Strona 7 z 9

Re: Calvados

: wtorek, 22 wrz 2020, 13:12
autor: acurlydrug
Czepiając się pojęć, owszem. Ale jeśli zmieszasz z alkoholem w proporcjach jak na nalewkę (czyli alko min. 70% + tylko sok i cukier do dosmaczenia), wynik jest nie do odróżnienia (bynajmniej w tym przypadku) . Przecież to tylko czysty sok uzyskany z owoców, który otrzymałbyś z wyciskania na prasie po maceracji.

Re: Calvados

: czwartek, 1 paź 2020, 22:01
autor: Crocco
Witam
Pierwsza przygoda z jabłecznikiem
40l soku z opadówek-12blg.
Dodane 4kg cukru -20blg.
Dodałem 14kg wytłoczyn, 2 saszetki pektoenzymu , wymieszane wiertarką.
Jest to podzielone w 2 fermentorach 0o równo.
Na razie bez drożdży- nie wiem czy jakieś turbo fruity czy winne lub cydrowe.
Na szybkości fermentacji mi nie zależy.
Zamierzam przegonić na pot stillu na gazie 2x.i do beczki w której w tej chwili jeszcze dochodzi whisky.
Próbował ktoś leżakować w beczce po whisky?

Re: Nastaw na Calvadosa

: piątek, 2 paź 2020, 17:14
autor: fo11rest
Ja bym nie gonił 2 razy, bo za wiele z tego jabłka nie pozostanie.

Klarować czy nie?

: niedziela, 4 lip 2021, 19:08
autor: Eval15
Witajcie ponownie!

Dwa tygodnie temu wstawiłem nastaw z soku jabłkowego. Wszystko ładnie przefermentowało. Blg 2 (dam mu jeszcze z dwa dni).

Moje pytanie brzmi, czy muszę owy nastaw wyklarować? Nastaw był robiony na soku wyciskanym wyciskarką wolnoobrotową, i choć w prawdzie nie dodałem tego "odpadu stałego", to w wiadrze fermentacyjnym mam około 10cm warstwę czegoś, co przypomina przecier/puree.

Dodam, że sprzęt na którym będę to destylował, to miedziany pot still na kegu 25l z wypełnieniem ze sprężynek prazmatycznynych. Dwie grzałki z regulacją mocy jednak sam kocioł bez płaszcza olejowego.

Drugie pytanie z trochę innej beczki. Czytałem, że destylatowi w przypadku "domowego calvadosa" dobrze jest dać odpocząć, koło miesiąca jednak nie ukrywam, że jest to projekt na urodziny mojego brata które wypadają już...za 4 dni. Czy jeśli puszczę nastaw na rury to całość będzie zdatna do spożycia już 3 dni później?

Pozdrawiam!

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 4 lip 2021, 21:31
autor: jakis1234
Skoro masz regulator mocy, to grzej na przykład połową mocy obu grzałek i wtedy wystarczy jak ten nastaw przepuścisz przez jakiś filtr.
Nie musi być klarowny. Użyłem pieluchy tetrowej i nic mi się nie przypaliło.
Czy jeśli puszczę nastaw na rury to całość będzie zdatna do spożycia już 3 dni później?
Nie. I w sumie trudno tutaj coś dodać, wypić to się pewnie da (nie wiem, nie próbowałem), ale jakość będzie marna.
Mój stoi pół roku i nadal go nie ruszam.

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 4 lip 2021, 21:41
autor: Doody
Dla mnie destylat jabłkowy po dwukrotnej destylacji (odpęd + destylacja na półkowej) jest pijalny po około 2 tygodniach. Oczywiście im stoi dłużej tym lepiej. Także polecam napić się z bratem czegoś innego.

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 4 lip 2021, 22:26
autor: Góral bagienny
@Eval15 Wyrzuć sprężynki z rury bo wytną Ci większość aromatu. ;)

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 4 lip 2021, 22:59
autor: .Gacek
Gotuj dwa razy na pustej rurze, z samego środka serca wytnij litr napitku na urodziny pomiędzy innymi trunkami i daj znać czy smakowało :mrgreen:

Re: Nastaw na Calvadosa

: czwartek, 16 wrz 2021, 11:12
autor: Skir
Trzy wiadra 20l cholernie kwaśnych zdziczałych jabłek z dzikiego sadu (bez oprysku itp, sama natura)
Po wyciśnięciu przez sokownik (mordęga, bo jabca twarde jak cholera) wyszło jakieś 12l soku o BLG 13.
Paczka bayanusów. 1kg cukru trzcinowego i szklanka miodu akacjowego. Po tygodniu dodałem 3l soku (wyciskany naturalny bez konserwantów) z InterMarche.
Po zakończonej fermentacji dodane 1,5 l rektyfikowanej podwójnie glukozy o mocy 40%.
No i teraz zagwozdka: odpędzić (głowica i 10cm sprężynek miedzianych) a potem proces na 4 półkach (oczywiście bez bufora i OLM), czy tylko jeden proces: 10cm sprężynek miedzianych i 4 półki z radykalnym cięciem?
Skłaniam się do tej drugiej opcji, ale proszę o uwagi.

Dunder zamierzam użyć do zacierania śruty żytniej - może być ciekawie :)

Re: Nastaw na Calvadosa

: czwartek, 16 wrz 2021, 11:20
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Tu odpadu dużo nie uświadczysz (mało soku a i koncentrat glukozowy oczyszczony galancie jest).
Zagralbym raz a dobrze. Potem stabilizacja na kolumnie zasypowej i odzysk koncentratu wysokiej jakości.

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 23 sty 2022, 17:55
autor: Tymek76
Przerobiłem 100 kg jabłek na sok. Ze 100 kg jabłek, sokowirówką uzyskałem ok. 55 l soku - 13 Blg. Dodałem po 1 kg cukru na 10 l soku. Zaczęło ładnie pracować. Mam dwa pytania:
1) Czytałem kiedyś, że o pierwszej fermentacji soku, należy go poddać drugiej tak zwanej cichej fermentacji . Czy robicie cichą fermentację?
2) Destylację chce przeprowadzić na kolumnie półkowej (mam 4 półki) - czy destylować na 4 półkach kołpakowatych? Czy zmniejszyć ilość pólek?

Re: Nastaw na Calvadosa

: poniedziałek, 24 sty 2022, 17:51
autor: Góral bagienny
:witam: Fermentacja jest jedna ;)
Na początku burzliwa i przechodzi w cichą.
Sprawdzaj blg nastawu wtedy będziesz wiedział kiedy koniec fermentacji jest.
Ja owoce destyluję na 3 półkach zboża na 4.

Re: Nastaw na Calvadosa

: poniedziałek, 24 sty 2022, 18:43
autor: Tymek76
2 fermentatory 25l z sokiem mam w kuchni - gdy dzisiaj wróciłem z pracy w całym domu pięknie pachnie jabłkami nawet na poddaszu wszędzie czuć aromat jabłek. Tak się zastanawiam czy w czasie fermentacji nie wydmucha mi całego aromatu ? Zadałem drożdże Turbo Frut

Re: Nastaw na Calvadosa

: poniedziałek, 24 sty 2022, 18:52
autor: Góral bagienny
Błąd :angry:
Do owoców nigdy turbo.

Re: Nastaw na Calvadosa

: poniedziałek, 24 sty 2022, 20:40
autor: Skir
Jak przepędzisz sok, nie wyrzucaj go! Zatrzyj dundrem jakieś zboże, śrutę pszeniczną lub żytnią. Na lenia. Wychodzi genialny trunek. Polecam.

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 6 lut 2022, 18:54
autor: darwoz
Cześć,

Dołączę się do tego tego wątku. Interesuje mnie uzysk czystego destylatu z jabłek (bez dodatku cukru).

Kilka tygodni temu wykonałem nastaw na "calvados" (40kg jabłek => uzysk soku 25-26l).

BLG soku ~12. Pewnie gęstość soku była podniesiona przez zanieczyszczenia,
więc szacuję, że realne BLG to ~10, czyli moc cydru po odrobieniu miała pewnie w okolicy 5-6%.

Przy 26l daje to teoretycznie w okolicy 1.3l czystego etanolu.

Przeprowadziłem 2 destylacje.
Po pierwszej destylacji 2l ok 40% surówki (odebrałem około 150ml przedgonów) = to daje uzysk ~0.8l czystego etanolu.
Po drugiej destylacji otrzymałem w sumie 1.25l 50% alkoholu co daje ~0.62l czystego alkoholu (jeszcze dodatkowo wylałem około 75ml przedgonu - czuć było aceton).

Uzysk wydaje się dość mały, ze względu na to, że sprawność destylacji wyniosła finalnie ~47% w przeliczeniu na użyteczny alkohol.
Czy nie jest to bardzo słaby wynik?

**************************************************
Destylacje prowadziłem na niezbyt wyszukanym sprzęcie
https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... 24029.html

z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi na wysokość około 20cm.
Temperatura na szczycie:
> Pierwsza destylacja 80-91 stopni -> odbiór surówki zakończyłem na około 10-15%.
> Druga destylacja 76-90 stopni -> odbiór skończyłem na poziomie około 25-30% -> pogony zmieszałem z destylatem, ponieważ odpowiadał mi ich zapach. Uzysk powyżej jest wraz z pogonami.

Nie wiem jaka była temperatura w kotle, ponieważ nie mam tam termometru.
****************************************************

Z drugiej strony, jak czytałem o oryginalnym calvadosie, to na wyprodukowanie butelki 0.7l zużywane jest około 16kg jabłek.
W moim przypadku, na wyprodukowanie butelki 40% "calvadosa" potrzebowałem ~18.5kg jabłek, więc być może wynik wcale nie jest zły.

Co o tym sądzicie?

Darek

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 17 kwie 2022, 20:21
autor: Twonk_2
Mnie na aparaturze z 3 półkami ze 100l nastawu o początkowym Brix 13 ostatnio wyszło 6l alkoholu o mocy 78% (trochę za wysoko poszło, celowałem w 76%). Czyli tobie wyszło chyba trochę mało. Ale inna skala i aparatura więc...

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 7 cze 2022, 17:16
autor: fo11rest
darwoz pisze:Cześć,
Uzysk wydaje się dość mały, ze względu na to, że sprawność destylacji wyniosła finalnie ~47% w przeliczeniu na użyteczny alkohol.
Czy nie jest to bardzo słaby wynik?
Darek
Chłopie przeczytaj najpierw cały temat, to dowiesz się o błędach jakie popełniłeś. Nie używa się wypełnienia przy owocówkach. Do owocówek potrzebny jest najprostszy sprzęt z jednym odstojnikiem i tyle w temacie.

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 7 cze 2022, 18:07
autor: Doody
Z jakim znowu odstojnikiem?? Oddtojniki odeszły do lamusa dość dawno temu. To mit, że wypełnienie kastruje smaki. Przy destylacji z pełnym otwarciem zaworka i ocieplonej kolumnie, sprężynki nie pracują i sprzęt działa jak potstill. Szkoda roboty z odsypywaniem sprężynek.

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 7 cze 2022, 18:33
autor: czytam
Trochę pracują. Wystarczy odczytać różnicę temperatur w kotle i głowicy. Zgoda jednak, że nie trzeba odsypywać.

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 7 cze 2022, 18:44
autor: Pako23
czytam pisze:Trochę pracują. Wystarczy odczytać różnicę temperatur w kotle i głowicy.
mógłbyś to wyjaśnić ??? Nawet bez wypełnienia ta różnica między kotłem a głowica bedzie :scratch:

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 7 cze 2022, 19:05
autor: użytkownik usunięty
Serwus :ok:
fo11rest pisze: Nie używa się wypełnienia przy owocówkach. Do owocówek potrzebny jest najprostszy sprzęt z jednym odstojnikiem i tyle w temacie.
Zgodzę się tylko z tym środkowym, że do owocówek najprostszy sprzęt. ;)

Re: Nastaw na Calvadosa

: środa, 8 cze 2022, 17:13
autor: czytam
Ta różnica, w przypadku sprzętu prostego, wynika z wewnętrznego orosienia i wymiany para-ciecz na ściankach. Powyżej wspomniano o kolumnie ocieplonej. Bez wymiany para-ciecz temperatura na dole i górze kolumny musiałaby być identyczna (nie mówię o wydumanych sytuacjach z bardzo małą mocą grzania i kilkumetrową nieocieploną rurą). Różnica świadczy o pracy wypełnienia. Można sobie nawet policzyć z niej lub z zawartości procentowej alkoholu w kotle i odbiorze, ilość półek teoretycznych.

Re: Nastaw na Calvadosa

: środa, 8 cze 2022, 19:05
autor: christoph
Witam,
Więc konkluzja z powyższych rozważań jest taka, że przy destylacji owocówek wypełnienia nie ruszamy w przypadku kolumny, zaś w pot stillu usuwamy?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw na Calvadosa

: środa, 8 cze 2022, 20:33
autor: Doody
Ocieplona kolumna powoduje, że nie występuje zjawisko skraplania się par czyli refluksu wewnętrznego. Jeżeli występuje to minimalny. W kolumnach nieocieplonych wystarczy temperatura otoczenia aby wystąpiło roszenie. Gdy w kolumnie jest wypełnienie podejmuje ono wówczas pracę, mówiąc kolokwialnie, czyszcząc destylat.

Re: Nastaw na Calvadosa

: środa, 8 cze 2022, 20:59
autor: christoph
Przymierzam się w tym roku do calvadosa właśnie. Posiadam miedziany pot stil, średnica fi 28mm. Stąd moje rozterki czy zostawić wypełnienie z nierdzewki czy nie. Jako, że będzie to moja pierwsza próba z tym trunkiem nie do końca wiem czego oczekiwać i co faktycznie da lepsze efekty.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw na Calvadosa

: środa, 8 cze 2022, 21:16
autor: Pako23
christoph pisze:Witam,
Więc konkluzja z powyższych rozważań jest taka, że przy destylacji owocówek wypełnienia nie ruszamy w przypadku kolumny, zaś w pot stillu usuwamy?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
Nie koniecznie konfiguracja jest dowolna ;) każdy robi jak mu pasuje

Re: Nastaw na Calvadosa

: środa, 20 lip 2022, 17:41
autor: Ice2
Panowie na 90L soku jabłkowego NFC . Ile dać drożdży i pożywki ? I ile cukru żeby było optymalnie ?

Re: Nastaw na Calvadosa

: czwartek, 21 lip 2022, 10:57
autor: Doody
Cukru jak najmniej, ale można dodać max 8kg aby zwiększyć wydajność. Co do drożdży to pisze na opakowaniu. Do takich nastawów nie dajemy drożdży turbo, czyli możesz się trzymać "instrukcji". Pożywka typu DAF (DAP) to zwykle około 6-9g na 10l nastawu. Ja bym dał 50 g na cały nastaw.

Edit.
Tez dzisiaj nastawiam ale 45l ;)

Re: Nastaw na Calvadosa

: czwartek, 21 lip 2022, 16:56
autor: Ice2
Ok. A co myślicie żeby np. Dodać 20kg pokrojonych jabłek do nastawu, albo suszonych ? Żeby podkręcić aromat ?

Diody tak z ciekawości ile dajesz cukru na te 45Lnastawu ? I ile ci wychodzi gotowego produktu do rozrobienia?

Re: Nastaw na Calvadosa

: czwartek, 21 lip 2022, 18:22
autor: jakis1234
Robiąc jak najlepszy Calvados w ogóle nie dodawałem cukru. Dlatego, jeżeli Ci zależy na jakości, a nie ilości, to nie dodawaj.
Jabłka możesz dodać, dodadzą aromatu, chociaż nie wiem, czy na tyle dużo, żeby warto się było bawić. Wyciskałem sok z jabłek i taki dodawałem.
Suszonych nie, suszone owoce mają inne smaki i mogą pogorszyć efekt końcowy.

Re: Nastaw na Calvadosa

: czwartek, 21 lip 2022, 19:13
autor: Doody
Ice2 pisze:ile dajesz cukru na te 45Lnastawu ? I ile ci wychodzi gotowego produktu do rozrobienia?
Ja dodałem 4kg glukozy. Glukoza wnosi mniej nieporządanych smaków niż cukier.
Jest taka zasada, żeby nie przekraczać 1kg cukru na 10 kg owoców. Z 10kg jabłek wyciśniesz około 6-7 l soku. Także dodanie w Twoim przypadku 8kg będzie ok. Zawsze im mniej tym lepiej. Ale czasami sok ma niską zawartość cukru i może zrobić się z tego acetonowy nastaw do wylania. Na ortodoksy bez cukru wybieramy soki o Blg powyżej 13-14.
Ile wyjdzie? Zobaczymy. Za każdym razem jest trochę inaczej. Po drugie w tym roku to mój pierwszy nastaw z soku jabłkowego i szczerze mówiąc, nie pamiętam ile dokladnie to wychodzi.

Re: Nastaw na Calvadosa

: poniedziałek, 1 sie 2022, 15:42
autor: Ice2
A co myślicie o dodaniu do nastawu z soku jabłkowego , 2L miodu wielokwiatowego?
Myślicie że coś to podkręci w smaku i zapachu ?
Czy raczej odpuścić sobie kombinacje ?

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 2 sie 2022, 07:42
autor: jakis1234
Odpuść, moim zdaniem miód niewiele wpłynie na efekt końcowy, a koszty większe.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 2 sie 2022, 11:05
autor: kiwitom23
Przy winie miód daje super posmaki, od lat to stosuję. Jednak przy destylacji wcale nie wyczujesz tego miodu, szkoda kasy, zwłaszcza że dobry miód w tym roku jest 100% droższy niż w zeszłym :-(

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 2 sie 2022, 11:31
autor: donald1209
Witajcie. Myślę, że tak jak w przypadku wina bardzo ważna jest odmiana surowca. Z jakich jabłek w polskich warunkach wyjdzie najlepszy calvados? Robiłem z deserowych Katia, super smaczne do jedzenia, ale calvados '' nie urywa d**y ''.

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 2 sie 2022, 14:58
autor: .Gacek
Z reguły tak bywa, że te jabłka, które nie nadają się do jedzenia to z nich wychodzi świetny destylat i odwrotnie... Wg mnie najlepsze jabłka na calvados to te małe, brzydkie i parchate :mrgreen: odmiana nieznana.

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 2 sie 2022, 15:57
autor: Góral bagienny
Na Calvados najlepsze jabłka to te które rosną po miedzach , na obrzeżach lasów.
I ważne najlepiej zmieszać kilka rodzajów :ok:

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 2 sie 2022, 16:47
autor: Doody
Fajnie jest dodać do normalnych jabłek, tak z 10% tych małych, dzikich, rajskich jabłuszek. Wnoszą fajne aromaty i posmaki.

Re: Nastaw na Calvadosa

: środa, 3 sie 2022, 06:32
autor: lesgo58
Jeśli rozmawiamy o Calvadosie to jest tylko jeden sposób na niego.
Fermentujemy tylko sok. bez żadnych cukrowych dodatków. Fermentowanie miąższu da nam tylko i wyłacznie jabłkowicę. A to jest coś zupełnie innego. pod każdym względem.
Tak powstały cydr sezonujemy kilka miesięcy - a nawet rok. Po czym destylujemy za pomocą prostej aparatury ( jak ktoś umie destylować to może być prosta bimbrownica z odstojnikiem, pusta rura w aabratku z delikatnym dodatkiem sprężynek miedzianych itp., alembik).
Destylat sezonujemy minimum kilka miesiecy. Ideałem byłoby sezonowanie w beczce.

Ot cała tajemnica wiary... :D