Strona 3 z 3

Re: Grappa od a do z

: niedziela, 12 lut 2017, 18:50
autor: Doody
Buschido pisze:Destylat rozcieńczany zostawał wodą źródlaną do mocy 38% i rozlewany do beczek 228 l
Ta jaką miał moc po 5 latach leżakowania w beczce?

Re: Grappa od a do z

: poniedziałek, 13 lut 2017, 16:12
autor: Buschido
Prawie taką jak podczas wlewania do beczki. Etykiety drukowaliśmy z podaniem 38%. Temperatura pomieszczenia zima - lato ok. 14* wilgotność 55-65%. Otwory beczek zatkane dębowymi zatyczkami. Co jakiś czas otwierane, sprawdzany poziom destylatu - uzupełniany - degustowany :D i zatykany na nowo.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 1 cze 2017, 14:26
autor: mario_
golja42 pisze:Orginalna Grappa leżakuje w beczkach z drewna jesionowego nieopalanego od 8 do 18 m-cy
Nie, niekoniecznie. Są producenci, którzy albo nie leżakują grappy w beczkach albo z innego drewna. Definicja grappy jest inna niż przedstawiłeś.

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 18 lip 2017, 10:05
autor: golja42
Starzy włoscy wytwórcy Grappy tak ją przechowują przed butelkowaniem

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 9 lis 2017, 23:22
autor: BaronowaS
Byłam we wrześniu na degustacji grappy Villa de Varda restauracji Casa Italia w Warszawie. Od tamtej pory myślę jak (zrobić) zabrać się do tematu. Robienie win owocowych i winogronowych to jednak pestka w porównaniu do grappy. Słuchałam uważnie całej historii produkcji we włoskiej destylarni Villa de Varda. Mam wrażenie, że najtrudniejsza jest właściwa destylacja. Jak się dowiedziałam to odbywa się ona przy użyciu szczególnego rodzaju alembików miedzianych, nieciągłych. Mam więc pytanie jak dokonujecie destylacji?

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 16 paź 2018, 00:31
autor: _Romek_
Do niedawna robiłem głównie wino i nie doceniałem "mocy" wytłoków. Sądziłem, że ta lepsza grappa (czy Chorwacka loza), robione są jednak z wina, a z wytłoków to tylko dla naiwnych turystów gorszy sort tego zacnego destylatu. Po lekturze forum, w tym wyjątkowo dobrym roku dla winogron, postanowiłem jednak zaryzykować trochę czasu i energii na eksperyment z wytłokami.
Po fermentacji w miazdze czerwonych odmian (Marechal Foch i Leon Millot) zostało mi około 40l wytłoków, umiarkowanie suchych (nigdy nie cisnę wina na maksa). Dodałem 4kg cukru, rozpuszczone w 6l wody. Spodziewałem się niewielkich ilości cienkiego wodniaka z akcentami cukrówki, a nie esencjonalnej grappy.
Po dofermentowaniu i ponownym wyciśnięciu w prasie, pierwsze pozytywne zaskoczenie - aż 30l nastawu.
Po puszczeniu w komin (destylator prosty - keg 50l z miedzianym deflegmatorem i wypełnieniem ze sprężynek KO) efekty przeszły moje oczekiwania!!! :odlot:
Wydajność dużo większa niż się spodziewałem: serce 2,6l 68% + około 3l pogonów ciągniętych do 98st w garze. Serce rozcieńczyłem do 55%.
Aromat - MEGA owocowy (minimalnie mydlany, ale w przyjemny sposób)!
Smak - prawdziwe winogrono, jak w najlepszych Lozach pitych przeze mnie w Chorwacji, plus lekko słodkawy posmak i delikatna ostrość, zupełnie nieprzeszkadzająca.

Nie przypuszczałem, że z wytłoków (i to dosłodzonych) wyjdzie taki produkt. Piłem wiele tego typu trunków na południu Europy i chyba mogę powiedzieć o sobie, że jestem ich miłośnikiem - jest to jeden z moich ulubionych destylatów. Natomiast to co wykapało u mnie, przeszło moje najśmielsze oczekiwania i jest jednym z najlepszych trunków w tej kategorii, jakie degustowałem.

Wniosek - nie wyrzucać wytłoków na kompost, tak jak ja to czyniłem przez ostatnich kilka lat...
No i nie demonizujmy tak tego cukru - moje wytłoki dostały go trochę i nie wyszło źle.
Powiem więcej - efekty smakowo-zapachowe dużo lepsze niż w przypadku bardziej ortodoksyjnej śliwowicy, jaką popełniłem w tym sezonie.

Bimber z wytłoków po winie

: wtorek, 27 sie 2019, 22:22
autor: marcin-b8
Witam.
Mam zamiar w tym roku zrobić wino z winogron po czym zostanie mi ok 100kg wytłoków czy da radę zrobić z tego bimber? Jeśli tak ( A zapewne tak) to czy ktoś ma jakiś sprawdzony przepis?

Posty l, i temat scalony.
Witam. Dopiero zaczym czytać na temat grappy i chciałbym spróbować coś zrobić tzn będę miał ok 100kg wytłoków z czerwonego wina i z tego co czytam powinienem dodać ok 20l wody i 10kg cukru? Czy może inne proporcje proponujecie? A także czy może fermentowac w otwartym zbiorniku czy powinno jednak z zamkniętym z rurką?

Re: Bimber z wytłoków po winie

: środa, 28 sie 2019, 00:00
autor: Góral bagienny
Kolego bez przesady :o Ale skoro już piszę to podpowiedż grappa ;)

Re: Grappa od a do z

: środa, 28 sie 2019, 14:08
autor: Doody
W oryginalnej grappie wytłoki się tylko uwadnia i ten powstały nastaw się destyluje w celu odzyskania alkoholu z wytłoków. Dodając cukier zwiększysz wydajność ale kosztem smaku i aromatu.

Re: Grappa od a do z

: środa, 28 sie 2019, 19:24
autor: marcin-b8
Czyli na 100kg ile dać samej wody? I czy może być otwarta fermentacja?

Re: Grappa od a do z

: środa, 28 sie 2019, 20:12
autor: kwik44
Zależy jakie suche są te wytłoki. Powiedziałbym, że 20-30%. I jak już musisz zwiększać wydajność to dodaj dobrego spirytusu do wytłoków zamiast cukru. Ja nakryłbym - nie lubię muszek bo potem w piątek nie można pić...

Re: Grappa od a do z

: środa, 28 sie 2019, 21:26
autor: Góral bagienny
@marcin-b8 Kolego jeden post powyżej Twojego masz pełen opis co i ile dodać. Jest opisane szczegółowo. :read: :read: :read:

Re: Bimber z wytłoków po winie

: środa, 28 sie 2019, 22:27
autor: Imbir
Da radę, wyjdzie Ci coś ala grappa. Ja tak robię co roku, wytłoki z winogron wrzucam do beczki, dodaję trochę cukru, ewentualnie jakieś zeszłorczne kompoty, resztki pogonów z całego roku i bimberek wychodzi palce lizać. Pewnie mnie tu zaraz szlachetni ortodoksi zjadą do poziomu kałuży. Bimberek jest przedni, a raczej spirytusik bo lecę na mocnym refluksie. O gustach się nie dyskutuje, spróbuj, a później oceniaj. Osobiście polecam spróbować.

Re: Bimber z wytłoków po winie

: środa, 28 sie 2019, 22:29
autor: Kamal
Szkoda takiego surowca na spirytus, bo smakówka wychodzi przednia :)
K.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 29 sie 2019, 08:29
autor: marcin-b8
Tak widziałem wszystkie posty ale jestem całkowicie początkujący nigdy nie robiłem ani bimbru ani grappy przez co zapewne zadaje dziecinne pytania za co przepraszam.
Czyli wrzucę wytłoki dodam wodę i jak długo czekać do puszczeniem przez destylator? Aż nie będzie cukru tak jak zwykły bimber?

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 29 sie 2019, 21:05
autor: Kamal
1 opcja jak w wytłokach zostanie Ci coś cukru, to włóż je do wiadra na dofermentowanie i na rury. Wtedy płaszcz się najlepiej sprawdzi.
2 opcja, dodajesz do wytłoków kilka kg glukozy lub cukru oraz wodę. Po ustanej fermentacji - destylacja.
Jak wyżej, może być potrzebny płaszcz, ewentualnie odciskasz wytłoki i płyn na rury.
K.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 29 sie 2019, 22:43
autor: czytam
Będę marudą ale opcja druga to nie grappa.
W pierwszej też trzeba dodać nieco wody.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 29 sie 2019, 22:50
autor: Góral bagienny
Maruda :D napisz może ile tej wody. Bo nieco to można różnie interpretować ;)

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 10:49
autor: Wit_Old
Cześć! Będę robił w tym roku wino z winogron. Wino robię na dzikusach, bo zawsze wychodzi rewelacyjne, ale w związku z tym mam jedno pytanie. Jakimi drożdżami najlepiej doprawić wytłoki po zlaniu wina? Osobiście myślałem o Spirit Ferm Turbo Fruit. Z góry dzięki za odpowiedź.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 11:47
autor: Doody
Ja bym polecił Bayanusy G995. Ewentualnie drożdże dedykowane do win białych lub czerwonych w zależności od koloru winogrona.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 12:40
autor: Szlumf
W wytłokach masz już swoje dzikusy. Po co chcesz dodawać jakieś inne?

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 12:47
autor: Wit_Old
Dzięki. Winogrona będą czerwone. Czy dawać jeszcze jakąś pożywkę czy powinny ruszyć bez problemu?
Szlumf pisze:W wytłokach masz już swoje dzikusy. Po co chcesz dodawać jakieś inne?
Czyli cukier i woda tylko?

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 18:18
autor: Kamal
Prawdziwa grappa powinna być bez cukru. :)
A takto tak - cukier i woda, dzikusy powinny ruszyć, ale awaryjnie miej paczkę drożdży.
K.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 19:00
autor: czytam
Jeżeli na dzikusach wychodzi rewelacyjne wino, to poradzą sobie też rewelacyjnie z wytłokami. Przecież tam nie ma więcej cukru, nie jest kwaśniej...

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 22:53
autor: Wit_Old
Dzięki za rady. Będę informował co i jak ;-)

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 19 wrz 2019, 13:03
autor: MecenasAlkoś
Przeczytałem cały temat od deski do deski i chciałbym podziękować wszystkim, którzy się wypowiedzieli. W sobotę jadę pozyskać winogrona i spróbuję wykombinować z nich smakówkę - z soku, a z wytłoków (prasa już się kończy) spróbuję zrobić coś na kształt grappy według waszych wcześniejszych wniosków/zaleceń/propozycji. Piszę coś na kształt grappy bo dopiero za jakiś czas okaże się, co wyszło. Pozdrowienia dla wszystkich udzielających się w temacie! :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze: