Strona 1 z 1
Nastaw z jabłek
: piątek, 11 paź 2019, 13:52
autor: Lollolpl
Witam. Jestem nowym forumowiczem i mam pytanie odnośnie zacieru z jabłek jaki wykonałem. Czy coś z tego wyjdzie? Składniki których użyłem to:
25kg oczyszczonych slodkich jabłek, każde pokrojone na 8 części,
15l wody,
4 kg cukru,
1 opakowanie drożdży winnych z pożywka.
Całość umieszczona w beczce 60l.
Fermentuje tak już 2 tyg.
Czekam na jakieś wskazówki , rady, opinie.
Pozdrawiam.
Re: Nastaw z jabłek
: piątek, 11 paź 2019, 19:35
autor: Góral bagienny
Za dużo cukru i wody. Na 10kg owoców 1kg cukru woda wcale a jeżeli już to tylko tyle żeby cukier rozpuścić.
Jabłka zmielić lub rozdrobnić mieszadłem. Dobrze jest dodać pektoenzym.
Pozdrawiam Góral
edit Nastawiłeś nastaw nie zacier
Re: Nastaw z jabłek
: piątek, 11 paź 2019, 20:02
autor: .Gacek
Góralu spokojnie. Od razu Krakowa nie zbudowano... Kolega zrobi jeden nastaw a później drugi trochę inaczej, w międzyczasie troszkę poczyta i odnajdzie swoją ścieżkę. Dobrze, że nie zrobił ulepka gdzie drożdże nie wytrzymały od alko i cukru. Dwa tygodnie fermentuje to znaczy, że jest na dobrej drodze
Re: Nastaw z jabłek
: piątek, 11 paź 2019, 20:12
autor: Góral bagienny
Toć przeca podołek przepis na nastaw co by zacna okowita wyszła
Re: Nastaw z jabłek
: piątek, 11 paź 2019, 20:35
autor: Lollolpl
Panowie a czy teraz te jablka mozna jeszcze potraktowac mieszadlem w celu rozdrobnienia?
i czy mogę teraz dodać np kolejne 10-20 kg świeżych jabłek ? Ma to sens?
Re: Nastaw z jabłek
: piątek, 11 paź 2019, 21:09
autor: Góral bagienny
Jak najbardziej możesz zrobić obie rzeczy. Świeże jabłka potraktuj mieszadłem i do nastawu
Następnie przez parę dni zatapiaj czapę
Pozdrawiam Góral
Re: Nastaw z jabłek
: sobota, 12 paź 2019, 23:56
autor: Lollolpl
Panowie zakombinowałem trochę jabłek i sokowirówkę. Wyszło 10l soku który dodałem do nastawu. Poprawi to smak końcowy ?
Re: Nastaw z jabłek
: niedziela, 13 paź 2019, 07:46
autor: lesgo58
W jakim sensie poprawi?
Na jakość ma przede wszystkim wpływ jakość surowca, rodzaj drożdży i sposób fermentacji. Potem dobra i poprawna destylacja poparta doświadczeniem.
Tak więc - masz nastaw. Ciągle coś z nim kombinujesz. Jednak jeśli przepracuje do końca i bez niespodzianek. A potem go dobrze odpędzisz to otrzymasz poprawny trunek. Czy będzie Ci smakować - to już kwestia Twojego gustu. Może Ci smakować ale i nie musi.
Re: Nastaw z jabłek
: poniedziałek, 14 paź 2019, 21:43
autor: Góral bagienny
@Lollolpl Smak końcowy na pewno poprawi ale na drugi raz dodaj wszystko do nastawu nie tylko sok
W skórkach jest najwięcej aromatu
Pozdrawiam Góral
Re: Nastaw z jabłek
: poniedziałek, 14 paź 2019, 23:54
autor: eldier
Góral, kwestia kto co lubi
Z mojego krótkiego doświadczenia z jabłkami zdecydowanie wole destylat ze świeżego soku niż z wytłoków. Pogony wytłokowe trafiły do nastawu w celu wzmocnienia oraz dodania delikatnego aromatu skórek. Raz na jakiś czas sobie otworzę jakąś butelkę, bo póki co od stycznia odpoczywa, żeby w końcu pomieszać
Jednak same wytłoki to zdecydowanie nie moja bajka - chyba że jeszcze za mało czasu?
Re: Nastaw z jabłek
: wtorek, 15 paź 2019, 21:52
autor: Lollolpl
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Następnym razem wycisnąć sok i dodac go z resztą tej "mamałygi"?
Re: Nastaw z jabłek
: środa, 16 paź 2019, 05:48
autor: Góral bagienny
Dobrze zrozumiałeś
Następnym razem ładuj wszystko do nastawu i po 2 tygodniach filtrujesz
Re: Nastaw z jabłek
: czwartek, 17 paź 2019, 16:49
autor: matborek
Dodaj pektoenzymu. Po 2 dniach jak polecisz mieszadłem to Ci się ładna mazia zrobi a i sok lepiej wytrąca. Tak nastaw to wrzucasz wszystko no jeszcze bym z ziarkami dyskutował wyciął nie wiem czy nie nadałyby goryczki. Jak wszystko skończy pracować to wtedy odcedzasz np sam sok i destylujesz lub bawisz się w gotowanie całości wtedy płaszcz wodny czy jakiś inny sposób aby kotła nie przypalić czy tam grzałek