Strona 1 z 1

Fermentacja cukrówki w beczce i przechowywanie półproduktu.

: czwartek, 13 gru 2018, 16:14
autor: grzenia117
Witam,
nastawiłem swoją pierwszą beczkę cukrówki z 14kg cukru, podwójnego opakowania turbo drożdży oraz 42l wody.
Fermentacja przebiega w najlepsze i stąd mam kilka pytań:
1) Nie zakręcam beczki (zgodnie z instrukcją) po zakończeniu fermentacji (Blg na poziomie ujemnym) wystarczy, że ją zakręcę (nie ma uszczelki i nie będzie hermetyczna) i mogę przetrzymywać taki nastaw np. 3 tygodnie do swobodnego grawitacyjnego klarowania?
Czy dostęp powietrza np. przy luźnym przytkaniu wieka po fermentacji może jakoś zaszkodzić lub spowodować negatywne skutki?

2) Czy woda z boilera nadaje się do takiego nastawu (dom jednorodzinny, woda z wodociągu - wiejskie ujęcie mała ilość chloru; dodatkowo woda przechodzi przez domową stacje uzdatniania wody) ?

3) Mam jeszcze beczkę 50l i tam planuje zrobić nastaw cukrowy z użyciem drożdży piekarniczych o recepturze "1410" .
Czy przy użyciu takich drożdży również wieko mogę pozostawić tylko przytkane i zajrzeć tam za 3 tygodnie, dokonać obciągu i startować?

Oczytałem się już na różnych forach i ciężko było uzyskać jednoznaczne odpowiedzi na moje wątpliwości.
Proszę o wyrozumiałość za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Re: Fermentacja cukrówki w beczce i przechowywanie półproduktu.

: czwartek, 13 gru 2018, 18:00
autor: 9kaczor6
1) Oczywiście. Ja miałem nastaw cukrowy ponad 2 miesiące na pewno.... Nie miałem czasu na gotowanie, nic mu nie było. Beczka była luźno zamknięta żeby tam jakie robactwo nie wlazło. Nastaw się ładnie wyklarował.

2) Też używam wody z bojlera. Podstawa to porządnie napowietrzyć nastaw intesywnie go mieszając.

3) Możesz... Ale może zapodaj tam inne drożdże. Na tych piekarskich nigdy nie robiłem... Musiałbyś dać jakąś pożywke.

Re: Fermentacja cukrówki w beczce i przechowywanie półproduktu.

: czwartek, 13 gru 2018, 20:55
autor: mirek109
3. Na taką beczułkę daj tylko 2 kostki Babumi. Po trzech dniach dodaj 5 kg ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)

Tak robię - sprawdzone :)

Re: Fermentacja cukrówki w beczce i przechowywanie półproduktu.

: piątek, 14 gru 2018, 03:21
autor: rozrywek
grzenia117 pisze:nastawiłem swoją pierwszą beczkę cukrówki z 14kg cukru, podwójnego opakowania turbo drożdży oraz 42l wody.
Paczka by wystarczyła, nastaw trochę powiększony, ok dałeś dwie nic się nie stało.
grzenia117 pisze:mogę przetrzymywać taki nastaw np. 3 tygodnie do swobodnego grawitacyjnego klarowania?
Nie zamierzasz zlać znad osadu i dopiero klarować?
grzenia117 pisze:Mam jeszcze beczkę 50l i tam planuje zrobić nastaw cukrowy z użyciem drożdży piekarniczych o recepturze "1410" .
Nie zapomnij podzielić się wrażeniami z uzyskanego produktu
grzenia117 pisze:Proszę o wyrozumiałość za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Poprosiłeś, otrzymałeś. Ale poczytaj jeszcze trochę, najlepiej przed nastawem nie po. Również pozdrawiam.

Re: Fermentacja cukrówki w beczce i przechowywanie półproduktu.

: piątek, 14 gru 2018, 12:12
autor: Doody
Zdecydowanie po fermentacji zlej znad osadu. Taki sklarowany, zlany nastaw można przechowywać kilka miesięcy.

Re: Fermentacja cukrówki w beczce i przechowywanie półproduktu.

: piątek, 14 gru 2018, 15:31
autor: grzenia117
Przede wszystkim dziękuję za tak ciepłe przyjęcie i tak ekspresową i trafną pomoc! :respect: Oczywiście po fermentacji zleję znad osadu i użyje bentonitu do klarowania bo ten akurat mam pod ręką. Czytam już fora od kilku miesięcy różne i nawiązałem też kontakt bezpośredni z kilkoma osobami zajmującymi się psotą także ten nastaw nie był taki bezmyślny. Chcę zdobyć jak najwięcej wiedzy po to, aby wdrożyć ją potem w życie i wprowadzać jedynie drobne szlify ;) Pomysł z tym nastawem 1410 to powrót do psoty śp. wujka, który poczęstował mnie tym trunkiem szmat czasu temu. Może i trącił drożdżami (nawet mocno) i robiony był na jakiejś bańce z mleka itd. ale miał coś w sobie i zero problemów day after:) Wiem, że ziemniaki też dawał i chyba jakieś pomidory albo koncentrat także dzięki kolego "mirek109" zastosuje się do rady;)

P.S w całości te ziemniaki mam tam ugotowane w mundurkach wrzucić czy też pokroić?:D Chętnie podzielę się wrażeniami z degustacji jak produkt będzie gotowy, aczkolwiek mówię z góry, że nie mam bardzo wyrafinowanego podniebienia odnośnie trunków samoróbek bo wychodzę z założenia, że wszystko co swojskie to lepsze jak sklepowe;) (ze sklepu żadnej czystej wódki nie toleruje od jakiegoś czasu za wyjątkiem szklaneczki whisky z colą raz na pół roku).

Re: Fermentacja cukrówki w beczce i przechowywanie półproduktu.

: piątek, 14 gru 2018, 19:08
autor: mirek109
Ja osobiście myję ziemniaki, kroję je w ćwiartki i gotuję w osłodzonej wodzie w proporcji 4l wody + 1 kg cukru
Rozgotowuję :)

I wszystko do beczki.

Kto sprawdzi, ten potwierdzi że to działa :)

Niech moc będzie z Wami ;)