Strona 1 z 1

Cukier z Auchan

: czwartek, 21 kwie 2016, 21:36
autor: zigi696
Witam
Zakupiłem 16 kg cukru w Auchan, z którego zrobiłem 2 standardowe nastawy, każdy po 8 kg, na drożdżach Double Snake.Cukier marki Polski Cukier, cena 0,30PLN niższa niż w biedrze. Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu).
W czasie destylacji nie udało mi się ustabilizować kolumny, mam aabratka od koalaka z wypełniem 1,5m sprężynek. Co gorsza oba nastawy zachowywały się tak samo:(. W końcu wkurzony zdecydowałem, że odbieram wszystko jak leci i doleje do kolejnej destylacji.Wyszło tego aż 2-2,5l z każdego nastawu,z reguły dobijam do 4, towar pachniał wanilią?! Temperatura skakała od 84C do 86, z reguły mam 78-77 i temperatura nie zmienia się przez ok 2h od rozpoczęcia odbioru przy tempie 1,7l/h. Destylatu miałem połowę tego co zwykle a urobek kapał w tempie ok 1l/h
Czy możliwe jest aby w cukrze, który kupiłem było mniej cukrów prostych trawionych przez drożdże?

Re: Cukier z Auchan

: piątek, 22 kwie 2016, 08:58
autor: drgranatt
zigi696, różnice mogą występować ale nie aż takie. Podejrzewam, że coś nie tak było z prowadzeniem procesu co mogło być spowodowane np wypełnieniem. Spróbuj wysypać sprężynki i wyczyść je, nawet wtedy jak wizualnie wyglądają dobrze, i zasyp je ponownie nie ubijając. Czy masz podzielone wypełnienie?

Re: Cukier z Auchan

: piątek, 22 kwie 2016, 09:38
autor: golec269
Witaj zigi696. Nastaw miał -3BLG, znając te spławiki to na pewno było mniej. Następnym razem spróbuj czy nastaw jest wytrawny i wtedy nie trzeba pomiaru . Niestabilna kolumna podczas procesu potwierdza,że cukier w nastawie nie został przerobiony do końca.

Re: Cukier z Auchan

: piątek, 22 kwie 2016, 11:52
autor: W_TG
golec269 pisze: Następnym razem spróbuj czy nastaw jest wytrawny
W zamierzchłych czasach gierkowskich oprócz "na język" brałem łyżkę do zupy nastawu i odparowywałem nad gazem. jak pozostało trochę słodkawego lub spaliłem na karmelowy dym wiedziałem ze było źle sfermentowane.

Re: Cukier z Auchan

: piątek, 22 kwie 2016, 15:25
autor: golec269
W_TG bardzo ciekawa metoda(młodzi powinni spróbować) też spróbuję ;)

Re: Cukier z Auchan

: piątek, 22 kwie 2016, 23:12
autor: radius
@golec269, nieprzerobiny cukier nie ma żadnego związku z niestabilnością procesu. Przyczyna niestabilnej kolumny to albo źle ułożone wypełnienie skutkujące miejscowym zalaniem, zarzucanie wsadu przy zbytnim napełnieniu zbiornika albo źle prowadzonym procesem. Tyle :)

Re: Cukier z Auchan

: sobota, 23 kwie 2016, 08:17
autor: gr000by
Chyba że prowadzi się proces na częściowo nieprzefermentowanym nastawie tak samo jak dla całkowicie przefermentowanego. Wtedy skoki temperatury mogą być widowiskowe, bo ten zestaw aabratek + zbiornik domyślnie nie ma termometru w zbiorniku, tylko dwa termometry w kolumnie, o ile dobrze pamiętam to w 1/3 i 2/3 kolumny.

Re: Cukier z Auchan

: poniedziałek, 25 kwie 2016, 16:58
autor: eldier
gr000by chyba nie doczytałeś:
zigi696 pisze:Witam Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu).
A czemu taka słabo wydajność to nie mam pojęcia...
Nie masz term w zbiorniku?
Napisz jaka rura, jaka moc robocza, wypełnienie od plipka? Przysypywałeś jakoś? Jakiś wziernik? Może pracowałeś na częściowo zalanej kolumnie, stąd term wariowały?