Strona 5 z 6

Re: Gruszkowica

: środa, 5 wrz 2018, 10:55
autor: Doody
Im wolniej tym lepiej. Oczywiście trzeba wybrać kompromis pomiędzy czasem odpędu a jakością. Ja odpędzam na mocy 1400 - 1800W. Warta zacząć z małą mocą aby nastaw nie "wyszedł" nam do głowicy.

Re: Gruszkowica

: środa, 5 wrz 2018, 11:21
autor: geoorge
Do gęstego mam zbiornik z płaszczem i mieszadłem, prawie ukończony. Do kega pójdzie nastaw z starych przetworów (ośmioletnich), częściowo odklarowany. Ma tego około 70 l, połowę chcę odpędzić na szybko. To co wyjdzie dodać do pozostałego nastawy i po około tygodniu puścić na trzech półkach z OLM.

Re: Gruszkowica

: środa, 5 wrz 2018, 11:37
autor: dynio
Ja w pierwszym odpędzie do 80'c w kegu grzeję pełną mocą (4kW)
a później zmniejszam na 1500W (keg 30)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Gruszkowica

: środa, 5 wrz 2018, 18:11
autor: gary1966
kwik44 pisze: Ja ostatnio odpędzałem (w płaszczu) na 4,5kW.
Serwus, jaka temperatura w płaszczu w czasie odpędu na 4,5 kW, pracujesz z termostatem?

Re: Gruszkowica

: środa, 5 wrz 2018, 19:39
autor: kwik44
Z termometrem. Nie mierzę temperatury w płaszczu, ale utrzymuję lekkie nadciśnienie typu max 0,1-2 bar. Upuszczam parę jak wsad się zagotuje. "Zagotowało" się na 75 stopni, ale to podpucha bo sonda była oblepiona gęstym. Gruszki miały 13 brix to podejrzewam, że faktyczna temperatura była w okolicy 94/5 stopni. Było 96,5 jak całość się wymieszała ;) Ciągnąłem prawie do spodu, ostatnie 100ml miało 1%. Odpędzałem z moją przystawką alembikową + głowica puszkowa ;)

Re: Gruszkowica

: środa, 5 wrz 2018, 20:13
autor: geoorge
kwik44 jak ciągniesz do spodu to ile wsadu odparowuje?
Sprawdzałem moje gruszki mają 12 blg. Druga porcja gruszek dodana, w sumie wyszło około 130 kg.

Re: Gruszkowica

: środa, 5 wrz 2018, 20:19
autor: kwik44
1/4-1/3 mniej więcej. Daję trochę wody zawsze (popłuczyny z beczki) jak bardzo gęste.

Re: Gruszkowica

: sobota, 8 wrz 2018, 13:43
autor: geoorge
Nastaw gruszkowy nastawiony w poniedziałek w środę dodana druga porcja gruszek kończy fermentację (około 1 blg) . Martwi mnie tylko że nie da się wyczyść że to gruszki, czy to normalne?

Re: Gruszkowica

: niedziela, 9 wrz 2018, 12:21
autor: geoorge
Dzisiaj jeszcze raz sprawdzałem, stanęło na około 1 blg, może trochę mniej. Zapach zdożdżowy czuć delikatnie gruszkę, byłem nastawiony na bardziej intensywny aromat gruszki. Wszystkie nastawy tak mają? Czy wszystko zależy od odmiany gruszek, wiem tylko że odmiana jest bardzo stara. Gruszki były dojrzałe niektóre podczas płukania rozpływały się w wodzie.

Re: Gruszkowica

: niedziela, 9 wrz 2018, 13:19
autor: tomhas
Destyluj i wtedy oceń aromat.

Re: Gruszkowica

: niedziela, 9 wrz 2018, 13:33
autor: kwik44
Dokładnie. Ja dzisiaj przepuściłem z drugiego moją gruszeczkę i zapach obłędny. Odpęd też pięknie pachniał, natomiast sam nastaw po fermentacji - nie pamiętam. I się zastanawiam, czy iść obdzierać tę konferencję czy nie. Mam 3l a na drzewie spokojnie z 200-400kg będzie...

Re: Gruszkowica

: niedziela, 9 wrz 2018, 13:46
autor: geoorge
No to mam kolejny dylemat.
1. Destylować wszystko na płaszczu i kolumnie półkowej.
2. Samo gęste na płaszczu, szybki odpęd lub półkowa. To co wyjdzie dodać do rzadkiej części i odstawić do wyklarowania.

Martwi mnie ten intensywny drożdżowy aromat.
Nie mam też doświadczenia z kolumną półkową i ciągle się wacham ile półek dać.

Re: Gruszkowica

: niedziela, 9 wrz 2018, 13:55
autor: kwik44
Ja przeszedłem na modę: odpęd na "alembiku" (4,5-6kW, zależy jakie gęste) i właściwa destylacja na półkowej (3 półki, 2,5kW, stabilizacja 800 W bo inaczej zalewa półki). Do kotła wkładam dodatkowo kawałek starej chłodnicy miedzianej. Twój #2 tylko wtedy jak masz zamiar trzymać to dłużej (kilka miesięcy). Ale moim zdaniem trzeba dodać wody bo inaczej przypalisz tak czy siak. Jak będziesz czekał tydzień czy 2 to moim zdaniem nie ma sensu tak robić.

Re: Gruszkowica

: niedziela, 9 wrz 2018, 13:59
autor: geoorge
Przypalić nie powinno, mam płaszcz z mieszadłem. Klarowanie jak już to z 7 dni max.
kwik44 kolejny raz dzięki za naprawdę cenne wskazówki :)
PS
3 póki z katalizatorem miedzianym czy bez?

Re: Gruszkowica

: poniedziałek, 17 wrz 2018, 15:12
autor: geoorge
Połowa nastawu szybki odpęd, a druga połowa 3 półki. Obecnie ma moc około 4,5 l, 55% z trzech półek (do dzisiaj myślałem że rozcięczyłem na 45%). Trudno jest mi się wypowiedzieć, ale obecnie najbardziej podobał mi się zapach kieliszka przepłukanego czystą wodą :) (pięknie pachnie gruszkami). Smak na początku nie za ciekawy, gorzki, ale po chwili w ustach przyjwmny długo się utrzymujący (mieszanka owoców, kwiatów, jakiejś słodyczy, gruszki).
Nie wiem czy dobrze zrobiłem, dodałem obecnie jedną pokrojoną gruszkę.

Re: Gruszkowica

: środa, 14 lis 2018, 15:21
autor: nieuprzejmygbur
Koleżanki, koledzy... czy jest sens dodawać do gruszek czipsów dębowych? Ile? Dziękuję.

Re: Gruszkowica

: środa, 14 lis 2018, 17:47
autor: wawaldek11
Ale o jakim produkcie z gruszek myślisz?

Re: Gruszkowica

: środa, 14 lis 2018, 18:37
autor: acurlydrug
Spróbuj na flaszce. Ja jestem miło zaskoczona dodaniem 1ml zaprawki dębowej na 0,5l śliwowicy.

Re: Gruszkowica

: piątek, 16 lis 2018, 14:13
autor: nieuprzejmygbur
Chodzi o destylat, do śliwki pasuje a do gruszki? :)

Re: Gruszkowica

: piątek, 16 lis 2018, 15:42
autor: dynio
Z gruszkownicą fajnie wychodzą pieczone płatki wiśni.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Gruszkowica

: piątek, 16 lis 2018, 20:44
autor: acurlydrug
nieuprzejmygbur pisze:Chodzi o destylat, do śliwki pasuje a do gruszki? :)
Wystarczy potestować, 0,5l chyba można 'poświęcić'?

Re: Gruszkowica

: piątek, 27 gru 2019, 22:34
autor: arius
Bardzo proszę o radę. Kupiłem sok gruszkowy świeżo tłoczony, niepasteryzowany, za pierwszym razem sok zaszczepiony drożdżami Enovini, proces fermentacji zatrzymał się po 10 dniach na 4 Blg. Niestety nie zmierzyłem Blg początkowego. Drugi nastaw - sok z tego samego źródła, startowa zawartość 18 Blg w temp 8°C, drożdże Bayanus G995, temp w pomieszczeniu 23°C. Po 7 dniach sytuacja się powtarza - koniec fermentacji na poziomie 3-4 Blg (w zależności od zbiornika) . Nie mam doświadczenia z nastawami owocowymi, ani z produkcją wina. Czczy i jak długo muszę, mogę czekać, aby nastaw się nie zepsuł, a Blg jeszcze spadło? Czy te 3-4 Blg, to wszystko co mogę uzyskać?

Re: Gruszkowica

: piątek, 27 gru 2019, 23:23
autor: Kamal
Owocowe nastawy nie zawsze schodzą tak nisko jak z cukru. Potrzymaj jeszcze kilka dni 2-5 i zobaczysz czy coś się zmieni, - spadnie poziom blg, albo będzie się klarować.
K.

Re: Gruszkowica

: piątek, 27 gru 2019, 23:38
autor: tomhas
Sprawdź w smaku czy cukier jest wyczuwalny. Może cukromierz źle wskazuje, sprawdź go na wodzie o temp. 20st.

Re: Gruszkowica

: piątek, 27 gru 2019, 23:54
autor: arius
Nastaw jest wytrawny, słodkość ledwo wyczuwalna.

Re: Gruszkowica

: środa, 1 sty 2020, 16:58
autor: ziemba12345
Nastaw po skończeniu fermentacji powinien być cierpki i kwaśny jak cytryna. A tak wogole nie wiem jak to robicie że po tygodniu kończy wam fermentacja. U mnie takie minimum to miesiac, a standard to 1,5-2 miesiące. Nieraz jak zostawiam jesienia beczki z nastawem owocowym w nieogrzewanej piwnicy to stoja do wiosny. A wino w piwnicy i po roku jeszcze pyrka. A Wy tu piszecie o tygodniu :shock:

Re: Gruszkowica

: wtorek, 28 sty 2020, 15:52
autor: czamnian
Zgadzam się z kolegą @ziemba, skoro nie dodawałeś cukru to 2-3 tygodnie minimum nastaw musi pyrkać, wtedy po sklarowaniu zlewasz z nad osadu, wówczas możesz myśleć o dalszym procesie. Jak robiłem swoją gruszowicę to wiadro stało 1,5 miesiąca potem puściłem jak miałem czas. Co do twojego pytania to dobrze odfermentowany nastaw nie zepsuje się tylko trzeba pamiętać o wodzie w rurce.

Re: Gruszkowica

: piątek, 18 wrz 2020, 18:25
autor: kondon
lesgo58 pisze:Robiłem na Wiliamsach i na tych co wymieniasz. Nie ma porównania. Faworytka i Konferencja przegrywają. Moim zdaniem raczej do nastawów się nie nadają.
A co myślisz o generał Leclerc?
Podejrzewam, że nie robiłeś z nich jeszcze, ale jeśli jadłeś takie, to być może mógłbyś oszacować, czy ma to sens, czy lepiej inny gatunek.

Re: Gruszkowica

: sobota, 17 paź 2020, 09:31
autor: wstolar
Witam, proszę o poradę, gdyż pierwszy raz robię nastaw z gruszek do późniejszego przerobu. Wczoraj wieczorem nastawiłem 18 kg zblendowanych gruszek z syropem z 1,5 kg cukru. W pojemniku 15 litrowym wyszło ok.13 l, dalem drożdże szlacheckie owocowe. Temperatura w mieszkaniu 23-25 st. Dzisiaj rano nie czuję drożdży, jak przy cukrówkach, na górze gęsty kożuch. Mam małe lokum, więc planowałem, jak ruszy, dać po 2 dniach w koc na balkon, ale teraz nie wiem, czy za gęsto wyszło czy drożdże nie ruszyły? Nie mam doświadczenia w owocówkach.

Re: Gruszkowica

: sobota, 17 paź 2020, 14:23
autor: Grzesius88
Z objawów wynika że drożdże ruszyły,powinieneś czuć też CO2. Nieraz jak włożyłem głowę do beczki i się sztachłem to aż mi się w głowie zakręciło. Teraz to chyba trochę za zimno żeby na pole wystawiać

Re: Gruszkowica

: sobota, 17 paź 2020, 16:02
autor: wstolar
A kożuch rozbełtać? Wybrać sitkiem większe kawałki?

Re: Gruszkowica

: sobota, 17 paź 2020, 19:58
autor: lesgo58
Cierpliwości - nic nie rób. Nastaw pracuje. Daj mu czas. I zostaw tam gdzie jest. Bo na balkonie to będziesz czekał z końcem fermentacji do wiosny.

Re: Gruszkowica

: sobota, 17 paź 2020, 22:19
autor: Góral bagienny
Pulpę czyli ten kożuch z góry zatapiaj codziennie :ok:

Re: Gruszkowica

: niedziela, 18 paź 2020, 11:20
autor: wstolar
Dziękuję za porady. Pulpę lub kożuch rozbijam 2 razy dziennie. Rzeczywiście pod spodem widać drożdże. Planuję ok.0 blg odlać parę litrów na owocówkę, resztę na balkon na spirol. A możecie polecić jakieś drożdże na niskie temperatury?

Re: Gruszkowica

: niedziela, 18 paź 2020, 12:14
autor: lesgo58
Estelle - zaczynają pracować od 8*C
G-995 - pracują już od 9*C

Re: Gruszkowica

: niedziela, 18 paź 2020, 13:15
autor: wieku
Jakie macie doświadczenie z tymi drożdżami estelle ? Nastawiałem jabłka Ligol na tych drożdżach i z efektu jestem średnio zadowolony. Nie wiem czy to kwestia jabłek czy drożdży.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Gruszkowica

: niedziela, 18 paź 2020, 15:09
autor: lesgo58
Głównie kwestia jabłek. Pośrednio drożdży. Bo to zależy co chciałeś uzyskać. Estelle są raczej doi brandy. Do jabłkowicy użyłbym APPLE WINE YEAST . Te drożdże też pracują już od 8*C. Wzmacniają bukiet owocowy.
W każdym bądź razie przy jabłkach celować w drożdże winne do białego wina.

Re: Gruszkowica

: sobota, 24 paź 2020, 22:45
autor: wstolar
Niestety, dzisiaj blg jest ok.0 st, ale nastaw śmierdzi. Przepusciłem wstępnie pulpę przez sitko i wyszło 5 litrów nastawu. Resztę przerzuciłem do innego gara. Pod koniec jak wybierałem pulpę, prawie na dnie było coś białego jak pleśń i jeszcze bardziej śmierdziało, już tego nie filtrowałem, tylko od razu klozet. Nie robiłem nigdy win ani owocówek, ale czy warto to jeszcze przerobić na spyrol? Do picia już pewnie nie. Eh... pierwsza owocówka :(

Re: Gruszkowica

: środa, 18 lis 2020, 12:12
autor: artur.sukiennik
Jak robię Calvados to przed drugą destylacją za radą @góral bagienny rozcieńczam surówkę 3litrami soku jabłkowego nfc. Co myślicie o podobnym zabiegu podczas robienia gruszkowicy?

Re: Gruszkowica

: środa, 18 lis 2020, 15:54
autor: Góral bagienny
Chcesz mieć więcej aromatu to dawaj nie pytaj :D
No i oczywiście nie zapomnij opisać efektu :ok:
Jeżeli miałbym doradzić to sok z bonkreta-wiliams bym dodał ze względu na aromat ;)