Fermentacja cukrówki w beczce i przechowywanie półproduktu.
: czwartek, 13 gru 2018, 16:14
Witam,
nastawiłem swoją pierwszą beczkę cukrówki z 14kg cukru, podwójnego opakowania turbo drożdży oraz 42l wody.
Fermentacja przebiega w najlepsze i stąd mam kilka pytań:
1) Nie zakręcam beczki (zgodnie z instrukcją) po zakończeniu fermentacji (Blg na poziomie ujemnym) wystarczy, że ją zakręcę (nie ma uszczelki i nie będzie hermetyczna) i mogę przetrzymywać taki nastaw np. 3 tygodnie do swobodnego grawitacyjnego klarowania?
Czy dostęp powietrza np. przy luźnym przytkaniu wieka po fermentacji może jakoś zaszkodzić lub spowodować negatywne skutki?
2) Czy woda z boilera nadaje się do takiego nastawu (dom jednorodzinny, woda z wodociągu - wiejskie ujęcie mała ilość chloru; dodatkowo woda przechodzi przez domową stacje uzdatniania wody) ?
3) Mam jeszcze beczkę 50l i tam planuje zrobić nastaw cukrowy z użyciem drożdży piekarniczych o recepturze "1410" .
Czy przy użyciu takich drożdży również wieko mogę pozostawić tylko przytkane i zajrzeć tam za 3 tygodnie, dokonać obciągu i startować?
Oczytałem się już na różnych forach i ciężko było uzyskać jednoznaczne odpowiedzi na moje wątpliwości.
Proszę o wyrozumiałość za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam
nastawiłem swoją pierwszą beczkę cukrówki z 14kg cukru, podwójnego opakowania turbo drożdży oraz 42l wody.
Fermentacja przebiega w najlepsze i stąd mam kilka pytań:
1) Nie zakręcam beczki (zgodnie z instrukcją) po zakończeniu fermentacji (Blg na poziomie ujemnym) wystarczy, że ją zakręcę (nie ma uszczelki i nie będzie hermetyczna) i mogę przetrzymywać taki nastaw np. 3 tygodnie do swobodnego grawitacyjnego klarowania?
Czy dostęp powietrza np. przy luźnym przytkaniu wieka po fermentacji może jakoś zaszkodzić lub spowodować negatywne skutki?
2) Czy woda z boilera nadaje się do takiego nastawu (dom jednorodzinny, woda z wodociągu - wiejskie ujęcie mała ilość chloru; dodatkowo woda przechodzi przez domową stacje uzdatniania wody) ?
3) Mam jeszcze beczkę 50l i tam planuje zrobić nastaw cukrowy z użyciem drożdży piekarniczych o recepturze "1410" .
Czy przy użyciu takich drożdży również wieko mogę pozostawić tylko przytkane i zajrzeć tam za 3 tygodnie, dokonać obciągu i startować?
Oczytałem się już na różnych forach i ciężko było uzyskać jednoznaczne odpowiedzi na moje wątpliwości.
Proszę o wyrozumiałość za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam