Strona 3 z 3

Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

: sobota, 10 sty 2015, 13:57
autor: slowik
Na początku zastosowałem się do rady Trenera i na razie coś się ruszyło zobaczymy. Jeżeli padną zapodam turbo jeżeli to nie pomoże to już tylko gotowanie i drugi nastaw na dundrze
Dzięki za rady

Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

: piątek, 1 mar 2019, 09:27
autor: Wit_Old
Cześć! Chciałbym się pochwalić swoją pierwszą cukrówką :)

Nastaw to:
- 19l wody
- 5kg cukru
- 100g drożdzy piekarniczych "Babuni" (niestety po 2 tygodniach BLG zatrzymało się na poziomie 10, więc doprawiłem turbo drożdżami i po kilku dniach zjechało do -1) - od teraz będę robił tylko na Turbo, mea culpa!

Po zakończeniu fermentacj zlałem z nad osadu i dodałem duo klaru. Po 2 tygodniach poszło do gotowania, w sumie 17l.

Z pierwszego gotowania otrzymałem 5l 40% destylatu. Przed drugim gotowaniem rozcieńczyłem do 30% i finalnie wyszły mi 3 litry (destylowałem do 45%), z czego 2/3 to 80%! Wszystko rozcieńczyłem do 50%. Użyłem do tego wody źródlanej z Lidla "Saguaro" (nic nie mętnieje, więc polecam) i tak otrzymałem 4,2l wódeczeki :)

Zapach i smak 10/10. Nic nie czuć drożdży. Czyżby to zasługa lekkiej modyfikacji mojego PSa? Rurkę wylotu par (45 cm nierdzewki) zamieniłem na metrową miedzianą.