Strona 1 z 1

nastaw z aronii

: środa, 14 lip 2010, 11:35
autor: kuchara
Witam,
Czy któryś z szanownych kolegów robił kiedyś nastaw z aronii? Aronię łatwo się zbiera, nie trzeba pestkować, owoc się nie maże w rękach, dość łatwo toto odcedziić... Idealnie do obróbki. Znalazłam wypowiedzi winiarzy o winie z aronii, gdzie czas fermentacji podawany jest na kilka miesięcy. Czy dałoby się na szybszych drożdżach? Do aronii co prawda jeszcze kilka miesięcy, ale warto pozastanawiać się z góry :D

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 2 wrz 2010, 21:06
autor: marvet
kuchara pisze:Czy któryś z szanownych kolegów robił kiedyś nastaw z aronii?

dołączam się do pytania, mam aronii teraz w bród no i nie wiem co z niej zrobić!?!?!?!?


nastaw, wino...........

proszę o pomoc!

Re: nastaw z aronii

: środa, 8 wrz 2010, 09:29
autor: masol
Witam
Niechcący zostałem obdarowany sokiem z aronii otrzymanym z sokownika. Ponieważ był dość słodki i nie bardzo wiedziałem co z tym zrobić, to rozcieńczyłem go spirytusem 96%. I okazało się, że na drugi dzień można już taką miksturę pić... Po dwóch nasiadówkach moja żonka razem z moimi bratowymi wytrąbiły całość :) Twierdzą, że bardzo dobre, więc załatwiłem sobie troszkę aronii i wczoraj wieczorkiem zrobiłem w sokowniku 1,5L. Mam zamiar wymieszać to ze spirytusem w takich proporcjach, żeby otrzymać 35% produkt (wcześniej zrobiłem 40%, ale po kilku dniach, jak całość się przegryzła, alkohol był mocno wyczuwalny).
Pozdrawiam wszystkich

Re: nastaw z aronii

: poniedziałek, 18 lip 2011, 01:04
autor: liyo78
To jak z tym nastawem z aronii?? Też mam tego sporo i zastanawiam się czy warto i jak to zrobić?
:help:

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 21 lip 2011, 04:05
autor: arek.d1
Witam!

Wino z aronii robię w następujący sposób.

Owoce aronii (mogą być lekko powtarzam lekko zgniecione) wrzucam do szklanej butli na wino tak, aby wypełniły ją w ok. ⅓ - ½ objętości. Każdą powstałą przy wsypywaniu 2 – 3 cm warstwę owoców zasypuje cukrem tak, aby owoce były nim dobrze otoczone (w praktyce na 5 l owoców wychodzi ok. 1 – 1,5 kg cukru). Butle z korkiem i założoną rurką fermentacyjną odstawiam na 5 -7 dni tak, aby owoce puściły sok i zaczęły fermentować. Po tym czasie dodaje do owoców wcześniej przygotowane drożdże i pożywkę oraz syrop cukrowy (1 l wody 0.3 – 0.35 Kg cukru). Tak zrobiony nastaw fermentuje ok. 6 - 8 tyg.

Przyznaje, że podany przepis to dosyć „barbarzyńska”, ale skuteczna metoda produkcji win.
Przepis charakteryzuję się również dużymi rozbieżnościami w objętości owoców czy cukru. Osobiście produkując wino nie staram się zachowywać jak aptekarz a więc jeżeli chcę uzyskać produkt bardziej wyrazisty w smaku dodaję więcej owoców, jeżeli planuję wino mocne i słodkie dodaję więcej cukru itd.

Pozdrawiam.

Re: nastaw z aronii

: sobota, 23 lip 2011, 09:46
autor: szwistaq
Ja też mam taki barbarzyński przepis po rodzicach i się go zawsze trzymam w przypadku każdego rodzaju owoców. Potem z doświadczenia i notatek robię sobie różne kombinacje ale wychodzę zawsze od tego samego.

1/4 owoców
1/4 cukru
1/4 wody
1/4 powietrza.

Na nastaw drożdze bajamusy z tolerancją na alkohol do 17% i dolewasz syropek jak baling spadnie do 4. Na 15-20l syropek robię z kilo cukru. Jak przerobi i to kolejna porcja syropku i tak aż przestanie pracować, zlewasz, klarujesz i pędzisz.

Re: nastaw z aronii

: poniedziałek, 20 kwie 2020, 21:07
autor: MASaKrA_Domingo
Chciałbym odświeżyć ten temat. Dogadałem się z kolegą z pracy, który ma wiele krzewów aronii. W tym roku opędzluje mu wszystko. Czy ktoś podzieli się wiedzą, jeśli udało mu się zrobić dobry bimberek lub nalewkę? Wina nie będę robić bo na pewno wyjdzie mocno cierpkie.

Ps raczej rozważam nastaw z samej aronii.

Re: nastaw z aronii

: wtorek, 21 kwie 2020, 12:25
autor: Kamal
Skoro jest destylat z aronii http://www.manufakturamaurera.pl/destyl ... ca&lang=pl, to testuj i daj znać co Ci wyjdzie. :)
K.

Re: nastaw z aronii

: wtorek, 21 kwie 2020, 21:25
autor: MASaKrA_Domingo
W takim razie, trzeba jeszcze zaczekać prawie rok, ale na pewno dam znać ;)

Re: nastaw z aronii

: wtorek, 21 kwie 2020, 21:53
autor: eldier
Miałem okazje próbować destylatu z aronii i szczerze nie porwał mnie za serce. Bardzo dawał powiedzmy gałązką. Może trzeba próbować z krótką maceracją?

Re: nastaw z aronii

: wtorek, 21 kwie 2020, 22:02
autor: MASaKrA_Domingo
Czyli taniny.. Znaczy, że nie przemrożono ich ( zalecane jak najniższa temperatura i dłuższy czas mrożenia ), a potem ich nie zalano gorącą wodą w nastawie ( nie, że zamrożone, ale owoce w dymionie już po rozmrożeniu ).
Ja zamierzam to zrobić.

Re: nastaw z aronii

: wtorek, 21 kwie 2020, 22:25
autor: Mrzon
A ja bym poszedł drogą takową u mnie do soku z aronii dodają liście wiśni w smaku powiem wam że aronia gaśnie na tyle że jest wyczuwalna wiśnia. Ciekawi mnie czy jak by dodać do fermentacji właśnie liści jaki byłby rezultat czy taki jak w przypadku soku czy może jakaś trawa gorycz taniny podbite przez liście ?
Może ktoś robił próbę to bym prosił o info, u nas jak aronia obrodzi to nie ma komu zbierać :) bo nie ma chętnych.

Re: nastaw z aronii

: wtorek, 21 kwie 2020, 22:48
autor: LuarvikLuarvik
Ja robię wg poniższego przepisu i wychodzi mało cierpkie. Fakt, można by dać spirytus z wodą 45/55 i wtedy byłoby bardziej pijalne dla kobiet, ale to już jak kto lubi.

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-nal ... nii-238309

Re: nastaw z aronii

: wtorek, 21 kwie 2020, 23:16
autor: Kamal
Tu chodzi o destylat z aronii, a nie o nalewkę :)
Spojrzałem w neta, aronia ma 5-10g cukrów. Bez cukru, flaszkę ciężko zrobić.
K.

Re: nastaw z aronii

: środa, 22 kwie 2020, 01:10
autor: LuarvikLuarvik
No tak, leitmotiv to destylat, ale ja bardziej patrzyłem przez pryzmat postu masola, a dodatkowo zbitka aronia-cukier-nastaw oznacza dla mnie jedno, przynajmniej na razie :D

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 30 kwie 2020, 19:42
autor: donald1209
Wino z aronii, które może byc do destylowania, najlepiej zrobć wg. sprawdzonego przepisu z portalu wino.org. .
https://wino.org.pl/old/frames/aronia.html.
Robiłem wiele razy, wymaga minimum pół roku leżakowania. Albo na rurki. Wtedy masz winiak z aronii.

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 30 kwie 2020, 21:54
autor: Mrzon
donald1209 mam pytanie czy możesz opisać jak wygląda produkt po puszczeniu takie wina. Kwestia zapach smak czy trzymać solo czy dębić ?
Dzięki

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 30 kwie 2020, 22:28
autor: semp
Krzaki i owoce aronii nie są mi obce od 20 lat, więc dodam coś od siebie. Wino z 100% aronii ciężko zrobić. Pamiętam jak mój ojciec się tym użerał, gdyż drożdże nie chciały w tym środowisku pracować. Było to jednak dość dawno i jakość drożdży była trochę gorsza niż dzisiaj. Mając na uwadze tamte doświadczenia nie ryzykowałem we własnym zakresie z produkcji wina z 100% aronii. Dodawałem trochę tego owocu bardziej jako domieszka dla ładnego koloru, gdyż niewielka ilość ma duże właściwości barwiące. Rok temu się przełamałem i zrobiłem wino z ok. 50 kg tego owocu. Jest to twardy owoc, więc żeby go rozbić użyłem maszynki do mielenia mięsa. Kiedyś już tak jedną zarżnąłem, więc łącznie zrobiłem mielonkę z 45% śliwek węgierek i 55% aronii. Na bayanusach wino pracowało bardzo dobrze. Dodałem do tego może łącznie z 8 kg cukru i niewielką ilość wody. Wino wyszło wytrawne. Smak bardzo ciekawy. Przypominało mi nawet wino gronowe z mocno wypalanej beczki dębowej. Śliwka fajnie złagodziła ostry smak aronii. Z drugiej strony aronia dała fajny aromat smętnemu smakowi wina śliwkowego. Nastawiłem pod koniec września. Próbowałem w kwietniu 2020 i jako, że w winach przestałem gustować od razu całość wrzuciłem do destylacji. Na kolumnie półkowej smak wyszedł dość ciekawy. Dominowała śliwka, tylko taka bardziej aromatyczna-owocowa. Próbowałem bardzo świeży destylat o mocy ok. 90%, więc było to bardzo pobieżne. Niestety lub stety 100% gonu (ok. 15 litrów rozcieńczonego do 55%) poszło od razu do 30 l beczki. W niej było 15 litrów wyśmienitej śliwowicy o mocy
58%. Beczka nowa średnio wypalana, rok leżakowało w niej wino śliwkowe. Po 2,5 miesiącach zlałem 15 litrów, które było cudne w smaku i dodałem połączenia aronii ze śliwką. Za 1-2 miesiące sprawdzę co wyszło. Podsumowując - aronia to ciężki owoc do produkcji wina, jednak fajnie się sprawdza ze śliwką węgierką. Dodatkową zaletą jest możliwość wyciśnięcia moszczu. Mam prasę do owoców i najlepiej się wyciska moszcz będący połączeniem aronii i śliwek. Cała ciecz odsącza się i zostaje sucha wiórowa masa. Brak jest zatem strat w produkcji wina podczas zlewania. Od wielu lat aronii używam w celach leczniczych. Piję surowy wyciskany sok połączony z sokiem z jabłka. Rewelacyjnie działa przy przeziębieniach. Mrożę co roku ok. 5 kg. Chyba już z kilkadziesiąt razy udało mi się zdławić chorobę na samym początku, gdzie kiedyś zawsze kończyło się bólem gardła i katarem. Wystarczy jedna dawka z 200 g owocu i dzieją się cuda.

Re: nastaw z aronii

: piątek, 1 maja 2020, 08:53
autor: donald1209
Do semp. Jak masz prasę do owoców to spróbuj zrobić wino z moszczu (soku) wyciśniętego z 100% aronii. Nie ma tej charakterystycznej cierpkości. I już po 2 - 3 miesiącach nadaje się do picia. Fermentowana z owocami dopiero po roku, dwóch pokazuje swój potencjał.
Mrzon, sprzęt a co za tym idzie psocenie mam dopiero od pół roku. Jeszcze aronii nie psociłem. Mam co prawda 50 l wina z 2019, ale bardzo dobre i żona nie pozwala mi przepędzić. Oboje jesteśmy nadciśnieniowi i co wieczór lampka aroniowego wina dla zdrowotności i obniżenia ciśnienia.

Re: nastaw z aronii

: piątek, 29 maja 2020, 23:18
autor: MASaKrA_Domingo
Cały szkopuł polega na tym, że ja nie chcę mieszać owoców, a zrobić czysty destylat z aronii. Oczywiście na cukrze, bo jak kolega wyżej napisał, aronia praktycznie nie ma cukru. I tutaj powstaje pytanie, czy drożdże turbo fruit dadzą jako jedyne radę? Które mogłyby być lepsze?

Re: nastaw z aronii

: sobota, 30 maja 2020, 09:18
autor: donald1209
Ja do nastawów owocowych stosuję zawsze bajanusy. Pewne, tanie, pracują do 17 procent. Nie są szybkie ale to raczej zaleta. Dłuższa fermentacja to lepszy materiał do destylacji.

Re: nastaw z aronii

: sobota, 30 maja 2020, 20:40
autor: Kamal
Bayanusy, też powinny ruszyć. :)
Ja dla odmiany spróbuję 100% aronii bez cukru. Sporo się co roku marnowało, choć ptaki były zadowolone.
K.

Re: nastaw z aronii

: środa, 1 lip 2020, 21:18
autor: fo11rest
Też się podpinam pod temat (chociaż już kiedyś zakładałem)
Zrobię tak:
Aronię zamrożę na kilka dni w celu pozbycia się goryczki.
Po odmrożeniu i nabraniu temp. pokojowej dodam cukru 1/10 i dam drożdże Estelle
Po przerobieniu cukru puszczę to pot-still i zobaczymy co wyjdzie.

No i koniecznie trzeba zdać relację dla innych.

Re: nastaw z aronii

: niedziela, 5 lip 2020, 17:19
autor: donald1209
Mrożenie ma sens w przypadku wina. Jak docelowo destylujesz, to szkoda zachodu i pieniędzy. Cierpkość charakterystyczna dla aronii nie przechodzi do destylatu. Sprawdzone.

Re: nastaw z aronii

: sobota, 12 wrz 2020, 01:22
autor: MASaKrA_Domingo
30kg aronii nastawione. Nieco pektoenzymu, zero cukru, niezniszczalne bayanusy. Całość zmiażdżona rękami na półmiękko. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak uzyskam chociaż 1l ale bardzo smakowitego trunku to będę zadowolony. Ciekawe czy to ruszy w ogóle, bo nie chce dodawać innych owoców.

Re: nastaw z aronii

: wtorek, 15 wrz 2020, 13:49
autor: Linbaba
Dołączę się do tematu, z moich doświadczeń destylat z aronii nie jest aż tak atrakcyjny smakowo , natomiast nalewka czy choćby dobrze zaplanowane wino może zaskoczyć nie jednego wytrawnego smakosza trunków. Zmagam się z tym owocem od paru lat i poczyniłem wiele eksperymentów , wnioski do jakich doszedłem są takie , nie warto marnować tego zacnego surowca do produkcji destylatu . Jeśli chciałby ktoś skorzystać z moich spostrzeżeń to podpowiem : przede wszystkim owoce muszą być mocno dojrzałe nawet pomarszczone ,drugie to , aby pozbyć się ziemistego posmaku warto je przemrozić . Te dwa czynniki to połowa sukcesu , kolejna ważna uwaga aronia lubi występować w towarzystwie innych owoców , np. nalewka doskonale smakuje w kupażu z nalewką z czeremchy ( petarda ) , ale również z wiśniową , pół laski wanilii na 3 litry nalewki też jej dobrze zrobi . Wino natomiast z racji dużej zawartości tanin doskonale sprawdza się w towarzystwie soku jabłkowego , a ponieważ taki alians pozbawiony jest kwasowości doskonałym dodatkiem będzie napar z hibiskusa . Mój najlepszy przepis na 25 l wina to : 13 l soku jabłkowego , 3 do 4 kilo dobrze zgniecionych aronii i dopełnić naparem z 300 g hibiskusa i wino wyjdzie przepyszne . Aronia nie powinna być trzymana w nastawie dłużej jak 7 dni( pojawić się może ziemistość) i bardzo ważne warto ją po wyciągnięciu wycisnąć na prasie do owoców lub w jakiejś sokowirówce , ponieważ ilość soku i aromatów w nim zamknięta wpłynie bardzo pozytywnie na smak wina . Drożdże oczywiście bayanusy ,zawsze startują PDM oczywiście pod warunkiem ,że na start 25l nie damy więcej jak 2 kg cukru , a temp. będzie ok 25 stopni .

Re: nastaw z aronii

: sobota, 21 sie 2021, 20:00
autor: Grze$
https://wino.org.pl/forum/showthread.ph ... #pid293738
Aronię najlepiej rozdrobnić, a potem wycisnąć sok. Ewentualnie sokownik. Fermentacja w miazdze niepotrzebnie wydłuża czas dojrzewania wina.
Destylatu nie robiłem,...

Re: nastaw z aronii

: środa, 25 sie 2021, 14:41
autor: Pawlik67
Też chciałbym sie podpiąć do tematu. Mam krzak aronii. Przez dwa lata robiłem nalewkę z aronii i z aronii z jabłkiem. Było nawet dobre, ale ze ja nie przepadam za słodkimi trunkami , w zeszłym roku postanowiłem zrobić wino. Nie pamiętam juz dokładnie jak robiłem, na pewno zamroziłem aronie w zamrażarce na tydzien, potem po rozmrożeniu delikatnie ją przygniotłem tłuczkiem do ziemniaków, dodalem syrop cukrowy i drodze winne. chodziło kilka tygodni. Jak przestało pracować zlałem płyn z owocami i resztę odcisnąłem przez rękaw (masakra). Następnie odstawiłem w gąsiorze na kilka tygodni do sklarowania. jak sie częściowo sklarowało to zlałem trochę z gory na probe. Jezeli zapach był jeszce ciekawy to w smaku była porażka. Mocno ziemisty smak. Ponieważ nie nadawało sie do picia, wiec wrzuciłem to na rurki. Przedestylowałem to na dwa razy na decelerator z wypełnionym zmywakami . Pierwszy raz szybko do zera drugi wolno do 55%. Otrzymany destylat miał około 70%. Niestety jak go spróbowałem to w dalszym ciągu czuć było ziemisty posmak w destylacie. Rozcieńczyłem do 60% przelałem do butelki i dodałem wiórki dębowe średnio palone. Dawno juz do tego nie zaglądałem ale po trzech amnesiac dębienia dalej nie było możliwości wypicia samego destylatu jak jakiejś dobrej Brendy.
Czy ktoś może ma lepsze doświadczenie z takim destylatem i moze powiedzieć mi co robię źle. Może nie da sie z aronii zrobic dobrego trunku?
Problem jest w tym że jestem wybredne bydle i byle czego nie piję. na pewno inna osoba zmieszał by ten destylat z sokiem lub colą i wypiła ze smakiem, ja niestety, lub stety robię destylat by delektować sie jego czystym smakiem.
Aronie dojrzewają na krzaku, a ja nie wiem czy cos w tym roku z nimi robić.
Pawlik

Re: nastaw z aronii

: środa, 25 sie 2021, 16:01
autor: jakis1234
Aronia ma mocny, cierpki smak.
Z samej aronii ciężko uzyskać dobre wyroby.
Robię nalewkę (@Pawlik67, jak nie przesłodzisz nalewki, to słodka nie będzie) i wino, ale zawsze dodaję coś jeszcze.
Najczęściej wiśnie, do nalewki również liście z wiśni.
I druga sprawa, nie daję do wina, które długo pracuje, owoców, tylko sok z aronii.
Podejrzewam, że to mogło być powodem tego ziemistego smaku.

Re: nastaw z aronii

: środa, 25 sie 2021, 18:25
autor: Pawlik67
Czyli sugerujesz, że jeżeli chciałbym zrobic wino to owoce po przemrożeniu przepuścić przez sokowirówkę?
W tym winie z przed roku to nawet nie chodziło o cierpkość, jak o "ziemistość" ,tak jak by ziemią smakowało, trudno to nazwać.

Re: nastaw z aronii

: środa, 25 sie 2021, 20:28
autor: jakis1234
Sokowirówka nie jest dobrym rozwiązaniem, za bardzo napowietrza. Lepsza jest wyciskarka wolnoobrotowa.
Ewentualnie możesz zrobić fermentację w miazdze z dodatkiem pekto i po 2-3 dniach wycisnąć aronię.
W każdym razie postaraj się nie trzymać zbyt długo owoców w moszczu.
Ja nawet wino z truskawek w ten sposób pogorszyłem, za długo owoce były w fermentorze i wino wyszło gorzkawe.
I pomyśl co dodać do aronii, jabłka, wiśnie?

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 26 sie 2021, 11:06
autor: Pawlik67
Jakis , dzięki za podpowiedz.
Wiśni juz nie bedzie , wiec dodam jablek, pamiętam ze nalewka z aronii i jablek była całkiem ok.

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 26 sie 2021, 11:47
autor: kiwitom23
Ja robiłem wino z aronii i wyszło rewelacyjne, jedno z lepszych jakie robiłem. Warunkiem koniecznym przy aronii jest to, żeby dodać jakiś inny owoc, bo z samej aronii wychodzi średnio. Tak jak pisze @jakis1234, lepiej używać samego soku, niż fermentować w miazdze. Ja dałem 12 litrów soku z aronii i 5 litrów soku jabłkowego i naprawdę wyszło super.

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 26 sie 2021, 15:47
autor: MASaKrA_Domingo
Wracając do tematu aronii, to niestety nic z tego nie wyszło. Drożdże nie ruszyły praktycznie, wdała się fermentacja bakteryjna. Piękny aceton. No trudno. Za mało cukrów.

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 26 sie 2021, 17:44
autor: Pawlik67
Jasik, jeszce jedno pytanie.
Jaki jest problem, w napowietrzonym sokiem z sokowirówki? Jak sie robi zacier z zboża to nawet wskazane jest napowietrzanie , żeby drożdże lepiej go przerobiły. A co przeszkadza owocom? Nie mam sokownika tylko sokowirówkę, a wiem że ręczne oddzielanie soku z aronii to porażka.

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 26 sie 2021, 22:47
autor: rastro
Utleniają się cenne składniki owoców... kolorek zaczyna być taki szarawy itp... zaciery zbożowe natlenia się gdyż zazwyczaj w grę wchodziła wysoka temperatura w związku z tym brzeczka jest odgazowana, a drożdże do namnażania ptrzebują tlenu. Moszcz owocowy zazwyczaj jest wystarczająco napowietrzony podczas wyciskania na prasie czy w takim wolnoobrotowym wyciskaczu (to w sumie też rodzaj takiej prasy). W sokowirówce napowietrzenie jest zdecydowanie zbyt duże.

Re: nastaw z aronii

: czwartek, 26 sie 2021, 23:00
autor: jakis1234
I Rastro Ci odpowiedział, a poza tym powiem z własnego doświadczenia, że sok z wolnobrotowej jest smaczniejszy i bardziej klarowny.
No ale, jeżeli nie masz to z braku laku, może być i zwykła, albo zrób wstępną fermentację w miazdze.

Re: nastaw z aronii

: niedziela, 29 sie 2021, 16:54
autor: Pawlik67
Dzieki za odpowiedzi