Strona 6 z 6
Re: Gruszkowica
: środa, 18 lis 2020, 16:22
autor: dynio
Ciekawy pomysł, jeszcze się z takim nie spotkałem...
Wypróbuję to na destylacie z jabłek
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Re: Gruszkowica
: środa, 18 lis 2020, 16:24
autor: Góral bagienny
dynio pisze:Ciekawy pomysł, jeszcze się z takim nie spotkałem...
Wypróbuję to na destylacie z jabłek
Do jabłek polecam sok z antonówki
Re: Gruszkowica
: środa, 18 lis 2020, 16:27
autor: dynio
To wiem, kwasy kwasy kwasy
Szkoda że z antonówka taki problem, mój dostawca to z takich "kwasniejszych" ma tylko jonagolda lub elize, ale "doprawiam" sok własnymi papierówkami
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Re: Gruszkowica
: środa, 18 lis 2020, 16:28
autor: Góral bagienny
Re: Gruszkowica
: środa, 18 lis 2020, 16:32
autor: dynio
No tak, ale z dostawą do krk to 26zł, a ja mam sok 5L za 12 z dostawą pod dom.
Masz jakiegoś dostawcę w Małopolsce?
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Re: Gruszkowica
: środa, 18 lis 2020, 17:15
autor: artur.sukiennik
Nastaw na calvados z soku już nastawiony i dodatek antonówki czeka;-) W sobotę testuje na gruszkowicy;-)
nie wiem niestety z jakiej odmiany sok ale jak na gruszki to całkiem kwaśny;-)
Re: Gruszkowica
: piątek, 20 lis 2020, 10:38
autor: artur.sukiennik
Co myślicie o wykorzystaniu dundru z gruszkowicy do nastawienia nowej partii ŁKZWJ?
Re: Gruszkowica
: poniedziałek, 23 lis 2020, 14:51
autor: artur.sukiennik
Tak jak planowałem, do 12 l surówki dodałem 3 l soku gruszkowego nfc. Niestety nie wiem z jakiej odmiany, średnio kwaśny smak. Jestem zadowolony z efektu. Odrazu wyczuwalne jest pidbicie smaku. Delikatna słodkość;-)
Re: Gruszkowica
: sobota, 5 lut 2022, 17:08
autor: thxluk
Cześć.
Potrzebuje dość szybkiej i na pewno konkretnej porady .
Otóż , kilka godzin temu dostałem 180 kg gruszek .Gruszki są w stanie średnim , zakładam 20% podgnite.
Reszta jest bardzo słodka , 11 BLG .Wybrałem kilka losowych .
Niestety nie byłem przygotowany na taki podarek .Owszem beczki mam , pekto też , czas ale nie mam żadnych drożdży :/
Czas mam dziś , jutro - potem nie będzie mnie kilka dni i zakładam że do czwartku mogę stracić większość podarku .
Jak przerobie dziś , jutro gruszki ,, ogonki , szypułki out i mieszadło,, - pekto ale bez drożdży - obawiam się że do czwartku , bez drożdży pójdą dzikusy i będzie nie wiadomo co..
Jak zostawię to do czwartku , nawet piątku - to mogą pognić bardziej .
Z owoców robiłem tylko brandy jabłkowe ;wg. przepisu z forum wyszło zadowalająco ale wtedy miałem wszystko przygotowane .
Poradźcie proszę , jaką strategię przyjąć do mojej gruszkowicy .
pozdrawiam
Re: Gruszkowica
: sobota, 5 lut 2022, 17:26
autor: HeniekStarr
Piekarniczych drożdży też nie masz? Sklep najbliższy?
Re: Gruszkowica
: sobota, 5 lut 2022, 17:27
autor: dynio
Zostaw to dzikusom, 11blg na pewno przerobią
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Re: Gruszkowica
: sobota, 5 lut 2022, 17:30
autor: łoles
Jakaś Castorama, Obi ? Tam masz działy dla winiarzy jakieś drożdże powinny się znaleźć
Re: Gruszkowica
: sobota, 5 lut 2022, 17:33
autor: thxluk
Ogólnie chciałem b 995 .
O piekarniczych nie pomyślałem.
Nigdy nie robiłem.
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
Re: Gruszkowica
: sobota, 5 lut 2022, 18:23
autor: HeniekStarr
Chcieć,a mieć to dwie różne rzeczy.
Załóż na Targowisku temat pt Śląskie!!!!!! OneoneHelp! Drożdże chcem 995¿ Na już! Może ktoś ma, na PW napisze, podjedziesz, załatwione.
Re: Gruszkowica
: sobota, 5 lut 2022, 18:40
autor: Twonk
Mam piekarnicze i do whisky (nie turbo) mogę ci odsypać. Czy do owoców musiałbym sprawdzić ale to jutro rano. Jakby co to priv.
Re: Gruszkowica
: niedziela, 6 lut 2022, 14:16
autor: thxluk
Dzięki za pomysły .
Gruszki przerobione , wyszło 105 kg .Wieczorem dolewam syrop 5 l + 5kg cukru - 70 stopni . Teraz stoją na dworze , 2 stopnie .
Rano pectolase 25 gr/ do nastawu .
Lece po 995 , dorzucam do nastawu , beczka do garażu 17stopni .
Zastanawiam się tylko , czy nie wrzucić pectolasy już dziś wieczorem ?
Re: Gruszkowica
: niedziela, 6 lut 2022, 21:06
autor: thxluk
To może zadam inne pytanie .
Czy dodając pokto do nastawu a drożdże po 12 _ 14 godzinach nie narażam w jakiś sposób nastawu .?
Czy moze mniej ryzykowne jest zostawić same owoce a pekto wraz z syropem dodać
, tak jak jest napisane wg instrukcji , 2 do 4 h przed drożdżami?
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka