Strona 2 z 2

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: wtorek, 5 lut 2019, 21:04
autor: Wit_Old
Ruszyło! Z 5 zrobiło się 2 w dwa dni. Poczekam zatem do końca. Zastanawiam się tylko czy taka ilość drożdży w nastawie nie zepsuja smaku i zapachu.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: wtorek, 5 lut 2019, 22:27
autor: henik
Zlej jak nastaw się zatrzyma, odstaw na samoczynne klarowanie lub kup dwuskładnikowy. Nie zapomnij o odgazowaniu, przy okazji napowietrzysz.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: środa, 6 lut 2019, 08:38
autor: Wit_Old
Ok, dzięki. Tak się zrobi. Mam akurat ten dwuskładnikowy.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: środa, 6 lut 2019, 18:13
autor: Mazii80
Dorzucę temat.
Dodam że jestem nowicjuszem i jest to mój pierwszy nastaw cukrowy który ma być przerabiany na kolumnie rektyfikacyjnej.
W niedziele nastawiłem cukrówkę 25kg cukru 85l wody drożdże Alcotec Mega Pack.Początkowe Blg było 24 po 66 godzinach fermentacja chyba ustała.Jeszcze jakieś małe bąbelki są ale praktycznie nie widoczne.Blg mam teraz na -3.Nie wiem czy czekać dalej czy dać do klarowania od razu.Na opakowaniu pisało że czas fermentacji to 4-6 dni a u mnie zjadło cukier w niecałe 3..Nie wiem czy to jest dobrze czy nie za szybko i czy czekać na te -4 Blg czy też poczekać do tych 5 czy 6 dni żeby drożdże dobrze skończyły robotę jak zaleca producent.Nastaw był trzymany pomieszczeniu z temperaturą około 22 stopni.Cukrówka podczas fermentacji miała temperatur w granicach 28 do 32 stopni.Teraz po prawie 70 godzinach ma temp 23 stopnie.Do 48 godzin fermentacja była bardzo burzliwa a teraz praktycznie stoi i blg -3 pytanie poczekać czy zabierać się za klarowanie?

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: czwartek, 7 lut 2019, 16:24
autor: lewy87r
Mazii80: Na ściance widać jak ci się nastaw "rozwarstwia" to początki klarowania grawitacyjnego. Dziś pewnie masz też coś takiego tylko ciut głębiej.

Co do -4blg to bym jednak nie świrował, zamieszaj-odgazuj i klaruj.

btw. nastawy czysto owocowe bez dodatku cukru nie schodzą do -4 :) zatrzymują się na 3-4blg na plusie.

Po przerobieniu 329874832 litrów nastawu będziesz na czuja wiedział kiedy robi a kiedy nie :) A i będziesz miał wyrobione proporcje i temperatury do fermentacji i bedziesz wiedział jak to planować sobie :)
Ja pierwsze nastawy cukrowe jak wstawiałem to nagle się okazywało, że zostaje mi 10litrów nastawu a grzałki zakrywa mi dopiero 15L :) Ale to są już detale..

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: czwartek, 7 lut 2019, 21:51
autor: Mazii80
Tak też uczynię.
Rzeczywiście dzisiaj jest głębiej jutro zlewam wszystko z nad osadu beczka do przepłukania i mega klar w ruch.Jeszcze takie pytanko jest jakaś reguła ile powinno trwać klarowanie i czy po wyklarowaniu nastaw może postać jeszcze z 2 do 3 dni?

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: czwartek, 7 lut 2019, 23:14
autor: wkg_1
Taki nastaw jak się już zacznie sam klarować to po dodaniu klaru potrafi się wyklarować przez noc bardzo ładnie, po 2 dniach masz kryształ.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: piątek, 15 lut 2019, 10:17
autor: Wit_Old
wkg_1 pisze:po 2 dniach masz kryształ.
Potwierdzone info. Do swojej cukrówki, o której pisałem kilka postów wcześniej, dodałem tego specyfiku i jestem bardziej niż zadowolony :)

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: poniedziałek, 1 lip 2019, 08:41
autor: klozet666
Witam.

Zrobiłem cukrówkę butla 220l BLG początkowe 25 końcówka 0. Drożdże Alcotec Mega Pack 100L X2. Jeśli chce dociągnąć do tych złotych "-4" to lepiej dać Alcotec Pure 48? Pytanie tylko czy nie będzie im za ciepło i czy ma sens przepłacać?