholi schłodzonych, ale to już byłby przerost formy nad treścią.
Masz rację, umknęło mi, bo w zasadzie "wódka" to mi zalega na półkach, znajomi przynoszą a i tak piją samogon, którego wartość przyjęta jest dla mnie 45% :)
40% to dla mnie bardzo wysoko podniesiona poprzeczka, więc na tym etapie moich produkcji nawet nie będę wysyłać próbki, ale ciekaw jestem jak najbardziej wyniku tego "doświadczenia-testu" - będzie można wyciągnąć wnioski :)

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: poniedziałek, 21 sty 2019, 22:15
autor: forma
REGULAMIN TESTU-DOŚWIADCZENIA Z SACHAROZY
Szanowni koledzy, zaczynamy.
Jeżeli są osoby które chcą pomóc w rozwoju nastawu, przygotowanego jedynie z sacharozy po spełnieniu poniższych wytycznych, zapraszam do zabawy. Test ma na celu wyszukania smaków, niuansów jakie kryje w sobie cukier, wyciągnięcie jakiś wniosków, być może poprawę procesu, jeżeli na tym etapie uda nam się "coś" wywnioskować, test będzie kontynuowany.
- używamy jedynie sacharozy.
- konfiguracja sprzętu- dowolna
- moc próbki 40%
- woda do rozrabiania- dowolna
- nie używamy węgla ani żadnej chemii ( na tym etapie poszukiwań)
- dopuszczamy cukier inwertowany ( tu długo się zastanawiałem, ale ciekawe będzie jak wypadnie na tle standardowych nastawów. Tu ważne będzie wyrazne opisanie/zaznaczenie próbki.
- uczestnik może przesłać więcej niż jedną próbkę.( grupę próbek)
- nie zgłaszamy uczestnictwa w wątku, wszystkie formalności załatwiamy na PRIV.
- wysyłamy 5 próbek po 100 lub 200 ml.( w swoim zakresie organizujecie buteleczki które wysyłacie do mnie, ja ich nawet nie odkręcam tylko rozsyłam do oceny. Pierwsza z ocen to zapach ja tu nie mogę swoimi czynami typu rozrabianie, przelewanie ingerować , po prostu tak jak ją otrzymam odsyłam dalej i tyle.
- 4 niezależne osoby będą oceniały, badały i szukały niuansów.
- próbki które zwrócą szczególną uwagę bądz zbiorą wysoką notę ocenimy raz jeszcze w raz z upływem czasu stąd piąta buteleczka.
- nie podpisujemy buteleczek markerem w żaden sposób, jedynie karteczka z nickem uczestnika.
- w przesyłce dołączamy dokładny opis. Jak najwięcej informacji o próbce, typu: system i prędkość odbioru, rodzaj użytych drożdży, koniecznie czy kolumna z buforem czy bez, CM,PS ..... ( tu tkwi cały sens zabawy, bo w podsumowaniu stwierdzimy np. że SP wystąpił tylko w kolumnach bez bufora. to dla nas jest to już jakaś konkretna informacja.
- próbki rozrabiamy sami, wychodzę z założenia że nie ma wśród nas przypadkowych osób które miały by z tym problem.Zdaję sobie sprawę że przyrządy pomiarowe posiadamy różne dlatego ten 1 % tolerancji dopuszczam ale proszę solidnie podejść do rozrabiania.
- Każdy z was będzie chciał wysłać próbkę jaką sobie wypraktykował i jaka jego zdaniem jest najlepsza, lub najlepsza jaką potrafi zrobić dlatego użyjcie wody takiej , jakiej na co dzień używacie do rozrabiania.
- ze względów bezpieczeństwa nie podam na tym etapie personaliów degustatorów, ale macie prawo wiedzieć kto oceniał wasz wysiłek i
dowiecie się na pewno co wam gwarantuję. Nie są to osoby przypadkowe, lecz prawdziwi pasjonaci szukający tych niuansów razem ze mną.
- ocena próbek wystąpi w skali 1-10
- pierwszy zapach od razu po odkręceniu korka
- pierwsze wrażenie gdy próbka jest w ustach
- po przełknięciu
- informacyjnie w których wystąpił SP. i w których duch buraka jest najmniej wyczuwalny.
Proszę wziąć pod uwagą że pracuje codziennie po 12 h . a w mojej branży nie ma pojęcia sobota , niedziela. Tak że regulamin zrobiony jest tak, żeby mi ułatwić troszkę zadanie.
REGULAMIN WCHODZI W ŻYCIE 26.01. o godz.23:59
Być może o czymś zapomniałem coś dla was jest nie jasne to wyjaśnię lub dopisze ale cel i zasady macie ukierunkowane i tu już wiele się nie zmieni.
Do końca lutego wysyłamy.
-

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 3 lut 2019, 15:19
autor: wkg_1
Ale ruch w temacie ; )))

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

: niedziela, 3 lut 2019, 16:31
autor: rozrywek
Myślałem o tym i wyrażam chęć pomocy, chociaż autor zawarł praktycznie wszystkie sprawy o których mowa. Oraz określił zasady i ich wytyczne o których sam myślałem.

Mianowicie chodziło mi o plik Excel w którym byłyby zawarte wszystkie rubryki wymagane obowiązkowo.
Parę dowolnych również.

Każdy obowiązkowo wypełniłby taki plik, oczywiście odsyłając do autora na pw.

Ciekawa sprawa ponieważ potem każdy po publikacji wyników może sobie dowolnie sortować wybierając co chce. Przykładowo rodzaj drożdży, blg startowe, blg końcowe, rodzaj klarowania, rodzaj sprzętu. system odbioru, Prędkość odbioru, masa tego.
Sami wiecie że czynników jest naprawdę mnóstwo nawet w bańce na mleko.

Chodzi o zebranie jak najwięcej danych.

Mogę się pokusić o próbę stworzenia takiego pliku z rozwijanymi listami, a autorowi byłoby o niebo łatwiej ponieważ każdego (dawcy) plik dodałby jedynie do głównego arkusza.

Drogi autorze, oczywiście się nie narzucam, ponieważ również mnóstwo pracuję, ale jeśli będzie taka potrzeba, to zapraszam na pw.