Strona 3 z 4

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 25 sty 2018, 23:18
autor: michal278
A koniak nawet nawet. Trzy lata jeden ma, drugi dopiero raczkuje. Priv co do wysyłki. Niestety coraz mniej czasu. Robiłem z Bety.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Koniak

: środa, 22 sie 2018, 09:36
autor: Gabrielll
Witam,

Z tego co się orientowałem, koniak wytwarzany jest z białych winogron (destylacja dwukrotna).
Prośba o wyprostowanie, jeżeli coś źle zrozumiałem co do przepisu.

Nastaw: sok z białych winogron. I tu proszę o informację, czy do soku dodajemy wodę? czy też nie? z tego co wiem, nie dodaje się cukru.
Czy trzeba dodawać drożdże? jeżeli tak, to jakie? Fermentacja ma trwać tydzień (ale to trochę krótko).

Dzięki.

Re: Koniak

: środa, 22 sie 2018, 10:06
autor: Kamal
Tak z białych winogron, ale tylko z kilku odmian, i bez wody. ;)
K.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: niedziela, 9 wrz 2018, 23:57
autor: Szary151
Witam , nie wiem czy piszę w dobrym temacie ale ten wydał mi się najwłaściwszy. W tym roku dostałem skrzynkę winogron (prawdopodobnie labrusca) plus trochę pozyskałem z własnego krzaka :) całość poszła na nastaw, z założenia chciałbym zrobić coś a'la koniak. Mam prośbę o poradę - dysponuję kolumną półkową oraz małym alembikiem 5l. Niestety biorąc pod uwagę ilość surowca ilość urobku nie będzie powalała i bije się z myślami jak z postąpić z nastawem: czy przedestylować go raz na kolumnie półkowej (kropelkowy odbiór na głowicy aabratek, następnie zamiana na chłodnicę shotgun i destylacja na 3-4 półkach), czy zrobić odpęd na półkowej z dokładną separacją przedgonu (aabratek i odbiór kropelkowy) następnie druga destylacja na w/w alembiku. Przyszło mi do głowy jeszcze, żeby do surówki po pierwszym odpędzie dodać na kilka dni parę kiści winogron (nierozdrobnionych) w celu wzmocnienia smaku i aromatu (wiem, że nie będzie to zgodne z technologią wyrobu brandy/koniaku, ale może dać ciekawe efekty). Z uwagi na małą ilość urobku nie będę mógł leżakować go w beczce dębowej, trunek ułoży się mniej więcej po dwóch latach, jednak chciałbym, żeby leżakował w naczyniu, które umożliwi oddychanie (dama z korkiem naturalnym? Nie posiadam kamionki nieszkliwionej - czy nieszkliwiony biskwit lub fajans również nadaje się do leżakowania?). Czy warto póki co zamknąć trunek w naczyniu z lekko odkręconą pokrywką, kupić beczkę 5l i po wyługowaniu jej przelać koniak w celu dojrzewania na chociaż trzy miesiące? Ostania wątpliwość dotyczy wzmacniania nastawu - w celu zwiększenia mocy dodałem odrobinę koncentratu winogronowego, czy warto jeszcze wzmocnić go dodatkiem 0,5l spirytusu na 10kg owocu po skończonej fermentacji? Z góry dziękuję za wszelkie porady:)

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: poniedziałek, 10 wrz 2018, 08:35
autor: Adaszcz31
Mam możliwość dostania jakichś 50kg może nawet więcej winogron. Super słodkie ale malutkie jak groszki. Zastanawiam się jakby je przerobić bez obrywania z gron bo na taką dłubaninę nie mam czasu niestety. Plan jest taki żeby umyć zmiażdżyć dodać pektoenzym, zaszczepić drożdżami a po jakiś 24 godzinach odfiltrować płyn od gałązek i reszty. Co o tym sądzicie?

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: poniedziałek, 10 wrz 2018, 20:35
autor: masterpaw2
@Adaszcz31, jeśli jeszcze nie posiadasz, to się zaopatrz :
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6850279622
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6979869516
Do beki w całości, mocna szybka wiertarka, mieszadło i do dzieła.
Zdecydowaną większość gałązek oddzielisz na początku miksowania, resztę przy odciskaniu.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: wtorek, 11 wrz 2018, 07:44
autor: Adaszcz31
@masterpaw2 Dzięki za radę. Mieszadło mam oczywiście.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: wtorek, 11 wrz 2018, 14:36
autor: arTii
Czy takie zmodyfikowane mieszadła nie niszczą/kaleczą wam pojemników w których to mieszacie?
A może jakieś specjalne pojemniki stosujecie?

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: wtorek, 11 wrz 2018, 15:02
autor: kwik44
Kaleczą, ale trzeba bełtać owoce a nie pojemnik ;) Formalnie do winogron nie trzeba mieszadła. Ja ostatnio dostałem 20+kg i wystarczyło trochę pozgniatać (jak ziemniaki...). W 2 dni drożdże zrobiły wystarczająco soku. Takie ostre mieszadło najlepiej nadaje się to twardych owoców.

Ja koniaczek, no kandydata, dojrzewam w kamionce z jedną kostką dębu. Dodatkowo wlałem tam 2 lata temu resztkę Meukova. Jest całkiem przyjemny, aczkolwiek ostry. Ale to pewnie dlatego, że destylowałem z pestkami i skórkami.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 12 wrz 2018, 13:39
autor: Doody
Wystarczy niemodyfikowane mieszadło do farb (wykonane z płaskownika a nie z pręta) i 2000-3000 obr/min. Nawet twarde śliwki mieli na papkę. Trzeba stosować okulary bo pestki czasami śmigają po całym pomieszczeniu. ;)

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 12 wrz 2018, 13:43
autor: lesgo58
Żeby pestki nie śmigały i pulpa nie pryskała wystarczy przełączyć obroty wiertarki na lewe. Wtedy siłą odśrodkowa kieruje pulpę w stronę dna.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 12 wrz 2018, 14:02
autor: Adaszcz31
arTii pisze:Czy takie zmodyfikowane mieszadła nie niszczą/kaleczą wam pojemników w których to mieszacie?
A może jakieś specjalne pojemniki stosujecie?
Ja swoje staram się ustawiać pod lekkim kątem, wtedy nawet jak trąci ściankę to tym dolnym pierścieniem. A na środku beczki (150l) to jadę na żywioł :D

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 12 wrz 2018, 14:05
autor: radius
lesgo58 pisze:wystarczy przełączyć obroty wiertarki na lewe.
Albo kupić mieszadło odpowiednio "skręcone" :) Są takie, bo sam szukałem :ok:
mieszadło.jpg

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 12 wrz 2018, 14:33
autor: robert4you
Najlepiej zrobić otwór na środku pokrywki i przez ten otwór przewlec mieszadło przed osadzeniem we wiertarce. Potem zakrywamy pojemnik i działamy. Nic nie strzela i nie pryska. Otwór oczywiście nie może być za duży

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: poniedziałek, 17 wrz 2018, 16:59
autor: Będziniak
Z jakich odmian robicie grappe i w ogóle destylaty z winogron ? Ja w tym roku pierwszy raz zrobiłem z typowo winiarskich odmian - bianca i marechal foch.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: poniedziałek, 17 wrz 2018, 19:34
autor: kwik44
Ja z odmiany "nawinie'. Nie mam aż tak dobrze, żeby wybrzydzać...

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: poniedziałek, 17 wrz 2018, 21:31
autor: radius
Ja, także samo :D
Właśnie dzisiaj przytargałem od szwagra 10 kilo wytłoków i czekam na kolejne 20 kilo. W tym tygodni ma tłoczyć a ja mam wolne fermentatory :mrgreen:

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: poniedziałek, 17 wrz 2018, 21:46
autor: Będziniak
Ja też zawsze tak robiłem, a były to normalne deserowe odmiany, jednak w tym roku się szarpnąłem i część soku przeznaczyłem na wino, resztę na destylaty. Jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: poniedziałek, 17 wrz 2018, 22:15
autor: Doody
Nastwiłem 60 kg czerwonych winogron. Ręce oczywiście nie do domycia ;)
Pachną pięknie (winogrona, nie ręce ;) ) Spodziewam się ciekawego destylatu .

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 21 wrz 2018, 15:55
autor: _Romek_
@Adaszcz31
Z winiarskiego punktu widzenia nigdy nie fermentuj z szypułkami - dostaniesz dużo "zielonych", trawiastych aromatów. Nie wiem jak to wpłynie na destylat i czy przejdzie do niego, ale bym nie ryzykował.
Podobnie jest z rozdrabniaczem - przy produkcji wina nigdy się go nie używa, m.in. ze względu na możliwość zmiażdżenia pestek - efekt podobny.
Odszypułkowanie rzeczywiście jest upierdliwe, ale albo się ma sprzęt do tego przeznaczony, albo ręczna robótka... Oczywiście podczas ręcznego procesu nie trzeba się pieścić z każdą jagodą, tylko ostro zrywać, nawet miażdżąc przy okazji - wtedy idzie trochę szybciej.
Natomiast zamiast mieszadła polecam deptanie. Prosto, skutecznie, tradycyjnie - u mnie dzieciaki mają przy tym niezłą frajdę.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: piątek, 21 wrz 2018, 21:25
autor: Szlumf
Ja ostatnio wykorzystałem ten patent https://www.youtube.com/watch?v=OP9ubxOzoqA. Trochę opuszki bolą więc w przyszłym roku pewnie dołożę jakąś packę.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 3 paź 2018, 12:41
autor: Będziniak
Ja w tym roku zrobiłem 3 nastawy z winogron :
-wytłoki z Marechal foch, drożdże enartis ferm enzferm
-wytłoki mix Marechal foch i Bianca, drożdże g995 (najgorszy, mało owocowy, niesmaczny)
-całe winogrona Bianca, drożdże enartis aroma white (najsmaczniejszy, najbardziej owocowy)
Za rok spróbuję przedestylować nastaw z samego soku (wino) bez wytłoków.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 29 maja 2019, 03:42
autor: mroczny_ptak
Dowiedziałem się dzisiaj że przepiscano mi ogródek działkowy, szukam więc odmiany winogron którą mógłbym hodować u siebie właśnie z myślą o wyrobie koniaku. Polecicie jakiś, drodzy forumowicze?

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 30 maja 2019, 18:57
autor: dynio
Wszystkie do produkcji wina tzw. odmiany "przerobowe"
W naszym klimacie dobrze się sprawdzają Hibernal, Leon Millot, Regent, Rondo, Solaris, Seyval Blanc, Marquette, Marechal Foch

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: wtorek, 10 wrz 2019, 18:47
autor: fo11rest
Dołączam do grupy co robią koniak. W tym roku bieda u mnie z owocami więc robię tylko z 12,5kg owoców według tego przepisu. Nastaw stoi już parę dni i oddzieliłem już sok od owoców i po dosłodzeniu dalej sobie fermentuje sam sok.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: niedziela, 15 wrz 2019, 21:01
autor: ziemba12345
fo11rest pisze:Dołączam do grupy co robią koniak. W tym roku bieda u mnie z owocami więc robię tylko z 12,5kg owoców według tego przepisu. Nastaw stoi już parę dni i oddzieliłem już sok od owoców i po dosłodzeniu dalej sobie fermentuje sam sok.

Uznam to za żart. Z 12kg ile Ci wyjdzie, 1l?

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: niedziela, 15 wrz 2019, 21:28
autor: Góral bagienny
Kolego @ziemba12345 to może oświeć nas ile trzeba koniaku wyprodukować żeby dołączyć do tej grupy? ;)
100l 200l a może 1000l :scratch: Ja tego też nie wiem :(
Pozdrawiam Góral ;)

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: niedziela, 15 wrz 2019, 23:03
autor: Doody
@ Góralu :ok:

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: wtorek, 17 wrz 2019, 20:56
autor: dynio
Ja "popełniłem" już jakieś 500L ale dalej nie wiem czy jestem godzien :scratch:

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: wtorek, 17 wrz 2019, 21:41
autor: Góral bagienny
:klaszcze: :klaszcze: :klaszcze: :respect:

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 18 wrz 2019, 08:17
autor: klepa
Kolego bagienny - oświeć mnie, ile soku wyjdzie z wiadra winogron i ile to będzie destylatu? Odpowiadając, postaraj się zachować powagę. ;)

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 18 wrz 2019, 16:40
autor: Góral bagienny
Jak podasz pojemność wiadra to postaram się pomóc ;) Bo jak pisałem wcześniej nie mam szklanej kuli :)

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 18 wrz 2019, 16:51
autor: klepa
Na tyle pojemne, że zmieści się w nim 12,5 kg winogron.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 18 wrz 2019, 16:58
autor: Góral bagienny
7-8l soku Co do ilości destylatu to ciężko określić zależy od ilości cukru w winogronach i czy robisz ortodaksa czy 1-10
Pozdrawiam Góral ;)

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 18 wrz 2019, 20:47
autor: ziemba12345
Góral bagienny pisze:Kolego @ziemba12345 to może oświeć nas ile trzeba koniaku wyprodukować żeby dołączyć do tej grupy? ;)
100l 200l a może 1000l :scratch: Ja tego też nie wiem :(
Pozdrawiam Góral ;)
Nie chodzi o dołączenie do żadnej grupy tylko o ilość. Robisz nastaw, zagladasz i chodzisz koło niego przez miesiąc czy dwa, potem gotujesz i uzyskujesz z niego 1l trunku :D Przecież to szkoda destylator brudzic :lol:

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 18 wrz 2019, 20:55
autor: mtx
Ale to nie Ty przy nim chodzisz, zaglądasz przez miesiąc czy dwa i to nie Ty brudzisz destylator, także takie komentarze są deko nie na miejscu...

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 18 wrz 2019, 21:01
autor: Góral bagienny
@mtx Dokładnie w punkt :D

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: środa, 18 wrz 2019, 21:41
autor: .Gacek
Starzy wyjadacze mają Kegi po 30l 50l a nawet po 100l ... ale są i tacy jak ja, co zaczynali od tureckiego szybkowara o pojemności 8-15 litrów. Nie zapominajmy o nich. Być może zrobi jeden nastaw i mu posmakuje wtedy stwierdzi, że warto pójść w większą ilość.

Przepraszam za offtop, za kilka dni można usunąć mój post.

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 19 wrz 2019, 06:49
autor: ziemba12345
mtx pisze:Ale to nie Ty przy nim chodzisz, zaglądasz przez miesiąc czy dwa i to nie Ty brudzisz destylator, także takie komentarze są deko nie na miejscu...

Komentarz jest bardzo na miejscu bo wiem jak to się skonczy ;) . Po zrobieniu i odlezakowaniu wytwórca spróbuję, stwierdzi że jest bardzo dobre i zacznie sam na siebie bluznic że stracił praktycznie sezon i będzie musiał teraz rok czekac a mógł zrobić dużo wiecej żeby miał na zapas. A tak wypije jednego wieczora i koniec :D pewnie wielu z forum już to przerabialo i przyzna mi rację.
Gacek, no ja akurat nie zaczynałem od szybkowara tylko od prostego potstila wyspawanego z kwasowki na którym do dzisiaj gotuję. Koszt to kilka stowek więc nie wiem po co się męczyć na szybkowarze czy jakiś bańkach po mleku :D Jakieś minimalne warunki trzeba sobie stworzyć przy każdej wykonywanej pracy za którą się chcemy wziac ;)

Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

: czwartek, 19 wrz 2019, 15:23
autor: fo11rest
Od czegoś trzeba przecież zacząć i nie koniecznie od razu od 200-500 litrów nastawu. Można przecież zrobić kilka różnych małych nastawów (10-20litrów) na różnych drożdżach z dodatkiem cukru lub bez. W tym przypadku nastawianie raz a konkretnie może doprowadzić że przez 10 lat nie dojdziemy do perfekcji. Nie ważne ile się robi, bo to jego sprawa a ty przecież nie będziesz przy tym stał i pilnował. Pouczanie go że ma od razu robić nastaw kilkaset litrów, aby całe osiedle miało co pić nie jest na miejscu.