Strona 3 z 3

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 12:40
autor: Szlumf
W wytłokach masz już swoje dzikusy. Po co chcesz dodawać jakieś inne?

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 12:47
autor: Wit_Old
Dzięki. Winogrona będą czerwone. Czy dawać jeszcze jakąś pożywkę czy powinny ruszyć bez problemu?
Szlumf pisze:W wytłokach masz już swoje dzikusy. Po co chcesz dodawać jakieś inne?
Czyli cukier i woda tylko?

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 18:18
autor: Kamal
Prawdziwa grappa powinna być bez cukru. :)
A takto tak - cukier i woda, dzikusy powinny ruszyć, ale awaryjnie miej paczkę drożdży.
K.

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 19:00
autor: czytam
Jeżeli na dzikusach wychodzi rewelacyjne wino, to poradzą sobie też rewelacyjnie z wytłokami. Przecież tam nie ma więcej cukru, nie jest kwaśniej...

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 5 wrz 2019, 22:53
autor: Wit_Old
Dzięki za rady. Będę informował co i jak ;-)

Re: Grappa od a do z

: czwartek, 19 wrz 2019, 13:03
autor: MecenasAlkoś
Przeczytałem cały temat od deski do deski i chciałbym podziękować wszystkim, którzy się wypowiedzieli. W sobotę jadę pozyskać winogrona i spróbuję wykombinować z nich smakówkę - z soku, a z wytłoków (prasa już się kończy) spróbuję zrobić coś na kształt grappy według waszych wcześniejszych wniosków/zaleceń/propozycji. Piszę coś na kształt grappy bo dopiero za jakiś czas okaże się, co wyszło. Pozdrowienia dla wszystkich udzielających się w temacie! :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze: