Witam
Zakupiłem 16 kg cukru w Auchan, z którego zrobiłem 2 standardowe nastawy, każdy po 8 kg, na drożdżach Double Snake.Cukier marki Polski Cukier, cena 0,30PLN niższa niż w biedrze. Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu).
W czasie destylacji nie udało mi się ustabilizować kolumny, mam aabratka od koalaka z wypełniem 1,5m sprężynek. Co gorsza oba nastawy zachowywały się tak samo:(. W końcu wkurzony zdecydowałem, że odbieram wszystko jak leci i doleje do kolejnej destylacji.Wyszło tego aż 2-2,5l z każdego nastawu,z reguły dobijam do 4, towar pachniał wanilią?! Temperatura skakała od 84C do 86, z reguły mam 78-77 i temperatura nie zmienia się przez ok 2h od rozpoczęcia odbioru przy tempie 1,7l/h. Destylatu miałem połowę tego co zwykle a urobek kapał w tempie ok 1l/h
Czy możliwe jest aby w cukrze, który kupiłem było mniej cukrów prostych trawionych przez drożdże?
Cukier z Auchan
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Cukier z Auchan
zigi696, różnice mogą występować ale nie aż takie. Podejrzewam, że coś nie tak było z prowadzeniem procesu co mogło być spowodowane np wypełnieniem. Spróbuj wysypać sprężynki i wyczyść je, nawet wtedy jak wizualnie wyglądają dobrze, i zasyp je ponownie nie ubijając. Czy masz podzielone wypełnienie?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Cukier z Auchan
W zamierzchłych czasach gierkowskich oprócz "na język" brałem łyżkę do zupy nastawu i odparowywałem nad gazem. jak pozostało trochę słodkawego lub spaliłem na karmelowy dym wiedziałem ze było źle sfermentowane.golec269 pisze: Następnym razem spróbuj czy nastaw jest wytrawny
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cukier z Auchan
@golec269, nieprzerobiny cukier nie ma żadnego związku z niestabilnością procesu. Przyczyna niestabilnej kolumny to albo źle ułożone wypełnienie skutkujące miejscowym zalaniem, zarzucanie wsadu przy zbytnim napełnieniu zbiornika albo źle prowadzonym procesem. Tyle
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cukier z Auchan
Chyba że prowadzi się proces na częściowo nieprzefermentowanym nastawie tak samo jak dla całkowicie przefermentowanego. Wtedy skoki temperatury mogą być widowiskowe, bo ten zestaw aabratek + zbiornik domyślnie nie ma termometru w zbiorniku, tylko dwa termometry w kolumnie, o ile dobrze pamiętam to w 1/3 i 2/3 kolumny.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Cukier z Auchan
gr000by chyba nie doczytałeś:
Nie masz term w zbiorniku?
Napisz jaka rura, jaka moc robocza, wypełnienie od plipka? Przysypywałeś jakoś? Jakiś wziernik? Może pracowałeś na częściowo zalanej kolumnie, stąd term wariowały?
A czemu taka słabo wydajność to nie mam pojęcia...zigi696 pisze:Witam Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu).
Nie masz term w zbiorniku?
Napisz jaka rura, jaka moc robocza, wypełnienie od plipka? Przysypywałeś jakoś? Jakiś wziernik? Może pracowałeś na częściowo zalanej kolumnie, stąd term wariowały?