Strona 1 z 1

Wytłoki z jabłek.

: piątek, 24 wrz 2021, 18:20
autor: Mucek
Witam jako że jestem nowy i dopiero zaczynam zabawę. Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Dziś jeździłem do tłoczni soków przerobić jabłka na sok. Widząc odpad jaki zostaje czyli wyciśniętą pulpę naszła mnie myśl, czy z tego towaru da się coś zrobić. Może ktoś próbował zrobić i podzieli się przepisem jakie ilości. Ja myślę żeby taką pulpę zalać ciepłą wodą to powinna oddać smak i aromat, dać drożdże do owocówek lub winne trochę cukru, bo czytałem, że tam jest i tak sporo. Później to na zwykłego pot stila mam miedzianego dać dwa razy. Co o tym myślicie?

Re: Wytłoki z jabłek.

: sobota, 25 wrz 2021, 16:21
autor: Góral bagienny
Robiłem kiedyś coś podobnego ;)
Wytłoki z wyciskarki wrzucałem do dymiona z cukrówką.
Dało się to wypić ale aromatu to w tym za wiele nie było ;)
Gotowałem wszystko w płaszczu.

Re: Wytłoki z jabłek.

: sobota, 25 wrz 2021, 16:24
autor: necropost
Na winogronach niby daje radę - Grappa i rakija jakoś powstaja

Góral naprawdę aromatu tak mało? A jakby to podgotować jeszcze przed fermentacja?:/


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Wytłoki z jabłek.

: niedziela, 26 wrz 2021, 08:05
autor: lesgo58
necropost pisze:Na winogronach niby daje radę - Grappa i rakija jakoś powstaja

...
Pomyśl logicznie. Jakiś powód musi być że nie wykorzystuje się wytłoków z jabłek do produkcji alkoholu. :scratch:
Nawet słynne Calvadosy robi się tylko z soku.

Re: Wytłoki z jabłek.

: niedziela, 26 wrz 2021, 08:08
autor: necropost
Głośno myślałem a nie odkrywałem ameryki przecież:)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Wytłoki z jabłek.

: niedziela, 26 wrz 2021, 10:43
autor: przegab
W wytłokach z jabłek jest za mało cukru by je użyć analogicznie do wytłoków z winogron a dosładzanie mocno rozcieńcza aromaty. Jeśli masz trochę luźnego spirytusu możesz zrobić gęsty nalew na wytłokach i oddestylować na coś ala' geist.

Re: Wytłoki z jabłek.

: niedziela, 26 wrz 2021, 13:50
autor: Mucek
necropost pisze:Głośno myślałem a nie odkrywałem ameryki przecież:)
Oczywiście jest powód . Małe tłocznie nie mają koncesji na robienie alkoholu . A z tego co pamiętam to wytłoki muszą być przerobione w ciągu 10 lub 12 godzin bo inaczej zaczyna się fermentacja gnilna i nic już z nich nie wyjdzie prócz nawozu.

Re: Wytłoki z jabłek.

: poniedziałek, 27 wrz 2021, 16:13
autor: majster1
Wytłoki biorą firmy ktore robią tanie jabole ktore pozniej tak śmierdzą. Ogolnie nic sensownego sie z tego nie zrobi bo tak jak pisaliscie jest za malo cukru, nie ma zapachu, nie ma polotu, to tylko odpad. Wytłoki są suche zazwyczaj wyrzuca sie na pole albo idzie do zwierząt na pasze.