Strona 1 z 1

Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 09:51
autor: PolHunter
Witam Kolegów,
Czytam czytam i temat jest mocno przewijany z tym że co temat to inne odpowiedzi.
Chciałbym nastawić 200 L zacieru, proporcje jakie chciałbym zrobić to 40 kg cukru, 140 l wody, 20 kg gruszek, paczka rodzynek i 50 g drożdży ( Moskva lub Bayanus) czy takie proporcje będę ok czy coś zmienić? Może dodać usunąć będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam Michał

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 11:55
autor: ramzol
Zacierasz śrutę lub mąkę. Cukier plus woda daje nastaw. Będziesz robił bimber czy spirytus. 200l to nastaw powiększony słowo klucz.
Gruszki i rodzynki odpuść szkoda surowca. Nastaw osobno bez cukru na g995.
Cukrowy nastaw na spirytus to blg22-24.
Na forum jest kalkulator który rozwiąże twoje problemy. Poszukaj. Co do drożdży do cukru to o moskwach są różne opinie.
40kg cukru da 24l plus woda to 164litry nastawu. Licząc na szybko
164l x 14% x 17 = 39 kg cukru z haczykiem. Dodałabym ciut więcej wody by otrzymać max12%.

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 14:05
autor: arTii
A nie za mało drożdży na tak duży nastaw?

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 14:53
autor: johnex
Drożdży faktycznie kolega @PolHunter zaproponował trochę za mało. Może ktoś robił test o ile można powiększyć nastaw na Spirytferm Moskva Style (140g). Ja nastawy robię na Alcotec24 (205g z czego tylko ok. 50% to "czyste drożdże, reszta to pożywka) i jedna paczka daje sobie radę z nastawem 115l. Jedyne co to dodaję jeszcze jakieś 40g pożywki Activit. Jak będę miał większą beczkę to nie omieszkam zrobić testu na jeszcze bardziej powiększonym nastawie. Robiąc nastaw 200l dałbym pewnie dwie paczki Moskva Style.
Poza tym nic bym do cukrówki nie dodawał. Tak jak wspominał wcześniej @ramzol z gruszek zrób oddzielny nastaw. Rodzynki ogólnie bym sobie darował. Przy takich nastawach nic nie wniosą. Co do proporcji cukru i wody to zawsze robię: 1kg cukru na 3,5l wody i zawsze na koniec blg -4.
Ogólnie uważam, że przy powiększonych nastawach trzeba zwracać uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze aby na początku podczas burzliwej fermentacji nastaw się nie przegrzał. Po drugie aby pod koniec fermentacji nie zabrakło minerałów i mikroelementów i aby drożdże nie miały za chłodno (temperatura nastawu nie spadła poniżej 20 stopni).

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 15:00
autor: PolHunter
Powiem szczerze Panowie że chodzi mi o sprawdzony przepis gdyż takich beczek chciałbym nastawić x 3, nie ukrywam że milionerem nie jestem więc zależy mi na tym wszystko poszło ok.

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 15:27
autor: wawaldek11
Ale jak zrobisz trzy takie beki, to się trochę odkujesz ;)

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 15:37
autor: PolHunter
Hahahaha Waldek, ani kropla nie pójdzie do obcego.;-) Część na spożycie, a cześć do dalszego przerobu chce spróbować z ziołami, żurawiną itp., zrobię kilkadziesiąt mieszanin i zostawię na kilka miesięcy.
Później degustacja i opatentowana przepisu Hahahahaha.:-)

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 16:46
autor: wawaldek11
No to z rozmachem wchodzisz :ok:
Żurawinka świeża czy inna?

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 18:37
autor: PolHunter
Suszona Żórawina, suszona śliwka, goździk, przełamania, zielony orzech i zrębki dębowe to przepis nr 1

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 19:04
autor: Drupi
Moskwa Style to jedne z moich najlepszych drożdży, ale powinna być paczka na 35 L. Wtedy nigdy nie będzie problemu, a na więcej nastawu, może nie dofermentować do końca. I tak to dużo więcej jak pisze na paczce. Poza tym wydłuży dwukrotnie czas fermentacji.

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 19:05
autor: arTii
johnex pisze:Po pierwsze aby na początku podczas burzliwej fermentacji nastaw się nie przegrzał
Obawaim się że nawet przy 260g grzybków nie ma co oczekiwać burzliwej fermentacji.
Nie znam tych drożdży, ale Alcotec48 jedna paczka (135g?) dość długo potrzebuje żeby przerobić podwójny nastaw. A tutaj nastaw jest ośmiokrotny. Może @PolHunter miał na myśli 500g? to już prędzej.
Pożywkę na pewno trzeba im dać.

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 19:07
autor: PolHunter
150l wody w każdej beczce. Zostawiam ją do jutra, by trochę odgazowała, ponieważ wlałam kranówkę. I jak koledzy myślicie ile cukru? Ile i jakie drożdże? Dać przecier lub cytrynę?

Scalone

Czas pracy nie ma znaczenia, może pracować nawet z 6 tygodni, a może kukurydzę ześrutować?
P.S mam do oddania 100 kg żyta gdyby był ktoś zainteresowany?

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 19:33
autor: ramzol
Wstaw jedną na próbę. Zobaczysz co wyjdzie, wyciągniesz wnioski wstawisz następną. Chyba że masz kociołek 500l i 300 potrzebujesz by zakryć grzałki ;)

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 19:46
autor: PolHunter
:bicz: Ramzol ok masz rację, można wstawić jedną, ale z jakim wsadem?

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 19:51
autor: johnex
@arTii a z doświadczenia ci powiem, że moje nastawy powiększone ponad 4,5 raza bez problemu na początku osiągają ponad 30 stopni i trzeba zdejmować ocieplenie fermentatora. Fermentacja ma burzliwy charakter. Po prostu trzeba na początku dać drożdżom się namnożyć utrzymując temperaturę 25-30 stopni. I wcale fermentacja nie jest jakoś strasznie wydłużona. Swoją drogą mi się nie spieszy i mogę poczekać tydzień.
Co do ilości to po co dawać 0,5 kg drożdży jak w sprzyjających warunkach się one bez problemu namnożą. Co do problemów z niedofermentowaniem nastawu to głównie problem braku pożywki. Dlatego dodatkowo stosuję Activit, który ma:
dostarczać wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju drożdży, co zapewnia ich optymalną aktywność we wszystkich fazach fermentacji.
Efekty jego działania są najbardziej widoczne w środkowej fazie fermentacji, zapewniając całkowite odfermentowanie cukrów oraz eliminując problem spowolnienia i zatrzymania fermentacji.
ACTIVIT ogranicza możliwości deficytu przyswajalnych źródeł azotu i witamin, które w środkowej części fermentacji są bliskie wyczerpania.
Odtruwa środowisko, wiążąc substancje hamujące proces fermentacji, takie jak średnio cząsteczkowe kwasy tłuszczowe lub pozostałości środków chemicznych zawarte w moszczu.
Podnosi zdolność przetrwania drożdży poprzez zwiększanie ich odporności na etanol.

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 20:17
autor: arTii
@johnex - zawsze dodaję activit jak nie daję pełnej/zalecanej dawki drożdży :D
Ale 50g na 200l to już naprawdę czysty hardcore :) Szczególnie że @PolHunter z tego co wywnioskowałem jest dość bardzo początkujący, więc 3x 200l to czapka z głowy :)
Ja swoje początkowe nastawy robiłem "na wszelki wypadek" w wiadrach po 25l.

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 20:59
autor: PolHunter
arTii masz rację hardcore, ale mam dwie kolumny z czego jednej już 5 osoba nie bardzo wie jak podłączyć :-), wcześniej robiliśmy 16 wiader po 30l co destylowalismy 1,5 dnia, czas na debiut więc idę na całość A że narazie mam więcej czasu wolnego to chciałbym to wykorzystać. Może błąd może nie, nie ukrywam że bardzo liczę na Waszą pomoc.

Re: Nastaw 200 L

: środa, 12 wrz 2018, 22:31
autor: Szlumf
PolHunter pisze:................... ale mam dwie kolumny z czego jednej już 5 osoba nie bardzo wie jak podłączyć :-), ....
Bardzo mnie ta kolumna zaciekawiła. Możesz dać jakieś zdjęcie?

Re: Nastaw 200 L

: czwartek, 13 wrz 2018, 09:54
autor: PolHunter
Zdjęcia sa za duże nie moge dołączyc, może przez Messengera, albo Whatsapa prześle, prosze o jakieś namiary.
Pozdrawiam MIchał

Re: Nastaw 200 L

: czwartek, 13 wrz 2018, 10:35
autor: johnex
Zmniejsz do akceptowalnej wielkości i wrzuć na forum bo wszyscy są ciekawi. Polecam darmowy program Light Image Resizer

Re: Nastaw 200 L

: czwartek, 13 wrz 2018, 11:34
autor: PolHunter
Może teraz się uda. Dzięki za podpowiedź.

Re: Nastaw 200 L

: czwartek, 13 wrz 2018, 18:21
autor: drgranatt
Ta jedna to zimne palce z odstojnikami jak widzę ale ta druga to niezła V3 :ok:
Jeśli chodzi o drożdże to do dużych nastawów dobre są Black Label Turbo.

Re: Nastaw 200 L

: czwartek, 13 wrz 2018, 18:58
autor: Karwi
O rzesz. Co za fendt

Re: Nastaw 200 L

: sobota, 6 paź 2018, 05:40
autor: land75
To są chyba mercedesy na takich to jest jazda :D :D :D