Strona 6 z 9

Re: Calvados

: piątek, 7 gru 2018, 23:48
autor: _Romek_
chprzemo pisze: Wszystkie wytloki umieściłem w Kastrze budowlanej (prawie pelna kastra 90l. Ok. 90%) dodałem do tego jakieś 8 l. Wrzątku i wymieszalem, po mieszaniu dodałem pekto i porządnie wymieszalem rękoma.
Pozdrawiam
Czyli prawie 10% wody... Może to jest jednak lepsze rozwiązanie niż strata minimum 20% soku.
A jaka Ci wyszła wydajność po takim zabiegu i ile było przed?

Niemniej jednak pozostaje pytanie do miłośników ortodoksa - jak radzicie sobie z tym tematem???

Re: Calvados

: sobota, 8 gru 2018, 02:52
autor: masterpaw2
PółCzłowiekPółLitra pisze: Gonić to będę najwcześniej na początku stycznia, beczki (z nałożonymi deklami ale nie w 100% szczelne) w pomieszczeniu gdzie temperatura ok 15-17 stopni.
Działać coś zapobiegawczo czy raczej nic się nie stanie (zamiana w ocet itp.) do czasu pędzenia?
CzłowieczeLitrze, dać im spokój i gonić jak czas pozwoli. Nasz forumowy kolega (nie wymieniam, bo nie wiem czy sobie tego życzy, a dość nerwowy człek z niego :D) beczuszkę 200l przetrzymał blisko dwa lata, i z tego co mówił (nie dał dziad spróbować), wyszedł najlepszy jabłecznik.
Także, nic się nie martw, a będziesz Pan zadowolony.

Re: Calvados

: sobota, 8 gru 2018, 08:02
autor: ogurek
Zawożąc do tłoczni wydajność wychodziła 65-70%, świeże więcej, te które poleżały dłużej mniej. Ostatnie stoją ok 2tyg, z 13 zeszły do -1, gotowanie skończę nie wcześniej niź koniec stycznia.

Re: Calvados

: środa, 12 gru 2018, 14:39
autor: bloodyopel
Witajcie.
Niedawno polutowałem swojego pierwszego still pota, to też trzeba coś przez niego przepuścić :D
Wybór padł właśnie na Calvados z przepisu od @Kucyk. 3 tygodnie temu, dokładnie 20 listopada nastawiłem 10l soku 100% z Kauflandu + 2kg cukru, wszystko wg przepisu. Początkowe blg 24, po tygodniu blg ~11,5-12, dosłodzone kolejne 1kg dało blg 19. Aktualnie blg ~8-8,5 i proces już mocno spowolnił, na oko 1-2 pyknięcia w rurce na minutę.

Czy wszystko jest ok? Wiem, że blg to nie tylko ilość cukru, ale nie umiem jeszcze odnieść tego wszystkiego do analizy ile w tym teraz cukrów/niecukrów/alkoholu; do kiedy czekać itp.

Jeśli moglibyście mi to jakoś naświetlić jak do mojego nastawu teraz podejść to byłbym niezmiernie wdzięczny :)

Re: Calvados

: środa, 12 gru 2018, 20:48
autor: dynio
Jakich drożdży użyłeś? Jak blg początkowe było 24 to trzeba było już nie dodawać więcej cukru (zrobiłeś nastaw na ponad 20 vol)
Dolej 2:3 litrów chłodnej wody żeby obniżyć blg i % , bo drożdżaki zaraz padną od stężenia alkoholu
Następnym razem pamiętaj żelazną zasadę: max 1kg cukru na 10kg owoców (10kg owoców to ok 6-7 L soku)

Re: Calvados

: środa, 12 gru 2018, 21:34
autor: bloodyopel
Kurde no :/ a robiłem tak jak Kucyk pisał w swoim przepisie... Drożdże to Enovini Baya

Re: Calvados

: środa, 19 gru 2018, 13:44
autor: klepa
Dzięki uprzejmości naszego nieocenionego inblue, miałem przyjemność zaznajomić się z poradami ks. Antoniego Głodzińskiego w sprawie starych odmian jabłoni. Fragment pochodzi z jednego z zeszytów wydawanych na przełomie wieków (tych poprzednich wieków) przez Akademię Umiejętności w Krakowie, co niby są dostępne w internecie, ale bez inblue’a przecież ani rusz. Tekst choć dotyczy wina, to przecież tyczy się również destylatu, co nie? Oto, co ks. Głodziński myślał o szampionach, glosterach i innych galach.

Najszlachetniejszy jabłecznik otrzymujemy z jabłek zimowych odmian szlachetnych. Wedle doświadczeń poczynionych w Niemczech najlepszymi do tego celu okazały się renety, a zwłaszcza renety szare jak to: szara reneta francuska i reneta z Osnabrück. Z pomiędzy innych renet wybitnie dobremi są: królowa renet, reneta kaselska, reneta Harberta, Pepina Ribstona, a z innych odmian żeleźniak (Roter Eiserapfel), sztetyna a przedewszystkiem g r o c h ó w k a.
Odmiany o mięsie ścisłem i jędrnem dają znacznie więcej soku aniżeli odmiany o mięsie kruchem i lekkiem, a więc pozornie soczyste. Z tego powodu takich odmian jak Aporty, Charłamówki, Cellini itp. nie używa się chętnie do wyrobu jabłecznika z powodu nie wielkiej wydatności soku. Smak jabłek dobrych na jabłecznik ma być harmonijny słodko-kwaskowaty. Bardzo cennemi do wyrobu jabłecznika są odmiany gorzkawo-kwaskowate, zdradzające w smaku większą zawartość tak pożądanego garbnika. Owoce małe lub średnie są lepsze od owoców dużych; sok z owoców drobniejszych jest bardziej aromatyczny, ponieważ związki aromatyczne mieszczą się przedewszystkiem w skórkach owocu. Właśnie ta okoliczność pozwala korzystnie przerobić drobne owoce odmian szlachetnych, gdyż te na targu i tak nie zostaną zapłacone, jak owoce duże.
Zresztą wyrabia się jabłecznik z mieszaniny rozmaitych będących do dyspozycji odmian jesiennych. W ojczyźnie jabłecznika są już stare sady i plantacye drzew z odmian jabłecznikowych, tak jabłoni jak i grusz. U nas z hodowlą takich odmian nawet prób jeszcze nie czyniono (i nic się, proszę Dobrodzeja, po stu z okładem latach w tej materyi nie zmieniło ;/ ) Najlepszemi odmianami jabłecznikowemi są odmiany smaku cierpkawo-winnego. Jabłka dzikie smaku cierpkiego są bardzo dobrą domieszką do innych odmian jesiennych. W ogóle można mieszać jabłka słodkie, kwaśne i cierpkie bądź po równiej części, bądź też dając przewagę kwaśnym i cierpkim. Z jabłek letnich nie wyrabia się jabłecznika, chyba że mamy ich zbyt wiele; w takim razie dobrze jest robić z nich mocniejszy jabłecznik (10% alkoholu) żeby był trwalszy. Do jabłek można domieszać nieco gruszek. Gruszki odmian szlachetnych są atoli wcale do tego nieprzydatne; dobre są tylko gruszki cierpko-kwaskowate a przede wszystkie gruszki dzikie, których u nas poddostatkiem.
Ze 100 kilogr. owocu otrzymuje się przeciętnie 50-60 l. soku są jednak odmiany, które dają zaledwie 40 l. soku, a takie właśnie dlatego nie są do wyrobu jabłecznika zalecane.

Re: Calvados

: środa, 19 gru 2018, 15:04
autor: lesgo58
Fajny cytat... :klaszcze:
Potwierdzasz nim tylko, ze to co robią chłopaki nazywając toto Calvadosem ma się nijak do oryginału.
Potwierdzasz też jeszcze jedną prawdę. Dobra owocówka to przede wszystkim zasługa nastawu na odpowiednich i dobrych owocach. Coś wiem na ten temat porównując Śliwowicę otrzymywaną w ostatnich latach.
Kilka lat temu w innym podobnym temacie podałem 2 bardzo fajne linki które wiele mówią o tym jak zrobić coś co może bardzo się przybliżyć do trunku który nazwiemy Calvadosem:
post120419.html#p120419
Warto się w nie zagłębić. Koledzy z sąsiedniego sadowniczego forum szukają odpowiedników francuskich odmian jabłek do zdobycia na naszym terenie.

Re: Calvados

: środa, 19 gru 2018, 15:08
autor: henik
https://books.google.pl/books/about/Zie ... edir_esc=y. To też warto poczytać o jabłoni strona 60.

Re: Calvados

: piątek, 21 gru 2018, 12:13
autor: ogurek
Czy ze stojącego od miesiàca, sklarowanego nastawu da radę zrobić cydr? Kusi mnię, żeby kilka butelek zakapstlować, tylko nie wiem czy refermentacja ruszy.

Re: Calvados

: piątek, 21 gru 2018, 12:37
autor: wawaldek11
Zrób próbę w zgniecionym lekko pecie - jak się zacznie prostować, to wiesz...

Re: Calvados

: piątek, 21 gru 2018, 13:04
autor: ogurek
O właśnie!
Dzięki.

Re: Calvados

: czwartek, 30 lip 2020, 12:02
autor: wasilewski3
Trochę odmrożę temat, ale mam pytanie.

Wczoraj na rurki poszło niecałe 70l cydru. Zrobiony był bez dodatku cukru i BLG startowe z wyciśniętego soku z jabłek wynosiło 15 BLG.

Z 70l cydru wyszło mi 4,1l gotowego produktu ~90% z czego 0,4l to przedgon.

Czy to dobry wynik? Beczka byłą ogromna a wyszło mało :(

Re: Calvados

: czwartek, 30 lip 2020, 13:37
autor: manowar
No wielkich obliczeń do weryfikacji to nie trzeba...
15blg nie rozcieńczane - 4 blg na niecukry - wychodzi 11blg - może to dać jakieś 6-6,5% alko
70l x 6,5% = ok 4,55l 100% alko
spokojnie można założyć 10% strat - to co zostanie w kotle czyli jakieś 4,1l 100% - jak widzisz nie jest to bardzo odległe od tego co ci wyszło...

Re: Calvados

: czwartek, 30 lip 2020, 13:43
autor: wasilewski3
Dzięki za odpowiedź. Czyli wniosek jeden... następnym razem nastawić 300l, a nie 70l :D

Re: Calvados

: czwartek, 30 lip 2020, 16:04
autor: rozrywek
Nastawiać 600 i kupować beczkę. :ok:

Re: Calvados

: poniedziałek, 21 wrz 2020, 17:49
autor: MASaKrA_Domingo
Jakby kogoś interesował surowiec ( Małopolska ), to polecam:
https://alkohole-domowe.com/forum/akcja ... 57-40.html

Re: Calvados

: poniedziałek, 21 wrz 2020, 19:08
autor: wlonski
Witam, będę nastawiał calvados ze 100l soku nfc, planuję dodać do tego ok 8-10 kg cukru.
drożdże estelle czy g995 ? Co radzicie?
Mam jeszcze 3 l soku z pigwowca japońskiego, czy taki dodatek nie zepsuje smaku? Przy okazji zakwasił by nastaw.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Calvados

: poniedziałek, 21 wrz 2020, 20:43
autor: acurlydrug
Z soku z pigwowca zrób naleweczkę, szkoda dolewać. Szczególnie, że przy takich proporcjach nie będzie smaku wnosił.

Re: Calvados

: wtorek, 22 wrz 2020, 10:22
autor: użytkownik usunięty
Naleweczki robi się z owoców macerowanych w alkoholu. Z tego soczku, może wyjść o najwyżej dobry drink ;)Co do soku NFC- polecam a jeśli musisz dodać cukru, wybierz mniejszą ilość. Co do drożdży, g995 są wporzo ale estelle to szczep dedykowany pod destylaty.
Miałem co prawda w ubiegłym roku do czynienia z podobnym nastawem ale na wskutek wysokich na temperatur (upalne lato) i zwlekaniem w celu dalszej obróbki, krótko pisząc, urobek przeznaczony został na koncentrat. Więc co do odczuć organoleptycznych, nie wypowiem się.
Niemniej, estelle mają dobre opnie :ok:

Re: Calvados

: wtorek, 22 wrz 2020, 13:12
autor: acurlydrug
Czepiając się pojęć, owszem. Ale jeśli zmieszasz z alkoholem w proporcjach jak na nalewkę (czyli alko min. 70% + tylko sok i cukier do dosmaczenia), wynik jest nie do odróżnienia (bynajmniej w tym przypadku) . Przecież to tylko czysty sok uzyskany z owoców, który otrzymałbyś z wyciskania na prasie po maceracji.

Re: Calvados

: czwartek, 1 paź 2020, 22:01
autor: Crocco
Witam
Pierwsza przygoda z jabłecznikiem
40l soku z opadówek-12blg.
Dodane 4kg cukru -20blg.
Dodałem 14kg wytłoczyn, 2 saszetki pektoenzymu , wymieszane wiertarką.
Jest to podzielone w 2 fermentorach 0o równo.
Na razie bez drożdży- nie wiem czy jakieś turbo fruity czy winne lub cydrowe.
Na szybkości fermentacji mi nie zależy.
Zamierzam przegonić na pot stillu na gazie 2x.i do beczki w której w tej chwili jeszcze dochodzi whisky.
Próbował ktoś leżakować w beczce po whisky?

Re: Nastaw na Calvadosa

: piątek, 2 paź 2020, 17:14
autor: fo11rest
Ja bym nie gonił 2 razy, bo za wiele z tego jabłka nie pozostanie.

Klarować czy nie?

: niedziela, 4 lip 2021, 19:08
autor: Eval15
Witajcie ponownie!

Dwa tygodnie temu wstawiłem nastaw z soku jabłkowego. Wszystko ładnie przefermentowało. Blg 2 (dam mu jeszcze z dwa dni).

Moje pytanie brzmi, czy muszę owy nastaw wyklarować? Nastaw był robiony na soku wyciskanym wyciskarką wolnoobrotową, i choć w prawdzie nie dodałem tego "odpadu stałego", to w wiadrze fermentacyjnym mam około 10cm warstwę czegoś, co przypomina przecier/puree.

Dodam, że sprzęt na którym będę to destylował, to miedziany pot still na kegu 25l z wypełnieniem ze sprężynek prazmatycznynych. Dwie grzałki z regulacją mocy jednak sam kocioł bez płaszcza olejowego.

Drugie pytanie z trochę innej beczki. Czytałem, że destylatowi w przypadku "domowego calvadosa" dobrze jest dać odpocząć, koło miesiąca jednak nie ukrywam, że jest to projekt na urodziny mojego brata które wypadają już...za 4 dni. Czy jeśli puszczę nastaw na rury to całość będzie zdatna do spożycia już 3 dni później?

Pozdrawiam!

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 4 lip 2021, 21:31
autor: jakis1234
Skoro masz regulator mocy, to grzej na przykład połową mocy obu grzałek i wtedy wystarczy jak ten nastaw przepuścisz przez jakiś filtr.
Nie musi być klarowny. Użyłem pieluchy tetrowej i nic mi się nie przypaliło.
Czy jeśli puszczę nastaw na rury to całość będzie zdatna do spożycia już 3 dni później?
Nie. I w sumie trudno tutaj coś dodać, wypić to się pewnie da (nie wiem, nie próbowałem), ale jakość będzie marna.
Mój stoi pół roku i nadal go nie ruszam.

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 4 lip 2021, 21:41
autor: Doody
Dla mnie destylat jabłkowy po dwukrotnej destylacji (odpęd + destylacja na półkowej) jest pijalny po około 2 tygodniach. Oczywiście im stoi dłużej tym lepiej. Także polecam napić się z bratem czegoś innego.

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 4 lip 2021, 22:26
autor: Góral bagienny
@Eval15 Wyrzuć sprężynki z rury bo wytną Ci większość aromatu. ;)

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 4 lip 2021, 22:59
autor: .Gacek
Gotuj dwa razy na pustej rurze, z samego środka serca wytnij litr napitku na urodziny pomiędzy innymi trunkami i daj znać czy smakowało :mrgreen:

Re: Nastaw na Calvadosa

: czwartek, 16 wrz 2021, 11:12
autor: Skir
Trzy wiadra 20l cholernie kwaśnych zdziczałych jabłek z dzikiego sadu (bez oprysku itp, sama natura)
Po wyciśnięciu przez sokownik (mordęga, bo jabca twarde jak cholera) wyszło jakieś 12l soku o BLG 13.
Paczka bayanusów. 1kg cukru trzcinowego i szklanka miodu akacjowego. Po tygodniu dodałem 3l soku (wyciskany naturalny bez konserwantów) z InterMarche.
Po zakończonej fermentacji dodane 1,5 l rektyfikowanej podwójnie glukozy o mocy 40%.
No i teraz zagwozdka: odpędzić (głowica i 10cm sprężynek miedzianych) a potem proces na 4 półkach (oczywiście bez bufora i OLM), czy tylko jeden proces: 10cm sprężynek miedzianych i 4 półki z radykalnym cięciem?
Skłaniam się do tej drugiej opcji, ale proszę o uwagi.

Dunder zamierzam użyć do zacierania śruty żytniej - może być ciekawie :)

Re: Nastaw na Calvadosa

: czwartek, 16 wrz 2021, 11:20
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Tu odpadu dużo nie uświadczysz (mało soku a i koncentrat glukozowy oczyszczony galancie jest).
Zagralbym raz a dobrze. Potem stabilizacja na kolumnie zasypowej i odzysk koncentratu wysokiej jakości.

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 23 sty 2022, 17:55
autor: Tymek76
Przerobiłem 100 kg jabłek na sok. Ze 100 kg jabłek, sokowirówką uzyskałem ok. 55 l soku - 13 Blg. Dodałem po 1 kg cukru na 10 l soku. Zaczęło ładnie pracować. Mam dwa pytania:
1) Czytałem kiedyś, że o pierwszej fermentacji soku, należy go poddać drugiej tak zwanej cichej fermentacji . Czy robicie cichą fermentację?
2) Destylację chce przeprowadzić na kolumnie półkowej (mam 4 półki) - czy destylować na 4 półkach kołpakowatych? Czy zmniejszyć ilość pólek?

Re: Nastaw na Calvadosa

: poniedziałek, 24 sty 2022, 17:51
autor: Góral bagienny
:witam: Fermentacja jest jedna ;)
Na początku burzliwa i przechodzi w cichą.
Sprawdzaj blg nastawu wtedy będziesz wiedział kiedy koniec fermentacji jest.
Ja owoce destyluję na 3 półkach zboża na 4.

Re: Nastaw na Calvadosa

: poniedziałek, 24 sty 2022, 18:43
autor: Tymek76
2 fermentatory 25l z sokiem mam w kuchni - gdy dzisiaj wróciłem z pracy w całym domu pięknie pachnie jabłkami nawet na poddaszu wszędzie czuć aromat jabłek. Tak się zastanawiam czy w czasie fermentacji nie wydmucha mi całego aromatu ? Zadałem drożdże Turbo Frut

Re: Nastaw na Calvadosa

: poniedziałek, 24 sty 2022, 18:52
autor: Góral bagienny
Błąd :angry:
Do owoców nigdy turbo.

Re: Nastaw na Calvadosa

: poniedziałek, 24 sty 2022, 20:40
autor: Skir
Jak przepędzisz sok, nie wyrzucaj go! Zatrzyj dundrem jakieś zboże, śrutę pszeniczną lub żytnią. Na lenia. Wychodzi genialny trunek. Polecam.

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 6 lut 2022, 18:54
autor: darwoz
Cześć,

Dołączę się do tego tego wątku. Interesuje mnie uzysk czystego destylatu z jabłek (bez dodatku cukru).

Kilka tygodni temu wykonałem nastaw na "calvados" (40kg jabłek => uzysk soku 25-26l).

BLG soku ~12. Pewnie gęstość soku była podniesiona przez zanieczyszczenia,
więc szacuję, że realne BLG to ~10, czyli moc cydru po odrobieniu miała pewnie w okolicy 5-6%.

Przy 26l daje to teoretycznie w okolicy 1.3l czystego etanolu.

Przeprowadziłem 2 destylacje.
Po pierwszej destylacji 2l ok 40% surówki (odebrałem około 150ml przedgonów) = to daje uzysk ~0.8l czystego etanolu.
Po drugiej destylacji otrzymałem w sumie 1.25l 50% alkoholu co daje ~0.62l czystego alkoholu (jeszcze dodatkowo wylałem około 75ml przedgonu - czuć było aceton).

Uzysk wydaje się dość mały, ze względu na to, że sprawność destylacji wyniosła finalnie ~47% w przeliczeniu na użyteczny alkohol.
Czy nie jest to bardzo słaby wynik?

**************************************************
Destylacje prowadziłem na niezbyt wyszukanym sprzęcie
https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... 24029.html

z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi na wysokość około 20cm.
Temperatura na szczycie:
> Pierwsza destylacja 80-91 stopni -> odbiór surówki zakończyłem na około 10-15%.
> Druga destylacja 76-90 stopni -> odbiór skończyłem na poziomie około 25-30% -> pogony zmieszałem z destylatem, ponieważ odpowiadał mi ich zapach. Uzysk powyżej jest wraz z pogonami.

Nie wiem jaka była temperatura w kotle, ponieważ nie mam tam termometru.
****************************************************

Z drugiej strony, jak czytałem o oryginalnym calvadosie, to na wyprodukowanie butelki 0.7l zużywane jest około 16kg jabłek.
W moim przypadku, na wyprodukowanie butelki 40% "calvadosa" potrzebowałem ~18.5kg jabłek, więc być może wynik wcale nie jest zły.

Co o tym sądzicie?

Darek

Re: Nastaw na Calvadosa

: niedziela, 17 kwie 2022, 20:21
autor: Twonk_2
Mnie na aparaturze z 3 półkami ze 100l nastawu o początkowym Brix 13 ostatnio wyszło 6l alkoholu o mocy 78% (trochę za wysoko poszło, celowałem w 76%). Czyli tobie wyszło chyba trochę mało. Ale inna skala i aparatura więc...

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 7 cze 2022, 17:16
autor: fo11rest
darwoz pisze:Cześć,
Uzysk wydaje się dość mały, ze względu na to, że sprawność destylacji wyniosła finalnie ~47% w przeliczeniu na użyteczny alkohol.
Czy nie jest to bardzo słaby wynik?
Darek
Chłopie przeczytaj najpierw cały temat, to dowiesz się o błędach jakie popełniłeś. Nie używa się wypełnienia przy owocówkach. Do owocówek potrzebny jest najprostszy sprzęt z jednym odstojnikiem i tyle w temacie.

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 7 cze 2022, 18:07
autor: Doody
Z jakim znowu odstojnikiem?? Oddtojniki odeszły do lamusa dość dawno temu. To mit, że wypełnienie kastruje smaki. Przy destylacji z pełnym otwarciem zaworka i ocieplonej kolumnie, sprężynki nie pracują i sprzęt działa jak potstill. Szkoda roboty z odsypywaniem sprężynek.

Re: Nastaw na Calvadosa

: wtorek, 7 cze 2022, 18:33
autor: czytam
Trochę pracują. Wystarczy odczytać różnicę temperatur w kotle i głowicy. Zgoda jednak, że nie trzeba odsypywać.