Strona 2 z 4

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 24 paź 2014, 15:56
autor: ziemba12345
Aronia, u mnie konkretny zapach pojawił sie po ok. pół roku. Wxześniej to był nijaki płyn. Teraz po roku, ja, całkowity laik w smakowaniu koniaków nie czuje różnicy między swoim i jakimś sklepowym którego nazwy nie pamiętam. W tym roku oprócz białego nastawiłem też czerwony winogron. Zobacze co z tego wyjdzie.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: wtorek, 1 wrz 2015, 12:32
autor: k.kolumb
I jak poszło z ciemnymi winogronami ?

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: sobota, 26 wrz 2015, 10:46
autor: ziemba12345
Nie widze różnicy między jasnym i ciemnym winogronem. Dlatego w tym roku mieszam oba. Ciemny bardzo słodki i jasny kwaskowaty. Pierwsza porcja już pracuje w beczkach.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: sobota, 26 wrz 2015, 11:38
autor: michal278
Ciekawe z jakich robi się koniak. Może Emil niech się wypowie.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: sobota, 26 wrz 2015, 13:47
autor: k.kolumb
Tu jest wszystko : http://alkohole-domowe.com/forum/koniak ... 51-30.html . Na pierwszym filmiku.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 9 paź 2015, 18:59
autor: ziemba12345
Dzisiaj przywiozłem ostatnią porcję winogron na przyszły koniaczek. Mieszanka ciemnych i jasnych. Bardzo słodkie i już trochę podmrożone. Pochowałem też beczki z już pracującym winogronem bo na dworzu stały a przymrozki już są. Dzisiaj było -2C w nocy ale drożdżaki nie pomarzły.
Nasi sadownicy wychodowali bardzo śliwkowe :D śliwki. Wziąłem dzisiaj razem z tym winogronem na spróbowanie 40kg, to już resztka byla, i powiem wam, że bardzo slodkie i aromaryczne. Mocno czuć smak śliwki. W tym roku mieli tylko trochę ale w przyszłym już będzie więcej i napewno będę brał zamiast węgierek. Jakby ktoś z forum chciał, to się przypomnijcie.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 9 paź 2015, 21:48
autor: Lootzek
A Ty gdzieś z okolic Warszawy jesteś? Dobrze kojarzę? Bo mam plan na przyszły rok pobawić się właśnie śliwkami, więc jeśli geografia pozwala, to jesteśmy umówieni :D

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: sobota, 10 paź 2015, 04:42
autor: ziemba12345
Jestem ze skierniewic także daleko do Warszawy nie ma.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 21 paź 2015, 13:14
autor: ziemba12345
Panowie, może i głupie to pytanie ale muszę je zadać. Winogrono,o którym pisałem wyrzej dopiero wczoraj wrzuciłem do beczek więc poleżało sobie trochę. Przez ten czas zrobiło się słodkie jak cukier. Wiem że owoce dojrzewają sobie po zerwaniu ale cxy można stosować taką metodę do zwiększenia w nich ilości cukru i wydajności? Zrywam winigrona które są lekko kwaśne. Po tygodniu leżenia robią się bardzo słodkie. Czy w ten sposób rzeczywiście zwiększa się zawartość cukru w owocach z np. 50 do 100g?

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 21 paź 2015, 14:01
autor: radius
@ziemba1234, może ten cytat trochę wyjaśni sprawę;
Winogrona pozostawione na krzewie po osiągnięciu dojrzałości fizjologicznej zaczynają przejrzewać.
Jagody tracą wodę przez parowanie co powoduje wzrost koncentracji cukrów i innych składników
moszczu (kwasów, polifenoli, soli mineralnych, lotnych związków aromatycznych). Dochodzi wówczas
również do częściowej degradacji kwasu jabłkowego, przez co zmienia się odczucie kwasowości w
winogronach i otrzymanym z nich moszczu. Z takich przejrzałych winogron zbieranych kilka lub
kilkanaście dni po osiągnięciu pełnej dojrzałości – jeśli tylko są zdrowe i nie uszkodzone – można
uzyskać wysokiej klasy wina, zwłaszcza słodkie. W takim przypadku trzeba się jednak liczyć ze
znacznym zmniejszeniem plonu.
Więcej info znajdziesz tutaj -http://www.winologia.pl/poradnik_produkcja1.pdf

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 22 paź 2015, 15:06
autor: ziemba12345
Ok. I wszystko jasne Radius.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 9 mar 2016, 16:51
autor: ziemba12345
Beczki z winogronem jeszcze stoją. Nie ma ich kiedy przegotować. Ale cały czas jeszcze pracują :)

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 9 mar 2016, 17:01
autor: Kamal
No to długo drożdże produkują alko. ;)
K.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 9 mar 2016, 17:05
autor: ziemba12345
W zimnej piwnicy stoją to i do lata będą sobie pracowały. Tylko szkoda czasu bo destylat powinien już w dębie leżeć.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 18 mar 2016, 10:50
autor: ziemba12345
Właśnie gotuję moje winogrona. Pachną bardziej intensywnie niż roczny destylat. Słodki zapach czuć na całym podwórku. Jednak najlepiej jak da się drożdżaką w spokoju popracować przez dłuższy okres.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 18 mar 2016, 13:25
autor: Raknor
Bo robienie "smakówek" w tydzień nie ma sensu, znajomy, który robi "Calvados" od jakiś 20 lat, dodając minimalnie cukru, fermentuje je 4-5. A raczej trzyma nastaw 4-5 tyg z drobinami owoców by naciągnął smaku i aromatów. W tydzień dwa nie osiągnie się tak dobrego efektu

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 18 mar 2016, 13:53
autor: michal278
Wszystko opiera się o to, co chcemy osiągnąć. Jeśli wodeczke do picia zaraz to nawet turbo fruit dadzą radę. Niestety jest coś za coś. Taki trunek jest owszem smaczny, ale nie doszukamy się w nim złożoności. Do starzenia warto robić destylat z pewną ilością przed i pogonów. Z czasem te śmierdzące frakcje nadają charakter destylatowi. Proces ten jeszcze bardziej widać w beczce dębowej, niźli przy chipsach czy szczapkach.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 18 mar 2016, 17:53
autor: ziemba12345
Nie wiem na jakich drożdżach musiał bym robić żeby nastaw przerobił w tydzień. U mnie norma to 1,5-2 miesiące. Winne biowiny szybciej tego nie przerobią. Z kega 100l wyszło mi 25l. Odbierane 70%-20% Niestety gotowane tylko z niewielką ilościa owoców bo szypułki bardzo wlew zatykały i zlałem sam płyn .Została jeszcze jedna 100 do przegotowania.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: sobota, 19 mar 2016, 16:16
autor: michal278
Drożdże Turbo fruit, spokojnie przerabiajà do 2 tygodni max i to naprawdę duży max.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: sobota, 19 mar 2016, 18:11
autor: ziemba12345
No tak, tylko kto używa drożdżaków turbo do owocówek.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: sobota, 19 mar 2016, 21:25
autor: Emiel Regis
Można, ale podwajając lub nawet lepiej potrajając ilość nastawu w stosunku do instrukcji. Z destylacją najlepiej poczekać, nie robić tego od razu po ustaniu oznak fermentacji.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: niedziela, 20 mar 2016, 22:21
autor: janik
Ogólnie ujmując to jest duże nieporozumienie, jeśli ktoś stosuje tego typu drożdże i oczekuje dobrych efektów z fermentacji nastawu owocowego,to również dotyczy innych nastawów smakowych jak np. zbożówki.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: poniedziałek, 15 sie 2016, 23:01
autor: seneka
Chciałem podzielić się malym spostrzeżeniem. Prawie rok temu przerobiłem winnogron. Dzisiaj przez przypadek otworzyłem zapomnianą butelkę. Po odkręceniu oniemiałem. Co ciekawe byla to już końcówka urobku sprawdziłem alko i wyszło że ma ok 40 vol. więc już późne ogony. Tyle że do butelki dodałem 2 suszone śliwki i płatki po sherry oloroso bardziej dla fanu niż do picia. Dałem specjalnie żonie powachać i też była zdumiona a nie pija mocnych alkoholi . Dodam że trunek nie był wogóle klasycznie dębiony. Mam też i taki i wypada blado przy tej butelce.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: wtorek, 16 sie 2016, 13:02
autor: ziemba12345
Destylat winogronowy bez dodatku czegokolwiek jest nijaki. Bynajmniej mój. Wyszedł smaczny bo coś do niego dorzuciłeś.
Co to znaczy klasycznie dębiony? Przecież piszesz, że z płatkami.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: wtorek, 16 sie 2016, 20:36
autor: seneka
tak ale były to płatki albo wisniowe albo z beczki po sherry dokładnie nie pamietam ale te butelki z dodatkiem samego dębu nie mają takiego aromatu

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: wtorek, 16 sie 2016, 21:19
autor: ziemba12345
Ale to zawsze coś niż surowy destylat.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: poniedziałek, 22 sie 2016, 12:52
autor: silvio2007
Panowie, przepraszam najmocniej.
Panie i panowie od dziś do środy w lydlu są winogrona białe po 4 złote.
Kupować, nastawiać, destylować i degustować.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: poniedziałek, 22 sie 2016, 19:22
autor: seneka
Ja za miesiąc będę miał własne z własnego krzaczka także ten, po co przepłacać :D

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 24 sie 2016, 07:26
autor: ziemba12345
Jsk bym miał po 4zl kupować to bym zbankrutował. Przyjedź w październiku to Ci po 1zł sprzedam każdą ilość.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 24 sie 2016, 09:10
autor: silvio2007
seneka25 pisze:Ja za miesiąc będę miał własne z własnego krzaczka także ten, po co przepłacać :D
Tacy to pożyją...... ale jak mówią w reklamie "nie można mieć wszystkiego"
ziemba12345 pisze:Jsk bym miał po 4zl kupować to bym zbankrutował. Przyjedź w październiku to Ci po 1zł sprzedam każdą ilość.
@ziemba12345 nie wiesz co czynisz hahahhahaha
Moja żona pracuje w lydlu i obdarowała mnie 50,5 kg tych oberwanych, pojedynczych, nie do sprzedaży.
Fakt, napracowały się dziewczyny, żeby mi to pozbierać i wyszło po 1,49.
Trzeba się cieszyć z tego co jest u mnie winogrona nie rosną niestety

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 24 sie 2016, 09:37
autor: ziemba12345
Nie no, pewnie że tak. Każdy kombinuje jak może. I bardzo dobrze.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 25 sie 2016, 13:01
autor: silvio2007
Zrobiłem wczoraj nastaw z 50 kg winogron białych, wszytko przepuściłem przez maszynkę do mielenia mięsa.
Robiłem nastaw w/g przepisu z pierwszej strony.
Zastanawiam się jak będę przechowywać destylat, pomyślałem o kupnie świeżej beczki ale nie wypalanej, taka "zwykła" do wina.
Miał ktoś już doświadczenia z taką beczką?

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 25 sie 2016, 17:55
autor: ziemba12345
Nowa sie nie nadaje do przechowywania. Wiele razy było o tym pisane. Kup sobie lepiej dwie damy 5l albo balon.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 25 sie 2016, 18:23
autor: JanOkowita
Do długotrwałego przechowywania nadają się bańki z INOX-u, np.takie: https://alkohole-domowe.pl/cat-pl-43-po ... -INOX.html

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 25 sie 2016, 18:57
autor: boxer1981228
Ale 400 za pojemnik to troszkę przesada. Już lepiej sobie kupić słoje szklane 15l z Biowinu.

Box

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 25 sie 2016, 19:39
autor: bohema.zaba
Janku, a jak w takim metalowym naczyniu zachowuje się destylat, chodzi mi o starzenie.
Osobiście wolę kamionki z BIAŁEGO, przynajmniej destylat oddycha...

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 25 sie 2016, 21:52
autor: Pretender
ziemba12345 pisze:Jsk bym miał po 4zl kupować to bym zbankrutował. Przyjedź w październiku to Ci po 1zł sprzedam każdą ilość.
Podtrzymujesz? Obrazek
Mieszkam w centrum PL, daleko? Pytam bo uwielbiam destylat z winogron.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 26 sie 2016, 07:25
autor: ziemba12345
Pretender pisze:
Podtrzymujesz? Obrazek
Mieszkam w centrum PL, daleko? Pytam bo uwielbiam destylat z winogron.
Jasne. Koło października będzie tego pełno za grosze. Biały i fioletowy. Powiedz tylko ile chcesz to sie zamówi.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 26 sie 2016, 07:26
autor: Pretender
Jak daleko?

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 26 sie 2016, 07:54
autor: JanOkowita
@bohema.zaba
Mam w takim pojemniku INOX dwuletnią nalewkę na wiśniach i wszystko jest w porządku. Na pewno szkło jest tańsze, ale zdarza się że pęknie i wtedy jest słabo...