Strona 1 z 1

Mogę zamrozić jabłka, a potem zrobić z nich nastaw?

: czwartek, 12 lip 2018, 19:58
autor: Rafal12336
Jak w pytaniu, mogę zamrozić jabłka, a za kilka tygodni je rozmrozić i zrobić z nich nastaw?
Bo mam teraz dostep do jabłek ale nie mam kiedy przy nich robić.
Pytanie nr 2:
Czy z racji że jabłka są twarde, mogę dodać do nich jakiś pektoenzym, a po jakimś czasie dopiero cukier i drożdże?

Re: Mogę zamrozić jabłka, a potem zrobić z nich nastaw?

: czwartek, 12 lip 2018, 20:30
autor: ramzol
Możesz zamrozić, byle by mięsem nie przeszły. Mrożenie ułatwia wydobycie soku. Nie wiem czy nie będzie trzeba wywalić gniazd nasiennych po rozmrożeniu. Pekto dodaj, jabłka mocno rozdrobnij. Zostawianie nastawu bez drożdży grozi zakażeniem i rozwojem dzikusów. Ja matkę dodał bym zaraz po tym jak nastaw nabierze temperatury.

Re: Mogę zamrozić jabłka, a potem zrobić z nich nastaw?

: piątek, 13 lip 2018, 14:41
autor: Amadeuss
też pytanie ile masz tych jabłek i jaką wielką masz zamrażarkę .... jak pewnego lata obrodziła mi jabłoń to niestety musiałem dokupić fermentatorów przepuścić jabłuszka przez maszynkę (szatkownicę) dodałem wówczas pektoenzym wymieszałem i na drugi dzień na prasę soku wyszło naprawdę sporo dzikusy niczego nie popsuły ... a wino wyszło świetne ...... tyle z doświadczenia