Strona 1 z 1

"Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

: wtorek, 5 cze 2012, 15:03
autor: stoney
Morelowy winiak – fotorelacja Metoda: prosta destylacja
Sprzęt: Alembik 25 litrów
Składniki: morele (lub inne dowolne miękkie owoce), drożdże winne „malaga” lub „madera”, pożywka dla drożdży, woda.

Jedną z zalet lata jest to, że zawsze jest mnóstwo świeżych owoców, a jeszcze lepiej jeżeli owoce te rosną na drzewach w twoim ogrodzie. Często nie wiadomo co z nimi zrobić, kiedy drzewa obrodzą. Oto sugestia, którą z pewnością docenisz – zrób morelowy winiak – użyj moreli, ale możesz destylować prawie każdy owoc jaki masz pod ręką!

Upewnij się, że zbierasz tylko dojrzałe owoce, które zawierają największą ilość cukru. Zadbaj by używany sprzęt był dokładnie wyczyszczony i sterylny.

Zbiór owoców
Najlepszą porą aby zbierać owoce będzie późne popołudnie, kiedy aromaty są najbardziej wyczuwalne a owoce ogrzewane były przez popołudniowe słońce. Ciepłe owoce będą lepiej fermentować niż chłodne.
brandy_alperce_02.JPG
Selekcja
Wybierz tylko najlepsze dojrzałe owoce dla twojego morelowego brandy i usuń uszkodzone sztuki.
brandy_alperce_03-1.JPG
Ważenie
W sumie uzbierano 21,6 kg moreli, w sam raz dla naszego brandy.
brandy_alperce_04.JPG
Mycie owoców
Dokładnie umyj owoce dużą ilością wody.
brandy_alperce_05.JPG
Suszenie
Po umyciu owoców, umieść je w pojemniku i pozwól by woda ściekła z owoców.
brandy_alperce_06.JPG
Drylowanie
Następnie, jeden po drugim, rozdziel owoce aby usunąć pestki i zgnieć morele. Pestki co prawda mogą zawierać małe ilości cyjanku, ale nie chcemy ryzykować.
brandy_alperce_07.JPG
Tłuczenie na papkę
Potem zgnieć morele na papkę w sterylnym pojemniku.
brandy_alperce_08.JPG
Ciąg dalszy
Naprawdę, przyłóż się do przerobienia owoców na papkę.
brandy_alperce_09.JPG
Gąsior
Oto pojemnik, który będzie używany w procesie fermentacji. Musisz być absolutnie pewny, że jest sterylny. Ważne jest, aby określić poziom pH zacieru aby zapewnić prawidłowy przebieg fermentacji. W tym celu posłużmy się wskaźnikiem pH lub papierkiem lakmusowym. Ponadto niektóre mikroorganizmy rozwijają się, gdy poziom pH jest zbyt wysoki. Idealny poziom to pH=3, ale niewielka odchyłka jest tolerowana. Można poprawić poziom zakwaszenia sokiem z cytryny lub pomarańczy.
brandy_alperce_10.JPG
Napełnienie
Dodaj trochę wody do zacieru, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję, powiedzmy 2-3 litry. Będziesz potrzebował lejka do napełnienia szklanego balonu.
brandy_alperce_11.JPG
Dodanie drożdży
Kiedy pojemnik jest w połowie pełny, zacznij po trochu dodawać drożdże; mogą to być winiarskie Madera lub Malaga. Dodaj również 10g pożywki dla stymulowania procesu rozmnażania drożdży. Jeżeli chcesz mieć silniejszą brandy, możesz dodać cukru aby dać drożdżom materiał do przerobu. Możesz skontrolować zawartość cukru za pomocą miernika poziomu moszczu, choć w tym przypadku zależy nam na produkcie w pełni naturalnym.
brandy_alperce_12.JPG
Wstrząśnij przed użyciem
Musisz dać z siebie wszystko! Potrząśnij dobrze balonem, aby drożdże i składniki odżywcze były równomiernie rozłożone. To pozwoli także napowietrzyć zacier by dać drożdżom tlen do rozmnażania. Później odetniemy dopływ tlenu, dzięki czemu rozpoczniemy przekształcanie cukrów w alkohol, na czym nam zależy.
brandy_alperce_13.JPG
Rurka fermentacyjna
Zamontuj rurkę fermentacyjną i uzupełnij ją wodą do odpowiedniego poziomu. Dzięki temu dwutlenek węgla będzie uchodził z gąsiora, jednocześnie niedopuszczając do kontaktu moszczu z powietrzem.
brandy_alperce_14.JPG
Fermentacja
Podczas całej fermentacji zacier powinien pozostać w miarę stałej temperaturze między 200C a 250C. Fermentację należy uważnie obserwować. W zależności od zawartości cukru, temperatury, drożdży, fermentacja będzie trwać od kilku dni do 2 tygodni, aż do momentu kiedy z rurki fermentacyjnej przestanie wydobywać się gaz.
brandy_alperce_15.JPG
Przygotowanie
Pozwól by moszcz ustabilizował się (powinien wystarczyć jeden dzień) i zdekantuj go delikatnie do Alembiku. Pozostałe na dnie resztki pozostaw w balonie. Do destylacji użyjemy Alembiku o pojemności 25 litrów.
brandy_alperce_16.JPG
Uszczelnianie
Przed uszczelnieniem połączeń sprawdź, czy w zwojach chłodnicy nie ma zatorów, które mogłyby prowadzić do nadmiernego wzrostu ciśnienia w Alembiku. Umieść „kaptur” na kotle Alembiku i uszczelnij wszystkie połączenia, którymi mogłyby się wydostać się opary. W tym przypadku została użyta taśma silikonowa odporna na wysokie temperatury. Możesz także użyć masy z mąki żytniej i wody.
brandy_alperce_17.JPG
Napełnienie chłodnicy
To powinno być jasne…
brandy_alperce_18.JPG
Destylacja
Doprowadź zacier do wrzenia. Sprawdzaj temperaturę na łabędziej szyi w rejonie połączenia ze zwojami skraplacza, tuż nad powierzchnią wody w chłodnicy. Kiedy nie będziesz w stanie trzymać rury w dłoni, zmniejsz źródło ciepła aby zapewnić wolną destylację. Im wolniejszy wypływ destylatu z chłodnicy tym lepszą jakość destylatu otrzymasz.
brandy_alperce_19.JPG
Przedgony
…należy odrzucić pierwsze 5ml na każdy 1 litr zacieru, ponieważ zawarte są ta niepożądane substancje lotne.
brandy_alperce_20.JPG
O to chodziło!
Zapewnij sobie kilka sterylnych butelek do odbioru destylatu. Idealnie było by zbierać w butelki po 0,5 litra. Sprawdzaj regularnie temperaturę i po osiągnięciu 960C przerwij destylację, inaczej będziesz zbierać pogony. Wszelki destylat, który dziwnie pachnie należy uznać za pogon i odstawić. W końcu wyłącz źródło ciepła i otwórz pokrywę kotła Alembiku – uważaj, jest gorąca! Umyj wszystkie części Alembiku, wysusz je i odstaw do przechowania.
brandy_alperce_21.JPG
Usiądź w swoim ulubionym fotelu, nastaw ulubioną muzykę i ciesz się domową brandy w towarzystwie przyjaciół.

Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

: wtorek, 3 wrz 2019, 19:26
autor: Góral bagienny
Odświeżę trochu temat więc bez złotych łopat czy koparek :D
Przedestylowałem nastaw z 60kg moreli z 4 kg cukru. Pot-still 2 wsady przefiltrowane przez worek.
Wyszło jakieś 13l surówki, dziś po zmieszaniu wszystkiego sprawdziłem% i tutaj szok pokazuje40% :o
Nigdy tyle nie miałem :scratch: Drugi alkoholomierz gdzie indziej tak że nie mam jak porównać :(
Nastawy jechałem do zera%. Czy to możliwe?

Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

: środa, 4 wrz 2019, 08:35
autor: przemeq.polak
IMO - jak najbardziej normalne :)

Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

: środa, 4 wrz 2019, 20:24
autor: JanOkowita
Bajka. Najlepsze jest to, że oprócz wąchania destylatu i wdychania owocowego aromatu można poczuć jego konsystencję. Jest śliski w palcach poprzez duży udział olejków aromatycznych. Ech! Tylko alembik, to jest to!

Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

: środa, 4 wrz 2019, 20:33
autor: Góral bagienny
Bajka? :o Mam alembik zresztą wiesz o tym :D Grzałem na gazie a tego nie chcę dopiero 2 dni temu CHYBA rozwiązałem problem grzania :D
A druga sprawa to niestety brak czasu :(
Ja destyluję powolutku 25l nastawu 10godzin ;)
Ale destylat pachnie morelami :D więc może wyjdzie coś dobrego.
Druga destylacja na alembiku :D

Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

: środa, 4 wrz 2019, 22:04
autor: JanOkowita
Góral, jak destylujesz to nie pij proszę. Co do tego ma brak czasu? Chyba tu są ludzie co mają czas???

Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

: środa, 4 wrz 2019, 22:16
autor: Góral bagienny
:D :D :D Już to gdzieś napisałem że nigdy POWTARZAM NIGDY nie piję ani nie oddalam się od destylacji :D :D :D

Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

: czwartek, 14 lis 2019, 19:36
autor: Góral bagienny
Witam ponownie :) Surówka z moreli przedestylowana na alembiku, wyszło 6l destylatu o mocy 40%.
Destylat jak na mój gust za bardzo pachnie kwiatowo :( .
Ale do drinka zwłaszcza z sokiem brzoskwiniowym jest idealny :odlot:
Zobaczę co będzie za kilka miesięcy ;)
Pozdrawiam Góral :)