Strona 2 z 3

Re: Grappa od a do z

: środa, 11 lut 2015, 11:18
autor: Czarny79
Jest dużo dużo lepsza. Stała z kostkami dębu francuskiego. Najgorsze jest to że zostało już tylko około 2 litrów. Smak ma taki łagodny słodkawy. Tak jak byś gryzł słodkie skórki od winogron. Za rok trzeba będzie zrobić dużo więcej. Na szczęście wytłoków nie zabraknie.

Re: Grappa od a do z

: środa, 11 lut 2015, 11:27
autor: lesgo58
Czarny79 pisze: Smak ma taki łagodny słodkawy. Tak jak byś gryzł słodkie skórki od winogron.
Ciekawe są te Twoje odczucia. Prawdopodobnie wynikają ze sposobu fermentacji.
Piszę dlatego, że Grappa jest zdecydowanie wytrawna i ma charakterystyczny posmak - trudny do opisania.
Tak z ciekawości - jaka była wydajność wytłoków. Tak dla przykładu z 10kg.

Re: Grappa od a do z

: środa, 11 lut 2015, 11:45
autor: Czarny79
Wytłoków było około 35 kg. 3 wiaderka. Podzieliłem to na 3 części i do każdej dałem 1 kg cukru + woda. Po rozcieńczeniu do 42-43 % wyszło około 5 litrów. Urobek nie powala ale jakość rewelacja. Wytłoków będzie na pewno sporo. Winogron jest kilka hektarów. A kadź do wina ma około 700 litrów. Robił też znajomy winiak z tego winka. Kiedyś przyniósł na jakąś imprezę 5 litrów w beczce dębowej to prawie wszyscy pili tylko to i smakował wyśmienicie. Do dna się nie dogrzebaliśmy ale dużo nie zostało :-).

Re: Grappa od a do z

: środa, 11 lut 2015, 11:52
autor: lesgo58
Około 1,5 litra destylatu (odliczając wydajność z cukru) z tej ilości wytłoków to niezła wydajność.
Jeszcze jedno pytanie. Są to wytłoki przed fermentacyjne, czy po fermentacyjne?

Re: Grappa od a do z

: środa, 11 lut 2015, 12:01
autor: Czarny79
Przed fermentacyjne. Znajomy odciska od razu i wino robi tylko z płynnej części.

Re: Grappa od a do z

: środa, 11 lut 2015, 12:05
autor: euphorbia1
Czyli robiłeś z białych winogron?

Re: Grappa od a do z

: środa, 11 lut 2015, 12:23
autor: lesgo58
Ok. Dzięki.
W takim razie mówimy o Aquavite nie o Grappie. ;) Ale to często się może mylić :)
Co nie przeszkadza, żeby w tym roku nie spróbować zrobić samemu taki destylat. Jeśli oczywiście oferta jest aktualna?
Będziemy w kontakcie.

Re: Grappa od a do z

: środa, 11 lut 2015, 13:08
autor: Czarny79
Zwał jak zwał :-) najważniejsze że wyszło pyszne. Oferta jak najbardziej aktualna choć nie zależy ode mnie a od znajomego. Ale już w listopadzie po zrobieniu trunku zamówiłem u niego wytłoki więc będą .

Re: Grappa od a do z

: piątek, 25 wrz 2015, 16:54
autor: k.kolumb
@Czarny79 A jaka to część naszego pięknego kraju ?

Re: Grappa od a do z

: niedziela, 27 wrz 2015, 13:15
autor: Czarny79
Pierwszą partię wytłoków wczoraj odebrałem. Za tydzień lub dwa będzie kilkaset kilo do zabrania . Województwo lubuskie.

Re: Grappa od a do z

: środa, 30 wrz 2015, 21:58
autor: Czarny79
Czy ktoś będzie chętny na wytłoki ?

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 6 paź 2015, 00:34
autor: seneka
Witam
W sobotę na moim prywatnym krakowskim RODos odbyło sie winobranie :D .Jak zwykle sytuacja mnie przerosła i okazało się ze zebrałem około 100 kg winogron :) .Oczywiście moja szanowna małżonka przerobiła połowę na sok,a ja połowę na moje przyjemności. Notabene pożyczyłem do tego celu genialną wyciskarkę do soku z której praktycznie wypadły suche wytłoczyny. Ja zebrałem tego soku około połowy 65l beczki.Działałem czysto intuicyjnie wiec bez zagłębiania tematu rozpuściłem 6 kg cukru w 8 l wody dolałem to do beczki i zaszczepiłem to drożdżami.Użyłem bayanusów w ilości 10 gr. No właśnie mija 24 godz i niby coś tam czuć po zapachu że się dzieje ale na normalną fermentację to mi nie wygląda.Oczywiscie może być wiele powodów: słabe drożdże-przy rehydratyzacji nie chciały uciekać na spacer :D mała ich ilość w końcu za wysoki poziom blg- naturalnie nie zmierzyłem poziomu cukru bo i po co :D .Ok co polecacie: poczekać? Jak szybko te drożdże powinny podjąć pracę? Dokupić awaryjnie z 10 gr i dodać? A może w końcu kupić jakieś inne drożdże dedykowane do owocówek?Jezeli tak to jakie? Mam jeszcze femiole ale nie wiem czy tu się sprawdzą no i chciałbym jednak część przeznaczyć na zrobienie wina jeżeli się uda. To moja pierwsza owocówka więc doświadczenie w tym temacie zerowe .

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 6 paź 2015, 00:55
autor: Szlumf
seneka25 pisze:..........Notabene pożyczyłem do tego celu genialną wyciskarkę do soku z której praktycznie wypadły suche wytłoczyny........... .
Samoróbka czy wyrób fabryczny? Jeżeli firmowa to jakiej firmy i jaki model? Jaka wydajność?

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 6 paź 2015, 07:34
autor: seneka
Cholera nie wiem bo to żona pozyczyła o doleżanki.Nie była to wyciskarka prasowa tylko jakby to nazwać kuchenna.Widziałem ją jak radzi sobie z twardymi warzywami takimi jak marchewka czy seler.Szło a raczej płyneło jak po maśle :D .Wiem natomiast ile to kosztowało i coś około 1500 pln.

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 6 paź 2015, 09:49
autor: panta_rei
Może to była wyciskarka wolnoobrotowa.
Wracając do nastawu, sprawdzić Blg, sprawdzić pH, na pewno można dodać więcej drożdży, 10g to pikuś... pan Pikuś. Nie byłoby głupim pomysłem zastosowanie drożdży dedykowanych do szybkiej fermentacji. Ostatnio wszelkie owoce fermentuję drożdżami Aromatic Wine Complex, świetne i szybkie drożdże.

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 6 paź 2015, 10:31
autor: boxer1981228
Albo wolnoobrotowa ślimakowa działa podobno rewelacyjnie ale niestety cena zabija :

https://www.youtube.com/watch?v=a__TrKZVA3E

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 6 paź 2015, 11:12
autor: tomhas
Fermentujesz sok czy wytłoki, bo jeśli sok to piszesz w złym temacie.
Koniecznie zmierz poziom cukru. Bez tego nikt nic ci nie pomoże.

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 6 paź 2015, 11:54
autor: seneka
Fermentuje soki.Po pracy spojrzę do piwnicy jak się sprawy mają i zmierzę poziom cukru drożdże już awaryjnie zamówione a wyciskarka wygląda podobnie do tego linku który zamieścił boxer19i1228.Do dużych gabarytów owoców się nie nadaję no chyba że je uprzednio pokroić ale za to później działa rewelacyjnie

Re: Grappa od a do z

: poniedziałek, 12 gru 2016, 18:35
autor: golja42
Orginalna Grappa leżakuje w beczkach z drewna jesionowego nieopalanego od 8 do 18 m-cy

Re: Grappa od a do z

: niedziela, 12 lut 2017, 17:29
autor: Buschido
Swego czasu mieszkałem w Szwajcarii i pracowałem w branży winiarskiej. Oprócz win robiliśmy destylaty owocowo ziołowe. Oczywiście nastawy oddawaliśmy do destylarni i otrzymywaliśmy destylat ok. 70% do dalszej obróbki. W tej części CH (Zurich i okolice) tego typu grappa nazywana jest "Marc". Destylat rozcieńczany zostawał wodą źródlaną do mocy 38% i rozlewany do beczek 228 l. Część beczek była "nowa" , pozostałe były już używane do leżakowania Pinot Noir (Blauburgunder). Destylat leżakował max. 5 lat - po czym zostawał zlewany, mieszany, rozlewany i sprzedawany. Smak bardziej rozbudowany, harmonijny zdecydowanie z baryłek już używanych do leżakowania wina - kolor też o wiele ciemniejszy. Marc to alkohol zdecydowanie dla konesera - znajomi którym dałem do degustacji krzywili się mówiąc o "mydlanym" smaku trunku.
Prawdą jest, że do przerobu szło wszystko - resztki z tzw. Maischaegaerung, odpadki zdrewniałe z Trestera, osad ze zlanego już wina itp. i to w znacznej mierze dawało startowy aromat destylatowi.

Re: Grappa od a do z

: niedziela, 12 lut 2017, 18:50
autor: Doody
Buschido pisze:Destylat rozcieńczany zostawał wodą źródlaną do mocy 38% i rozlewany do beczek 228 l
Ta jaką miał moc po 5 latach leżakowania w beczce?

Re: Grappa od a do z

: poniedziałek, 13 lut 2017, 16:12
autor: Buschido
Prawie taką jak podczas wlewania do beczki. Etykiety drukowaliśmy z podaniem 38%. Temperatura pomieszczenia zima - lato ok. 14* wilgotność 55-65%. Otwory beczek zatkane dębowymi zatyczkami. Co jakiś czas otwierane, sprawdzany poziom destylatu - uzupełniany - degustowany :D i zatykany na nowo.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 1 cze 2017, 14:26
autor: mario_
golja42 pisze:Orginalna Grappa leżakuje w beczkach z drewna jesionowego nieopalanego od 8 do 18 m-cy
Nie, niekoniecznie. Są producenci, którzy albo nie leżakują grappy w beczkach albo z innego drewna. Definicja grappy jest inna niż przedstawiłeś.

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 18 lip 2017, 10:05
autor: golja42
Starzy włoscy wytwórcy Grappy tak ją przechowują przed butelkowaniem

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 9 lis 2017, 23:22
autor: BaronowaS
Byłam we wrześniu na degustacji grappy Villa de Varda restauracji Casa Italia w Warszawie. Od tamtej pory myślę jak (zrobić) zabrać się do tematu. Robienie win owocowych i winogronowych to jednak pestka w porównaniu do grappy. Słuchałam uważnie całej historii produkcji we włoskiej destylarni Villa de Varda. Mam wrażenie, że najtrudniejsza jest właściwa destylacja. Jak się dowiedziałam to odbywa się ona przy użyciu szczególnego rodzaju alembików miedzianych, nieciągłych. Mam więc pytanie jak dokonujecie destylacji?

Re: Grappa od a do z

: wtorek, 16 paź 2018, 00:31
autor: _Romek_
Do niedawna robiłem głównie wino i nie doceniałem "mocy" wytłoków. Sądziłem, że ta lepsza grappa (czy Chorwacka loza), robione są jednak z wina, a z wytłoków to tylko dla naiwnych turystów gorszy sort tego zacnego destylatu. Po lekturze forum, w tym wyjątkowo dobrym roku dla winogron, postanowiłem jednak zaryzykować trochę czasu i energii na eksperyment z wytłokami.
Po fermentacji w miazdze czerwonych odmian (Marechal Foch i Leon Millot) zostało mi około 40l wytłoków, umiarkowanie suchych (nigdy nie cisnę wina na maksa). Dodałem 4kg cukru, rozpuszczone w 6l wody. Spodziewałem się niewielkich ilości cienkiego wodniaka z akcentami cukrówki, a nie esencjonalnej grappy.
Po dofermentowaniu i ponownym wyciśnięciu w prasie, pierwsze pozytywne zaskoczenie - aż 30l nastawu.
Po puszczeniu w komin (destylator prosty - keg 50l z miedzianym deflegmatorem i wypełnieniem ze sprężynek KO) efekty przeszły moje oczekiwania!!! :odlot:
Wydajność dużo większa niż się spodziewałem: serce 2,6l 68% + około 3l pogonów ciągniętych do 98st w garze. Serce rozcieńczyłem do 55%.
Aromat - MEGA owocowy (minimalnie mydlany, ale w przyjemny sposób)!
Smak - prawdziwe winogrono, jak w najlepszych Lozach pitych przeze mnie w Chorwacji, plus lekko słodkawy posmak i delikatna ostrość, zupełnie nieprzeszkadzająca.

Nie przypuszczałem, że z wytłoków (i to dosłodzonych) wyjdzie taki produkt. Piłem wiele tego typu trunków na południu Europy i chyba mogę powiedzieć o sobie, że jestem ich miłośnikiem - jest to jeden z moich ulubionych destylatów. Natomiast to co wykapało u mnie, przeszło moje najśmielsze oczekiwania i jest jednym z najlepszych trunków w tej kategorii, jakie degustowałem.

Wniosek - nie wyrzucać wytłoków na kompost, tak jak ja to czyniłem przez ostatnich kilka lat...
No i nie demonizujmy tak tego cukru - moje wytłoki dostały go trochę i nie wyszło źle.
Powiem więcej - efekty smakowo-zapachowe dużo lepsze niż w przypadku bardziej ortodoksyjnej śliwowicy, jaką popełniłem w tym sezonie.

Bimber z wytłoków po winie

: wtorek, 27 sie 2019, 22:22
autor: marcin-b8
Witam.
Mam zamiar w tym roku zrobić wino z winogron po czym zostanie mi ok 100kg wytłoków czy da radę zrobić z tego bimber? Jeśli tak ( A zapewne tak) to czy ktoś ma jakiś sprawdzony przepis?

Posty l, i temat scalony.
Witam. Dopiero zaczym czytać na temat grappy i chciałbym spróbować coś zrobić tzn będę miał ok 100kg wytłoków z czerwonego wina i z tego co czytam powinienem dodać ok 20l wody i 10kg cukru? Czy może inne proporcje proponujecie? A także czy może fermentowac w otwartym zbiorniku czy powinno jednak z zamkniętym z rurką?

Re: Bimber z wytłoków po winie

: środa, 28 sie 2019, 00:00
autor: Góral bagienny
Kolego bez przesady :o Ale skoro już piszę to podpowiedż grappa ;)

Re: Grappa od a do z

: środa, 28 sie 2019, 14:08
autor: Doody
W oryginalnej grappie wytłoki się tylko uwadnia i ten powstały nastaw się destyluje w celu odzyskania alkoholu z wytłoków. Dodając cukier zwiększysz wydajność ale kosztem smaku i aromatu.

Re: Grappa od a do z

: środa, 28 sie 2019, 19:24
autor: marcin-b8
Czyli na 100kg ile dać samej wody? I czy może być otwarta fermentacja?

Re: Grappa od a do z

: środa, 28 sie 2019, 20:12
autor: kwik44
Zależy jakie suche są te wytłoki. Powiedziałbym, że 20-30%. I jak już musisz zwiększać wydajność to dodaj dobrego spirytusu do wytłoków zamiast cukru. Ja nakryłbym - nie lubię muszek bo potem w piątek nie można pić...

Re: Grappa od a do z

: środa, 28 sie 2019, 21:26
autor: Góral bagienny
@marcin-b8 Kolego jeden post powyżej Twojego masz pełen opis co i ile dodać. Jest opisane szczegółowo. :read: :read: :read:

Re: Bimber z wytłoków po winie

: środa, 28 sie 2019, 22:27
autor: Imbir
Da radę, wyjdzie Ci coś ala grappa. Ja tak robię co roku, wytłoki z winogron wrzucam do beczki, dodaję trochę cukru, ewentualnie jakieś zeszłorczne kompoty, resztki pogonów z całego roku i bimberek wychodzi palce lizać. Pewnie mnie tu zaraz szlachetni ortodoksi zjadą do poziomu kałuży. Bimberek jest przedni, a raczej spirytusik bo lecę na mocnym refluksie. O gustach się nie dyskutuje, spróbuj, a później oceniaj. Osobiście polecam spróbować.

Re: Bimber z wytłoków po winie

: środa, 28 sie 2019, 22:29
autor: Kamal
Szkoda takiego surowca na spirytus, bo smakówka wychodzi przednia :)
K.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 29 sie 2019, 08:29
autor: marcin-b8
Tak widziałem wszystkie posty ale jestem całkowicie początkujący nigdy nie robiłem ani bimbru ani grappy przez co zapewne zadaje dziecinne pytania za co przepraszam.
Czyli wrzucę wytłoki dodam wodę i jak długo czekać do puszczeniem przez destylator? Aż nie będzie cukru tak jak zwykły bimber?

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 29 sie 2019, 21:05
autor: Kamal
1 opcja jak w wytłokach zostanie Ci coś cukru, to włóż je do wiadra na dofermentowanie i na rury. Wtedy płaszcz się najlepiej sprawdzi.
2 opcja, dodajesz do wytłoków kilka kg glukozy lub cukru oraz wodę. Po ustanej fermentacji - destylacja.
Jak wyżej, może być potrzebny płaszcz, ewentualnie odciskasz wytłoki i płyn na rury.
K.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 29 sie 2019, 22:43
autor: czytam
Będę marudą ale opcja druga to nie grappa.
W pierwszej też trzeba dodać nieco wody.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 29 sie 2019, 22:50
autor: Góral bagienny
Maruda :D napisz może ile tej wody. Bo nieco to można różnie interpretować ;)

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 10:49
autor: Wit_Old
Cześć! Będę robił w tym roku wino z winogron. Wino robię na dzikusach, bo zawsze wychodzi rewelacyjne, ale w związku z tym mam jedno pytanie. Jakimi drożdżami najlepiej doprawić wytłoki po zlaniu wina? Osobiście myślałem o Spirit Ferm Turbo Fruit. Z góry dzięki za odpowiedź.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 11:47
autor: Doody
Ja bym polecił Bayanusy G995. Ewentualnie drożdże dedykowane do win białych lub czerwonych w zależności od koloru winogrona.