Strona 1 z 1

Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

: środa, 21 lis 2018, 09:59
autor: chmurekxxl
Panowie i Panie krótkie pytanie, zebrałem teraz pigwe i po przekrojeniu środek jest bardziej lub mniej brązowy. Chciałem to puścić na rurki ale teraz nie wiem czy to się jeszcze do czegoś nadaje ?

Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

: środa, 21 lis 2018, 11:38
autor: Airacobrator
Jakieś zdjęcia by się przydały - dla jednego kolor może być brązowy dla innego ciemnoróżowy albo brunatny.

Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

: środa, 21 lis 2018, 22:58
autor: Kamal
Zalążek gnicia. Wykrój środek i wyrzuć, a resztę przeznacz na nastaw.
K.

Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

: czwartek, 22 lis 2018, 07:57
autor: chmurekxxl
2018-11-22 07.55.05.jpg
Jak na obrazku, niektóre są prawie całe takie. Skórę trzeba obierać, bo planuje dać ze skórą ?

Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

: czwartek, 22 lis 2018, 08:40
autor: Airacobrator
Jak dla mnie to mocno dojrzałe. Skórę tylko myjesz - usuwasz pestki i albedo (te skórki obok pestek), bo nadadzą gorzki smak - mnie to zajęło najwięcej czasu. Ja swoje, po pocięciu na ćwiartki , starłem na tarce w malakserze - lepiej oddały sok i aromat, ale możesz też tylko drobno pokroić.

Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

: czwartek, 22 lis 2018, 21:05
autor: chmurekxxl
W weekend wezmę się za robote. Na jakich drożdżach robiłeś zwykłych czy turbo ?

Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

: czwartek, 22 lis 2018, 22:59
autor: Airacobrator
Wszelkie nastawy na brandy po jednej próbie na Turbo Fruit Biowinu, będę robił na bayanusach, lub Zamoyskiego (Tokay lub Burgund) - te drugie wymagają nastawienia matki drożdżowej - ale pracują spokojniej i nie ma takiego syfu w nastawie.
A brązową część wytnij i porównaj smak ze zwykłą. Jeśli okaże się, że smakuje dużo inaczej to odrzuć tę brązową część - jak napisał przedmówca.

Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

: niedziela, 25 lis 2018, 13:07
autor: chmurekxxl
Wyszło około 24 kg owocu podejrzewam że połowa odpadnie, ile dać wody i cukru ?