Strona 1 z 1

Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

: niedziela, 12 mar 2017, 20:32
autor: liptonek87
Witam kolegów.
Dostałem od teściowej kilkanaście słoików z kompotem z brzoskwiń. W każdym słoiku są po ok. 2 sztuki brzoskwiń. Wiadomo - nie będę tego pił do obiadu :smiech: Chętnie wrzuciłbym to na pot-still. Tutaj pytanie do Was: jak się za to zabrać? 1)Bayanussy? 2)Zlać wszystko do gara + woda + cukier do 22 blg? 3) Dodać owoce do nastawu? 4) Może by to zblendować? 5) Czy po fermentacji mogę to sklarować Turbo Klarem? 6) 1 grzanie czy rozrobić + węgiel i drugie grzanie? Trochę nastawów cukrowych już za mną i tutaj sobie radzę jednak kompot to nowa sprawa i nie chcę zepsuć :odlot: Dzięki i pozdrawiam!

Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

: niedziela, 12 mar 2017, 21:41
autor: wawaldek11
Ile litrów tego kompotu będzie razem?
Na jakim sprzęcie destylujesz?
Wg mnie brzoskwinie nie są wdzięcznym owocem na destylat. Mój nie pachnie zbytnio surowcem. Ale może to złe brzoskwinie były ;)
Niezbyt aromatyczne i mało słodkie.

Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

: niedziela, 12 mar 2017, 22:10
autor: Kamal
Ad.1 Bayanus
Ad.2 Jak jest tego sporo (z 10l chociaż) to może być bez wody, tylko cukier. Chyba, że zależy Ci ma wydajności? To wtedy woda i cukier.
Ad.3 Dodać obowiązkowo, jak mam być smakówka.
Ad.4 Nie musis. Pokrój najwyżej, i wrzuć.
Ad.5 Możesz. Ale możesz też, po zakończonej fermentacji poczekać kilka dni i na rurki, albo odrazu.
Ad.6 Jak będziesz powoli odbierał, i dokładnie dzielił to może być jedno. Jeśli nie, to zrób dwie destylacje.
Węgiel nie. Jeśli zależy Ci na smaku? On go zabierze, będzie czysciocha.
K. :-)

Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

: wtorek, 14 mar 2017, 20:35
autor: liptonek87
Dzięki za odpowiedzi! Z węglem faktycznie się rozpędziłem, wiadomo, że zależy mi na walorach smakowych. Okazało się że w każdym słoiku jest prawie połowa owoców, jednak słoików jest sporo więc nazbiera się tych litrów do przerobienia. Jak skończę to się pochwalę, co z tego wyszło. Pozdrawiam

Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

: środa, 15 mar 2017, 08:41
autor: silvio2007
Kolego liptonek87 koniecznie zmierz stężenie cukru w kompocie przed dodaniem cukru do nastawu, żeby lipy nie było.

Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

: środa, 15 mar 2017, 09:41
autor: golec269
Brzoskwinia jest trudnym owocem do obróbki w naszym fachu. Robię nastawy z brzoskwiń już kilka lat z rzędu i uzyskanie aromatu i smaku tego delikatnego owocu wymaga niemało zachodu. Ja ładuje 100kg owocu +10kg cukru więc jakieś tam efekty są. U Ciebie nie spodziewał bym się cudów, ale ciekawy smak wódeczki jakiś owocowy trudny do opisania wyjdzie. Powodzenia.

Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

: środa, 15 mar 2017, 12:11
autor: radius
Brzoskwiniówka wcale nie jest trudnym owocem, tylko trzeba odpowiednio ją "obrobić" :ok:
http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p128562
Robię brzoskwiniówkę od czasu do czasu i naprawdę warta jest polecenia;
http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p129415