Strona 1 z 2

Re: Nastaw z pomarańczy

: poniedziałek, 4 wrz 2017, 18:46
autor: Doody
Wczoraj nastaw z pomarańczy poszedł na rurki. Destylacja na 3 półkach. Zapach nastawu był nieszczególny, połączenie soku pomarańczowego z zapachem starej szmaty ;) Ale destylat pachnie pomarańczą. W 70% destylacie czuć również smak pomarańczy i nutę gorzką (tak jakby z pozostałości albedo). Jednak ta nuta nie jest wadą. Myślę, że poczekam miesiąc do dwóch, jak pojawią się świeże pomarańcze i zrobię "wisielca" wykorzystując ten destylat jako bazę. Może wyjdzie coś interesującego.

Re: Nastaw z pomarańczy

: wtorek, 5 wrz 2017, 20:58
autor: Będziniak
Jestem bardzo ciekawy Twojego eksperymentu z pomarańczami. Panuje opinia, że cytrusy nie nadają się na wina i nastawy. Ja raz zrobiłem wino z pomarańczy i na początku było ok, ale potem było coraz gorsze.

Re: Nastaw z pomarańczy

: środa, 6 wrz 2017, 10:23
autor: Kamal
Bo to są wina raczej do szybkiego spożycia. I warto użyć dedykowanych drożdży do cytrusów. :-)
K.

Re: Nastaw z pomarańczy

: czwartek, 1 lut 2018, 17:41
autor: acurlydrug
Doody pisze: Myślę, że poczekam miesiąc do dwóch, jak pojawią się świeże pomarańcze i zrobię "wisielca" wykorzystując ten destylat jako bazę. Może wyjdzie coś interesującego.

I jakie rezultaty czystego, jak i wisielcowego destylatu?

Re: Nastaw z pomarańczy

: czwartek, 1 lut 2018, 18:15
autor: Doody
Destylat z pomarańczy z supermarketu okazał się wielką porażką. Jednak chemia zawarta zwłaszcza w skórkach, nie tylko nie osłabła ale wręcz z każdym dniem nabierała mocy. Destylat stracił pomarańczowy aromat na rzecz aptecznego a o smaku już nie wspomnę. Na szczęście dodany do rektyfikacji zwrócił bezzapachowy spirytus. Wisielca niestety nie zrobiłem.

Re: Nastaw z pomarańczy

: czwartek, 1 lut 2018, 23:11
autor: rosjan
A ja dam na rurki 50 l przefermentowanego soku z pomarańczy z 15 kg posiekanych cytrusów. Wszystko bez chemii. Operacja za jakiś tydzień. Mam nadzieję, że grzałki nie przypalą - nie będzie klarowania ...

Re: Nastaw z pomarańczy

: piątek, 2 lut 2018, 08:07
autor: voytek.lewy
Gdzie można nabyć cytrusy bez chemii?

Re: Nastaw z pomarańczy

: piątek, 2 lut 2018, 09:27
autor: rosjan
Kupiłem je we francuskim Carrefourze na stoisku z żywnością BIO. Myślę, że i w Polsce, może w większych miastach, można je kupić ;)

Re: Nastaw z pomarańczy

: piątek, 2 lut 2018, 16:45
autor: Będziniak
A ten posmak chemii, o którym piszecie to nie jest przypadkiem pochodna albedo w nastawie ? W moim winie z pomarańczy również narastał wprost proporcjonalnie do czasu.

Re: Nastaw z pomarańczy

: piątek, 2 lut 2018, 17:47
autor: Kamal
Na bazarach z gałązkami sprzedają, te mogą być bez chemii, ale ręki nie daje.
K.

Re: Nastaw z pomarańczy

: piątek, 2 lut 2018, 19:26
autor: redhot
Na bazarach biorą z giełdy, bo sami ich przecież nie uprawiają.... Jedyna opcja to pomarańcze BIO w sklepach ze zdrową żywnością. U mnie w Piasecznie jest sklep który ma cytrusy BIO, siatka 1kg ok. 12zł. Banany BIO są w lidlach, może i pomarańcze mają.

Re: Nastaw z pomarańczy

: piątek, 2 lut 2018, 22:03
autor: rosjan
Nie wiem, czy to chemia, czy też taka jest natura pomarańczy, że z czasem ten specyficzny smak się uwydatnia. Zobaczymy jak będzie z BIO... potrzymam destylat parę miesięcy i jeżeli nie będzie przykrego posmaku, to winna będzie chemia :roll:

Re: Nastaw z pomarańczy

: niedziela, 11 lut 2018, 16:55
autor: rosjan
Właśnie następuje destylacja pomarańczy. Lecą 40% pogony.
Było bardzo mało przedgonów, zaledwie 250 ml, które odseparowałem kropelkowo przy małej mocy (w kotle było ok. 45 l nastawu). Już przy końcu przedgony miały silny zapach pomarańczy. Potem serce do ok. 60% o wyraźnym pomarańczowym smaku. W pogonach tego smaku jest niewiele, jak na razie jest on gorzki. Jestem zaskoczony tą odwrotnością w pojawianiu się smaków.
Może za parę dni/tygodni wszystko się zmieni...?

Re: Nastaw z pomarańczy

: niedziela, 11 lut 2018, 17:03
autor: Kamal
A będziesz trzymać destylat czysty, czy dodasz coś do starzenia?
K.

Re: Nastaw z pomarańczy

: niedziela, 11 lut 2018, 17:37
autor: rosjan
Spróbuję przetrzymać czysty i może rownież pogony obok. Zobaczę po 2-3 miesiącach.
@kamal, miałbyś jakąś sugestię, co by do niego dodać ?

Re: Nastaw z pomarańczy

: niedziela, 11 lut 2018, 21:48
autor: Kamal
Ciekawe mogło by być pieczone drzewo pomarańczy, ale skąd je wziąć? O:)
K.

Re: Nastaw z pomarańczy

: niedziela, 11 lut 2018, 22:30
autor: rosjan
Niezła sugestia :)
Poszukam gdzieś kawałek pomarańczowego klocka ;)

Re: Nastaw z pomarańczy

: niedziela, 11 lut 2018, 23:11
autor: Kamal
Jak byś znalazł to zaopatrzenie zrób większe ;)
Też chętnie przygarnę :-P
K.

Re: Nastaw z pomarańczy

: niedziela, 11 lut 2018, 23:40
autor: wawaldek11
Jak już będziesz rąbał pomarańczowy gaj, to poszukaj też cytrynowego ;)
Trzeba sprawdzić jakie smaki i aromaty wnosi.

Re: Nastaw z pomarańczy

: poniedziałek, 12 lut 2018, 10:08
autor: drgranatt
W ubiegłym roku zrobiłem nastaw z soków pomarańczowych w kartonikach z Hortexu i to było moje ostatnie 2x, pierwszy i ostatni. Destylat robiłem dwoma sposobami i oba nie nadawały się do konsumpcji :womit: Wszystko poszło jeszcze raz na spiryt.

Re: Nastaw z pomarańczy

: poniedziałek, 12 lut 2018, 15:44
autor: rosjan
Będę szukał w drewnach egzotycznych. Albo wyrąbię jakieś drzewko z oranżerii w Wersalu :hahaha:
Nie wiem, co z tego wyjdzie, może tak jak drgranatt, po paru miesiącach wszystko pójdzie na spiryt. Czas pokaże ;)

Re: Nastaw z pomarańczy

: poniedziałek, 12 lut 2018, 16:59
autor: wawaldek11
W rejonie Cannes chyba widziałem drzewka pomarańczowe...
Nie masz znajomych na południu?

Re: Nastaw z pomarańczy

: poniedziałek, 12 lut 2018, 19:33
autor: radius
a po co szukać daleko :)
https://www.mojsklepogrodniczy.pl/index ... m-2-drzewa :mrgreen:
Wyjdzie taniej niż wyprawa do Cannes :smiech:

Re: Nastaw z pomarańczy

: poniedziałek, 12 lut 2018, 19:35
autor: Będziniak
Potrzymaj samo do czegoś się dowiemy o destylacie z pomarańczy.

Re: Nastaw z pomarańczy

: wtorek, 13 lut 2018, 00:18
autor: rosjan
Zamówiłem pomarańczowe patyki. Przypalę je trochę w piekarniku i dodam do 3 l urobku. Sprawdziłem dzisiaj smak: wyraźnie czuć skórkę pomarańczy, tak jakby dodane były pomarańczowe perfumy. Wczesny pogon złagodniał, ale jeszcze go nie dolewam do serca, poczekam conajmniej parę tygodni. Jeszcze na pewno smaki się zmienią. ;) ;) ;)

Re: Nastaw z pomarańczy

: niedziela, 18 lut 2018, 21:44
autor: rosjan
Przypaliłem dzisiaj pomarańczowe patyki (pierwsze mi się spaliły!!!) i dodałem do urobku. Kurde, robi się coraz bardziej gorzki :angry:

Re: Nastaw z pomarańczy

: piątek, 23 mar 2018, 12:34
autor: Tomek1984
Witam. Czytam i czytam i czytam i się zastanawiam czy można by dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i limonki do gotowej cukrówki, odstawić na tydzień i wtedy dopiero przegonić? Jestem początkujący tak że nie bijcie na starcie za pytanie :poklon;

Re: Nastaw z pomarańczy

: piątek, 23 mar 2018, 15:38
autor: rosjan
Cześć
A gonił będziesz na jakim sprzęcie?
Gotowa cukrówka, tzn. już po fermentacji, czy tak?

Re: Nastaw z pomarańczy

: piątek, 23 mar 2018, 16:48
autor: Zygmunt
Jeżeli chcesz uzyskać aromat pomarańczowy, to zdecydowanie więcej efektu da maceracja skórek pomarańczy, niż dolanie soku do nastawu. Za "pomarańczowoścć" pomarańczy odpowiada szereg związków, żeby wymienić najważniejsze- ester maślan etylu oraz kilka terpenów i alkoholi: linalol, limonen, geraniol i nerol. Koncentracja w/w jest większa w skórce, niż w miąższu, zatem destylacja nalewu na skórki da Ci skoncentrowany olejek (w właściwie mieszaninę olejków), którym będziesz mógł zaprawiać destylat z cukru. Tylko uwaga z ilością, bo dodanie o pół kropli za dużo zdominuje smak i przejdzie w sztuczność.

Zatem- jeśli chcesz mieć "bombę pomarańczową" taktowaną jako zaprawkę- nalej alkohol na skórki i przedestyluj po kilku dniach, a jeżeli chcesz po prostu szybki efekt, to oprócz dolania soku wsyp pocięte skórki do nastawu i gotuj od razu, ekstrakcja w niskoprocentowym alkoholu jest i tak mało wydajna, nie ma sensu czekać tygodnia.

Re: Nastaw z pomarańczy

: piątek, 23 mar 2018, 20:38
autor: Kamal
Albo macracja pomarańczy w alkoholu, i wtedy destylacja.
K.

Re: Nastaw z pomarańczy

: sobota, 24 mar 2018, 00:32
autor: rosjan
Wczoraj gotowałem kolejny nastaw pomarańczowy na starych (z poprzedniej fermentacji) pociętych pomarańczach i nowym soku + glukoza. Nie dawałem drożdży - były w owocach :) - G-995. Fermentacja jak poprzednio, bardzo burzliwa i szybka. Przy gotowaniu trudno określić przedgony, zapach pomarańczy był dominujący od pierwszych kropli. Odebrałem kropelkowo ok. 300 ml raczej na oko niż na nos ;) i 4,5 l serca 75%. Jeszcze raz zauważyłem, że esencja pomarańczowa uwalnia się przede wszystkim na początku procesu.
Będzie co próbować w Biebrówku :) :) :)

Re: Nastaw z pomarańczy

: sobota, 24 mar 2018, 07:57
autor: Tomek1984
rosjan pisze:Cześć
A gonił będziesz na jakim sprzęcie?
Gotowa cukrówka, tzn. już po fermentacji, czy tak?
Sprzęt to Aabratek. Zrobię chyba tak że owoce zaleję gotowym spirytem a potem rozcieńczę. Dzięki Panowie za odpowiedzi. Najwyżej następny nastaw zrobię na owocach i pogonię na pot stillu u kolegi.

Re: Nastaw z pomarańczy

: sobota, 24 mar 2018, 08:22
autor: lesgo58
Jeśli mogę coś podpowiedzieć. W czasie pędzenia nie przeciągaj za bardzo.Nie wiem jak Ci to opisać. Po prostu nie odbieraj gonu aż do momentu gdy poczujesz pogon. Albo jeśli mierzysz procenty to nie schodź niżej niż 65%. Można oczywiście odbierać dalej ale lepiej zbierać to do osobnego naczynia.
Tak w ogóle to najlepiej jak będziesz odbierał w osobne butelki. Po kilku dniach zweryfikujesz jakość.
Piszę to dlatego że w tego typu (owoce pestkowe, truskawki cytrusy itp) destylatach pod koniec destylacji uwalniają się związki odpowiadające za gorycz itp. Tak, że można się ostro "sparzyć" zwłaszcza jak komuś takie klimaty nie odpowiadają.

Re: Nastaw z pomarańczy

: sobota, 24 mar 2018, 08:34
autor: maniek86
Nie musisz iść do kolegi możesz użyć aabratka w trybie pot still

Re: Nastaw z pomarańczy

: sobota, 24 mar 2018, 12:13
autor: rosjan
@lesgo58, tak mniej więcej zrobiłem: odbiór pogonów od 62-63%. Mam nadxieję, że goryczy nie będzie ;). A z drugiej strony muszę się przyznać... jak jest trochę tej goryczki to nawet mi to smakuje :)
Myślę, że @Tomek1984 też pójdzie tą drogą

Re: Nastaw z pomarańczy

: niedziela, 25 mar 2018, 08:55
autor: Tomek1984
Dzięki za odpowiedzi. Jestem totalna ,,dziewica,, i dopiero będę zbierać doświadczenie. Będę dzielić odbiór tak jak proponujecie, nie zależy mi na ilości a raczej na jakości. Nie będę zaśmiecać tematu pytaniami technicznymi jak na Aabratku przegonić w module pot still. Poszukam na forum sam odpowiedzi. Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Pozdrawiam.

Re: Nastaw z pomarańczy

: niedziela, 25 mar 2018, 15:45
autor: rosjan
Powodzenia :) :) :)