Strona 1 z 1

Nastaw z Bananów

: poniedziałek, 27 maja 2013, 22:27
autor: silvio2007
Drodzy koledzy psotnicy.
Dziś moja żona uraczyła mnie prezentem w postaci ponad 20-tu kilogramów bananów.
Ma ktoś pomysł jak dobrze przerobić taką ilość w coś do picia?
Interesuje mnie oczywiście nastaw na bananach a nie nalewka. W domu mam tylko Bayanusy G995.
Czekam na podpowiedzi i opinie, mam nadzieję, że juz ktoś pokusił się o taki nastaw.

Re: Bananówka

: wtorek, 28 maja 2013, 07:28
autor: radius

Re: Bananówka

: wtorek, 28 maja 2013, 07:53
autor: pith
Poszperaj Kolego bo pamiętam, że banany trzeba zacierać.
A że mają małą zawartość enzymów w sobie to trzeba wspomagać z buteleczki lub słodu.
Nie pamiętam też temperatury zacierania.

Chyba, że dowalisz cukru i będziesz miał bananową cukrówkę.

Re: Nastaw z Bananów

: wtorek, 28 maja 2013, 16:49
autor: silvio2007
Dzięki Panowie.
Też znalazłem w naszej szukajce pn. bourbon z bananów.
Tyle, że zamiast dzikusów z rodzynek dołożę bayanusy

Re: Nastaw z Bananów

: sobota, 1 cze 2013, 07:53
autor: silvio2007
We wtorek obrałem banany, wyszło tego 12kg, wszystko potraktowałem blenderem i gara.
Postanowiłem zacierac tak jak się robi ze zbożem. Czyli enzym upłynniający, delikatnie przestudzić, następnie enzym scukrzający. Temperatura zacierania 50stopni. Po upływie 30 minut, zrobiłem próbę jodową i szczęka mi opadła ze zdziwienia, bo wyszła negatywna już po pół godziny.
Żałuję że nie zmierzyłem Blg ale byłem tak podjarany, że zapomniałem.
Dołożyłem do tego 4 kilo cukru, dwie paczki wiórków kokosowych i paczkę rodzynek. Oczywiście pożywkę i drożdżyki też, BayanusyG995. Zapach, powiem Wam Panie i Panowie ogłupiający, znaczy bardzo przyjemny i delikatny.
Rano zagłądam do beczki a drożdże jak szalone się wygłupiają w mojej beczce, bąbelki pyrkają co kilka sekund.
Trzeciego dnia zmierzone Blg, wyszło około 5, zrobiłem syrop z 2 kilogramów cukru i dolałem do beczki.
Dziś sobota ranek Blg znowu ok. 5, nie dodaję więcej cukru. Poczekam aż się uspokoi i na rurki.
Destylację chcę robić dwukrotnie na pot-stillu. Nie omieszkam opisać ile wyszło i przede wszystkim jaki efekt.
Nie mogę się już doczekać.

Re: Nastaw z Bananów

: sobota, 1 cze 2013, 20:00
autor: klodek4
Czekamy na wyniki, ja zrobiłem dawno temu nastaw na bananach, do dzisiejszego dnia mam litr tego destylatu, częstuję ciekawych :mrgreen: :hahaha:

Re: Nastaw z Bananów

: sobota, 1 cze 2013, 20:29
autor: JanOkowita
klodek4 pisze:Czekamy na wyniki, ja zrobiłem dawno temu nastaw na bananach, do dzisiejszego dnia mam litr tego destylatu, częstuję ciekawych :mrgreen: :hahaha:
Często zwracają treść ? No, bo ciekawi byli... :D :D :D

Re: Nastaw z Bananów

: niedziela, 2 cze 2013, 09:32
autor: silvio2007
Klodek napisz jak robiłeś i czy warte było zachodu, jak w smaku

Re: Nastaw z Bananów

: wtorek, 4 cze 2013, 14:43
autor: klodek4
Jak to robiłem opisałem w wątku - http://alkohole-domowe.com/forum/wino-b ... 60-10.html
a także tutaj - http://alkohole-domowe.com/forum/destyl ... t5713.html
Destylat ma 11 miesięcy, więc dam mu jeszcze trochę czasu, ale ogólnie wyszła :dupa: .

Re: Nastaw z Bananów

: czwartek, 11 lip 2013, 08:10
autor: silvio2007
No i zrobiłem, po dwóch destylacjach mam 15 litrów gorzały.
Mnie samemu nie smakuje ale mam już jednego chętnego, któremu bardzo podchodzi.
Co ciekawe, w smaku nie ma nic wspólnego z bananami ale po wypiciu jak się "odbeknie" dopiero czuc banany.
Pozdrawiam wszystkich