Strona 3 z 3

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: wtorek, 25 lip 2017, 20:44
autor: Pretender
Radius
Myśle, że obraziłeś "buraka" ...

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: wtorek, 25 lip 2017, 23:14
autor: seneka
Dobrze Leszek prawi. Przy okazji zmienisz swą maszynkę na prawdziwego szatana i odkryjesz największą tajemnicę reaktyfikacji zwaną OPWS. Jak w Matrixie wystarczy wziąść odpowiednią pigułkę :D :D .

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: środa, 26 lip 2017, 08:37
autor: psotamt
lesgo58 pisze:To w zamian znalazłem dla Ciebie bardziej odpowiednie forum. Tam będziesz funkcjonował w zgodzie z naczelnymi...
:klaszcze: :D W punkt! Dobry odsyłacz dla niepokornych i mądrych inaczej. Przeczytałem kilka tematów i włosy mi się na łbie podniosły gdy pomyślę, że na to forum mógłbym trafić zaczynając swoją przygodę z psoceniem.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: czwartek, 27 lip 2017, 21:19
autor: rastro
sergium pisze:
Dodam jeszcze coś.
Otóż przeprowadziłem próbę kupionego w hurtowni cukromierza (taki "multimeter" na bazie pływaka-areometra z odpowiednimi skalami):
1. Rozpuściłem w 10 litrach wody 3 kg kupionego w supermarkecie cukru (Polski Cukier, takie biało-błękitne opakowania);
2. Schłodziłem roztwór do przepisowych 20 stopni Celsjusza;
3. Zmierzyłem objętość roztworu - wyszło prawie dokładnie 13 litrów (plus-minus pół litra, mogłem niezbyt dokładnie mierzyć, a zresztą 15-litrowe wiadro z kreskami z Castoramy to też żadna dokładna miarka), tu przynajmniej teoria nie kłamie;
Bla bla bla... abo miarka jest niedokładna albo... pomiar był na oko. 1kg cukru to ~0,6l czyli powinno Ci wyjść jakieś ~12l roztworu. Odnośnie skali BLG to już koledzy napisali wcześniej. Albo ten spławik jakiś krzywy masz bo powinien pokazać 0blg. Bo policzmy 10l wody ~10kg + 3kg czegoś o gęstości 1kg/dm³ daje 13l płynu o gęstości ~1kg/dm³ więc miarka powinna pokazać zero :P

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: sobota, 30 lis 2019, 15:48
autor: emarecki
Ludzie co wy za cukier kupujecie.
Aktualnie na polskim rynku obecnych jest czterech producentów cukru: Nordzucker Polska S.A. (2 cukrownie), Pfeifer&Langen Polska S.A. (4 cukrownie), Südzucker Polska Sp. z o.o. (5 cukrowni) oraz Krajowa Spółka Cukrowa S.A. (7 cukrowni). Tylko Krajowa Spółka Cukrowa jest kontrolowana przez rodzimy kapitał.
Diamant, Królewski itp. to niemieckie produkty tego cukru nawet pszczoły nie chcą jeść pełno tam chemii i słodzików. Wybierajcie POLSKI CUKIER z polskiej fabryki. Wspierajmy polski przemysł!!

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: sobota, 30 lis 2019, 21:20
autor: pepe59
O polskim cukrze Niemcy mówią to sam co Ty o niemieckim. Tylko nie wiem, po co to mieszanie w głowach, bez merytorycznych argumentów. Ale z dwojga złego może lepiej truć się polskim cukrem niż niemieckim wyprodukowanym tak samo jak polski, w Polsce przez polskich robotników i z polskich surowców oraz cukrowni wybudowanej przez Polaków z polskich materiałów. Cukrowni sprzedanych Niemcom, gdy strajkujący robotnicy doprowadzili kraj do bankructwa (może nie było innego wyjścia, aby obalić komunę). Sprzedanej, aby tenże robotnik miał co do gara włożyć, i ze złości nie pozabijał współrodaków. Teraz tenże robotnik ma pretensje, że sprzedano, że za bezcen, że zagraniczny towar jest tańszy od polskiego, więc musi to być dumping albo chłam, no bo przecież Polak potrafi dobrze i tanio, więc nie może być innego wyjaśnienia.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: piątek, 17 wrz 2021, 09:01
autor: Drupi
Odświeżę temat. Glukoza jest bardzo droga, jaki cukier waszym zdaniem obecnie najczystszy? Myślę o Królewskim.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: piątek, 17 wrz 2021, 09:09
autor: george1255
Ja używam tylko takiego, często jest w Tesco po 1,99zł bez limitów
Obrazek

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: piątek, 17 wrz 2021, 19:18
autor: jakis1234
Używałem różnych typów cukrów w zależności co było na promocji. Jak do tej pory nie zauważyłem różnicy w efektach.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: piątek, 17 wrz 2021, 20:07
autor: Drupi
Chyba każdemu zdażyło się z raz - zrobić piekący spirytus, I podejrzewam że to szło cukrem, bo do końca procesu pomimo odebrania przedgonów do końca była niespodzianka. Ale to się bardzo rzadko zdarza.