Strona 3 z 4
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: czwartek, 25 sty 2018, 23:18
autor: michal278
A koniak nawet nawet. Trzy lata jeden ma, drugi dopiero raczkuje. Priv co do wysyłki. Niestety coraz mniej czasu. Robiłem z Bety.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Koniak
: środa, 22 sie 2018, 09:36
autor: Gabrielll
Witam,
Z tego co się orientowałem, koniak wytwarzany jest z białych winogron (destylacja dwukrotna).
Prośba o wyprostowanie, jeżeli coś źle zrozumiałem co do przepisu.
Nastaw: sok z białych winogron. I tu proszę o informację, czy do soku dodajemy wodę? czy też nie? z tego co wiem, nie dodaje się cukru.
Czy trzeba dodawać drożdże? jeżeli tak, to jakie? Fermentacja ma trwać tydzień (ale to trochę krótko).
Dzięki.
Re: Koniak
: środa, 22 sie 2018, 10:06
autor: Kamal
Tak z białych winogron, ale tylko z kilku odmian, i bez wody.
K.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: niedziela, 9 wrz 2018, 23:57
autor: Szary151
Witam , nie wiem czy piszę w dobrym temacie ale ten wydał mi się najwłaściwszy. W tym roku dostałem skrzynkę winogron (prawdopodobnie labrusca) plus trochę pozyskałem z własnego krzaka
całość poszła na nastaw, z założenia chciałbym zrobić coś a'la koniak. Mam prośbę o poradę - dysponuję kolumną półkową oraz małym alembikiem 5l. Niestety biorąc pod uwagę ilość surowca ilość urobku nie będzie powalała i bije się z myślami jak z postąpić z nastawem: czy przedestylować go raz na kolumnie półkowej (kropelkowy odbiór na głowicy aabratek, następnie zamiana na chłodnicę shotgun i destylacja na 3-4 półkach), czy zrobić odpęd na półkowej z dokładną separacją przedgonu (aabratek i odbiór kropelkowy) następnie druga destylacja na w/w alembiku. Przyszło mi do głowy jeszcze, żeby do surówki po pierwszym odpędzie dodać na kilka dni parę kiści winogron (nierozdrobnionych) w celu wzmocnienia smaku i aromatu (wiem, że nie będzie to zgodne z technologią wyrobu brandy/koniaku, ale może dać ciekawe efekty). Z uwagi na małą ilość urobku nie będę mógł leżakować go w beczce dębowej, trunek ułoży się mniej więcej po dwóch latach, jednak chciałbym, żeby leżakował w naczyniu, które umożliwi oddychanie (dama z korkiem naturalnym? Nie posiadam kamionki nieszkliwionej - czy nieszkliwiony biskwit lub fajans również nadaje się do leżakowania?). Czy warto póki co zamknąć trunek w naczyniu z lekko odkręconą pokrywką, kupić beczkę 5l i po wyługowaniu jej przelać koniak w celu dojrzewania na chociaż trzy miesiące? Ostania wątpliwość dotyczy wzmacniania nastawu - w celu zwiększenia mocy dodałem odrobinę koncentratu winogronowego, czy warto jeszcze wzmocnić go dodatkiem 0,5l spirytusu na 10kg owocu po skończonej fermentacji? Z góry dziękuję za wszelkie porady:)
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: poniedziałek, 10 wrz 2018, 08:35
autor: Adaszcz31
Mam możliwość dostania jakichś 50kg może nawet więcej winogron. Super słodkie ale malutkie jak groszki. Zastanawiam się jakby je przerobić bez obrywania z gron bo na taką dłubaninę nie mam czasu niestety. Plan jest taki żeby umyć zmiażdżyć dodać pektoenzym, zaszczepić drożdżami a po jakiś 24 godzinach odfiltrować płyn od gałązek i reszty. Co o tym sądzicie?
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:35
autor: masterpaw2
@Adaszcz31, jeśli jeszcze nie posiadasz, to się zaopatrz :
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6850279622
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6979869516
Do beki w całości, mocna szybka wiertarka, mieszadło i do dzieła.
Zdecydowaną większość gałązek oddzielisz na początku miksowania, resztę przy odciskaniu.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: wtorek, 11 wrz 2018, 07:44
autor: Adaszcz31
@masterpaw2 Dzięki za radę. Mieszadło mam oczywiście.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: wtorek, 11 wrz 2018, 14:36
autor: arTii
Czy takie zmodyfikowane mieszadła nie niszczą/kaleczą wam pojemników w których to mieszacie?
A może jakieś specjalne pojemniki stosujecie?
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: wtorek, 11 wrz 2018, 15:02
autor: kwik44
Kaleczą, ale trzeba bełtać owoce a nie pojemnik
Formalnie do winogron nie trzeba mieszadła. Ja ostatnio dostałem 20+kg i wystarczyło trochę pozgniatać (jak ziemniaki...). W 2 dni drożdże zrobiły wystarczająco soku. Takie ostre mieszadło najlepiej nadaje się to twardych owoców.
Ja koniaczek, no kandydata, dojrzewam w kamionce z jedną kostką dębu. Dodatkowo wlałem tam 2 lata temu resztkę Meukova. Jest całkiem przyjemny, aczkolwiek ostry. Ale to pewnie dlatego, że destylowałem z pestkami i skórkami.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 12 wrz 2018, 13:39
autor: Doody
Wystarczy niemodyfikowane mieszadło do farb (wykonane z płaskownika a nie z pręta) i 2000-3000 obr/min. Nawet twarde śliwki mieli na papkę. Trzeba stosować okulary bo pestki czasami śmigają po całym pomieszczeniu.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 12 wrz 2018, 13:43
autor: lesgo58
Żeby pestki nie śmigały i pulpa nie pryskała wystarczy przełączyć obroty wiertarki na lewe. Wtedy siłą odśrodkowa kieruje pulpę w stronę dna.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 12 wrz 2018, 14:02
autor: Adaszcz31
arTii pisze:Czy takie zmodyfikowane mieszadła nie niszczą/kaleczą wam pojemników w których to mieszacie?
A może jakieś specjalne pojemniki stosujecie?
Ja swoje staram się ustawiać pod lekkim kątem, wtedy nawet jak trąci ściankę to tym dolnym pierścieniem. A na środku beczki (150l) to jadę na żywioł
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 12 wrz 2018, 14:05
autor: radius
lesgo58 pisze:wystarczy przełączyć obroty wiertarki na lewe.
Albo kupić mieszadło odpowiednio "skręcone"
Są takie, bo sam szukałem
mieszadło.jpg
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 12 wrz 2018, 14:33
autor: robert4you
Najlepiej zrobić otwór na środku pokrywki i przez ten otwór przewlec mieszadło przed osadzeniem we wiertarce. Potem zakrywamy pojemnik i działamy. Nic nie strzela i nie pryska. Otwór oczywiście nie może być za duży
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 16:59
autor: Będziniak
Z jakich odmian robicie grappe i w ogóle destylaty z winogron ? Ja w tym roku pierwszy raz zrobiłem z typowo winiarskich odmian - bianca i marechal foch.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 19:34
autor: kwik44
Ja z odmiany "nawinie'. Nie mam aż tak dobrze, żeby wybrzydzać...
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 21:31
autor: radius
Ja, także samo
Właśnie dzisiaj przytargałem od szwagra 10 kilo wytłoków i czekam na kolejne 20 kilo. W tym tygodni ma tłoczyć a ja mam wolne fermentatory
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 21:46
autor: Będziniak
Ja też zawsze tak robiłem, a były to normalne deserowe odmiany, jednak w tym roku się szarpnąłem i część soku przeznaczyłem na wino, resztę na destylaty. Jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 22:15
autor: Doody
Nastwiłem 60 kg czerwonych winogron. Ręce oczywiście nie do domycia
Pachną pięknie (winogrona, nie ręce
) Spodziewam się ciekawego destylatu .
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: piątek, 21 wrz 2018, 15:55
autor: _Romek_
@Adaszcz31
Z winiarskiego punktu widzenia nigdy nie fermentuj z szypułkami - dostaniesz dużo "zielonych", trawiastych aromatów. Nie wiem jak to wpłynie na destylat i czy przejdzie do niego, ale bym nie ryzykował.
Podobnie jest z rozdrabniaczem - przy produkcji wina nigdy się go nie używa, m.in. ze względu na możliwość zmiażdżenia pestek - efekt podobny.
Odszypułkowanie rzeczywiście jest upierdliwe, ale albo się ma sprzęt do tego przeznaczony, albo ręczna robótka... Oczywiście podczas ręcznego procesu nie trzeba się pieścić z każdą jagodą, tylko ostro zrywać, nawet miażdżąc przy okazji - wtedy idzie trochę szybciej.
Natomiast zamiast mieszadła polecam deptanie. Prosto, skutecznie, tradycyjnie - u mnie dzieciaki mają przy tym niezłą frajdę.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: piątek, 21 wrz 2018, 21:25
autor: Szlumf
Ja ostatnio wykorzystałem ten patent
https://www.youtube.com/watch?v=OP9ubxOzoqA. Trochę opuszki bolą więc w przyszłym roku pewnie dołożę jakąś packę.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 3 paź 2018, 12:41
autor: Będziniak
Ja w tym roku zrobiłem 3 nastawy z winogron :
-wytłoki z Marechal foch, drożdże enartis ferm enzferm
-wytłoki mix Marechal foch i Bianca, drożdże g995 (najgorszy, mało owocowy, niesmaczny)
-całe winogrona Bianca, drożdże enartis aroma white (najsmaczniejszy, najbardziej owocowy)
Za rok spróbuję przedestylować nastaw z samego soku (wino) bez wytłoków.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 29 maja 2019, 03:42
autor: mroczny_ptak
Dowiedziałem się dzisiaj że przepiscano mi ogródek działkowy, szukam więc odmiany winogron którą mógłbym hodować u siebie właśnie z myślą o wyrobie koniaku. Polecicie jakiś, drodzy forumowicze?
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: czwartek, 30 maja 2019, 18:57
autor: dynio
Wszystkie do produkcji wina tzw. odmiany "przerobowe"
W naszym klimacie dobrze się sprawdzają Hibernal, Leon Millot, Regent, Rondo, Solaris, Seyval Blanc, Marquette, Marechal Foch
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: wtorek, 10 wrz 2019, 18:47
autor: fo11rest
Dołączam do grupy co robią koniak. W tym roku bieda u mnie z owocami więc robię tylko z 12,5kg owoców według tego przepisu. Nastaw stoi już parę dni i oddzieliłem już sok od owoców i po dosłodzeniu dalej sobie fermentuje sam sok.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: niedziela, 15 wrz 2019, 21:01
autor: ziemba12345
fo11rest pisze:Dołączam do grupy co robią koniak. W tym roku bieda u mnie z owocami więc robię tylko z 12,5kg owoców według tego przepisu. Nastaw stoi już parę dni i oddzieliłem już sok od owoców i po dosłodzeniu dalej sobie fermentuje sam sok.
Uznam to za żart. Z 12kg ile Ci wyjdzie, 1l?
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: niedziela, 15 wrz 2019, 21:28
autor: Góral bagienny
Kolego @ziemba12345 to może oświeć nas ile trzeba koniaku wyprodukować żeby dołączyć do tej grupy?
100l 200l a może 1000l
Ja tego też nie wiem
Pozdrawiam Góral
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: niedziela, 15 wrz 2019, 23:03
autor: Doody
@ Góralu
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: wtorek, 17 wrz 2019, 20:56
autor: dynio
Ja "popełniłem" już jakieś 500L ale dalej nie wiem czy jestem godzien
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: wtorek, 17 wrz 2019, 21:41
autor: Góral bagienny
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 18 wrz 2019, 08:17
autor: klepa
Kolego bagienny - oświeć mnie, ile soku wyjdzie z wiadra winogron i ile to będzie destylatu? Odpowiadając, postaraj się zachować powagę.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 18 wrz 2019, 16:40
autor: Góral bagienny
Jak podasz pojemność wiadra to postaram się pomóc
Bo jak pisałem wcześniej nie mam szklanej kuli
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 18 wrz 2019, 16:51
autor: klepa
Na tyle pojemne, że zmieści się w nim 12,5 kg winogron.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 18 wrz 2019, 16:58
autor: Góral bagienny
7-8l soku Co do ilości destylatu to ciężko określić zależy od ilości cukru w winogronach i czy robisz ortodaksa czy 1-10
Pozdrawiam Góral
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 18 wrz 2019, 20:47
autor: ziemba12345
Góral bagienny pisze:Kolego @ziemba12345 to może oświeć nas ile trzeba koniaku wyprodukować żeby dołączyć do tej grupy?
100l 200l a może 1000l
Ja tego też nie wiem
Pozdrawiam Góral
Nie chodzi o dołączenie do żadnej grupy tylko o ilość. Robisz nastaw, zagladasz i chodzisz koło niego przez miesiąc czy dwa, potem gotujesz i uzyskujesz z niego 1l trunku
Przecież to szkoda destylator brudzic
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 18 wrz 2019, 20:55
autor: mtx
Ale to nie Ty przy nim chodzisz, zaglądasz przez miesiąc czy dwa i to nie Ty brudzisz destylator, także takie komentarze są deko nie na miejscu...
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 18 wrz 2019, 21:01
autor: Góral bagienny
@mtx Dokładnie w punkt
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: środa, 18 wrz 2019, 21:41
autor: .Gacek
Starzy wyjadacze mają Kegi po 30l 50l a nawet po 100l ... ale są i tacy jak ja, co zaczynali od tureckiego szybkowara o pojemności 8-15 litrów. Nie zapominajmy o nich. Być może zrobi jeden nastaw i mu posmakuje wtedy stwierdzi, że warto pójść w większą ilość.
Przepraszam za offtop, za kilka dni można usunąć mój post.
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: czwartek, 19 wrz 2019, 06:49
autor: ziemba12345
mtx pisze:Ale to nie Ty przy nim chodzisz, zaglądasz przez miesiąc czy dwa i to nie Ty brudzisz destylator, także takie komentarze są deko nie na miejscu...
Komentarz jest bardzo na miejscu bo wiem jak to się skonczy
. Po zrobieniu i odlezakowaniu wytwórca spróbuję, stwierdzi że jest bardzo dobre i zacznie sam na siebie bluznic że stracił praktycznie sezon i będzie musiał teraz rok czekac a mógł zrobić dużo wiecej żeby miał na zapas. A tak wypije jednego wieczora i koniec
pewnie wielu z forum już to przerabialo i przyzna mi rację.
Gacek, no ja akurat nie zaczynałem od szybkowara tylko od prostego potstila wyspawanego z kwasowki na którym do dzisiaj gotuję. Koszt to kilka stowek więc nie wiem po co się męczyć na szybkowarze czy jakiś bańkach po mleku
Jakieś minimalne warunki trzeba sobie stworzyć przy każdej wykonywanej pracy za którą się chcemy wziac
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę
: czwartek, 19 wrz 2019, 15:23
autor: fo11rest
Od czegoś trzeba przecież zacząć i nie koniecznie od razu od 200-500 litrów nastawu. Można przecież zrobić kilka różnych małych nastawów (10-20litrów) na różnych drożdżach z dodatkiem cukru lub bez. W tym przypadku nastawianie raz a konkretnie może doprowadzić że przez 10 lat nie dojdziemy do perfekcji. Nie ważne ile się robi, bo to jego sprawa a ty przecież nie będziesz przy tym stał i pilnował. Pouczanie go że ma od razu robić nastaw kilkaset litrów, aby całe osiedle miało co pić nie jest na miejscu.